Vandaag opende burgemeester Jan Hamming het veteranentuintje in Zaandam, onder toezicht van zo’n 30 veteranen, familie en groep 8 leerlingen van de naastgelegen basisschool Et Buut. Nu hebben de ruim 450 veteranen die de gemeente Zaanstad telt een fysieke plaats om alle ervaringen een plekje te geven.

Ook moet het perkje, gevuld met witte anjers, een plek worden waar mensen stil kunnen staan bij het feit dat vrede niet vanzelfsprekend is.

Een van de veteranen, meneer Souren (uitgesproken op zijn Frans), is samen met zijn hondje Rico (ook al staat er ‘hotdog’ op zijn tuigje) aanwezig bij de opening vandaag. De oud marinier die oorspronkelijk uit Maastricht komt maar nu in Zaandam woont vindt het belangrijk dat dit wordt georganiseerd.

‘Ik vind het alleen zo jammer dat er zo weinig veteranen bij zijn.’

Dat er zo weinig veteranen bij zijn vandaag is vooral omdat de meesten werken.

De bijeenkomst was kort maar krachtig, binnen 15 minuten had de burgemeester een toespraak gegeven, waren de vlaggen gehesen en zijn de nodige foto’s gemaakt. Het duurde zo kort dat één veteraan die graag bij de plechtigheden aanwezig wilde zijn het net heeft gemist.

‘Met kleine kids kan je nooit op tijd zijn.’

Gelukkig konden ze het perkje nog bekijken, want die zal er nog wel een tijdje zijn.

Door Remi Kerkhoven