Vanmiddag nam burgemeester Faber de Vlootschouw af van ongeveer 60 sleepboten, klassieke zeiljachtjes, platbodems en ander mooi drijvend spul.

Dit gebeurde vanaf een admiraalschip dat lag aangemeerd bij houtzaagmolen Het Jonge Schaap.

Genieten geblazen
Binnen de hekken van Het Schaap konden de genodigden genieten van de hapjes en drankjes van Groeneveld. De sfeer was prima.
Nadat de burgemeester een –extra- korte toespraak hield waarin ze benadrukte dat het schouwspel op de Zaan de aandacht verdiende, nam ze plaats op het admiraalschip.

foto 1Schouwspel
De schouw bestond eruit dat de schepen voorbij voeren, en soms toeterden.
Willem Hos –houtscheepmaker uit Assendelft- voorzag de boel van kundig commentaar.
De burgemeester zwaaide en zag dat het goed was.
Maar… niet elke boot kreeg goedkeuring.

foto-45Kekke bikini
Eén jachtje dobberde opzichtig door het beeld. Aan boord een onderuitgezakte (uitbuikende?) Aart Molenaar en gemeenteraadslid Juliette Rot in een kek bikini-tje. Waarom weten wij niet precies (horizonvervuiling?), maar de DZ-tobbe werd door de waterpolitie dringend verzocht het ruime sop te kiezen. Onder protest gingen ze 15 meter verderop voor anker.

foto 3Zes ton
Toen daarna de zes-tonner van Rosa blij zwaaiend voorbij kwam was het feest compleet. De zes tonnen die achter het doorzakkende bootje gebonden waren moesten symbool staan voor de –voor Stad aan de Zaan uitgetrokken- zes ton aan geld.
Zowel DZ als ROSA hadden de uitnodiging om aanwezig te zijn bij de Vlootschouw afgeslagen. Evenals de rest van de oppositie.

Folklore
Buiten de hekken van de houtzaagmolen was er ook genoeg te beleven en te zien. De bezoekers van de jaarlijkse Folkloredag en de toeristen vielen met hun neus in de boten.

.