Geen appartementen voor een groep van tien alleenstaande tienermoeders in de nieuwbouw aan de Badhuisweg, maar woningen voor ‘enkelband-jongeren’. Dat is wat Juliëtte Rot, fractievoorzitter van Democratisch Zaanstad, ‘vernomen’ heeft.

Over die mogelijke aanpassing van de plannen stelt zij vragen aan B&W van Zaanstad: “In beginsel is gesteld dat twintig woningen zouden worden toegewezen aan alleenstaande (tiener)moeders. Later werd dit gewijzigd in Afghaanse ouderen en vorige week vernamen wij dat er naast woningen voor Afghaanse ouderen, woningen bestemd zullen worden voor ‘enkelband-jongeren.” Rot wil weten of dit klopt.

Volgens DZ wordt er over de alleenstaande (tiener)moeders niet meer gesproken. Rot wil dan ook weten of dit plan van de baan is.

In 2021 werden de plannen gepubliceerd met 20 appartementen voor ‘begeleid wonen’. Later werd bekend dat 10 woningen naar alleenstaande jonge moeders zouden gaan. Die versie is nog steeds op de website van Rochdale te vinden. Zij krijgen begeleiding van de welzijnsorganisatie perMens. Deze Stichting is gevestigd in Amsterdam en ondersteunt “jongeren, volwassenen en gezinnen die door meerdere problemen vastlopen”. In Amsterdam is perMens partner van de gemeente bij de ‘Aanpak problematische jeugdgroepen’. In de stukken van Zaanstad is nog steeds sprake van ’20 speciale doelgroep woningen’.

Voor de andere 10 doelgroep-woningen is gekozen voor de Stichting Woongroep Afghaanse Ouderen (WAO) uit Assendelft. In totaal worden er 120 sociale woningbouw-appartementen op de plek van het voormalige William Pontkantoor gebouwd. De sloop begint eind deze maand.

Door Piet Bakker. Bronnen: vragen DZ, websites Rochdale, perMens, Amsterdam, stukken Zaanstad, eerder nieuws op De Orkaan. Afbeelding: plannen voor de nieuwbouw (Rochdale).