Verongelukte alpinist (33) was geboren in Wormerveer

De alpinist die vorige week woensdag (14 september) om het leven kwam in Oostenrijk is de 33-jarige Remco Graas, geboren in Wormerveer en sinds enkele jaren woonachtig in Innsbruck. Graas was een zeer ervaren klimmer en schreef veel over zijn ervaringen in de Alpen.

Zijn lichaam werd woensdag geborgen in de buurt van Sellrain, ten zuidwesten van Innsbruck. De politie gaat volgens de Tiroler Tageszeiting uit van een val van de alpinist.

Graas was dinsdagochtend vroeg op weg gegaan voor een bergtocht. Toen hij niet op het afgesproken punt op kwam dagen heeft zijn vriendin de politie gewaarschuwd die na een zoektocht met 20 mensen, waarbij ook een helikopter werd ingezet, het lichaam in de loop van de middag aantrof.

Op de website Alpenweerman, waarop Graas regelmatig publiceerde, schreef Roy Molenaar:

“Het voelt onwerkelijk en we kunnen het eigenlijk nog niet echt geloven. Remco stond bekend om zijn enorme Alpine ervaring en kende de omgeving rondom Innsbruck bijzonder goed. In deze omgeving, in de ongereptheid en puurheid van de bergen was hij het liefst. Altijd had hij een uitgebreide voorbereiding voor hij de bergen in ging. Hij zorgde voor een goede planning, stippelde zijn route gedegen uit en stelde zich ook altijd op de hoogte van de weersverwachting.

We zullen Remco herinneren aan zijn enthousiasme en liefde voor de bergen, die hij via Alpenweerman ook aan velen heeft laten zien. Zijn prachtige foto’s zijn door een groot publiek gezien.

Op Instagram berichtte Graas ook over zijn bergtochten.

Graas bezocht het Saenredam College in Zaandijk en studeerde daarna aan de Hogeschool van Amsterdam. Daarna werkte hij bij chocoladeproducent Cargill. Sinds 2017 woonde hij in Innsbruck waar hij werkte voor Black Diamond Equipment, producent van klimmateriaal. In een promotiefilm van Black Diamond loopt Graas in één dag de Nordkette bij Innsbruck: 33 kilometer, 19 bergtoppen en 3.800 hoogtemeter. De foto boven is een screenshot uit die film.

Deel dit artikel:

11 reacties

 • Erik Schouten

  Met oprechte deelneming aan de nabestaanden

 • Olina van den Kommer

  Zo onwerkelijk en het voelt zo oneerlijk. Remco bezat zo‘n enorme levenslust en energie en een enorme liefde voor de bergen.
  Daarnaast was hij een zeer enthousiast verteller over alles wat hem bezig hield.
  Wat een gemis.

 • Debora Beijerbacht

  Als oud collega ken ik Remco nog uit de tijd dat hij als zaterdag medewerker bij Post NL werkte, vestiging Wormerveer. Hoe oud zal hij zijn geweest? 17? 18 jaar? Natuurlijk spraken we onderling over de toekomst en vakanties. Wat me altijd is bijgebleven was zijn grootse plan; klimmen in de Himalaya. Met verve sprak hij over de organisatie die dat vereiste en de opbouw van ervaring (klimmen in de Alpen) die hij daarbij nodig achtte. Zulke gedrevenheid en focus zie je niet vaak op die leeftijd en maakte daarom ook zo’n indruk.

  Geen twijfel dat Remco vele andere levens heeft geraakt en gemist zal worden door familie en vrienden.

 • Margret Groentjes

  Heel veel sterkte met dit grote verlies.

 • Irene Boon-Altink

  och wat erg, Remco was mijn collega en altijd vrolijk en optimistisch, jij volgde zijn droom door naar Oostenrijk te gaan.

  gecondoleerd met dit vreselijke verlies

 • Mieke van Gelderen

  Ella en Dirk,
  Gecondoleerd met het verlies van Remco. Veel sterkte!!
  Mieke
  moeder van Judith Rik en Marit van de Toermalijn

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *