Amsterdam gaat tijdelijk ten minste 1.000 extra vluchtelingen opvangen op een cruiseschip in het Westelijk Havengebied. Dat schip ligt sinds dit weekend bij het Westerhoofd (bij Coentunnel in Amsterdam,).

Anton van Daal uit Westzaan (Daalfoto) maakte deze foto’s toen het schip door het Noordzeekanaal naar z’n nieuwe ligplaats voer.

Begin oktober nemen de eerste vluchtelingen hun intrek op de boot. Voorlopig zijn het er 1.000 maar dat kunnen er meer worden. Amsterdam:

“Het Rijk heeft Amsterdam gevraagd om deze opvang en de gemeente is daartoe bereid. Amsterdam zet zich al lange tijd in voor vluchtelingen die in Ter Apel niet kunnen rekenen op een opvangplek. Deze extra inzet helpt de vastgelopen asielketen vlot te trekken en levert een bijdrage aan het oplossen van de zorgelijke situatie in Ter Apel.”

Op het schip worden om te beginnen 1.000 vluchtelingen opgevangen voor zes maanden. Tijdens deze periode is er op twee momenten een evaluatie over de uitvoer van de opvang. Er wordt dan ook gekeken of het aantal vluchtelingen kan worden uitgebreid tot maximaal 1.500.