“Zo zijn onze manieren!” mailde Hans Holtmaat ons als bijschrift bij de foto die hij nam aan de Westzanerdijk in Zaandam, naast de Aldi:

“Worden er minituintjes aangelegd rond de afvalkokers om het plaatsen van rommel tegen te gaan, vindt men de oplossing: er is altijd nog een plaats tussen de kokers. Als je maar van je afval af bent…”

De ‘containertuintjes’ zijn aangelegd door Zaanstad, eerst als een ‘pilot’ nadat daar begin 2020 om was gevraagd door het CDA.

“Het doel hiervan is om de omgeving een fraaier aanzicht te geven en bijplaatsingen en dumpingen van afval te voorkomen. Voorwaarde voor plaatsing was dat de tuintjes zouden worden onderhouden door omwonenden.”

De tien tuintjes kwamen bij Bermuda, A. Kloosstraat, Belgischestraat en Westzanerdijk. Bij A. Kloosstraat is de proef mislukt, bij de Aldi was het “dumpgedrag niet verdwenen, maar wel significant verminderd.” (zie boven, we snappen nu wat ‘significant’ betekent)

Begin november 2021 kwamen er nog tien tuintjes bij, o.a. in Womerveer, Koog a/d Zaan en aan de Hanenpadsluis in Zaandam (foto Zaanstad hieronder).

(Als we eerlijk zijn – en dan zijn we nu even heel eerlijk – kunnen we die foto’s met opgestoken duim niet meer zien, dit is echt de laatste die we ooit plaatsen, denken we.)