Volle Bullekerk voor indrukwekkende Holocaust Memorial Day

Wat onderscheidt de massamoordenaar van ‘gewone’ mensen? Deze vraag stelde de Amsterdamse socioloog prof. Abram de Swaan zich in zijn lezing voor de Zaanse Holocaust Memorial Day, een dag die 10 jaar geleden in het leven is geroepen om de herinnering aan de Jodenvervolging en de moord op miljoenen joden levend te houden.

De Swaan deed onderzoek naar 20 massamoorden die in de 20e eeuw plaatsvonden, en schreef daarover het boek Compartimenten van Vernietiging.

Deze middag waar ook de de nieuwste film van Monumenten Spreken – over het Zaanlands Lyceum in de oorlog – te zien was, leverde een stampvolle Bullekerk op. Ruim 350 mensen waren aanwezig. Op de foto van Marc van de Geer hierboven is te zien hoe vol de kerk was.

De opening werd verricht door ‘wisselburgemeester’ Theo Weterings die zich had verdiept in de Zaanse oorlogsgeschiedenis. De jonge Zaanlands-leerling Alex Sao bespeelde de cello van George Jambroers, de docent wiskunde van het Zaanlands Lyceum die in de oorlog in het verzet ging en door verraad in het concentratiekamp omkwam.

weterings

Een serie tweets van aanwezigen:

Deel dit artikel:

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *