Vermaak en plezier in een kroeg of theater met muziek is normaal gesproken een feestje. Ook in de Zaanstreek staan bandjes te trappelen om hun muzikale kunsten ten gehore te brengen aan het publiek. Probleem is wel dat corona optreden niet bepaald makkelijk maakt. Om de pandemie in te dammen zijn er de nodige beperkingen op last van de regering ingevoerd zoals openingstijden, anderhalve meter afstand houden en de hoeveelheid gasten in een zaak. De Zaanse band ´Vosvoor´ probeert echter de stemming terug te krijgen met hun benefiettournee ´Uit de brand´.

Door: Willem Croese

Tijd om eens dit muzikale gezelschap te ontmoeten.  Rob Vos (zang), Vincent van der Voort (gitaar en zang), Jaco Bakker (bas) en John Epke (drums) oefenen bij Stichting The Creative Factory aan de Valkstraat in Zaandam. De apparatuur zoals versterkers, microfoons en ook een drumstel staan klaar. Het is slechts een kwestie van aansluiten en spelen maar.

Willem Croese

En zo gaat het in de ´rode studio´. De band speelt uitsluitend eigen werk in de Nederlandse taal.  Naar eigen zeggen gaat het van smartlappen via meezingers naar dansnummers. In een muzikaal hokje is Vosvoor (de naam is overigens een samenvoeging van de achternamen van de zanger en gitarist) niet te stoppen, want rock, reggae, country, folk, jazz en blues komen voorbij. Rob en Vincent zorgen voor zowel de teksten als de muziek, maar definitief is het pas wanneer de ritmesectie van de twee J´s, Jaco en John, hun inbreng hebben volbracht. Het collectief maakt uiteindelijk muziek die recht uit het hart komt.

Vincent:

“Ik schreeuw onze liederen het liefst uit over de daken. Iedereen mag ze horen, want hiervoor zijn ze gemaakt. Het zijn luisterliedjes. Als je voor een Nederlandstalig publiek speelt kan men ons het gemakkelijkst verstaan en zelfs meezingen in de moerstaal. ´Je moet menen wat je zingt op het moment dat je zingt´, zei ooit mijn zangheld Ramses Shaffy. En meer helden zoals Bram Vermeulen, Henny Vrienten, Ernst Jansz, Erik de Jongh en Harry Slinger laten Nederpop goed  klinken.”

De nummers zijn echt mooi. Alleen al hoe Rob de aankondigingen doet voor ieder nummer. Hij is wel wat gewend als dichter en podiumdier. Met een zwoele stem spreekt de zanger over het weglaten van kledij. ´De Panty´ is de titel en daar gaat de muziek in een jazzy stijl die aan de troubadour JJ Cale doet denken. Of met een traan het nummer ´Een man alleen´ dat volgens Rob met een warm hart voor minderheden is gemaakt. En echt je wordt gedwongen om te luisteren zoals naar het liedje ´Het kan niet op´ dat over armoede gaat. Het laat je niet onberoerd.

Willem Croese

Na een flinke tijd spelen snakken de mannen naar een pauze. Eenmaal buiten komt de ontlading. In een persconferentie hebben minister-president Mark Rutte en minister Hugo de Jonge vrijdagavond laten weten dat de versoepelingen behoorlijk teruggedraaid worden. Het aantal besmettingen met de Deltavariant neemt enorm toe. De horeca en podia moeten ´s avonds om twaalf uur echt dicht, dus helaas minder optreden voor publiek.

Maar het tweede deel van de repetitie lijkt hierdoor nog gepassioneerder te gaan. De avond sluit de band af met het liedje ´Madelief´. De vier muzikanten hebben zin in hun programma ´Uit de brand´ waar het ook maar kan in de Zaanstreek. Wil je vast een voorproefje zien en horen? Kijk dan naar de uitzending van De Groote Weiver waarin Vosvoor op 6 maart dit jaar een prominente rol speelde: