Vuurwerkverbod… soort van…

Eerlijk is eerlijk, het begon later, duurde minder lang, was lang niet overal en het zorgde voor minder overlast.

Maar toch werd het vuurwerkverbod in de Zaanstreek op grote schaal overtreden. Op sommige plekken werd zelf een echte show opgevoerd.


UPDATE 16:00: De brandweer moest drie keer uitrukken in Wormerland en 21 keer in Zaanstad. De ambulance moest 28 keer rijden in Zaanstad en één keer in Oostzaan tijdens oudejaarsnacht. (bron: Veiligheidsregio Zaanstreek Waterland)


De foto boven is van een filmpje van het Twitter-account van Harrie van der Laan die in Wormerveer een show zag.

Wij zagen zelf in Zaandam deze opgevoerd worden:

In Krommenie:

Zonder lukt dus niet…

https://twitter.com/wbastianfoto/status/1344717956106907649?s=20

Ook in Saendelft kennelijk…

Soms viel het mee…

Alhoewel…

https://twitter.com/DerkVanTongeren/status/1344761387453702145?s=20

En in Wormerland…

Slotwoord…

https://twitter.com/Schellevis/status/1344786866055372801?s=20
Deel dit artikel:

14 reacties

 • Evert Hartog

  De overheid heeft zichzelf volstrekt belachelijk gemaakt met aan de ene kant verboden die niet kunnen worden gehandhaafd zoals het vuurwerkverbod, en aan de andere kant wetgeving die onredelijk is zoals de participatiewet.(zie vrouw die 7.000 euro terug moest betalen) en mensen die voor zeer kleine vergrijpen zwaar worden gestraft zoals Bas Kurdu die zijn restaurant moest sluiten omdat hij tien minuten te laat dicht ging, of mensen die niets verkeerds hebben gedaan en toch al hun geld en rechten worden afgenomen zoals bij de toeslagenaffaire. Ondertussen worden de politie en de rechtstaat door de VVD kapot bezuinigd, het wordt dus steeds erger.
  Ik gun iedereen en de VVD in het bijzonder, vooral een wijs nieuwjaar.

  • Jaap Groothoofd

   Je hoeft toch niet altijd maar te verwachten dat er streng gehandhaafd wordt de meeste mensen houden zich aan de regels een gedeelte niet en de excessen worden eruit gepikt zo gaat dat gelukkig in een vrij land

  • CTM Geer

   Die vergelijking slaat als een tang op een varken. Je stelt eerst dat er regels worden opgesteld door de landelijke overheid die niet gehandhaafd (kunnen) worden, om die vervolgens met een lokale casus te vergelijken waar juist wel gehandhaafd wordt Het is makkelijk scoren om te schoppen tegen bestuurders en ‘het probleem’ te blijven benoemen, zonder zelf met concrete alternatieven te komen. Ga er maar aan staan. Misschien een goed voornemen om eens wat positiever op te stellen en vaker samen te werken, daar win je misschien niet altijd zieltjes mee maar zijn de burgers uiteindelijk wel meer mee geholpen. Beste wensen overigens!

 • Jan oskam

  Goedzo evert. Dit heet nu het topwoord van 2020: Polariseren. Hoef je je inhoudelijk gelukkig niet te uiten

 • Jaap Meeuwsen

  Juist Evert, duidelijk verwoord.
  Laten we hopen dat overheden en burgers komend jaar wat meer leren te relativeren en met beide beentjes op de grond blijven staan i.p.v. anderen met een wat andere mening direct af te branden.
  O ja, en natuurlijk een heel mooi, normaal 2021 gewenst !

 • Evert Hartog

  Jan Oskam, ik wil het je op een ander medium wel verder uitleggen hoor, kennelijk heb je over de inhoud geen gelezen.

 • Henk Luijt

  Het kon niet gehandhaafd worden, maar is daarom nog niet belachelijk. Het vuurwerkverbod was heel zinvol, er zijn veel minder slachtoffers.

 • Louis Dirksen

  Wappie : “ Toch leuk zo’n vuurwerkverbod ………voor een ander! Ziet iedereen mijn vuurwerk beter, toch? “

 • judith Friso

  heel mooi vuurwerk te zien vanaf de Havenstraat, vooral veel knallen aan de overkant van de Zaan. Gaf toch een ander “spannend” gevoel als andere jaren. Beklemmende stiltes tussendoor…. Maar dan die boot die bij mij voor de deur lag, een joekel van een vrachtboot (De Capibara) die het nodig vond om zeer vaak en langdurig op zijn scheepstoeter te blazen, dit was dus echt NIET leuk en a-sociaal.

  • P de Bruin

   In de jaren zestig was het niet meer als normaal dat de scheepstoeters zich lieten horen de eerste minuten van een nieuw jaar. Ook de kerkklokken werden geluid. Langzaam maar zeker werd deze “traditie” overgenomen door meer vuurwerk. In deze tijd dat vuurwerk niet mag vind ik dat die vergeten traditie weer kan. Niet leuk en a-sociaal vind ik, als 70 jarige, een beetje vervelend uitgedrukt.

 • Babs Wilkens

  Hoe moeilijk is het woord Nee?
  Hoe moeilijk is het begrip niet doen?
  Hoe moeilijk is het om te snappen waarom?
  Hoe makkelijk is om te begrijpen achter aansluiten als je hulp nodig hebt?
  Snap je het pas als er een dierbare naar Groningen of erger nog Duitsland moet voor zorg?
  Of moet ik dan snappen dat je stampij maakt als dat gebeurt?

  Kortom ik vind iedereen triest, die het toch niet kon laten en voor degenen die zich misdragen hebben tov de hulpverleners: ik ben een dankbare moeder die niet in angst zat omdat de kinderen vrij waren.
  Hoeveel partners en familie zaten dit vannacht wel?

  • Judith Friso

   Ja, dat vind ik ook ontzettend leuk, als schepen toeteren om 12 uur. Helaas is dit de laatste jaren minder en dan is het niet leuk als er maar 1 schip ligt die het dan nodig vindt om 45 minuten lang te blijven loeien onder je raam.en dan ook vuutpotten afsteken die nu nog steeds op straat staan. Sorry, a-soctaal. P S ik ben dol op vuurwerk (te zien)

  • Dick Smit

   Babs, chapeau!! Jij hebt het prachtig verwoord.

 • Jaap Meeuwsen

  [ Update – 02-01-2021 ]

  Goed nieuws voor de vuurwerkverbod aanhangers.
  Hubert Bruls, voorzitter Veiligheidsraad : “Laten we nu definitief stoppen met vuurwerk”
  Gaat proberen het kabinet zover te krijgen.
  Inderdaad een stuk minder vuurwerkslachtoffers bij de spoedeisende hulp, dat is heel mooi meegenomen natuurlijk.

  Hij kon zich niet voorstellen dat het missen van die paar uurtjes vuurwerk je leven nou zo overhoop zou gooien.
  Maar ja, het zijn nu juist al die plezierige dingetjes het hele jaar door die het leven leuk maken.
  Ik bedoel, bioscoop kan dan ook weg, films kun je ook thuis kijken, restaurants idem, thuis kun je ook eten enz.
  Als je de oud en nieuw vieringen over de wereld bekeek, overal gecontroleerde shows incl vuurwerk, dan stak ons lasershowtje in de Arena daar maar een beetje zielig bij af.
  Ja toch ?

  Het is helaas tegenwoordig met dit soort discussies zo, we willen in 1 keer van 100 meteen naar 0 maar dan hebben we een probleem.
  In deze coronatijd wil ik het nog wel snappen maar gelijk dan maar voor altijd alles verbieden ?

  Als we nu met z’n allen ons gezonde verstand eens een keer gaan gebruiken en niet met 300, 400 Euro vuurwerk de winkel uitstappen ( of nog meer, die zijn er zat ) maar gewoon een gezellig pakketje afsteken zijn we al een eind op de goeie weg toch ?
  Dan komt er met de jaren vanzelf wel een mooie gezellig centraal georganiseerde vuurwerkshow in de steden. Gun het even tijd.

  Dan ook maar gelijk een fietsverbod ? Scheelt weer zo’n 50.000 fietsverkeersslachtoffers per jaar ( cijfers 2019 ) op de SEH.
  In naam van COVID-19 kan er veel tegenwoordig.

  En dan er ook nog even bij halen dat er door dit verbod deze paar uur oudejaarsavond zoveel minder fijnstof uitgestoten is ( bron NOS )
  Zal zonder meer waar zijn natuurlijk, maar wel met een kleine kanttekening.
  Tussen 00.00 en 01.00 uur is er inderdaad ongeveer 2/3 minder fijnstof gemeten echter doordat er bijna geen wind stond is het voor een groot deel blijven hangen waardoor er in de daarop volgende uren totaal gemiddeld nauwelijks verschil met vorig jaar werd gemeten.

  En @Baps Wilkens
  Je hebt daar zeker een punt maar mocht je in de rij staan bij het ziekenhuis vertel dan ook gelijk even aan al die kankerpatiënten, hartpatiënten en andere ernstig zieken achter je in de rij, wiens behandeling al keer op keer uitgesteld is, dat coronapatienten nog steeds voorrang krijgen ?
  Er wordt nu wel net gedaan of COVID-19 volksziekte nummer 1 is maar dat is het lang niet hoor zolang er jaarlijks nog zo’n 40.000 mensen overlijden alleen al aan kanker.
  Dit heeft ook alles met het te kort aan capaciteit te maken natuurlijk, wie daar schuldig aan is, overheid of zorgverzekeraars, ik weet het zo niet maar een feit is wel dat het alles te maken heeft met de vercommercialisering van de zorg en dat merken we al heel lang.
  Geld speelt hierin en te grote rol.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *