Op donderdag 6 juni zijn in Nederland de verkiezingen voor het Europees Parlement. Sinds afgelopen week staan ook de borden klaar – met keurig eenvormige affiches. Het ouderwetse plakwerk is voorgoed gesneuveld in Zaanstad.

Er doen 20 partijen mee. Er hadden zich weliswaar 21 gemeld, maar Jezus Leeft had een ongeldige lijst ingeleverd, hij leeft dus wel maar je kan er niet op stemmen.

PvdA/GL doen samen mee. VVD is voor een sterk Europa, NSC voor een ‘beperkt’ Europa en JA21 voor een ‘begrenst’ Europa. PVV en BBB zijn voor Nederland (wie is daar tegen?). Wilders staat prominent op het affiche maar is in werkelijkheid lijstduwer bij de PVV. 50plus, SP, FvD en D66 hebben dezelfde originele slogan: STEM.

Ex-Zaankanter Johan Dessing staat 7 bij FvD (hij staat als Amsterdammer op de lijst). Thijs Reuten staat nummer 6 bij GroenLinks-PvdA. Bij een andere fusielijst, Piratenpartij – De Groenen, staat André Linnenbank op nummer 9 en Sepehr Yadegari op 20. Youri Bleeker staat 9 bij NL PLAN EU. Alle vier kandidaten komen uit Zaandam.

Door Piet Bakker. Bronnen: Kiesraad en eerder nieuws op De Orkaan. Foto: De Orkaan (Bord op de Dam).