Terwijl onze hoofdredactie getooid in hazenpak eieren verstopt, wensen wij, het Orkaan-team, je veel speurtochten, paasvuren, gezang, geshop, geloof, eten, gelach, lammetjes, matses, geschilder en paasmarkten toe. 

En, omdat sommigen hier denken dat Pasen bedacht is door de EO, samen met de KRO en NCRV, zodat ze elk jaar een musical op kunnen voeren met Danny de Munk, Frans Bauer of Roel van Velzen in de hoofdrol, vatten we nog even kort samen wat Pasen is. 

Pasen… Waarom?

Wel, drie dagen nadat Jezus gekruisigd werd stond hij op uit de dood. Dat is een prestatie. In The Passion werd uitgelegd door Pontius Pilates -de baas die Jezus nagelde, maar de verantwoordelijkheid daarvoor bij het volk neerlegde. Beetje politiek, zeg maar-, dat kruisigen heus geen pretje is. Hij eindigt zijn betoog met: “Uiteindelijk zal Hij geen kracht meer in zijn benen en armen hebben om zijn lichaam op te drukken. Jezus zal niet meer kunnen ademen. Doodsoorzaak: verstikking.” Op Goede Vrijdag herdenken we Zijn dood, met Pasen vieren we zijn wederopstanding.

Wanneer? Ja, dat weten wij ook nooit heel precies. Ongeveer 1700 jaar geleden spraken de mensen af dat het wordt gevierd op zondag. En dan na de volle maan. En dan weer na het begin van de lente. Zo om en nabij 22 maart en 25 april.

Hoe? Er zijn paaswaken, de Paus zegent vanaf zijn balkon, de Matthäus Passion* wordt opgevoerd en er mag geschranst worden. Net als het Sinterklaasfeest verandert de paasviering mee met de tijd. De paashaas werd pas een paar eeuwen geleden bedacht om kinderen te belonen of te straffen, maar die eieren waren al onderdeel van lentefeesten toen Jezus nog in zijn kribbe lag. Tradities als massaal bevolken van meubelboulevards en het vertolken van Jezus lijdensweg door een Sinan Eroglu, Jeroen van der Boom, Anita Witzier en Dave Roelvink zijn toegevoegd door onze generatie #trots.


De afbeelding boven komt uit een verzameling glasplaten voor de toverlantaarn die stamt uit de jaren twintig of dertig van de vorige eeuw, die verkocht werd door de Zaandamse fotohandel Van den Bergh. In die verzameling zaten ook de 12 platen van de Kruisweg. Die staan allemaal hieronder in de slideshow (lees ook: Fotohandel Czaar Peter (B.G. v.d. Bergh)… raadsel opgelost).

* Vorig jaar volgden we het COV op weg naar de uitvoering van de Matthäus Passion. Onder het mom van: het paasfeest is een lijdensweg als je het zonder de Matthäus Passion van Johann Sebastian Bach moet doen. We maakten toen de reportage die onder de slideshow is te zien.

O ja, ook namens De Orkaan: Vrolijk Pasen!