Zaterdag – 23 september – zagen getuigen twee mannen met rugzakken de Sint-Odulphuskerk in Assendelft naar binnen gaan. Een derde man was bezig het kenteken van de auto af te plakken. Getuigen hebben direct de politie gebeld en hierop is rond 16.45 uur een Burgernet melding verspreid.

In verband met een verdachte situatie werd er in de omgeving van de Augustijnenstraat in Assendelft gezocht naar een kleine blauwe personenauto met drie mannen.

De twee mannen kwamen uit de kerk en gingen er te voet vandoor richting het Witte Dorp. De andere man is in de auto weggereden. Ook de auto werd even daarna in het Witte Dorp gezien. De auto is door meerdere politie-eenheden aan de kant gezet en de drie mannen zijn staande gehouden.

Meerdere personen die getuigen waren van de verdachte situatie zijn achter de twee mannen aangelopen. Daarbij zagen ze dat zij iets in de bosjes gooiden. De politie heeft hierop met een politiespeurhond in de bosjes gezocht en vond hier verschillende goederen, waaronder geld. Na onderzoek bleek het geld niet uit de kerk te komen. Waar het geld wel vandaan komt is op dit moment nog niet duidelijk.

Enige tijd na de staandehouding mochten twee van de verdachten te voet verder. In ieder geval één van hen heeft een rijontzegging gekregen in verband met een positieve alcohol- en/of drugstest. De bestuurder van het voertuig is aangehouden in verband met rijden onder invloed. De politie zal verder onderzoeken waar het geld en de spullen uit de bosjes vandaan komen. In de auto die door de politie werd onderzocht zijn diverse verzorgingsproducten aangetroffen. Deze zijn ook door de politie vastgelegd.

Volgens andere getuigen hadden de personen al eerder in het witte dorp rondgelopen en maakten ze foto’s van een leegstaande woning. De politie zal de zaak verder onderzoeken.

Bijdrage door Michel Schermer