Het conflict op basisschool De Voorzaan en de berichtgeving daarover heeft tot 28 vragen van drie politieke partijen aan B&W geleid.

Sebnem Pancar van Denk en het ex-Denk-lid Elif Hotaman willen het standpunt van B&W over de schoolstrijd weten. Democratisch Zaanstad stelt vragen over het offline halen van artikelen over de affaire door Dagblad Zaanstreek na bedreigingen.

Elif Hotaman wil weten of het college weet of het ‘waar’ is wat er in de eerste berichten heeft gestaan en of B&W hoeveel kinderen er inmiddels van school zijn gehaald (en waar die dan naartoe gaan). Ook vraagt ze of het college weet of dergelijke zaken op meerdere scholen spelen.

Namens Denk vraagt Sebnem Pancar of het college in gesprek gaat met de school en ouders en welke stappen het college wil nemen om de veiligheid van de kinderen in de toekomst te kunnen waarborgen. Ook pleit ze voor ‘verscherpt toezicht voor de school’. Pancar gaat op 29 oktober ook actualiteitsvragen stellen aan het college over de affaire.

DZ-fractievoorzitter Juliëtte Rot stelt vragen over het offline halen van berichten door het Noordhollands Dagblad / Dagblad Zaanstreek. Ze wil weten of er aangifte is gedaan van deze dreigementen en of hier geen sprake is van “ondermijning van de persvrijheid”. Rot zou graag zien dat het college “een duidelijk en krachtig signaal afgeeft dat journalisten in alle vrijheid en veiligheid hun werk moeten kunnen doen.”

Dagblad Zaanstreek heeft ondertussen de drie verdwenen artikelen zonder enige toelichting weer online gezet, maar zonder de naam van de verslaggever erbij. Ook publiceerde de krant een nieuw verhaal dat door een andere verslaggever is geschreven.

De vragen zijn te bekijken op het Raadsinformatie Systeem (RIS) van Zaanstad.