Vlaggen Zaanpride in brand gestoken

Zaanpridevlaggen die gisteren nog kleurrijk wapperden in Westerkoog hangen er vandaag dramatisch bij.

De Regenboogweek is donderdag van start gegaan. Dit betekent dat er extra aandacht wordt gevraagd voor respect van diversiteit.

Frankie Vos van de Zaanse Regenboog was geschokt door de vernieling:

“We zijn erg geschrokken en verontwaardigd over de 2 prachtige ZaanPride vlaggen die vannacht-vanochtend moedwillig zijn vernield bij de Westerwatering rotonde We kunnen dit niet anders zien als een laffe daad van agressie en anti LHBTIQ+-geweld. Er hangen het hele jaar door vlaggen van Zaans.NL. Sinds afgelopen donderdag voor de ZaanPride zijn deze speciaal opgehangen en binnen 2 dagen al vernield. De regenboogvlag met de kleuren voor People of colour en trans personen.

Vanaf vanochtend zijn er meerdere meldingen bij DZR binnengekomen van en buurtbewoners als mensen die er langs reden. Heel erg dat dit gebeurt en dat laat alweer zien wat voor een agressie er is tegen LHBTIQ+. Vanochtend stond er een interview met de voorzitter van DZR in het NHD waarin ook het weghalen en kapot maken van vlaggen benoemd is. Blijf er van af.

We gaan in overleg met Zaans.NL en Gemeente Zaanstad wat we hiermee gaan doen.”

Onder foto’s van de vlaggen voor en na het vandalisme. Ze stonden in de buurt van het Total-tankstation bij de rotonde van de Guisweg bij Westerkoog.

Foto’s aangeleverd door Orkaanlezer

Door Merel Kan / Edwin Kleiss. Bronnen: Orkaanlezers-tip, Frankie Vos (Zaanse Regenboog).

Deel dit artikel:

15 reacties

 • Dirk Boet

  Getuigd van onverdraagzaamheid en weinig respect van diversiteit.

 • Pieter De Vente

  Wat een walgelijke daad. Opsporen en flink aanpakken. Ik schaam me voor deze stad!

  • Bart Prins

   Je schamen voor Zaanstad is ook weer overdreven.

   Er woont een klein gedeelte intolerant gespuis. Nou, dat wisten we al.

   • U kunt gelijk hebben met een ‘klein gedeelte intolerant gespuis’ wat u schrijft, echter er is ook nog een hele grote groep, welk niet op dit gevlag staat te wachten, wat overigens los staat van het wel/niet accepteren van!

    • Bart Prins

     Ik sta er ook niet persé op te wachten. Maar ik sta wél achter de boodschap. En die is toch simpel en gewoon menselijk zou je zeggen. Raar dat hier zo krampachtig over wordt gedaan. Je zou er bíj́na wat van dénken!

 • Jan Schaap

  Stel: de oude schandpalen voor dit gespuis weer in ere herstellen, en dan heel laag, met doorgezakte benen (even de fantasie laten werken).
  Nog beter: Amerikaanse gevangenissen voor dit gespuis.
  misschien een idee: laten wij deze zomer allen een ‘regenbooghoedje’ opzetten.

 • Jan Schaap

  Nog even ter aanvulling. Therapieën helpen niet voor dit soort schorem bestaande uit koolstof, waterstof, stikstof en zuurstof.
  list zich vanzelf op.

 • Kees Hamster

  In brand steken is niet waar ik achter sta, wel de opdringende regenboog acties waarbij zelfs de gemeente Zaanstad een uitgesproken mening heeft en dus geen neutrale gemeente (meer) is. De regenboog heeft een andere oorsprong en betekenis dan waar deze nu voor (mis)gebruikt wordt. Ik weet, dit mag ik niet schrijven omdat ik anders (als gelovige) denk…

  • C. Best

   Ben het helemaal met u eens. De regenboog heeft idd een heel andere oorsprong. Als je het icoon van Whatsappje voor regenboog bekijkt zijn er zes kleuren te zien, de echte regenboog heeft 7 kleuren. De boven getoonde heeft er 11. Mijn conclusie, het is geen regenboog. Overigens wordt er mijns inziens helemaal voorbij gegaan dat er mogelijk een kwetsende boodschap van deze drammerij uitgaat voor iemand met een andere levensovertuiging. Tot slot:
   We often hear: “ Life is short, better enjoy it!” How about: “ Eternity is long, better prepare for it!”

  • Samuel van den Brink

   De regenboog als belofte van God dat hij nooit meer de mensheid zo zal straffen? (vrij vertaald)
   Bedoel je dat, Kees?
   Jammer eigenlijk want het is juist ‘Het Geloof’ wat verantwoordelijk is voor deze intolerantie.
   De regenboog staat voor meer dan alleen LHBTiQ+. Het staat voor gelijkwaardigheid als mens, wat je overtuigingen, afkomst, religie, kleur ook is. Zo kun jij jouw religie belijden, ik de mijne (of het gebrek daaraan) en kan iedereen binnen de kaders van de wet (en het liefst in de eigen woning) doen wat hij/zij denkt dat nodig is.
   Juist daar zouden we meer bij stil moeten staan, denk ik.

  • Bart Prins

   Kees, de gemeente is voor en van iédereen. Dát is wat de vlag uitstraalt.

 • Je bent*geen* Zaankanter, als.. je dit doet!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *