Vuilstort… tussen de tuintjes

“Zo zijn onze manieren!” mailde Hans Holtmaat ons als bijschrift bij de foto die hij nam aan de Westzanerdijk in Zaandam, naast de Aldi:

“Worden er minituintjes aangelegd rond de afvalkokers om het plaatsen van rommel tegen te gaan, vindt men de oplossing: er is altijd nog een plaats tussen de kokers. Als je maar van je afval af bent…”

De ‘containertuintjes’ zijn aangelegd door Zaanstad, eerst als een ‘pilot’ nadat daar begin 2020 om was gevraagd door het CDA.

“Het doel hiervan is om de omgeving een fraaier aanzicht te geven en bijplaatsingen en dumpingen van afval te voorkomen. Voorwaarde voor plaatsing was dat de tuintjes zouden worden onderhouden door omwonenden.”

De tien tuintjes kwamen bij Bermuda, A. Kloosstraat, Belgischestraat en Westzanerdijk. Bij A. Kloosstraat is de proef mislukt, bij de Aldi was het “dumpgedrag niet verdwenen, maar wel significant verminderd.” (zie boven, we snappen nu wat ‘significant’ betekent)

Begin november 2021 kwamen er nog tien tuintjes bij, o.a. in Womerveer, Koog a/d Zaan en aan de Hanenpadsluis in Zaandam (foto Zaanstad hieronder).

(Als we eerlijk zijn – en dan zijn we nu even heel eerlijk – kunnen we die foto’s met opgestoken duim niet meer zien, dit is echt de laatste die we ooit plaatsen, denken we.)

Deel dit artikel:

7 reacties

  • Elly van de Stadt

    Mijn vader zei het vroeger al De mens komt om in zijn eigen vuil.

  • Rik Romijn

    Al maak je er een voetbalveld omheen dat gaat de mentaliteit van de mens echt niet veranderen. Als er 1 zak of doos word gedumpt dan volgen er meer. De frequentie van die containers legen moet meer worden dat gaat misschien helpen. Maar het initiatief is leuk bedacht.

  • Fred Blijestein

    Grote bovengrondse containers plaatsen waar alles in kan.De ondergrondse containers zijn veel te klein. Dat gescheiden inzamelen is een farce. Al het vuil wordt toch bij aankomst gescheiden.

  • De plaatsing van afvalkokers gaat jammergenoeg vaak ten koste van aanwezige groenvoorzieningen, ook in Wormerland. Deze ’tuintjes’ zorgen ervoor dat er toch weer enig groen, struiken of planten, zijn. En dan het afval dat naast de deze diepladers wordt geplaatst. Persoonlijk kan ik mij heel goed voorstellen dat bewoners zo nu en dan teleurgesteld zijn omdat het voor een zoveelste keer niet lukt om een vuilniszak af te storten. Je zal maar de trein willen halen maar nu eerst weer een vuilniszak terug moeten brengen en de HVC bellen om te vertellen dat de dieplader ‘vol’ is. Bij HVC kunnen ze in het systeem zien of dit inderdaad het geval is, en soms betreft het een defect. Hoe kunnen ze dat zien? Via een verbinding staan alle containers in een systeem en daarmee kan de actuele situatie gemonitord worden.
    Wacht even?
    HVC kan ‘zien’ wat de actuele situatie is? Waarom niet pro-actief alle containers monitoren en bij status ‘bijna vol’ een leging organiseren, of bij een defect-melding hier direct een monteur op afsturen.
    Waarom al die bewoners telkens weer met een volle vuilniszak naar een defecte of volle dieplader laten lopen terwijl afstorten op dat moment niet kan.
    Waarom niet een ‘verklikker’ op de dieplader die rood knippert bij een defect of ‘vol’ status terwijl de leging al in gang is gezet. Ook mooi: bewoners kunnen een sms-bericht ontvangen als afstorten tijdelijk niet mogelijk is.
    Technisch is dat allemaal mogelijke en waarom gebeurt dat allemaal toch niet?
    In Wormerland gaan wij ons hiervoor inzetten. Die inwoner hoort zijn vuilniszak natuurlijk niet naast de dieplader te plaatsen – maar laten we ook zorgen dat de overlast van defect of ‘vol’ wordt teruggebracht. Dat scheelt veel overlast, zwefafval, werk voor boa’s of politieagenten, en irritatie en ergernis bij bewoners en omwonenden. Zo worden we allemaal wat gelukkiger.

  • Jaap Meeuwsen

    Ja, Kees-Jan, het is allemaal mogelijk, misschien toevoegen aan de QR code ?
    Thuis eerst even app openen, groen vinkje ? Op naar de container !
    Maar die tuintjes is een leuk idee, vrolijkt de boel toch weer wat op maar helaas, de mensen die dit doen dumpen hun troep net zo makkelijk in het groen en het is daarbij ook nog moeilijker schoon te maken.
    Dus jammer, proef mislukt.
    De schuld ligt toch echt bij dat HVC, je kunt gerust bellen bij vol of een defecte container maar dan duurt het meestal nog een dag voordat er wat aan gedaan wordt, als er al actie ondernomen gaat worden.

  • A. de Jong

    Bij ons zitten de containers altijd vol. Vaker leeg halen zal heel wat oplossen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *