De Orkaan heeft geen kantine, geen koffieautomaat en geen studio. Maar we hebben een website bomvol nieuws en we hebben mensen – Orkaankrachten! – die samen met de redactie het nieuws maken.

Veel van de krachten achter De Orkaan hebben niet de ambitie zelf zichtbaar te zijn. Toch laten we ze graag aan het woord de komende dagen. Om te voorkomen dat onderschat wordt wat onze gemeenschap bijdraagt aan de gemeenschap. Met hun bijdragen zijn we een Orkaan, anders waren we niet meer dan een briesje geweest…

Vandaag het woord aan: Rob Wolvers

De Orkaan lees ik al vanaf het begin zo’n beetje dagelijks. Ik ben vooral geïnteresseerd in politiek nieuws en uiteraard in fietsinfra. Autorijden beperk ik tot het absolute minimum, het liefst doe ik alles op de fiets en dan kom je dagelijks heel wat hindernissen en gevaarlijke situaties tegen, waar echt niet over is nagedacht.

Een jaar of wat geleden werd ik gevraagd het lokale team van de Fietsersbond te versterken. Als wat snellere fietser keek ik vaak anders aan tegen fietsinfra, maar ik heb ook moeten leren dat die geschikt moet zijn voor 8-tot-88 fietsers: niet alle fietsers kunnen even vlot met de rest van het verkeer meekomen en niet iedereen is even ervaren. 

Sinds kort hebben bestuurders het vaak over de ‘modal shift’, het beïnvloeden van de vervoerwijze, waarbij men hoopt dat voor het verplaatsen binnen de stad mensen vaker de fiets dan de auto gaan nemen. Zaanstad heeft die intentie ook, al jaren, maar in de uitvoering daarvan gaat het vaak mis. Kijk maar naar de Wilhelminabrug en het herhaaldelijk afsluiten van hoofdfietsroutes zonder aankondiging of fatsoenlijke omleiding. Daarmee jaag je mensen juist van de fiets de auto in.

De Fietsersbond probeert als gesprekspartner van de gemeente dan betere alternatieven op tafel te leggen. Dan merk je de kracht van een lokaal medium als De Orkaan dat de gemeente het vuur na aan de schenen legt als het weer eens misgaat. Daar hebben wij ook wat aan, want naar aanleiding van die berichtgeving worden er vaak direct weer vragen gesteld in de gemeenteraad aan de portefeuillehouder. Een grote meerwaarde vind ik dat lezers direct kunnen reageren onder artikelen, dat levert vaak een levendige en actuele discussie op. Dan merk je ook dat er nog steeds veel gefietst wordt in de Zaanstreek, want veel reageerders onder die artikelen snappen de maatregelen van de gemeente ook niet. 

Als De Orkaan de uitzendlicentie krijgt zou ik graag wat extra vuurwerk zien, wethouders en gemeenteraadsleden die voor de camera kritische vragen krijgen en daarop moeten reageren. Nog meer pit dus, en daar zie ik Piet en Merel wel toe in staat…