De Orkaan heeft geen kantine, geen koffieautomaat en geen studio. Maar we hebben een website bomvol nieuws en we hebben mensen – Orkaankrachten! – die samen met de redactie het nieuws maken.

Veel van de krachten achter De Orkaan hebben niet de ambitie zelf zichtbaar te zijn. Toch laten we ze graag aan het woord de komende dagen. Om te voorkomen dat onderschat wordt wat onze gemeenschap bijdraagt aan de gemeenschap. Met hun bijdragen zijn we een Orkaan, anders waren we niet meer dan een briesje geweest…

Vandaag het woord aan: Willem Croese

Om het Zaanse nieuws te volgen gaat dat verder dan ‘huis-aan-huis-kranten; het Dagblad Zaanstreek; de website Zaanstad.nieuws.nl en RTV Zaanstreek’. Liefhebbers van nieuws, wetenswaardigheden, verhalen en beelden uit de streek voelen zich snel thuis bij de onafhankelijke website ‘De Orkaan’. Zaankanters leveren zelf hun bijdragen aan. Uiteraard legt de redactie de journalistieke meetlat naast dit werk voordat publicatie een feit is. En zo kom je tot berichtgeving die lekker eigenzinnig is, typisch Zaans dus.

Niet onbelangrijk is de inzet van de tweekoppige redactie die bestaat uit de echte Zaankanters Merel Kan en Piet Bakker. Dag in en dag uit zijn zij bezig met het medium De Orkaan. Petje af voor hun werk. Zouden zij dit niet doen dan is het einde oefening, want nieuws op internet is snel en vluchtig. Of een bericht is een tophit óf het slaat totaal niet aan. 

Iedere ochtend kijk ik naar de nieuwsfeed van De Orkaan om vervolgens de berichten te lezen en te bekijken. Meestal word je verrast over zaken die je niet of nauwelijks weet, zoals recent de ‘Bokashi-affaire’ waaruit blijkt dat de gemeente Zaanstad bladafval met plastic dumpt op Zaans groen. En één keer per week de nieuwsbrief. Toch nog even kijken of je niks gemist hebt.

In een interview liet Piet Bakker eens weten dat hij tijdens een rondje op de fiets door de Zaanstreek snel vijf onderwerpen heeft voor De Orkaan. En dat klopt wel, want wie goed kijkt, luistert en observeert kan niet anders dan met nieuws of vragen thuiskomen. Meestal heb ik een camera bij mij om plaatjes te schieten, maar ook een notitieboekje en een voicerecorder. Dit alles om al dan niet mijn nieuwsgierigheid en belangstelling voor de omgeving, mens en dier vast te leggen. En als het iets is voor De Orkaan dan bied ik het met plezier aan. Zo doen anderen het ongetwijfeld ook.

Natuurlijk weet de redactie dat De Orkaan breed gewaardeerd wordt door hun volgers. En ja je kunt  niet om deze nieuwsbron heen. Sterker de ambities gaan verder dan met een website werken. Met RTV Zaanstreek zijn de onderhandelingen tot een fusie met De Orkaan op niets uitgelopen. Jammer! Maar toch niet onbegrijpelijk, want de verschillen zijn groot. De eigenzinnigheid van de één staat tegenover de piepende en krakende bestuurscultuur van de ander. Het is niet anders.

Beide organisaties gaan nu ieder voor zichzelf pleiten bij de lokale overheden in de Zaanstreek. Het gaat om een licentie met geld zodat er meer mogelijkheden zijn om Zaans nieuws onder de bevolking te brengen. Het grote nadeel van subsidie is dat je aan voorwaarden moet voldoen van de geldverstrekker oftewel de gemeente. Wie betaalt die bepaalt. Zolang het allemaal binnen de lijntjes van de redactie past is het wellicht te doen.

Stel dat De Orkaan de licentie krijgt dan zou het mooi als de redactie kan beschikken over een studio waar opnamen gemaakt en bewerkt worden. Uiteraard zijn hiervoor apparatuur en mensen nodig. Verder zul je de redactie moeten uitbreiden, want al deze taken kun je niet aan twee mensen overlaten. De organisatie vraagt dan om versterking immers goed gereedschap is het halve werk. 

Dan rest nog de vraag wordt het zowel televisie, radio als internet. En is er echt behoefte aan al deze vormen tegelijk? Geen idee. Wel zie je dat podcasts veel meer gebruikt worden. Mensen kunnen dan zelf kiezen naar wat en wanneer zij luisteren of kijken. Voor televisie en radio heb je een goed gevulde programmering nodig die zich onderscheidt van de landelijke omroepen, dus een toegevoegde waarde zoals De Orkaan die nu ook op internet heeft.

Al met al een flinke klus, maar wel een uitdaging die steun verdient voor frisse journalistiek.