Wachten voor een stoplicht, een oversteek, een zebrapad, een veerpont… Iedereen staat daar korter of langer voor een paal, een geliefd object voor plakkers, stickeraars, activisten, guerilla-marketeers…
Wij letten elke donderdag niet op het langsrazende verkeer maar op de paal zelf, een cultuurhistorische verkenning van de Zaanse wildplakpraktijk.
Een sticker met nostalgie, ontworpen in de jaren zeventig en destijds al verkrijgbaar in vele talen (45 versies vonden we ergens online). Ook als button of tattoo. Sinds een paar weken hangen ze op veel plekken in het centrum van Zaandam, onder meer op de Rozengracht en hier op de Hogendijk.
Hier alle tot dusver gepubliceerde palen.
Sta je ook wel eens voor paal en wil je dat met ons delen? Mail de foto met beschrijving naar info@deorkaan.nl.
Door Piet Bakker.
Om even bij wat feiten te blijven, de angst voor ongelukken bij kerncentrales is hardnekkig en wel te begrijpen.. In de verouderde centrale van Tsjernobyl ging het goed mis. In Fukushima ontstonden de problemen door een tsunami. Er werd 1 medewerker van de centrale gedood door een explosie, 3 medewerkers hadden symptomen van blootstelling aan straling en zijn in een ziekenhuis opgenomen. In ons favoriete vakantieland zijn ze al in de jaren 50 begonnen met de bouw van kerncentrales. Er staan er nu 20 met 58 reactoren. 70 % van alle stroom wordt daardoor voorzien, en tegen lage tarieven geleverd. Het afval wordt opnieuw opgewerkt, op 5% na. Dit wordt naar Nederland gestuurd om opgeslagen te worden.(!,,)
70%? Waarschijnlijk maar af en toe, alleen tijdens optimale omstandigheden. Afgelopen zomer draaiden een aantal kerncentrales in Frankrijk op slechts een gedeelte van hun capaciteit wegens een gebrek aan koelwater door te weinig neerslag. Toen was het toch echt veel minder dan 70%. De meeste kerncentrales liggen wereldwijd vanwege technische storingen en mankementen vaker een tijdje stil dan destijds bij bouw en ontwerp werd verwacht. De vaak genoemde 'geen CO2 uitstoot' is flauwekul: de CO2 uitstoot bij bouw en afbraak van de centrale zelf, alsmede bij winning en vervoer van splijtstof en bij opslag van afval wordt gemakshalve vergeten. De hoeveelheid winbare splijtstof is zelfs bij huidig gebruik binnen een beperkt aantal generaties op. In die zin leidt kernenergie naast afval tot uitstel van andere maatregelen.
Geweldige retro sticker. Dat bruinrechts dit verwelkomt betekent gewoon dat ze de rekening over de schutting van de jeugd willen gooien. Het probleem van deze centrales zit hem in wat er van over blijft. Waar laat je die troep en wie moet het opruimen betalen. Maar de voorstanders wuiven dat graag weg met een hoop op techniek, alleen veranderen ze de stralingsregels niet en dat betekent jaren opslaan en beveiligen . Als dat op voorhand in de stroomprijs wordt opgenomen willen plots die voorstanders ook geen kernstroom.
Belachelijke sticker, kernenergie is nu meer dan ooit nodig om het elektriciteitsprobleem en een deel van het stikstofprobleem op te lossen.
Kerncentrales anno 2024 zijn veel veiliger dan de oude centrales uit de jaren `60 en `70.
Frankrijk doet het dus goed !
Je kunt die centrales echt wel veilig maken tegenwoordig echter die 5 % afval....die storten we dus maar in Nederland.
Je kunt het in beton gieten of hoe je wilt maar verdwijnen doet die straling nooit, tenminste, de mensheid maakt dat niet meer mee.
Maar toch moeten we het blijven ontwikkelen want van de zon en de wind kunnen we wereldwijd nog lang niet leven.
zojuist bericht : kerncentrale Fukusima lekt 5500 Liter radio actief water. Maar anno nu is het natuurlijk veiliger. blijf in sprookjes geloven. Bert
Dames! Heren! Graag op de bal spelen en niet op de man. Fijn dat er discussie is, maar graag wel op de inhoud.
Goede reactie weer van De Orkaan op deze fantastische rubriek die tot zeer vermakelijke reacties leidt van 'deskundigen'. Naar aanleiding van een sticker 😂🤣😂🤣. Mooie dag nog 🤗😎
Zo is het maar net, Bert!
Ik had de sticker op de motorkap van mijn rode Renault 4. We gingen met een groep mensen uit de Spoorbuurt naar grote anti-kernenergie demonstraties in Amsterdam, Den Haag, Leeuwarden en Almelo. en niet te vergeten Kalkar, waar ze zelfs onze soeplepel in beslag namen.