Het cybercrimeteam van de politie-eenheid Noord-Holland heeft tijdens een serie doorzoekingen in Noord-Holland 5 verdachten opgepakt. Alle verdachten zijn afkomstig uit Zaandam. Het gaat om 2 minderjarigen en 3 meerderjarigen (31, 41 en 47 jaar).

Cybercrime is een algemene naam voor verschillende criminele activiteiten op het internet en in e-mailverkeer. De politie kwam de verdachten op het spoor na analyse van data in een lopend rechercheonderzoek. Op maandag 15 en dinsdag 16 januari vonden de doorzoekingen van twee verschillende woningen in Zaandam plaats.

De minderjarigen deden zich voor als vertegenwoordigers van een bedrijf en verkregen zo onder valse voorwendselen inloggegevens van mailaccounts en crypowallets. Ze worden onder andere verdacht van witwassen en computervredebreuk. De meerderjarige verdachten wordt verweten dat zij aan deze misdrijven hebben bijgedragen door het illegaal verkregen vermogen te maskeren.

De politie heeft verschillende luxegoederen en cryptovaluta in beslag genomen. Het onderzoek loopt nog.

Met de bekendmaking van de vijf aanhoudingen wil politie Noord-Holland het belang van aangifte doen benadrukken. De data van aangiftes geeft de politie nieuwe inzichten en genereert bewijslast om cybercriminelen op te sporen.

Tekst: Redactie De Orkaan, Bron en foto: Politie.nl