Vandaag werd er in het Volkspark in Zaandam om 12:00 uur een keiharde strijd uitgevochten met een van de meest krachtige Pokémon van de wereld: Mewtwo (niet te verwarren met #metoo ).

Zo’n tachtig mensen waren in het historische park, gewapend met hun telefoon, op jacht naar de legendarische Pokémon die in verscheidene films voorkomt.

Mewtwo heeft telepathische gaven, hij laat dingen bewegen met zijn geest, hij leest en controleert gedachten. En… het ergste is: hij wil de wereld veroveren uit wraak op de mensheid en de andere Pokémon…

Niet iedereen krijgt de kans Mewtwo te vangen… je moet worden uitgenodigd door het spel. De strijders die zijn uitgenodigd zijn soms zelfs bereid geweest zich vandaag ziek te melden, want deze kans krijg je maar één keer:

Toen Cornelis Corver van Wessem, bijna 130 jaar geleden het Volkspark aan Zaandam schonk, deed hij dat uit pure liefde. Voor zijn vrouw Neeltje waarmee hij toen 40 jaar getrouwd was.

En toch zal Corver van Wessem zich waarschijnlijk niet omdraaien in z’n graf bij het wapengekletter in zijn liefdespark. Er is namelijk niets nieuws onder de zon.

De dag na de opening was het namelijk meteen al raak:

‘Reeds de woensdag, de eerste dag dat het park was opengesteld, hield de jeugd er allerschandelijkst huis. Niet alleen koos zij de plek om te stoeien en te ravotten, maar er werd gerend over grasperken en door bloembedden, het plantsoen werd niet ontzien, de tafels en banken werden bezoedeld, men wilde de urinoirs met keisteentjes dichtstoppen, trachtte het monument te beschadigen en de drinkfontein onbruikbaar te maken.’

En vijf jaar later, in 1893 werden er nationale schermwedstrijden in het park georganiseerd door schermvereniging Concordia Vincit Omnia. Zaanwikie meldt:

‘Na een optocht door de gemeente namen 73 deelnemers, afkomstig uit regimenten infanterie, genie, huzaren en veldartillerie de degens tegen elkaar op.’

Gymnastiek-en-Schermvereniging-Concordia

Wij wensten alle strijders in het Volkspark vandaag veel succes: gord u aan en pak die vuige gast!

De foto’s komen uit ons onvolprezen gemeentearchief, al sluiten we niet uit dat we de bovenste foto ietwat bewerkt hebben…