Verrijk het Verkade-archief: wie heeft er materiaal?

Verkade hoort bij Zaandam als… Verkade bij Zaandam. Ruim 125 jaar geleden werd de Stoom- Brood en Beschuitfabriek De Ruyter der firma Verkade & Comp Zaandam aan de Westzijde opgericht.

Het bedrijfsarchief van Verkade is ondergebracht bij het gemeentearchief Zaanstad. En daar willen ze nog wel meer oude foto’s, aantekeningen en brieven uit de periode 1885-1990.

Nog steeds is er een Verkadefabriek gevestigd aan de Westzijde in Zaandam. Na een start als broodfabriek, zijn het vooral beschuit, biscuit, chocolade en waxinelichtjes waarmee Verkade grote bekendheid heeft gekregen. In 1990 is het bedrijf overgenomen door United Biscuits. Tegenwoordig maakt het onderdeel uit van het Amerikaanse consortium The Blackstone Group en PAI.

Verkade, 64.0076Verkadepaviljoen
In het Verkadepaviljoen van het Zaans Museum zijn machines reclames, verpakkingen en foto’s te zien die een beeld geven van de geschiedenis van dit Zaanse bedrijf.

Het bedrijfsarchief – met materiaal van 1886 tot ongeveer 1990 – is ondergebracht bij het gemeentearchief Zaanstad. Op dit moment is dat archief voor geïnteresseerden echter nog niet te raadplegen, omdat het nog niet goed te doorzoeken is. Daar gaat het gemeentearchief verandering in brengen.

Gemeentearchief
Het bedrijfsarchief wordt toegankelijk gemaakt zodat iedereen die dat wil, op termijn op de studiezaal van het Gemeentearchief, oude notulen, jaarverslagen, archiefstukken over de werkprocessen, jubilea, de Verkade Harmonie, het personeelsblad De Kern en dergelijke kan inzien.

Voordat het gemeentearchief daarmee start, doet het een oproep aan het publiek. Het gemeentearchief is op zoek naar aantekeningen van oud-werknemers en foto’s van het bedrijf en werknemers die een interessante aanvulling voor het archief zijn.

Heeft u zulk materiaal? Neem dan contact op met het gemeentearchief Zaanstad, tel. (075) 655 22 33 of per mail via Gemeentearchief@Zaanstad.nl.

Deel dit artikel:

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *