De nieuwe verkeerslichten op de Thorbeckeweg bij busbrug De Vlinder kunnen beter: ‘richting Amsterdam, stoppen voor de verkeerslichten, maar er komt niemand uit richting Achtersluispolder’. Dus je staat voor niets te wachten. Dat komt de doorstroming niet ten goede en is ook nog eens slecht voor het milieu.
Zijn de verkeerslichten niet ‘slim’ afgesteld zoals bij de kruising met de Wibautstraat?
De lezersvraag legden we neer bij het Projectbureau Thorbeckeweg van Zaanstad. En het klopt. De nieuwe lichten zijn (nog niet) slim. Dat gebeurt pas als de hele weg opnieuw is ingericht. En dat is pas medio 2027. Het zou overigens kunnen dat alle verkeerslichten eerder klaar zijn en dan worden ze eerder slim gemaakt. Maar ze zijn nu nog een ‘beetje dom’.
Halfstar
Dat laatste mochten we eigenlijk niet zeggen van het Projectbureau, maar het is onze interpretatie. Eigenlijk zijn ze nu namelijk halfstar. Volgens de Wegenwiki: ‘een vaste cyclustijd waarbij de groenduur en eventuele volgorde kan variëren. Voorkeursbehandeling van specifieke weggebruikers is daarbij ook beperkt mogelijk’.
Halfstar is één graadje beter dan gewoon star. Dat zijn ouderwetse verkeerslichten met een vaste volgorde en vaste tijden voor groen en rood, ongeacht het verkeer dat staat te wachten.
Echt slim is een voertuigafhankelijke verkeersregeling via een verkeersregelinstallatie, ‘waarbij de duur van elkaar eventueel willekeurig opvolgende groenfasen afhankelijk is van het verkeersaanbod, dat door middel van detectoren is aangemeld en gemeten wordt.
Nog slimmer is een verkeersafhankelijke verkeersregeling ‘waarbij het totale verkeersproces wordt gemeten in plaats van één of enkele voertuigen. Op basis van de resultaten van de tellingen wordt dan getracht de regeling te optimaliseren door een zogenoemde doelfunctie zo laag mogelijk te maken.’ Volgens de Wegenwiki wordt deze regeling in Nederland overigens nauwelijks toegepast.
Door Piet Bakker na tip van Ron Klijn, antwoorden van Projectbureau Thorbeckeweg en na raadpleging van de Wegenwiki. Foto: De Orkaan.
Veel agenten zijn te slim en ik twijfel of voor deze klus een paar agenten met of zonder manchetten zó dom überhaupt nog bestaan en fysiek fit genoeg zijn.
Misschien staat er ergens in een museum nog zo'n uitklapbord met stangen voor handbediening.
Is het te flexibel gedacht om deze verkeerslichten NU slim af te stellen en t.z.t. dit opnieuw definitief aan te passen????
Of is het Progectbureau Thorbeckeweg te dom, te star, te halfstar om dit te bedenken????
Kom op mensen denk FLEXIBEL dat is voor alles en iedereen een stuk aangenamer en dat mag toch wel want dit project geeft NU al genoeg ellende, zeker óók voor het milieu! Verstop je niet achter procedures en pas vergeten zaken RAP aan.
Ik denk dat je voorbij gaat aan het waarom ze nog niet slim zijn… daarvoor heb je diverse meetapparatuur nodig met name in de weg. Dat ligt er simpelweg niet bij al dat tijdelijke asfalt en om maar niet te spreken wat het kost wua tijd en geld om dat als tijdelijke voorziening neer te leggen wetende dat het niet definitief is. Lussen kan je amper tot niet hergebruiken……
In Zaanstad is men wel fan van verkeerslichten: de n203 is met een beetje pech een stop en go route.
Of een agent!
Met van die grote witte manchetten.
Maar dan ook met stopbord!
Ha ha, ja, midden op het kruispunt met zo'n draaibaar uitklapbaar bord 😅