‘Wat had ik jou, lieve Peperstraat, graag deze gang naar het stadhuis willen besparen. Er wordt maar zo makkelijk over jou heen gereden.’ Met die woorden opende Marion Jongert, bewoonster van de Bloemgracht, haar betoog tijdens de hoorzitting over haar bezwaar tegen de invoering van een 30 km-zone op de Peperstraat in Zaandam.
Zaanstad wil met dit verkeersbesluit de maximumsnelheid op de Peperstraat structureel verlagen naar 30 kilometer per uur. De maatregel hangt samen met de sloopwerkzaamheden die later dit jaar van start gaan en de nieuwbouw die naar verwachting in 2027 begint. Tegelijkertijd is het besluit onderdeel van een bredere aanpak om het hele centrum van Zaandam in te richten als 30 km-zone.
Veiligheid
Jongert maakte zich tijdens de hoorzitting hard voor de Peperstraat, die volgens haar te smal en te druk is om veilig te functioneren als 30 km-zone. De straat is geen gewone woonstraat, benadrukte ze, maar een drukke toegangsweg met honderden woningen, winkels en een parkeergarage. Dat verkeer er straks in één richting met 30 kilometer per uur moet rijden, noemt ze onrealistisch.
‘Zo is op slinkse wijze opnieuw een 30 km-zone geworden.’
Volgens Jongert is er nauwelijks ruimte om te manoeuvreren: auto’s kunnen elkaar niet passeren, uitwijken is onmogelijk en hulpdiensten raken belemmerd. ‘De inzet van hulpdiensten in Zaandam ligt boven het landelijk gemiddelde. De bereikbaarheid en aanrijtijd kunnen niet worden gegarandeerd.’
Een verkeerscirculatieplan ontbreekt, en ze vreest dat verkeer uitwijkt naar smallere straten zoals haar eigen Bloemgracht.
‘Een levensgevaarlijke situatie wordt gecreëerd.’
Tijdelijk?
Volgens de vertegenwoordiger van het college draagt de verlaging naar 30 kilometer per uur bij aan een veiliger verkeerssituatie in het centrum van Zaandam. De nieuwe inrichting van de Peperstraat – met één rijbaan en een aparte fietsstrook – zou voldoende ruimte bieden om veilig te kunnen uitwijken. Bovendien verwacht het college dat de maatregel zorgt voor minder geluidsoverlast en uitstoot, en de kans op ernstige ongevallen verkleint. Daarmee zou de leefbaarheid in het gebied verbeteren.
Jongert vindt het onbegrijpelijk dat de verlaging naar 30 kilometer per uur, die volgens haar aanvankelijk werd gepresenteerd als een tijdelijke maatregel voor de bouwperiode, nu blijvend blijkt te zijn. Omdat het om een definitief verkeersbesluit gaat, is dit voor bewoners de enige mogelijkheid om bezwaar te maken tegen de inrichting van de straat.
De gemeente ziet dat anders: een tijdelijk verkeersbesluit heeft volgens het college weinig zin, omdat zo’n besluit slechts vier maanden geldig is, terwijl de werkzaamheden meerdere jaren in beslag nemen. Door direct een definitief besluit te nemen, is volgens het college duidelijkheid voor bewoners en weggebruikers op de lange termijn.
RvS
De kritiek op de verlaging van de snelheid staat dan ook niet los van de bredere onvrede onder bewoners die al jaren speelt over de herontwikkeling van het gebied. Sophia Lopes Cardozo, lid van de klankbordgroep, oud-bewoonster van de Peperstraat en toehoorder tijdens de zitting, is een van de voortrekkers van het verzet tegen de geplande sloop en nieuwbouw. Samen met andere betrokkenen heeft zij een zienswijze ingediend bij de Raad van State, gericht tegen het bestemmingsplan van de Peperstraat. De oproep voor de zitting is nog niet ontvangen.
Voor Marion Jongert is het verkeersbesluit niet alleen een technische maatregel, maar een symbool van hoe er volgens haar wordt omgegaan met bewoners die zich zorgen maken over de toekomst van hun straat en wijk. Maar ze blijft strijdbaar:
‘Zoals ik jou, lieve Peperstraat, al eerder heb geschreven, zal ik voor jou vechten met hart en ziel.’
Door: Nick Boeske. Info: zitting en Sophia Lopes Cardozo. Foto: Santi Bosma en Louisa Prosetiko.
Wat maakt die mevrouw zich toch druk over "die lieve Peperstraat". Ongerveer 400 meter straat, met ook nog verkeerslichten. Een snelheidsverlaging naar 30 km merk je daar niet eens. En die 30 km mag van mij overal in de bebouwde kom worden ingevoerd. Veel veiliger.
Maar het is helemaal geen drukke toegangsweg. En al helemaal niet smal. Voor het gebruik nu is het al te wijds, en in de herinrichingsplannen wordt het geloof ik niet meer als stroomweg ingericht, ik geloof 1x1 smallere rijstroken met klinkers het hele stuk, waardoor 50 km/u krankzinnig is.
de mensen met de problemen zijn waarschijnlijk nog nooit buite Zaandam geweest, kijk om je heen overal in elke gemaaente is de snelheid terug gebracht tot 30 km/h
Maar zaanstad is zoals gewoonlijk weer een uitzondering waar door het leger van handhavers NIET gehandhaafd gaat worden, deze hendhavers zijn te mooi om uit hun voertuig te komen,
Dus handhaven op snelheid en sluiproutes , hoeft men in de Zaandam geen zorgen om te maken ook niet vwb snelheid Fattbikes en opgevoerde brommers
Deze klagers hedden zich beter zorgen kunnen maken aangaande parkeren, Symon Claesstraat een rijtje parkeer havens weg en veel erger voor de millieu bewuste auto rijders, ook de laadstations voor E- voertuigen is onbereikbaar geworden, Dit mag zoals gewoonkijk in Zaanstad een ieder zelf uitzoeken, Zaanstad creeert alleen moeilijkheden.
Zaankanters hebben altijd wat te zeuren