Verkeersbord Hogendijk: wel of niet?

In 2022 publiceerden we 20 zogenaamde ‘verkeerdborden‘: onlogische, tegenstrijdige, onmogelijke, achterhaalde en onbegrijpelijke verkeersborden.

Gister struikelden we over deze: hier mag je de Hogendijk in Zaandam dus tegelijkertijd wel en niet inrijden. Links het inrijverbod, rechts de éénrichtingsaanduiding.

Het gaat om een tijdelijk situatie in verband met werkzaamheden in de Czaar Peterstraat. Het paaltje (JA – het paaltje uit de soap – meer dan 20 afleveringen zelfs) is daardoor tijdelijk verwijderd. De auto’s daarachter die op het fietspad staan horen daar natuurlijk ook niet, maar die zijn daar vrijwel permanent geparkeerd aangezien sinds de invoering van de scanauto er geen fysieke parkeerwachter meer in de buurt is gezien.

Deel dit artikel:

7 reacties

 • Peter Blokker

  Is het niet zo dat alleen borden aan de rechterkant van de weg van belang zijn? zo ja dan geldt dat verbodsbord voor auto’s op het voetpad, dus niks fout mee

  • Hilbert van Dijk

   Borden mogen gewoon links worden geplaatst. Dan zijn ze net zo rechtsgeldig als wanneer ze rechts van de weg worden geplaatst.

   • Jan van Zaane

    borden worden geplaatst aan de rechterzijde van de weg (of boven een rijstrook…) dan wel links van de weg indien het bord uitsluitend voor de linkerzijde geldt. Wel mogen borden die rechts staan worden gedubbeld aan de linkerzijde. In dit geval mag je dus niet links de straat inrijden met de auto, maar wel rechts?

    • Hilbert van Dijk

     bron? Want dit klopt echt niet namelijk. Of je bent een stuk vergeten… Borden mogen gewoon links van de weg worden geplaatst namelijk. Soms kan het domweg niet anders, omdat bijvoorbeeld de ruimte rechts ontbreekt, of omwille van zichtbaarheid van het bord. Als voormalig rij-instructeur weet ik waar ik het over heb.

     • Jan van Zaane

      Zie Uitvoeringsvoorschriften BABW inzake verkeersborden Hoofdstuk II paragraaf 2 punt 10. Algemene bepalingen inzake plaatsing van verkeersborden.
      Als ik het mis heb, dan lieg ik in commissie.

 • Jack Middelburg

  Voor auto’s geldt hier eenrichtingsverkeer, niet voor motoren. Daar is dat bord voor

 • louis dirksen

  Ik zie hier géén inrijverbod, dat bord staat aan het eind van deze straat en is niet zichtbaar. Het bekende rode bord met witte streep, dus.

  Ik zie rechts een bord dat aangeeft dat alle verkeer de straat in mag rijden maar dat je onderweg wel fietsers en brommers tegenkomt.

  Ik zie links een bord dat na een halve meter auto’s verbiedt verder te rijden.

  Maar waarom zou je het makkelijk doen (bord verboden voor auto’s boven de het eenrichtingsbord aan de paal schroeven) als je dat natuurlijk ook moeilijk kunt oplossen door het links van de weg te plaatsen.

  En tijdelijk? Die palen zien er nogal definitief uit……

Reageren? Ja, graag! Houd je aan onze regels

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *