Het plan van kunstmestbedrijf ICL Fertillizers Europe (ICL) om te verhuizen naar het OBA/HES terrein in Amsterdam is uitgesteld vanwege de kosten.

ICL zit nu aan de Fosfaatweg aan de Westhavenweg tegenover het bedrijventerrein van de Cornelis Douwesweg in Amsterdam-Noord. Door de verhuizing zou het bedrijf tegenover de Hemkade en het Hembrugterrein komen te liggen.

Directeur Anthony Zanelli schrijft aan omwonenden en andere betrokkenen die eerder op een informatieavond waren dat de verhuizing te veel gaat kosten:

“Na voltooien van een groot deel van het ontwerp en raming van de kosten voor een up-to-date fabriek volgens de laatste stand der techniek, blijkt het voorgestelde concept aanmerkelijk duurder te zijn dan eerst werd gedacht. Daarmee voldoet het plan niet meer aan de eisen die ICL aan de financiële haalbaarheid van nieuwe projecten stelt.”

Het management van de Israëlische moedermaatschappij Amfert heeft met de ICL-directie besloten “een pauze in te lassen van ca 6 maanden, waarin nog een aantal opties onderzocht gaan worden die de haalbaarheid kunnen verbeteren.”  

Ook schrijft Zanelli dat verder wordt uitgewerkt “hoe ICL verder gaat produceren op de bestaande lokatie als de verhuizing niet door gaat.” Het ingeslagen vergunningstraject wordt ‘bevroren’ aldus ICL.

Overlast

De fabriek moet weg omdat in hun gebied de wijk Havenstad wordt gebouwd en de activiteiten niet te dichtbij woningbouw kunnen. In Amsterdam-Noord zorgde het bedrijf onder meer voor stankoverlast.

Als het kunstmestbedrijf aan de rand van Zaandam komt, lijkt realisatie van woningbouw daar problematisch te worden. Zaanstad wil nog steeds 1.000 woningen in dat gebied. Horeca-bedrijven zullen daarnaast ook last krijgen van de nieuwe overbuurman.

Lees ook: Kunstmestbedrijf verhuist richting Zaandam

Foto boven: OBA-terrein nu (De Orkaan)

Kaart van het plangebied.