Verdwenen middenstand Krommenie in plaatjesboek

Wie nog eens ouderwets wil winkelen in het oude dorp Krommenie kan zijn hart ophalen in het boek ‘Verdwenen middenstanders in Krommenie en Krommeniedijk’.

Het is een uitgave van het Historisch Genootschap Crommenie dat hiermee zijn 25-jarig bestaan viert.

Door Jaap de Jong

Het is een kijkboek met veel verrassende foto’s (meer dan driehonderd) dat goed is voor een kettingreactie aan herinneringen in alle gradaties tussen weemoed en heimwee. Zie dat Krommenieërs in 1962 ook al in de rij stonden voor hun boodschappen. Toen om koopjes te halen bij het pas geopende, elfde filiaal van slager Jan de Boer. Zonder handen te hoeven wassen.

jan de boer Middenstand 8

Zie ook dat thuisbezorgen in Krommenie heel lang vanzelfsprekend is geweest. Zonder punt nl leverden de bakker, de slager, de melkboer en de kruidenier hun waren af aan de deur. Inclusief het boodschappenboekje, nu voorzien van de prijzen. Of er meteen betaald werd, tja, dat moest je maar afwachten. De dag waarop de kinderbijslag werd uitbetaald was voor winkeliers incassodag.

melk Middenstand 5

Glaswerk in bruikleen

In elke buurt was wel een kruidenier, groenteboer, bakker en slager op loopafstand. Door zo’n groot aanbod was het voor alle gezinsleden hard werken, om niet te zeggen sappelen, om als kleine zelfstandige het hoofd boven water te houden. Toen hoefde je geen marketing in te schakelen om promotie te maken voor lokaal shoppen. Maar toch… ‘Koop uw dranken bij de slijter-vakman,’ adviseerde J. Leeuwerik. ‘Dan weet u wat u schenkt. Voor verlovingen en recepties enz. glaswerk in bruikleen.’ Kom daar maar eens om bij Gall & Gall.

vegt Middenstand 6

Het boek is grotendeels samengesteld uit foto’s uit particulier bezit en het archief van het Historisch Genootschap Crommenie. De collectie van fotograaf Rob Bruin is daar onderdeel van, ‘maar die zijn we nog aan het uitzoeken, zegt Elly Rozemeijer, een van de samenstellers van het boek. We hebben voor dit onderwerp gekozen, omdat er altijd veel vraag is naar de winkels en de winkeliers van vroeger. We hebben ons beperkt tot de periode vanaf 1955, de winkels die de naoorlogse generatie nog kent.’

wolhuis Middenstand 3

Het boek kost € 19,50 en kan worden besteld en opgehaald bij Elly Rozemeijer: telefoon (075) 621 17 99, jm.rozemeijer@ziggo.nl. Van 25 mei tot en met 18 juni is het boek ook te koop in Huize Barkeloo, Vlusch 8A, op maandag en donderdag van 13.30 tot 15.30 uur.

tv Middenstand 4

boek Middenstand 1

Deel dit artikel:

4 reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *