Gistermiddag zagen we tot onze verbazing hoe er een echte marktkraam werd opgebouwd aan de Vincent van Goghweg in Zaandam. Het is nog geen Koningsdag, en eigenlijk zag het er ook wel een klein beetje eenzaam uit…

We hebben geen kraam-vergunningsaanvraag zien binnenkomen voor die plek, dus we besloten te gaan handhaven. Weg met die illegale toko!

Toen we het stalletje eenmaal –te dicht- genaderd waren, bleek dat we met ‘Handhaving Fietsen’ te maken hadden. Twee vrij forse mannen waren de kraam liefdevol met een ZNSTD-vlag aan het bekleden.

Voor onze camera wilden ze helaas niet vertellen wat ze aan het doen waren. Dat kwam niet alleen doordat we ze soms een beetje plagen*, maar ook omdat ze niet zo nodig beroemd willen worden.

Sleutelhangers

Off-camera, maar on the record verklaarden ze dat ze de kraam aan de Vincent van Goghweg hadden moeten plaatsen omdat de Zaan-pyromaan gestopt moet worden. Daartoe worden geinige ZNSTD-sleutelhangers uitgedeeld en folders verspreid over fietsen en andere zaken die gereguleerd moeten worden.

Daar heeft die pyromaan vast niet van terug. En de kraam gaat ook nog een keer naar de Westzanerdijk! Dat zal ze leren!

Op de redactie aangekomen vonden wij een ronkend persbericht in ons postvak waarin burgemeester Vreeman aankondigt alles op alles te zetten om de stad weer brandvrij te maken: “De daders moeten weten dat we dit echt niet pikken.”

Hieronder het persbericht 1:1

Extra agenten en boa’s tegen autobranden

Burgemeester Vreeman: ’Dit moet stoppen’

De gemeente Zaanstad en de politie zetten alles op alles om een eind te maken aan de autobranden in Zaandam. Burgemeester Vreeman: ‘Dit moet stoppen. Het kan niet zo zijn dat Zaankanters bang moeten zijn dat de auto waar ze hard voor gewerkt hebben en die ze elke dag nodig hebben, ’s nachts in vlammen opgaat.’ Naast het lopende rechercheonderzoek gaan politie en boa’s (buitengewoon opsporingsambtenaren) extra surveilleren. Ook wordt burgers gevraagd extra alert te zijn.
Na de autobranden van maandagnacht is de politie van start gegaan met forensisch- en buurtonderzoek. Ook is er meteen overleg geweest tussen gemeente en politie. ‘De daders moeten weten dat we dit echt niet pikken. Zaankanters rekenen er terecht op dat we ons uiterste best doen om hier een eind aan te maken’, aldus Vreeman. Afgesproken is dat er extra agenten en gemeentelijke handhavers (boa’s) worden ingezet om ’s avonds en ’s nachts te surveilleren in de wijken die het meest getroffen zijn. ‘Maar ook in andere delen van de stad letten we extra op’, aldus de burgemeester.
De politie zette maandagnacht Burgernet in om burgers te vragen uit te kijken naar de daders. De oproep om alert te zijn op verdachte situaties en deze meteen te melden bij de politie blijft van kracht. Vreeman: ‘Om de daders te pakken is het van belang dat we allemaal extra goed opletten, zodat handhavers en politie meteen in actie kunnen komen bij verdachte situaties.’
De politie is 24 uur per dag bereikbaar. Mensen die verdachte personen of situaties zien, kunnen bellen met 112. Voor wie getuige is van een brandstichting geldt: aarzel niet en bel ook direct met het alarmnummer 112. Onthoud het signalement van de dader en de vluchtrichting
* Wij plagen ze niet, maar geven ze juist complimenten omdat ze voortvarend en snel handelen.