Verhuizingen van Amsterdam naar Zaanstad

Op de website van het Parool van 26-8-2015 staat een overzicht van verhuizingen uit Amsterdam naar omliggende gemeenten.

Hoewel het stuk in de krant vooral gaat over de grote aantrekkingskracht van Amstelveen en Haarlem, kunnen we ook eens kijken hoe het staat met de aantrekkelijkheid van Zaanstad.

48% toename
Onderstaand overzicht geeft een beeld. We zien dat er over de periode 1994-2014 een flinke toename was van het aantal Amsterdammers dat residentie zocht in Zaanstad: een toename van 48 procent. Opvallend genoeg was de trend vooral sterk in de periode 1994-2004, groter dan in het afgelopen decennium.

Niet door Inverdan?
Uiteraard beoordeelt de ware Zaankanter het succes van Inverdan niet op basis van de aantrekkelijkheid van Zaanstad als woonlocatie voor Amsterdammers, maar de tabel weerspreekt in ieder geval wel mijn hypothese dat Zaanstad als gevolg van het vernieuwde centrum aantrekkelijker is geworden voor Amsterdammers. Of de grote migratiegolf moet nog komen.

Gewonnen!
Wel is duidelijk dat Purmerend en Almere af hebben gedaan als aantrekkelijke vestigingsplaats voor Amsterdammers. Die strijd hebben we maar mooi gewonnen. Zaanstad staat op een stabiele vierde plaats, na Amstelveen, Haarlem en Diemen.

We moeten natuurlijk wel in ogenschouw nemen dat in deze cijfers verhuizingen naar Amsterdam niet zijn meegeteld. Dit zijn dus geen migratiesaldo’s.
Schermafbeelding 2015-08-26 om 17.23.30Dit is een bijdrage van Herman van de Werfhorst 

Deel dit artikel:

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *