VVD grootste in Zaanstad: van 5 naar 6; PVV 3 zetels

De VVD is de grootste partij in Zaanstad geworden, de partij ging van 5 naar 6 zetels. Ook ROSA (van 3 naar 4), GroenLinks (van 2 naar 3) winnen.

Drie nieuwkomers halen samen 6 zetels: PVV 3, DENK 2 en de Partij voor de Dieren 1.

D66 verliest en gaat van 5 naar 3, datzeldfe overkomt de SP (van 5 naar 3 zetels hoewel ze er een onderweg kwijtraakten door afsplitsing) de PvdA houdt het verlies beperkt en gaat van 5 naar 4. DZ verliest een zetel en heeft er nu 3. De ChristenUnie gaat van 2 naar 1 zetel.

POV (4 zetels – wordt de tweede partij van Zaanstad) en CDA (2 zetels) blijven gelijk.

Twee partijen keren niet terug in de raad: ZVI (het voormalige ZOG) en ZIP. De Volkstem van ex-SP’er Maikel Kat haalde geen zetel.

 

Deel dit artikel:

25 reacties

 • missmoni

  Mag ik nu wel reageren ? Gefeliciteerd PVV en vooral my man Peter van Haasen .

  • De Orkaan

   “Nu wel?” De suggestie is dat zoiets vroeger niet mocht of dat reacties verwijderd zijn. U heeft de afgelopen jaren onder drie (!) verschillende namen diverse keren gereageerd. Toen u opnieuw onder een nieuwe schuilnaam (de 4e dus) wilde reageren, hebben we die geweigerd… er zijn grenzen. Soms gebruikte u in het verleden uw voornaam, soms uw hele naam en soms deze schuilnaam (waarom eigenlijk?). Uw man is ook een gespleten persoonlijkheid, hij heeft ook onder drie verschillende namen gereageerd. Opnieuw de vraag: waarom eigenlijk?

   Na deze rare reactie van iemand die alleen anoniem durft te reageren gaan we er nog eens goed over nadenken: moeten we niet stoppen met anonieme reacties?

   We gaan al een eerste stap nemen. U mag niet meer als ‘missmoni’ reageren, u durfde dat vroeger onder u eigen naam, dus doe dat voortaan ook maar lekker.

 • Ron Bouw

  Jammer, Jammer: Weet niet wat die Ram uitbrabbelt maar ik heb hem nog nooit in de wijken gezien. Eerlijk gezegd snap ik die Zaanstaders niet dat je op zo’n waardeloze partij stemt.
  Jullie zijn blij he’ Orkaantje!

 • Arie beukenoot

  Denk heeft 2 zetels dat is 2 zetels te veel. Dus ook in zaanstad is de wil van Erdogan door gedrongen. Negeren die lui

 • Daar schrik ik van, PVV heeft grond onder de voeten in de Zaanstreek. Er moet natuurlijk voor elke mening een partij zijn die er bij past. Maar mensen die haat zaaien en anderen uitsluiten die horen niet in de Zaanstreek. Eigenlijk nergens.

  • Egbert Visser

   Ik vind het erger dat DENK grond onder de voeten heeft in Zaanstad. De PVV heeft die grond al onder de voeten zoals de uitslagen van Landelijke, Provinciale en Europese verkiezingen hebben laten zien.
   Gelukkig is er verdeeldheid in Nederland, we moeten er niet aan denken dat we hier een dictatuur krijgen zoals in Turkije of Rusland!
   Maar wees gerust , de PVV gaat nergens een coalitie vormen.

 • Guus Blankman

  PVV 3 zetels…
  Denk 2 zetels…
  Een trieste balans.

  Een radicaal gedachtegoed is nooit een goede basis.

  We moeten het toch echt ‘met elkaar’ doen… en niet ’tegen elkaar’.

 • Stoppen met het plaatsen van anonieme reacties. Alleen reacties met volledige naam plaatsen. Zo snel mogelijk, graag.

 • Egbert Visser

  En nu een stabiele coalitie zien te smeden, dat zal niet meevallen! De gemeenteraad van Zaanstad bestaat uit 39 zetels dus er zijn er 20 nodig om een coalitie te vormen, als we de grootste partijen van Zaanstad nemen komen we uit op VVD-POV- ROSA en PvdA die zijn samen goed voor 18 zetels dus moet er nog een 5e partij bij en het is nog maar de vraag of deze vier grootste partijen met elkaar willen en kunnen samenwerken.

 • Frenk van Heeswijk

  Rosa heeft 3 zetels en een kultuurklutser, die heeft via Rosa zijn doel bereikt en gaat waarschijnlijk wel verder onder een onafhankelijke lijst.., of wordt hij dan toch onze eerste Rosa cultuurminister? Jan geeft niet gauw op.., voor wie dat nog niet wist!

 • nico

  VVD POV ROSA PvdA en SP misschien?
  Erkende democratische partijen uitsluiten is niet democratisch.

 • Frenk van Heeswijk

  Soms denk ik nog wel eens terug aan de tijden bij Ron en Ingrid .., een lekkere frisse Rosa.., we waren idealisten, wars van het pluis. Nu lijkt alles wel om politiek te draaien.

 • Muriel

  Dacht jaren geleden naar een rode gemeente te verhuizen. Blijkt het voor conservatieve ouderen te zijn.. jammer hoor.

  • JK

   Het zijn niet alleen ‘conservatieve ouderen’ die op de partij(-en) stemmen die jij bedoelt. Het voelt beledigend. Ik zou zeggen: kies een stad ver weg uit en laad weer in!!

   • Muriel

    De VVD en POV zie ik als conservatief en voor ouderen, niet zo vreemd toch? En dat mag ik toch jammer vinden? Dat ik dan maar moet oprotten is wel erg onaardig.

    • joop tralala

     Hoor bij de ouderen maar heb GL gestemd ben ik nu wel of niet conservatief? Uit gesprekken met meerdere ouderen (boven de 60) maak ik op dat zij de “gevestigde” partijen een beetje zat zijn en zich meer hebben gericht op de partijen die zich in hun gemeente met het lokale bezig houden en zich in de steek gelaten voelen door de “gevestigde” partijen die zich steeds meer indenken dat zij met de landelijke politiek die zij voeren zich in gemeentes kunnen profileren en daarbij de gemeente belangen overboord gooien (zie tv debat bij NOS voor de verkiezngen).

     • JK

      Dag Joop, waar het mij om te doen was is het feit dat er soms zo’n negatieve lading aan keuzes van een ander worden gegeven. We stemmen allemaal wat we zelf willen. Ik zou hopen dat we stoppen met elkaar in hokjes te duwen, en ook stoppen met de andere belachelijk te maken vanuit je eigen perspectief. Jong/oud, progressief/conservatief, links/rechts…, we moeten het uiteindelijk, zeker gezien de uitslag, SAMEN doen.

  • Egbert Visser

   Heel veel mensen zijn blij dat Zaanstad sinds een aantal jaren eindelijk van dat rode image af is en hopelijk blijft dat zo. Het is eigenlijk te zot voor woorden dat een stad zo wordt genoemd.

 • Egbert Visser

  Het grote probleem met verkiezingen in Nederland zijn het grote aantal partijen dat meedoet. Het wordt hoog tijd dat er wetgeving komt om de wildgroei van partijen te stoppen en te verminderen. Misschien moet er net als in Duitsland een kiesdrempel komen. Partijen die min of meer dezelfde standpunten hebben kunnen dan samengevoegd worden waardoor er een grotere partij ontstaat en het aantal partijen zal afnemen. Maximaal 10 partijen zou al een flinke verbetering zijn.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *