Vliegverkeer Schiphol trekt aan na coronagolf

Het aantal vluchten van en naar Schiphol was in augustus van dit jaar 32.000. Dat is het hoogste aantal vliegbewegingen sinds het begin van de corona-pandemie in maart 2020.

Het aantal is bijna 10 procent hoger dan het aantal vluchten in juli van dit jaar (29.000). Vergeleken met augustus 2020 is het bijna 40 procent hoger.

De aantallen dit jaar zijn nog wel lager dan in 2019, het laatste pre-coronajaar. Toen werd er in augustus 45.000 keer op en van Schiphol gevlogen. Het totaal aantal vluchten in dat jaar lag toen bijna op 500.000

Die 500.000 is het maximum waar Schiphol graag vanaf wil. De luchthaven zou met instemming van het kabinet tot 540.000 vluchten willen doorgroeien, maar dan moeten er wel maatregelen genomen worden om de overlast te beperken. De luchtvaartsector denkt deze onder meer te vinden in stillere vliegtuigen en slimmere navigatie, maar of die daadwerkelijk tot minder geluidshinder zullen leiden, is een onderwerp van discussie.

Boven het aantal vluchten dit jaar: vanaf februari een stijgende lijn (achtergrondfoto Marjan Hoffman: vliegtuig boven Nauerna). Onder het aantal vliegbewegingen per maand vanaf 2019. Een eerste daling in maart 2020 en daarna bijna geen vliegverkeer in februari 2020. Daarna krabbelt het op tot augustus 2020 waarna het daalt tot februari 2021. Daarna volgt een permanente stijging.

Hieronder de vliegbewegingen sinds 1992. Sinds dat jaar – tot 2020 – is het aantal vluchten meer dan verdubbeld. In het coronajaar 2020 halveerde het aantal vluchten.

Bron: Schiphol, grafieken: De Orkaan

Deel dit artikel:

Een reactie

 • Jaap Meeuwsen

  Ja, zo gaat dat nu eenmaal.
  Waren er zo’n jaartje geleden niet velen die beweerden dat het ” oude ” normaal nooit meer terug zou keren ?
  Ik sprak dat toen al tegen, we moeten nog even wachten maar we gaan echt weer terug naar toen hoor.
  Handen geven ? Drie zoenen ? Jawel hoor.
  In de vliegtuigen zit echt niet alleen maar vracht.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *