Waar controleren? Help de politie!

De ergste winterkou lijkt voorbij te zijn en het voorjaar hangt in de lucht.

Tijd om de wei in te gaan! 

Politie Zaanstreek meldt op haar Facebookpagina dat ze de aankomende week fietsverlichtingcontroles gaan organiseren.

Ze zouden veel berichten binnenkrijgen van burgers die melden dat het slecht gesteld is met de Zaanse fietsverlichting… 

“Slecht zichtbare fietsers zijn een groot gevaar voor het verkeer en zichzelf. Voorkom een boete van 55 euro. Zorg voor deugdelijke verlichting.”

De mannen in blauw (m/v), zoeken nog wel een beetje sturing:

“Verzoek: de locaties van de controles hebben wij nog niet bepaald. In welke wijken/plaatsen vind u dat wij de controles moeten houden? Wij laten ons door u adviseren!”

Inmiddels tippen de facebook-vrienden er al lustig op los. Genoemd wordt: de Kerkstraat in Oostzaan, de Padlaan in Krommenie, de Saendelverlaan (vlak bij het Trias), de Lagedijk in Zaandijk.

Een facebook-vriend vraagt zich af of voor die 55 euro zijn remmen ook gerepareerd worden, een andere vriend oppert het idee om de politie fietsverlichting uit te laten delen.

Hier kan je reageren als je de politie ook graag helpt.

Deel dit artikel:

9 reacties

 • sonja

  Wij snappen wel waarom het dit jaar zo slecht gesteld is met de fietsverlichting. Dit najaar heeft de Fietsersbond geen verlichtingsactie bij de scholen van het VO kunnen houden. Er is alleen gevraagd om dit filmpje onder de aandacht te brengen. https://www.youtube.com/watch?v=nq1fFVonUGw Dat heeft dus ook niet gewerkt.

  • Broekjevol de 3e

   Kan nou niet echt zeggen dat er een duidelijk verschil is met voorgaande jaren.
   Het is ook triest als zo iets van een of andere bond zou moeten afhangen.

 • Willemsen

  Als ze dan toch gaan controleren dan ook even de veel en veel te snel rijdende snorfietsen (blauwkenteken) op de korrel nemen.

 • Boon

  Effectief controleren is staan in de stromen naar de stations in de Zaanstreek. Half uurtje per ronde is voldoende, men waarschuwt elkaar wel via de media. Dus gewoon na een half uurtje verkassen naar een andere plek.

 • Rob

  Snap niet goed dat mensen hun eigen veiligheid niet serieus nemen. Verlichting is er niet alleen om zelf te zien, maar ook om gezien te worden. Ik zorg altijd voor werkend licht op mijn fiets, ook op mijn racefiets in de donkere maanden. Daar heb je heel handige aanklikbare lampen voor. Kost wel wat, maar dan heb je ook wat. Toen ik nog wielrentrainer was stonden we er ook op dat de jeugdrenners in voor- en najaar lampjes meenamen naar de training, zodat ze op de terugweg naar huis altijd verlicht waren. Anders mochten ze niet mee doen aan de training. Veiligheid voor alles.

  Eén van de problemen met fietsverlichting is echter wel dat de meeste verlichting die standaard gemonteerd wordt op fabrieksfietsen ondeugdelijk is en snel kapot gaat. Vervangen door betere verlichting is natuurlijk wel mogelijk, maar veel ouders geven kennelijk liever €300 uit voor een geluidsinstallatie in de auto dan €50 voor goede fietsverlichting voor zoon of dochter.

 • ik raap vrijwel dagelijks wel een “kapot” led lampje op tussen de rekken op het Noordsche bos (station). En 10 stuks CR2023 batterijtjes kosten nog geen 85 eurocent bij de Action!
  Heb inmiddels een mandje vol werkende lampjes en altijd wel een paar reserve bij me…
  Ik zou die lampjes bij het beboeten ook zeker uitdelen. Of verwacht de politie recidive eerder tegen te gaan door de overtreders daarna verder te laten lopen (althans, tot ze weer uit zicht zijn…)?

 • Jan Schoen

  Opmerkelijk! Op de foto twee fietsen met een oude Orkaansticker! Met zo’n sticker op je fiets krijg je nooit een bon, dan ben je altijd goed zichtbaar.

 • Bert

  Neem ook meteen wat automobilisten mee. Geen richting aangeven, over het fietspad rijden, nog effe snel door rood en voor fietser en automobilist; de voorrangsregels!

 • Diederik

  Hoever zijn we gezakt dat we elkaar gaan verklikken door de politie op goede controlepunten te wijzen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *