Vijf woningen in oude Molenmuseum

Vandaag tekenden Vereniging De Zaansche Molen en Ingenious Tomorrow (Veenendaal) een koopovereenkomst getekend voor het oude Molenmuseum aan de Museumlaan 18 in Koog aan de Zaan.

Samen zullen ze er vijf eengezinswoningen realiseren.

Het pand werd gebouwd in 1760, heeft oppervlakte van 655 m2 en ligt op een perceel van 1090 m2). Het werd aangeboden voor 1,2 miljoen (kosten koper).

De Zaansche Molen meldt:

‘Het pand aan de Museumlaan krijgt daarmee definitief een woonbestemming. Daarbij blijven de unieke kenmerken van het pand, het is een Rijksmonument, zoveel mogelijk intact. Het plan is op hoofdlijnen ontwikkeld door vereniging De Zaansche Molen en heeft ook de steun van de gemeente Zaanstad.’

Deel dit artikel:

12 reacties

 • Bert Versteeg

  De tekst klopt niet helemaal want het voormalige museum bestaat uit 2 panden.
  Tot 1982 bestond het museum uit 1 gebouw, dat was het Huis met de IJzeren Brug dat oorspronkelijk aan de Hoogstraat 15 stond.
  In 1927 werd het verplaatst naar de huidige locatie en in 1928 werd het molenmuseum geopend door prins Hendrik.
  In 1982 werd het museum uitgebreid met een pand dat in de Oostzijde in Zaandam heeft gestaan.

 • p.hoogkamer

  1,2 miljoen kosten koper…..dat worden geen appartementen voor jongeren die smachten naar zelfstandigheid. of jongegezinnen die graag naar een huis met een tuintje verlangen.

 • Kees van Buren

  Nee maar het worden woningen voor zelfstandige mensen die smachten naar een riante woonruimte. Mag dat niet? Zo nee wat is daar op tegen? Een mooie locatie en een mooie woning. Als je het geld ervoor over hebt dan is daar toch niets verkeerds aan? Mogen die niets duurs kopen omdat aan goedkope woningen gedacht moet worden,,??

  • Frank Peter

   Nou inderdaad… Ken genoeg jongeren die werken en sparen en zich voorbereiden op de huidige woningmarkt…. Jammer voor diegenen die denken dat ze alles gratis of goedkoop kunnen krijgen en niets doen om zich naar boven te werken en wél wat moois kunnen kopen! De tijd van pamperen is voorbij, als je wat wilt zal je de schoudertjes eronder moeten zetten.

 • J.H. van Zaane

  natuurlijk mag dat, ik gun het ze graag. Maar het is wel zuur voor zoveel anderen die minder geld hebben en ook graag willen wonen, met wachtlijsten van 10 jaar of zo.

 • Bert Versteeg

  De gemiddelde koopprijs voor een eengezinswoning is tegenwoordig rond de 320.000 euro dus 5* 320000 = 1,6 miljoen maar er zal

  Nu worden er 5 eengezinswoningen van gemaakt maar het had ook 1 woning kunnen worden.
  In Zaanstad kost een woning tegenwoordig gemiddeld tussen de 3 en 3½ ton
  Er zal voor enkele tonnen verbouwd moeten worden en de ligging is natuurlijk grandioos dus de verkoopprijs van de woningen zal ergens tussen de € 400.000 en € 450.000 liggen en als dat zo is vind ik dat een redelijke prijs.
  Bij de Waakzaamheid worden nu ook 5 woningen gebouwd tegen een verkoopprijs vanaf 345.000 euro en die zijn allemaal al verkocht!

 • Floris Bakker

  Gaan ze het samen realiseren? Bijzonder dat een vereniging projectontwikkelaar wordt. Was de gemeente niet de eigenaar van het pand?

 • Jp gruijs

  Had nooit verkocht mogen worden dit prachtige gebouw
  Had op de schans moeten zijn maar ja er moet geld op tafel komen weer een misser de gemeente had moeten ingrijpen maar ja er is al zoveel verloren gegaan de laatste jaren

 • Bert Versteeg

  @ de Orkaan,

  In eerste instantie is het Huis met de IJzeren brug en het bijbehorende land, groot 1,75 hectare, geschonken aan de gemeente Koog aan de Zaan door de weduwe A.Honig – Kluijver onder voorwaarde dat er op het land een park zou worden aangelegd.
  Dit gebeurde op 9 december 1925 en het huis + land had toen een waarde van F 13.000,-.
  Het is daarna nog een hele strijd geweest want de gemeente Koog aan de Zaan wilde het huis tot 2x toe laten slopen om een ruime toegang tot het park te creeren.
  Uiteindelijk werd besloten huis te verplaatsen van Hoogstraat 15 naar de westkant van de Dors – de huidige locatie, en werd het geschonken aan de Vereniging de Zaansche Molen die er het molenmuseum in vestigde.
  In 1982 werd het museum uitgebreid met het pand Oostzijde 109 waar molenbaas Klaas Blans (1831-1878)heeft gewoond.
  Deze Klaas Blans was eigenaar van de pelmolens de Houtsnip en de Grauwe Gans.

 • Bruno van de Stadt

  De verkwanseling van dit gebouw is een blunder van de eerste orde!
  De verantwoordelijke, de bestuurders van de vereniging Zaansche molen. moet ten zich de ogen uit het hoofd schamen dat zij deze historische eenheid van de vereniging uiteen gerukt hebben en zich diep in de schuld hebben gestoken om elders in een loods een kwalitatief minderwaardige gelegenheid bieden om kennis te kunnen nemen van de Zaanse molen historie.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *