Vijf boeken maken kans om de Bredenhofprijs voor het beste boek over de Zaanse geschiedenis van de de afgelopen twee jaar te worden.

Het gaat om de shortlist van volgende titels die uit een longlist van zo’n 50 boeken zijn gekozen:

  • Zilveren Meesterwerken uit de Zaanstreek: een historische biografie van de Joodse zilversmedenfamilie S.I. Vet & Zn. door Jeanne Douwes en Arno Bruitsman
  • Vernuftelingen en kooplieden in een bijzonder landschap door Jur Kingma
  • Speuren in het veen: zestig jaar archeologie in de Zaanstreek, Waterland en omstreken door Piet Kleij e.a.
  • De Zaanse Spanje Strijders door Pim Ligtvoet en Willemien Schenkeveld
  • 150 jaar railvervoer in de Zaanstreek: een historisch overzicht van spoorweggeschiedenis in de periode 1869-2019 door Jan van der Male

Op donderdag 8 april 2021 wordt de winnaar bekend gemaakt en de prijs uitgereikt in de Bullekerk. Aan de prijs is een bedrag verbonden van € 2.500.

De Bredenhofstichting heeft deze nieuwe tweejaarlijkse prijs voor de beste publicatie over de Zaanse geschiedenis ingesteld. Het doel van deze prijs is onderzoek stimuleren naar en beschrijven van de Zaanse geschiedenis alsmede het bevorderen van de belangstelling voor de Zaanse geschiedschrijving en haar auteurs.

De jury heeft voor het samenstellen van de shortlist gelet op de mate waarin de belangstelling voor de Zaanse geschiedenis wordt gestimuleerd, de mate waarin een breed publiek wordt aangesproken, de inhoudelijke kwaliteit en argumentatiekracht en de originaliteit.

De boeken zijn te zien bij het Zaans Museum t/m zondag 11 april (vanaf het einde van de lockdown). Het is noodzakelijk om online een ticket te reserveren (ook met een Museumkaart).