Vrijwilligers ruimen Japanse duizendknoop

De Japanse duizendknoop is een agressieve en lastige klant. Het onkruid verspreidt zich snel, overwoekert andere planten en is lastig weg te krijgen.

Opruimen kan ‘effectief’ met het zeer omstreden en gevaarlijke Roundup. In Zaanstad rukken vrijwilligers echter de Fallopia japonica uit de grond, deze week bij station Koog aan de Zaan.

Vorig besloot Zaanstad toch over te gaan op het gebruik van Roundup omdat maaien, uitgraven, begrazen en met heet water bewerken niet werkte. ROSA, GroenLinks en de PvdD verzetten zich tegen de plannen en na overleg met wethouder Gerard Slegers werd geprobeerd om met vrijwilligers het onkruid te bestrijden.

En dat werkt dus. Jolanda Hoogendoorn zette de foto’s van de actie achter station Koog aan de Zaan op Facebook van GROENzaans. We herkennen onder meer Judit Raa en Melchior Mattens van de PvdD en Hildr Vogelesang van GroenLinks. Niet alleen maar moties maar ook handen uit de mouwen!

Wethouder Gerard Slegers beloofde ook eens te komen kijken. Kijken? Meewerken wethouder! Wordt vrijwilliger (bij GROENzaans kunnen ze er nog meer gebruiken – zie link Facebook).

duizendschoon

melchior mattens judit raa duizendschoon

jan de laat duizendschoon

 

Deel dit artikel:

9 reacties

  • Peter Blokker

    ik heb ook een tuin waar er een paar honderd in staan, is niet uit te roeien, wie ze wil hebben mag ze er gratis uit halen

  • Ria Gijssen

    Geweldig, maar als er ook maar iets aan stukjes wortel blijft zitten komt hij daarna dubbel zoveel terug. Dat zien we op de jasperstraat. Vorig jaar “uitgegraven”, nu staat er twee keer zoveel.

  • Hildr Behrens

    Heel blij met de aandacht die het onderwerp heeft gekregen deze week. Wil nog even benadrukken dat alle dank natuurlijk uitgaat naar de vrijwilligers die dit al zo’n tijd doen!!

  • Jan Lucas

    Loffelijk streven, maar meer ideologisch.
    Als de vrijwilligers na enkele maanden steeds minder worden, dan staat glyfosaat nog steeds klaar om het probleem snel en grondig aan te pakken.
    Wat is deze tekst toch suggestief zeg!
    Glyfosaat gevaarlijk?? Autorijden is gevaarlijker.

  • Erwin Molier

    Is er geen olie oid van te maken.
    Heeft de plant geen natuurlijke vijanden?

  • Paul Bentvelzen

    Goede actie, echter alle wortels in een keer weghalen is onmogelijk. Als je kiest voor uitgraven is het nodig dat je elke twee weken opnieuw het opschot met wortel en al verwijderd. Net zo lang totdat je (na een paar jaar) kunt zeggen dat je geen nieuw opschot meer ziet.
    Je kunt ook kiezen om straks alleen het opschot met roundup aan te pakken, dat gaat dan heel gedoseerd en voorkomt dat je de vrijwilligers maanden/jaren nodig hebt op dit ene stuk. mogelijk zet ze dan nog een keer succesvol in op een nieuwe woekerplek elders in de wijk. Het kan wel…kwijtraken…ervaring leert dat in een keer opruimen niet bestaat. Oprecht succes gewenst want dit is een taaie rakker!

  • Francine Duijm

    De Japanse duizendknoop woekert er ook op los op het H.D. Arinkplein bij een verzakte woning

  • M.Pool

    Ik probeer al jaren op de camping deze plant weg te houden achter mijn caravan, als ik een plant weghaal komt hij dubbel weer terug, het is een plaag.

  • frenk van heeswijk

    In Arnhem is men succesvol door de planten met een stroomstoot van 4000 volt te electrocuteren de wortels worden daardoor tot in hun haarvaten verwoest. Misschien een idee om daar eens een dagje mee te draaien. Even zoeken op electrocutie Japanse duizendknoop als je hier meer over wil weten

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *