Sintere Sintere Maarten…

Voordat je het weet is een feest geen feest meer maar een onderwerp van discussie. Dat geldt niet voor Sint Maarten. Ongecompliceerd: met je lampion langs de deuren, zingen en snoep ophalen.

Bij slagerij Schoen op de Zuiddijk in Zaandam (zie foto in galerij) waren de zangers er al snel bij. Daar woonde zeker geen kikkerbil. Op de foto boven zie je Marjolein Lensink in 1970. De lampion op de foto heeft ze nog altijd.

In de Kogerkerk is op 11 november een speciaal feest: Sint Maarten luistert zelf naar de liedjes “zijn zwaard en de mantel die hij in twee helften sneed voor een arme bedelaar heeft hij meegenomen. Alle kinderen krijgen van hem iets bijzonders mee.”. De kerkdeur staat open van 17.30 – 19.30 uur.

Tussen 18.00 en 20.00 uur kunnen de kinderen langskomen bij de brandweerkazerne op het Prins Bernhardplein 112 in Zaandam. De kazerne is geopend voor kinderen die met lampion komen zingen. Iedere zangpoging zal worden beloond.

Hieronder een slideshow van onze Sint Maarten-verzameling die we de laatste jaren hebben opgebouwd. Foto’s van De Orkaan, van lezers, uit de columns van Martin Rep, van het gemeentearchief en uit De Typhoon. Klik met de pijltjes naar de volgende. We beginnen in 1912.

Deel dit artikel:

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *