Vier jaar Orkaan!

Vandaag precies vier jaar geleden, op 5 februari 2014, zag De Orkaan het digitale daglicht. Wat begon als een grap, is in 2018 volledig uit de hand gelopen.

Het idee achter De Orkaan was aanvankelijk om vanaf februari 2014 af en toe een foto te plaatsen van de plek waar het cultuurcluster (toen noemde we het nog Figaro of Cultuurpaleis – en soms zelfs Cultuurhuis!) zou moeten komen. Dat er nu nog geen steen van het gebouw gemetseld is, hadden we niet kunnen bevroeden.

Bovenstaande foto plaatsten we op 5 februari. De tekst:

Ground Zero aan de Zaan. De Zweed tegen de vlakte.

Met de sloop komt het Zaanse Cultuurpaleis weer een stapje dichterbij en is het lot van filmtheater De Fabriek bezegeld. Die wordt samen met de muziekschool en De Kade de nieuwe bewoner.

De oorspronkelijke plannen – Figaro, huisvesting, winkels, parkeren – is daarmee definitief van de baan.

In de maanden daarop maakten we nog diverse foto’s van het terrein waar ooit kantoorgebouw De Zweed stond.

[slideshow_deploy id=’49916′]

 

Snel gingen we dagelijks publiceren, één foto/stukje per dag. Maar tegen de verkiezingen was dat niet langer vol te houden. Meer stukken en ook langere stukken. Via Facebook en Twitter werd het verspreid.

In september 2014 stapten we over naar de huidige WordPress-site. We publiceren nu gemiddeld zo’n 5 eigen artikelen per dag. De site wordt zo’n 250.000 keer per maand bezocht door gemiddeld zo’n 70 duizend unieke (Zaanse) bezoekers per maand. We hebben 3500 volgers op Twitter en 4800 fans op Facebook. De nieuwsbrief heeft 1350 abonnees.

O ja, aan het eind van de middag maakten we deze… zelfde positie, precies 4 jaar later.

Deel dit artikel:

21 reacties

 • Ruud Hartog

  De Orkaan,

  Van harte gefeliciteerd met je verjaardag.
  Vier jaar en nu al volwassen.
  De cijfers zijn indrukwekkend.

 • Van harte gefeliciteerd, ik ben blij met jullie, ga zo door!

 • joop tralala

  Indrukwekkende cijfers. Van harte en ga zo door

 • Daantje

  Gefeliciteerd! Ga zó door. Ik kijk dagelijks op jullie site; zo blijf ik lekker op de hoogte van al het Zaanse nieuws. Bedankt.

 • Jeroen Breeuwer

  Maar wat ik me afvraag is of de Orkaan nou een nieuwssite is, voor Zaans nieuws (daarom ben ik abonnee geworden) of is het verworden tot een podium voor Jan de Bruyn en zijn vrienden -soms ook mijn vrienden trouwens- de tegenstanders van het Cultuurcluster dus. Voor de goede orde: ik ben om allerlei redenen vóór het Cultuurcluster. Of mag je dat niet meer zeggen?

  • Jeroen, je mag alles zeggen.
   Als je maar tekent voor het referendum, ZODAT je er ook iets over kan zeggen.
   En natuurlijk is de Orkaan vooral een Zaans nieuws site, maar het feit dat zoveel (wij denken de meeste) inwoners (w.o. blijkbaar ook de Orkaan redactie) tegen het cultuurcluster zijn dat door onze strotten geduwd wordt en zij er eindelijk iets over mogen zeggen (tenminste als de straks Raad niet weer koppig gaat doen) is nou eenmaal belangrijk Zaans nieuws. En misschien wel hét item voor de komende verkiezingen…
   Orkaan, van harte gefeliciteerd en dank jullie wel voor AL het nieuws!

   • joop tralala

    Hoeveel hadden er ook weer getekend?? Beste Cultuurknutser je praat op dit moment over 2.950 handtekeningen waarbij er waarschijnlijk de nodige dubbele zitten. Dus praat nou niet over zoveel inwoners. En als dit een item zou mogen worden voor de vekiezingen kan ik alleen maar zeggen arm Zaanstad.

   • CePe

    Hoe zo, door de strotten geduwd. Er ligt gewoon een bij meerderheid genomen raadsbesluit, of regeert nu ineens de dictatuur van een enkele roeptoeter? Nog even, als je gewoon vóór een cultuurhuis bent, ben je de klutser aan het demoniseren.

   • De Orkaan

    Dat de Orkaan-redactie tegen het Cultuurcluster zou zijn, is ontsprongen aan de fantasie van de Kultuurklutsers.

    Het cultuurcluster is misschien wel het belangrijkste discussieonderwerp geweest voor Zaanstad. Het heeft deze coalitie-periode overheerst en zal als een zware last op de komende coalitie-onderhandelingen rusten.

    Dat allemaal rechtvaardigt veel aandacht. We hebben er veel over geschreven en zullen dat in de toekomst ook blijven doen. We zijn dus dol op het cultuurcluster. Het is het beste wat De Orkaan de afgelopen jaren is overkomen.

    Als iemand denkt dat voorstanders de mond wordt gesnoerd of dat hun reacties hier niet worden opgenomen hebben ze de berichtgeving en de reacties nooit gelezen.

  • De Orkaan

   @Jeroen: kan je één voorbeeld noemen van iemand die dat hier niet heeft mogen zeggen?

 • Gefeliciteerd op naar het eerste lustrum

  groeten uit Fortaleza

 • Carla

  Ik ben ook heel blij met jullie. Waar moet ik anders het Zaanse nieuws vandaan halen? Ga zo door (hoop ik van harte).

 • Wendy Kind

  Van harte, redactie. Hou het vast…

 • Erik Esteie

  Gefeliciteerd 🙂

  Jullie zijn voor mij een belangrijke bron geworden wat betreft nieuwbouw projecten/plannen

 • Joop

  van harte, op naar het eerste lustrum

 • Mariska Schuttevaêr

  Het terrein is in elk geval groener geworden!

 • Brabozaankanter

  Gefeliciteerd Orkaan,
  Ik kom hier zelfs Brabants nieuws tegen, Hoezo eenkennig….

  p.s Lekken doet de gemiddelde Bosschenaar in de plaatselijke kroeg 😉

  • Jeroen Breeuwer

   Nee Orkaan, ik heb geen voorbeelden, ik was gewoon ook even dwars, met name richting mensen die hun gepensioneerde dag gebruiken om ergens fel tegen te zijn en dan termen gaan gebruiken als “door de strot geduwd”. Ik vind het gewoon negatief en negativisme moet m.i. niet teveel aandacht krijgen. De tot dusver zeer geslaagde vernieuwing van het centrum van Zaandam heeft al genoeg vertraging opgelopen door de economische crisis en procedures. Nu dreigt de medezeggenschap weer roet in het eten te gooien. Jammer, want er is nu kans op weer een fraai, spectaculair gebouw erbij. Goed voor iedereen, lijkt mij.

 • Monique Zonneveld

  Van harte gefeliciteerd Orkaan (Merel en Piet).

  Groetjes van Monique Zonneveld

 • Ria Kroes Mohrs

  Gefeliciteerd met jullie 4 jarig bestaan. ik lees de berichten trouw. veelsucces ook voor de toekomstige tijd.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *