Veiligheidsregio Zaanstreek-Waterland huurde dure externen in

Een ICT’er voor ruim € 16.000 per maand. Een ‘adviseur communicatie’ die in een half jaartje € 75.000 toucheert. Een ‘Teamleider Financiën’ die voor nog geen vier maanden werk beloond wordt met ruim € 40.000.

Het gebeurde allemaal in de Veiligheidsregio Zaanstreek-Waterland waar in de afgelopen drie jaar € 2,8 miljoen aan 72 externe krachten werd betaald.

De gegevens werden boven water gehaald door onderzoek van NH Nieuws en EenVandaag. Zij onderzochten na een verzoek op de Wet Openbaar van Bestuur de vijf Noord-Hollandse Veiligheidsregio’s en constateerden dat deze “jaarlijks vele miljoenen aan extern ingehuurd personeel” besteden, “Een groot aantal medewerkers kreeg de afgelopen drie jaar hoge tot zeer hoge vergoedingen die varieerden tussen de 10.000 en 27.000 euro per maand.”

De Veiligheidsregio’s huren jaarlijks samen honderden medewerkers in, “tientallen ingehuurde adviseurs verdienden meer dan 100.000 euro per jaar of veel meer dan dat.”

Tegelijkertijd zijn er volgens de onderzoekers “bezuinigingen van tientallen miljoenen euro’s bij de brandweer en ambulance doorgevoerd. Zo zijn kazernes gesloten, personeel afgevloeid en is het materieel verminderd.” De term ‘Fijnmazig dekkingsplan’ is wellicht verzonnen door een van de ingehuurde communicatieadviseurs.

Maatschappelijk verantwoordelijk en acceptabel?

In Zaanstreek-Waterland ging het om ICT’ers, P&O-medewerkers, mensen die de centrale bedienden, materieel-beheerders, communicatie-adviseurs, financieel medewerkers en netwerkbeheerders. In 2014 werd ruim € 1,3 miljoen aan externen uitgegeven, in 2015 bijna een miljoen en in 2016 een half miljoen.

Namens de fractie SP gaat Roland van Braam vragen aan B&W van Zaanstad stellen. Ze willen weten of B&W de bedragen “maatschappelijk verantwoordelijk en acceptabel” vindt, of er niet meer transparantie nodig is (de betaalde vergoedingen waren bv. niet in de jaarverslagen terug te lezen) en of overschrijding van de Balkende-norm (€ 178.000) niet onacceptabel is.

De foto boven (Google Streetview) is van het hoofdkantoor van de Veiligheidsregio aan het Prins Bernhardplein in Zaandam.

Deel dit artikel:

12 reacties

 • Jaap

  Wat zijn het ook een schurken zeg. Ik las als excuus nog wel dat ze wel hard gewerkt hadden en lange werkweken maakten van wel 45 tot 50 uur per week !
  Joh, daar zullen ze moe van worden zeg.
  Dus … schande.

 • dirk

  De trieste teloorgang van ooit het grootste vrijwilligerskorps
  van Nederland………..helaas een landelijke trend……

 • Erik Esteie

  Je kan het de externe adviseurs niet kwalijk nemen, ze werken conform de markt en zijn dus duur…

  Ik vraag me af wie deze mensen inhuurt om iets te adviseren, iets door te lichten, efficienter te maken, enz

  Het lijkt mij dat het inhuren van dit soort externe krachten er voor zorgt dat totaal incapabele ambtenaren hun onkunde kunnen blijven maskeren(en nee Boon, dit soort ambtenaren zijn niet weg te stemmen dmv van verkiezingen…)

  • Boon

   Hé mijn naam wordt genoemd. Maar waarom, ik had nergens op gereageerd. Alleen ja dit soort uitwassen krijg je wel vanuit de politieke wensen van de burgers. Deskundigheid is duur en dat soort is dan ook als eerste de deur gewezen. Weinig planologische, bouwkundige of ICT deskundigheid omdat we dat te duur vonden worden. Uitbesteden betekent een ambtenaar minder maar wel een schaarse marktpartij meer. Per definitie dus minder ambtenaren en meer kosten.

 • Jaap

  Conform de markt en zijn dus duur. Heb ik nooit helemaal begrepen.
  Het gaat erom welke prestatie je levert tegen een bepaalde vergoeding.
  In het bedrijfsleven is het geen prob!eem iemand 1 miljoen te betalen als ie 5 miljoen voor je kan verdienen, dan is ie zijn geld waard.
  Echter dit is geen commerciele instelling.
  Verder helemaal met Erik eens. Beschamende vertoning.

 • Noot

  duur aan de top, onderaan inleveren of banen wegsnijden……
  mooi voorbeeld….te weinig gewone politiemannen, en die zijn harder nodig dan die topbaantjes

  • Boon

   Gewoon even je politieke spiegel bekijken, heb je gestemd voor partijen die minder ambtenaren in het program hadden staan dan heb je niets te zeuren.

   • Jaap

    Deze discussie gaat niet over het inhuren van externe krachten ( kan gewoon soms nodig zijn ) maar over de idioot hoge kosten die ermee gemoeid zijn, hoe er met geld van de samenleving omgegaan wordt.
    Zie bijvoorbeeld ook kwestie met die dienstauto’s van de provincie en feestjes van hoge politieambtenaar. De uitwassen dus, dat valt niet uit te leggen naar de burger toe.
    Dit valt toch echt heel dicht onder het kopje zakken ( laten ) vullen.

    • Boon

     Nee, externen zijn het gevolg van korte termijn denkers (de kiezer) maar dan wreekt zich een zekere schaarste, die er ook voorheen al was, en kan men plots vragen wat de markt wenst te dragen. Helaas is dat plots veel duurder dan toen diezelfde m/v nog een gewoon gedienstige ambtenaar was. Maar de politiek kan wel schreeuwen we hebben nu minder ambtenaren.
     Ps. idem voor de groen voorziening alleen is dat door wurgcontracten veel goedkoper. Maar betalen we nu voor thuiszitters van Baanstede.

 • Jaap

  Boon, in pricipe heb je gelijk maar stemmen op een partij waarvan het partijprogramma je aanstaat wil, zeker tegenwoordig, niet zeggen dat de programmapunten ook zo toegepast worden / niet net zo makkelijk vanafgeweken wordt. Dat zie je op landelijk, provinciaal en gemeentelijk niveau.
  Ik ben dit soort uitwassen tenminste nog nooit in wat voor partijprogramma tegengekomen.

 • Jaap

  https://www.noordhollandsdagblad.nl/zaanstreek/leegloop-van-vrijwilligers-brandweer-zaanstreek-waterland
  Nog zo’n mooi voorbeeld van het resultaat van deze zakkenvullende ” harde ” werkers !
  Helemaal met deze brandweermannen eens.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *