Veerdijk onder de palmolie 

Bij de Marine Olie Tank Terminal (M.O.T.T) in Wormer is het vandaag fout gegaan tijdens het lossen van palmolie. 

De Veerdijk is ter hoogte van 79 besmeurd met het gladde goedje en is aan beide kanten afgesloten. 

Schoonmaken gebeurt met de hand, en dat kan nog wel even duren. 

De sloten in de Zaanstreek zijn ‘First in Food’: net als de melk van eergisteren, kwam ook een deel van de palmolie in het water terecht:

Deel dit artikel:

10 reacties

 • C.J Bier

  Is hier sprake van een ontwerpfout? Lekbassin te krap bij mogelijke lekbronnen?
  Flenzen, koppelingen en slangen hebben een hoge risico factor.

 • Karen Schoonheim

  Karen

  • Karen Schoonheim

   Huh, ik schreef natuurlijk niet mijn eigen naam… Nou ja, dan hierbij nog een poging. Ik schreef eigenlijk: Ik vraag me af wat de consequenties zijn voor de (water)planten en dieren. Heel erg dat het zo is mis gegaan.

 • Margo Floor

  Als dit in de fik vliegt !we hebben al een cacao brand gehad (ging helemaal naar westknollendam )..maar palmolie is ook nog erg giftig ..lees de branden buitenland en ook niet zo maar even geblust! …Dan de nieuwe school aan de overkant en huizen (Noordeinde )..

  • Rik Romijn

   Nou nou..poeh poeh wat een ramp. Het is geen radioactief afval hoor. We eten bijna allemaal cacao en smeren ons in met al die palmrommel. En de fabrieken staan er al een tijdje. Die huizen en school zijn nog in aanbouw. Dus een beetje minder mag ook wel.

  • Frank ten Dam

   Vraagje hoe wil je palmolie in brand steken dan??
   Ff je huiswerk doen graag.

 • Dirk Boet

  Het overgrote deel, zelfs 85% van de palmolie komt uit Maleisië en Indonesië. Om plaats te maken voor deze palmolieplantages worden er miljoenen hectare regenwoud gekapt. Tijdens de ontbossingen worden tonnen CO2 uitgestoten en bedreigde diersoorten gedood. Hierdoor is de palmolie-industrie een van de grootste veroorzakers zijn van klimaatverandering. Zo werd er in 2015 nog 160.570.452.000 m2 vrijgemaakt voor palmolieplantages. Zo groot dat ik het niet eens kan uitspreken. Sterker nog, dit gebied is 4x zo groot is als Zwitserland.

  Indonesië produceert meer dan de helft van de wereldaanvraag. Elk jaar steken ze stukken regenwoud in brand om plek te maken voor palmolieplantages. Dit zorgt voor een enorme CO2-uitstoot. De branden in 2015 voegde 2.000.000.000 ton CO2 toe aan de atmosfeer. En of, palmolie slecht is voor het mileu!

  Palmolie bedreigt het ecosysteem in Sumatra

  Honderden unieke diersoorten leven hier, zoals orang-oetans, neushoorn, tijgers, beren en olifanten. Hun thuis verdwijnt terwijl ze ernaar kijken. De Sumatraanse neushoorn en tijger behoren daardoor inmiddels tot de bedreigde diersoorten. Van de neushoorn zijn er nog minder dan 275 in het wild en van de tijger zijn dat er minder dan 400. Daarnaast is de populatie van Borneose orang-oetangs met 50% afgenomen in de afgelopen 65 jaar. Dit is een direct resultaat van de bosbranden en ontbossing voor palmolie-winning.

 • John Stevens

  Ik sluit mij volledig bij de vorige spreker aan; palmolie zou verboden moeten worden!

 • Roel van der Wal

  Ja,inderdaad,helemaal mee eens dat palmolie verboden zou moeten worden ! komplete regenwouden en dierpopulaties gaan er mee naar de Filisteinen..maar we blijven het goedje gewoon consumeren en kijken lekker weg van deze immense problematiek !
  Het vereist immers een enorme omslag in denken en gedrag ! zelf probeer ik zoveel mogelijk palmolie vrije producten te kopen , maar dit is in de praktijk nog wel behoorlijk lastig aangezien het ook nog steeds niet duidelijk op alle producten vermeld staat ! hoop dan wel dat duurzaam geproduceerde palmolie eerlijk en legaal
  is.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *