Wethouder Gerard Slegers moet van de volledige raad van Zaanstad zich sterk gaan maken voor behoud van de ‘bushalte hotels begraafplaats’ tegenover het Vijfhoekpark in Zaandam.

In de plannen van Connexxion was de halte gesneuveld (scheelde één minuut) en Zaanstad deed voorkomen dat zoiets noodzakelijk en een voldongen feit was. Daar is de raad het niet mee eens: Zaanstad en de Vervoersregio (Regioraad) moeten het plan van Connexxion goedkeuren, zij gaan er dus over.

En Slegers moet er wat aan doen. Raadsleden schrijven in een motie dat de halte Begraafplaats Zaandam Hotels Vijfhoek voor de ingang van het crematorium ligt en dat wie de begraafplaats wil bezoeken ook nog eens flink moet lopen. De alternatieve halte ligt 250 meter (en een oversteek over de Thorbeckeweg) verder.

De bezoekers van crematorium en begraafplaats zijn volgens de raadsleden “vaak mensen van gevorderde leeftijd, die niet meer altijd zo goed ter been zijn” en “door het laten vervallen van deze halte kan het nu voorkomen dat mensen om de begraafplaats te bezoeken wel tot 750 m moeten lopen.”

Openbaar vervoer heeft een maatschappelijke functie volgens de partijen. “wat zeker ook
het bezoek aan een crematorium en begraafplaats inhoudt.”

GroenLinks (Romkje Mathkor), ROSA (Hans Kuyper), PvdA (Geert Rijken), CDA (Marc Wit), CU (Christa Neefjes), VVD (Tjeerd Rienstra), SP (Evert Hartog), D66 (Martin Hoek), DZ (Jos Kerkhoven), PVV (Peter van Haasen), LZ (Marianne de Boer), PvdD (Melchior Mattens), POV (Jaap Keijser) en Denk (Sebnem Pançar) dienen een motie in om:

Om zowel bij Connexxion als bij het DB van de Vervoerregio Amsterdam al het mogelijke te doen om de halte Begraafplaats Zaandam Hotels Vijfhoek in stand te laten: en draagt de Zaanse regioraadsleden op hierover ook een motie in de regioraadsvergadering van 18 mei 2021 in te dienen.

De motie wordt op 22 april in de raad behandeld.

De Orkaan zette de zaak eind maart op de kaart. In 2017 werd de halte ‘Hotels Vijfhoek’ al geschrapt voor bussen 391 en 398. Hier ons dossier.