Komt er bouwverkeer door de Zeemanstraat? Kunnen de kinderen nog wel in bikini in de tuin? Krijg ik vergoeding voor gordijnen? Wordt mijn huis minder waard? Kunnen we nog parkeren? Blijven toeristen niet weg door hun komst? Raken de vluchtelingen niet nog meer getraumatiseerd als er naast hun pand geheid gaat worden? 

Veel vragen gisteravond bij de informatieavond over het AZC dat volgend jaar in het centrum van Zaandam komt.

Volgens burgemeester Faber was de komst van een Asielzoekerscentrum (AZC) naar het centrum van Zaandam nog geen gelopen race. De gemeenteraad moet er immers over beslissen. Maar de raad heeft zich al eerder voor opvang in Zaanstad uitgesproken. Dat zich een raadsmeerderheid tegen de komst van een AZC zal uitspreken lijkt onwaarschijnlijk.

Morgen gaan de raadsleden op bezoek in Saen­den­borch, het voormalige UWV-gebouw op de hoek van Rustenburg en Stationsstraat. Dinsdag 12 juli staat het nieuwe AZC op de agenda van het Zaans Beraad. Insprekers kunnen zich melden bij de griffie.

De bijeenkomst in de Oostzijderkerk was vooral een informatiebijeenkomst. Bewoners konden wel opperen dat de opvang beter ergens anders zou kunnen, of dat 500 asielzoekers teveel was, maar dat soort suggesties zullen geen gevolg krijgen.

De Orkaan was gister bij de bijeenkomst in de Oostzijderkerk en deed verslag via Twitter. Hier een selectie.

Ook anderen deden verslag op sociale media, GroenLinks deed ook verslag op Facebook.