Vreeman: “Als je hier uit de trein stapte, dan ging je er het liefst meteen weer in”

Nee, verliefd was Vreeman niet meteen op de Zaanstreek, en waarschijnlijk is hij het nooit helemaal geworden. Haat-liefde, dat dan weer wel, zo bleek uit zijn optreden vanmiddag bij De Maatschappij.

Want ondanks dat Ruud Vreeman zich goed voor kon stellen dat je zo snel mogelijk weer vertrok uit Zaanstad, had zijn nieuwe gemeente ook wel charme: “Fabrieken tussen de woonhuizen vindt niemand leuk, maar hier is dat wel leuk.”

Het stadscentrum bleef Vreeman een doorn in het oog. Hij spande zich in om het centrum te vernieuwen, maar zijn pogingen werden hem niet altijd in dank afgenomen: “Om het terugbrengen van die gracht en de bouw van het theater ben ik uitgescholden.”

publiek maatschappijDat laatste kan Vreeman (“Ik ben een vitale opa”) nauwelijks verbaasd hebben, van het culturele niveau van de Zaankanters heeft hij geen hoge pet op: “Ze weten niet eens hoe ze een kaartje bij De La Mar moeten kopen.”

Geen cultuur dus, sport kan op meer genade rekenen, de komst van AZ is een godsgeschenk aldus de voormalige burgervader: “”Een professionele voetbalclub harkt het bedrijfsleven bij elkaar. Dan hoef je ook niet mee naar die gekke De Corner.”

Bij het afscheid kreeg Vreeman het boek “Walraven van Hall, premier van het verzet” van Erik Schaap cadeau. Schaap was tijdens Vreemans bewind raadslid in Zaanstad voor ROSA en kruiste menigmaal de degens met de PvdA-burgemeester, die ook hier in haat-liefde-taal het cadeau in ontvangst nam: “Ha, Schaap! Half vriend, half vijand!”

(Vorige week betrapte De Orkaan Schaap bij het betreden van het Amsterdamse De La Mar Theater, dus er is toch minstens één Zaankanter die wel weet hoe je daar een kaartje koopt.”

vreeman van hall

 

 

 

Deel dit artikel:

9 reacties op Vreeman: “Als je hier uit de trein stapte, dan ging je er het liefst meteen weer in”

 1. Mulder schreef:

  De heer Vreeman heeft met zijn toespraak mijn gevoelens voor Zaandam uitstekend weer gegeven.Meer wil ik niet zeggen, misschien toch armelijk

 2. Marijke Vreeken schreef:

  De la Mar? Nooit van gehoord.

 3. Moony schreef:

  Tijden veranderen,zo ook echte Zaankanters,meneer Vreeman……

 4. Hans Kuyper schreef:

  Dat heette vroeger het Nieuwe De La Mar, Marijke, maar sinds het vernieuwd is niet meer.

 5. Henny Remie schreef:

  Ik heb het afscheid van onze burgervader nog gefilmd in het Wapen van Assendelft, ik heb het nog niet gemonteerd, dus alle ruwe beelden zitten in mijn archief.

 6. Henny Remie schreef:

  Ik kon het goed hebben met onze burgemeester, hij noemde mij Hé…Collega…

 7. ger schreef:

  VREEMAN , wie is in gods naam veeman

 8. eric schreef:

  Vreeman ? Wat heeft hij gedaan voor Zaanstad ? Kan het me niet herinneren

 9. herman boersma schreef:

  Arrogante kwast! Eens, toen Vreeman in de Bannehof lunchte met -toen- wethouder Daan Sanders, een tennismaat van me, had ik de euvele moed Sanders te vragen of hij die avond tijd had een partijtje te spelen. Vreeman toonde zich hoogst verontwaardigd dat een boerenkaffer uit Assendelft het aandurfde hun gesprek te onderbreken en liet dat overduidelijk blijken. Een burgervader? Ammehoela! Wat een verschil met Arie Lems!!

Hier vind je onze regels

Reageren? Ja, graag!

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *