Dit weekend op zaterdag o.a.: Concert bij Kaarslicht door Hannes Minaar (Jisp, foto), Kunst & Kleur – Artzaanstad, Burendag, open dag bij Fluxus, Kindertheatergroep Nooitgedacht, Zaandijk Aan Tafel, Braderie Krommenie (foto), Darwinpark Festival, Lebbis & Jansen, Beeldbankweekend van de Westzaanse Digitale Beeldbank, Collegium Vocale Zaandam en barokensemble Arx Ardens in Oostzijderkerk, exposities in het Weefhuis en Zaansgroen.

Zondag o.a.: wandeling met Honig Breethuis, Zaandijk Aan Tafel, Donna Musica met ‘De vergeten Diva’ in Assendelft, &Julia de Musical in Wormerveerse Vermaning, concert COV Zaanstreek in de Bullekerk, Zaan de Wandel vanaf zwembad De Crommenije, MovieQuiz in het Pand, vlinders bij Natuurmuseum, Plant bij de dokter, Vocaal Ensemble Intermezzo in het kerkje van Krommeniedijk, Glaasje Erfgoed, Model Spoorclub Zaanstreek in Krommenie, exposities in het Weefhuis en Zaansgroen…

Verderop deze week: Vonk Debat, filosofische café, politiek café VVD, koffieconcert met Wouter Harbers en strijkkwartet ‘Romance’ in de Bullekerk, de film ‘Onder het Maaiveld Junior’ en Zomervacht bij De Fabriek, EX’ bij theater de KunstGreep…

Zaterdag 23 september

 • Najaarsbraderie in het centrum van Krommenie van winkeliersvereniging DOKA met meer dan 150 kramen. De braderie begint om 10.00 uur en duurt tot 17.00 uur.
 • Drie Zaankanters (Simon Theewis, Henk van der Pluijm en Eus Muusers) exposeren bij het Weefhuis. De expositie is vandaag en morgen van 13.00 – 17.00 uur te bezichtigen. De toegang is gratis. Locatie: Lagedijk 39, Zaandijk.
 • Concerten bij Kaarslicht seizoen 2023-2024 gaat in de kerk van Jisp van start met een optreden van Hannes Minnaar. Het concert begint om 20.15 uur. Kaarten kosten € 20,00 en zijn te reserveren via reserveren@concertjisp.nl. Locatie: Dorpsstraat 46, Jisp.
Hannes Minnaar
 • Hemlab – Forensisch onderzoek! voor kinderen van 7 – 14 jaar in het Jeugdlab. In deze workshop gaan kinderen onder andere vingerafdrukken zoeken, DNA sporen vinden en (nep)bloed maken. De workshop is van 15.00 – 17.00 uur en deelname kost € 13,00. Reserveren kan via www.hemlab.nl/reserveren/. Locatie: Barndegat 8, Zaandam.  
 • Kindertheatergroep Nooitgedacht geeft de voorstelling ‘Groei!’ (voor 4+) in de Zuidervermaning. De voorstelling over groter worden, opgroeien en de voordelen van klein zijn, begint om 14.00 uur. Kaarten kosten € 7,50. Locatie: Zuideinde 233 Westzaan.
Theatergroep Nooitgedacht – Groei
 • Het festival ‘Zaandijk Aan Tafel!’ met een grootse voorstelling in de (lege) fabriekshal van v/h het Pielkenrood/Ardagh (achter de Zaandijkerkerk). De voorstelling is vandaag en morgen te bezoeken.
 • De schilderijen en tekeningen van Iet Sman zijn te bezichtigen bij Zaansgroen. De expositie is vandaag en morgen van van 13.00 – 17.00 uur te bezoeken. De toegang is gratis. Locatie: Zeemansstraat 54, Zaandam.
 • Darwinpark Festival van 13.00 – 22.00 uur met een markt, workshops, community art en sport en spel. En natuurlijk optredens van verschillende artiesten en een open podium voor lokaal talent. Bij diverse kraampjes is er eten. De toegang tot het festival is gratis. Locatie: De Weer 31, Zaandam.
 • Lebbis & Jansen geven de voorstelling ‘Subliem (Try-out)’ in theater de KunstGreep. Subliem is de Oudejaars 2023. De voorstelling begint om 20.30 uur en kaarten kosten € 21,00. Locatie: Kerkbuurt 4, Oostzaan.
 • Het Zaanse Regenboogcafe organiseert een karaokemiddag in het Zaanse Hoekje. De middag is van 14.30 – 17.30 uur. Locatie: De Watering 1, Zaandam.
 • Buurtfeest Zaandam Zuid 2023. Het buurtfeest is van 13.00 – 16.00 uur en is bedoeld om bewoners te ontmoeten. Er zijn (kinder)activiteiten, muziek en een barbecue. Om 11.00 uur is er een ouder/kind speurtocht. Locatie: Burgermeester ter Laanplantsoen 21, Zaandam (tegenover Paaskerk).
 • Jaarlijkse Beeldbankweekend van de Westzaanse Digitale Beeldbank bij Dorpshuis De Kwaker. Vandaag van 13.00 – 17.00 uur en morgen van 11.00 – 17.00 uur te bezoeken. Locatie: J.J. Allanstraat 127, Westzaan.
 • Collegium Vocale Zaandam en barokensemble Arx Ardens treden op in de Oostzijderkerk. Het optreden begint om 17.00 uur en kaarten kosten € 15,00 (kinderen t/m 16 jaar gratis). Locatie: Zuiddijk 1, Zaandam.
 • Saense School voor Beeldende Kunst op open dag bij Fluxus. Van 14.00 uur tot 17.00 uur in het beeldhouwlokaal. Locatie: Westzijde 168, Zaandam.
 • Burendag – kijk op kaart waar activiteiten zijn.
 • Opening van expositie “KUNST & KLEUR” Gerbrand van Nijendaal, 15.00 uur officiële opening, bij Artzaanstad. Werk van o.a. Louise te Poele, Merette Uiterwaal, Charlotte Burgmans, Patricia Derks, Diederik Kraaijeveld, Ingrid Roos en Gertjan Scholte-Albers. Locatie: Grote Hulzen 11, Zaandam (Hembrugterrein).

Zondag 24 september

 • Het festival ‘Zaandijk Aan Tafel!’ met een grootse voorstelling in de (lege) fabriekshal van v/h het Pielkenrood/Ardagh (achter de Zaandijkerkerk). De voorstelling is vandaag te bezoeken.
 • Wandeling met een gids van het Honig Breethuis door Zaandijk. De gids vertelt over de geschiedenis van de Lagedijk en de link met de collectie van het Honig Breethuis. Deelname aan de wandeling incl. entree museum, rondleiding, thee/koffie en een versnapering bedraagt € 10,00 (kinderen t/m 12 jaar gratis). Reserveren kan via de website van het Honig Breethuis. Locatie: Lagedijk 80, Zaandijk.
 • Drie Zaankanters (Simon Theewis, Henk van der Pluijm en Eus Muusers) exposeren bij het Weefhuis. De expositie is vandaag en morgen van 13.00 – 17.00 uur te bezichtigen. De toegang is gratis. Locatie: Lagedijk 39, Zaandijk.
Werk van Henk van der Pluijm
 • De schilderijen en tekeningen van Iet Sman zijn te bezichtigen bij Zaansgroen. De expositie is van van 13.00 – 17.00 uur te bezoeken. De toegang is gratis. Locatie: Zeemansstraat 54, Zaandam.
 • De heemtuin, tussen 11.00 en 14.00 uur: komt een plant bij de dokter
 • Donna Musica presenteert ‘De vergeten Diva’ in de Protestante kerk in Assendelft. Een muzikale vertelling over het opmerkelijke leven van de grootste zangeres van de 19e eeuw. De voorstelling is van 15.00 – 16.30 uur en kaarten kosten € 20,00. Kaarten kun je reserveren via Donna Musica. Locatie: Dorpsstraat 364, Assendelft.
 • Kindertheater in de Wormerveerse Vermaning. ‘&Julia, de Musical’ (vanaf 6 jaar) is een komische, muzikale en interactieve voorstelling over liefde, strijd en omgaan met teleurstelling. De voorstelling is van 11.00 – 12.00 uur en kaarten kosten € 10,00. Locatie: Zaanweg 57, Wormerveer.
 • COV Zaanstreek maakt een muzikale reis door de tijd in de Bullekerk. Een concert in samenwerking met het Friday Brass Ensemble, een klassiek koperblazersensemble met een oorsprong in de kerkmuziek. Op het repertoire staan composities van o.a. Hildegard von Bingen, Monteverdi en Praetorius. Het concert begint om 14.00 uur en kaarten kosten € 23,50 (€ 15,00 voor jongeren t/m 16 jaar). Locatie: Westzijde 75, Zaandam.
 • Zaan de Wandel vanaf zwembad De Crommenije. Tijdens de elfde editie van [Z]aan de Wandel kun je kiezen uit 5, 10 of 15 km. Het evenement begint om 09.30 uur. Deelname kost afhankelijk van de afstand € 10,00 / € 12,50 / € 15,00. Deelnemen kan door je in te schrijven op de website van Zaan de Wandel. Locatie: Rosariumpark 1, Krommenie.
 • Movie Quiz in Het Pand. Start om 16.30 uur 👇
 • Vocaal Ensemble Intermezzo (o.l.v. dirigent Frank Hilberink) en Bas Westerhof geven een concert in het kerkje van Krommeniedijk. Het concert begint om 15.00 uur en kaarten kosten € 10,00 (incl. koffie/thee). Reserveren kan door een mail te sturen. Locatie: Krommeniedijk 182, Krommenie.
Vocaal Ensemble Intermezzo
 • Verenging Zaans Erfgoed organiseert ‘Glaasje Erfgoed’ met bezoek en rondleiding in het Molenmuseum op de Zaanse Schans. De middag is van 14.00 – 17.00 uur en deelname kost € 10,00. Reserveren kan via de website van Zaans Erfgoed. Locatie: Kalverringdijk 30, Zaandam.
 • De Model Spoorclub Zaanstreek houdt van 11.00 tot 16.00 uur een Open Dag, tegelijkertijd met de braderie van Krommenie. Op deze dag willen de leden van MSZ laten zien wat zij de afgelopen jaren opgebouwd hebben. Diverse treinen uit de periodes van stoom en elektrificatie rijden over trajecten langs gebouwen, industrie en gebergten. We hebben 4 treinbanen waarop de treinen zullen rijden. Locatie: gebouw “De Klepkooi” aan de Badhuislaan 2c achter het voormalige badhuis in Krommenie. Kinderen tot en met 12 jaar zijn onder begeleiding gratis welkom en volwassenen betalen een entree van € 2,00.
 • Fladderende Vlinders in Natuurmuseum E. Heimans, van 13.00 tot 17.00 uur. Locatie: Thijssestraat 1, Zaandam.

Verderop deze week:

Maandag 25 september

 • De Vonk Debat i.s.m. De Balie Amsterdam bij Café Fabriek. Tijdens het 4e debat is het team ‘Bruist Zaanstad nog in 2040?’. Het gaat bijvoorbeeld over het realiseren van de in de cultuurvisie genoemde ‘Zaanse mozaïek’. Om 20.15 uur openen Rob Smits en Lennart Booij (De Balie). Wethouder Wessel Breunesse is als gast aanwezig voor een gesprek/interview. De toegang is gratis. Locatie: Jan Sijbrandsteeg 12, Zaandam.
 • Historisch Café van 14.00 tot 16.00 uur in Buurtcentrum De Bovenkruier. Rob van der Meulen, medewerker van het boek “Naar het huisje in de duinen”, ons alles vertellen over het ontstaan van de Zaanse enclave in de Wimmenummerduinen van Egmond aan Zee. We halen herinneringen op aan onze vakanties in de vijftiger en zestiger jaren en laten zo het vakantiegevoel weer even terugkomen. Toegang gratis.

Dinsdag 26 september

 • Seizoen Zes van het Filosofisch Café Zaanstreek begint vandaag in de Wormerveerse Vermaning. Alle mensen van alle achtergronden: ongeacht huidskleur, leeftijd, seksuele oriëntatie, opleidingsniveau, beroep, en levensfase zijn welkom. Het Filosofisch Café vindt per groep van max. 12 personen elke twee weken plaats op dinsdagmiddag, van 14.00 – 16.00 uur. Er wordt een eigen bijdrage van € 7,50 (incl. 2 consumpties) gevraagd. Locatie: Zaanweg 57, Wormerveer.
 • VVD Politiek Café om 19.30 in Huis te Zaanen te Wormerveer. Tijdens dit evenement zullen we dieper ingaan op het nieuwe verkiezingsprogramma van de landelijke VVD, getiteld “Ruimte geven, grenzen stellen.” Het verkiezingsprogramma wordt op zaterdag 23 september tijdens de landelijke ledenvergadering in Rotterdam definitief vastgesteld. Gast is Tweede Kamerlid Pim van Strien.

Woensdag 27 september

 • Het eerste koffieconcert met Wouter Harbers en strijkkwartet ‘Romance’ na de zomer in de Bullekerk. Op het programma staan werken van Bach tot Einaudi. Het concert begint om 11.00 uur en de toegang is gratis. Locatie: Westzijde 75, Zaandam. Uitverkocht
 • In verband met de Bodemdierendagen (de nationale actieweek voor de natuur) vertoont De Fabriek de film ‘Onder het Maaiveld Junior’. Met speciale video-introductie van TV-boswachter Ruben en voorleesvideo De Regenmaker, voorgelezen door onder andere Frank Lammers en Meester Sander. De film begint om 15.00 uur en kaarten kosten € 7,00. Ook te zien op 1 oktober om 14.00 uur en 4 oktober om 15.00 uur. Locatie: Jan Sijbrandsteeg 12, Zaandam.
 • Voorpremière van de slotfilm van het Nederlands Film Festival 2023 bij De Fabriek. De film Zomervacht begint om 20.10 uur en kaarten kosten € 10,50. Locatie: Jan Sijbrandsteeg 12, Zaandam.

Donderdag 28 september

 • Theatergroep Suburbia geeft de voorstelling ‘EX’ bij theater de KunstGreep. De voorstelling begint om 20.30 uur en kaarten kosten € 21,00. Locatie: Kerkbuurt 4, Oostzaan.
 • De film ’50+ Il Colibrì’ is vanmiddag de Special bij De Fabriek. De film begint om 15.00 uur en kaarten kosten € 10,50 (en voor 50plussers € 8,00). Locatie: Jan Sijbrandsteeg 12, Zaandam.

Vrijdag 29 september

 • Vanaf vandaag presenteert het Zaans Museum de nieuwe tentoonstelling ‘Stroom. De Zaan in beweging.’ Documentair fotografen Bert Verhoeff en David Galjaard laten de veranderingen zien in het oudste industriegebied van Europa. Architect en rijksbouwmeester Floris Alkemade en muzikant Tim Knol spreken ieder een audiotour in. De tentoonstelling is nog t/m 31 maart 2024 te bezoeken. Kaarten voor het Zaans Museum kosten € 14,50 (t/m 3 jaar gratis, 4 t/m 17 jaar € 7,50). Locatie: Schansend 7, Zaandam (Zaanse Schans).
Foto Bert Verhoeff
 • Dansavond met DJ Patrick in de Bullekerk. Vanaf 21.00 uur kun je swingen op heerlijke muziek uit de jaren ’70 en ’80. Kaarten kosten € 8,50 in de voorverkoop (€ 10,00 aan de deur). Locatie: Westzijde 75, Zaandam.
 • De Caribisch-Nederlandse zangeres Kris Berry geeft een optreden bij Podium De Flux. Het optreden begint om 20.30 uur en kaarten kosten € 22,00 in de voorverkoop (€ 23,00 aan de deur). Locatie: Hemkade 48, Zaandam.
 • Vanaf 19.30 uur presenteert De Schrijfkamer van Bind haar eerste verhalenbundel. Wekelijks komt een gezelschap van Zaanse schrijvers bij elkaar in de culturele huiskamer van het Hembrugterrein. Deze inspirerende locatie loopt als een rode draad door de bundel die zij samenstelden. Het boek is dus een echt Zaans product. Om 20:00 start de presentatie. Daarna is er gelegenheid om de auteurs te ontmoeten. Zij signeren graag de te koop aangeboden Bindbundel (€12,50).
 • In Zaandam worden zeven struikelstenen onthuld. Tijdens een korte ceremonie worden de namen en levensgeschiedenissen voorgelezen van de mensen voor wie een steen onthuld wordt. Daarna kan, na een ogenblik stilte, een steentje – bloemen worden nooit gelegd op Joodse ‘graven’ – bij de struikelstenen worden gelegd.
  • om 13.45 uur: Saenredamstraat 41 1 steen voor Samuel de Lange (1906-1945)
  • om 14.30 uur: Westzijde 32 1 steen voor Mozes Stad (1901-1944)
  • om 15.15 uur: Zuiddijk 297 1 steen voor Rudolf Kaplan (1908-1945)
  • om 16.00 uur: Hermitage 91 4 stenen voor Marianne Groen-Loonstein (1863-1943), Catharina Izaak Groen (1891-1943), Leendert Izaak Groen (1893-1943) en Sara Groen (1901-1944).
  • Na afloop van de onthullingen treffen we elkaar om circa 16.30 uur in de hal van het Stadhuis bij het namenboek. Daar wordt om 17.00 uur het project Struikelstenen Zaanstad afgesloten.

Zaterdag 30 september

 • Theaterconcert Vive la Chanson! in de Bullekerk. Zangeres Britta Maria, pianist/zanger Maurits Fondse en accordeonist Oleg Fateev spelen ontroerende en opzwepende Franse chansons van grote Franse zangers als Aznavour en Yves Montand. Tussen de chansons door vertellen zij bijzondere verhalen achter de liedjes en anekdotes over de grote Franse chansonniers, aangevuld met zelf geschreven Franse chansons en een enkele vertaling naar het Nederlands. Het concert begint om 20.00 uur en kaarten kosten € 20,00. Locatie: Westzijde 75, Zaandam.
 • Kinga Wieczorek met de expositie ‘Het grotere verhaal’ bij Zaansgroen. Vanuit gesprekken met 7 personen uit de Zaanstreek heeft hij 7 kunstwerken gemaakt. De boodschap die hij wil uitdragen met deze interactieve expositie is dat iedereen iets kan doen voor een ander. De expositie is vandaag en morgen van 13.00 – 17.00 uur te bezoeken. De toegang is gratis. Locatie: Zeemansstraat 54, Zaandam.
 • Twee tachtigers, Hans van de Stadt en Ron Roem, geven de expositie ‘De Schoonheid van Stilte’ bij het Weefhuis. De expositie is vandaag en morgen van 13.00 – 17.00 uur te bezichtigen. De toegang is gratis. Locatie: Lagedijk 39, Zaandijk.
 • Hemlab – Forensisch onderzoek! voor kinderen van 7 – 14 jaar in het Jeugdlab. In deze workshop gaan kinderen onder andere vingerafdrukken zoeken, DNA sporen vinden en (nep)bloed maken. De workshop is van 15.00 – 17.00 uur en deelname kost € 13,00. Reserveren kan via www.hemlab.nl/reserveren/. Locatie: Barndegat 8, Zaandam.  
 • Rommelmarkt bij buurtcentrum de Bovenkruier. Iedere laatste zaterdag van de maand is de rommelmarkt van 09.30 – 14.00 gratis te bezoeken. Locatie: Drielse Wetering 49, Zaandam.
 • Karin Bloemen & Old School Band geven de voorstelling ‘Billie, Aretha, Norah, Amy… Karin! (try-out)’ bij theater de KunstGreep. De voorstelling begint om 20.30 uur en kaarten kosten € 26,00. Locatie: Kerkbuurt 4, Oostzaan.
 • Zaanse Molendag. Op deze dag zijn vrijwel alle molens van De Zaansche Molen voor publiek geopend.
 • Stekkenmarkt Groei&Bloei Zaanstreek/Waterland in de tuin van Marjan Dolsma in Westzaan. Daar kun je planten en stekken ruilen. We starten om 10.00 uur met wat koffie en tijdens de koffie vertelt Marjan over haar tuin. Daarna mag je de tuin bezichtigen en kun je planten en stekjes uitzoeken. Graag de planten die je zelf aanlevert oppotten en voorzien van een naam. Locatie: J.J. Allanstraat 53, Westzaan. Aanleveren planten en stekken: vanaf 9.30 uur. Aanvang: 10.00 uur.
 • 50e Wielerronde van Assendelft.
 • Noord Hollandse Indie Hiphoptour in De Groote Weiver in Wormerveer, met Middenweg (Zaanstad), Wallplug (Hoorn) en Kompas (Purmerend), su[[ort acts: Engel (underground hiphoplegende) en Woord Omhoog (Zaans hiphopcollectief). Op zaterdag 16 oktober wordt er ook opgetreden in P3 in Purmerend en op zaterdag 28 oktober bij Manifesto in Hoorn. Entree: € 10 Deur open: 20.30.
Middenweg (Ron Koffeman)

Zondag 1 oktober

 • Kinga Wieczorek met de expositie ‘Het grotere verhaal’ bij Zaansgroen. Vanuit gesprekken met 7 personen uit de Zaanstreek heeft hij 7 kunstwerken gemaakt. De boodschap die hij wil uitdragen met deze interactieve expositie is dat iedereen iets kan doen voor een ander. De expositie is van 13.00 – 17.00 uur te bezoeken. De toegang is gratis. Locatie: Zeemansstraat 54, Zaandam.
 • Twee tachtigers, Hans van de Stadt en Ron Roem, geven de expositie ‘De Schoonheid van Stilte’ bij het Weefhuis. De expositie is van 13.00 – 17.00 uur te bezichtigen. De toegang is gratis. Locatie: Lagedijk 39, Zaandijk.
 • Menorah-Zaanstad houdt om 10.00 uur een dienst in de Oostzijderkerk met gospelkoor Revival, onder leiding van dirigent Chris de Kroon. Locatie: Zuiddijk 1, Zaandam.
 • De jaarlijkse Ensembledag in de Jisperkerk. Dit jaar hebben zich dertien ensembles opgegeven. De ensembledag is van 10.00 – 17.15 uur. Toehoorders kunnen de hele dag in- en uitlopen, bij voorkeur in de pauzes in het programma. De toegangsprijs bedraagt € 3,00. Locatie: Dorpsstraat 119, Jisp.
 • In verband met de Bodemdierendagen (de nationale actieweek voor de natuur) vertoont De Fabriek de film ‘Onder het Maaiveld Junior’. Met speciale video-introductie van TV-boswachter Ruben en voorleesvideo De Regenmaker, voorgelezen door onder andere Frank Lammers en Meester Sander. De film begint om 14.00 uur en kaarten kosten € 7,00. Ook te zien op 4 oktober om 15.00 uur. Locatie: Jan Sijbrandsteeg 12, Zaandam.
 • Rondleiding met gids op het Hembrugterrein. De rondleiding is van 11.00 – 12.30 uur en eindigt bij Artzaanstad met een gratis kopje koffie of thee. Deelname kost € 11,50. Locatie: Kanonnenloods 14, Zaandam.
 • Een tour de chant in de Wormerveerse Vermaning met David Vos en Nettie Krull. De voorstelling begint om 15.00 uur en kaarten kosten € 18,50. Locatie: Zaanweg 57, Wormerveer.
 • Concert Amicitia goes Italia bij theater De KunstGreep. Het concert begint om 15.00 uur. Locatie: Kerkbuurt 4, Oostzaan.
 • Oekraïense Film Big Picnic bij Pathé.
 • Jazz Inverdan met een optreden van het kwartet Mixing Memory and Desire. Het optreden begint om 16.00 uur en kaarten kosten € 18,00. Locatie: Westzijde 80, Zaandam.
Mixing Memory and Desire (foto: Ben Bahlmann)

Maandag 2 oktober

 • Archiefqueeste (escaperoom, puzzeltocht en schatzoeken) in Gemeentearchief Zaanstad. Zelf in een kleine groep op zoek naar het verloren handvest van hertog Jan van Beieren. De Queeste leidt je door ruimtes van het archief die normaalgesproken verboden terrein zijn voor bezoekers. Ook op 5, 11 en 30 oktober.
 • Eerste bijeenkomst van ‘Verdiepende kunstgeschiedenis bijeenkomsten’ bij Wijkcentrum Dirk Prins. Tijdens 10 sessies geeft Drs. Geert van Boxtel presentaties over: de Historie van de Hollandse stad, Betekenis en Cultuurhistorie van de Spiegel, de Prairiestijl van Frank Lloyd Wright, Invloed in Nederland van het eigenzinnig werk van Gustave Courbet, Engelse of Landschapstuinen, Romeins en Byzantijns Constantinopel met zowel Osmaans als modern Istanbul en de Mythologiserende thema’s van Max Beckmann. Vanaf maandag 2 oktober van 13.45 tot 15.45 uur, de kosten zijn € 110,- voor 10 bijeenkomsten. Voor meer informatie en aanmelding: ervaring@telfort.nl of 0624223192. Locatie: Wijkcentrum Dirk Prins, A.G. Verbeekstraat 35, Zaandam

Dinsdag 3 oktober

 • Zilveren Meesterwerken uit de Zaanstreek in de Wormerveerse Vermaning. Een historische biografie van de Joodse zilversmeden familie S. I. Vet & zn. door Jeanne Douwes en Arno Bruitsman. De voorstelling begint om 14.30 uur en kaarten kosten € 7,50 (gratis voor leden van ’t Nut). Locatie: Zaanweg 57, Wormerveer.
 • Eerste avond van Hubertus Bridge Drives, Noordervaartdijk 10, Krommenie, vanaf 19.15. Info en inschrijven: hubertusbridge@gmail.com.

Woensdag 4 oktober

 • In verband met de Bodemdierendagen (de nationale actieweek voor de natuur) vertoont De Fabriek de film ‘Onder het Maaiveld Junior’. Met speciale video-introductie van TV-boswachter Ruben en voorleesvideo De Regenmaker, voorgelezen door onder andere Frank Lammers en Meester Sander. De film begint om 15.00 uur en kaarten kosten € 7,00. Locatie: Jan Sijbrandsteeg 12, Zaandam.

Donderdag 5 oktober

 • Masterclass Zaans Poppanel bij Podium de Flux. Drie Zaanse muzikanten naar De Flux om hun ervaringen binnen de Zaanse- en Nederlandse muziekscene te delen. Deze avond vormen Reniet Vrieze, Jeroen Booy en Ruben Hoeke het poppanel. De masterclass is van 19.30 – 21.00 uur en aansluitend vindt er een FLUX jamsessie plaats. Kaarten kosten € 7,50 in de voorverkoop (€ 10,00 aan de deur). Locatie: Hemkade 48, Zaandam.
 • Archiefqueeste (escaperoom, puzzeltocht en schatzoeken) in Gemeentearchief Zaanstad. Zelf in een kleine groep op zoek naar het verloren handvest van hertog Jan van Beieren. De Queeste leidt je door ruimtes van het archief die normaalgesproken verboden terrein zijn voor bezoekers. Ook op 11 en 30 oktober 

Vrijdag 6 oktober

 •  Elsje en de Bluesmannen geven de voorstelling ‘On The Road Again’ in de Bullekerk. Actrice Elsje de Wijn en zeven muzikanten reizen in de voorstelling terug naar de eerste decennia van de 20e eeuw, de tijd waarin blues via grammofoonplaten, jukebox, radio en liveshows populair werd bij een groot publiek. De voorstelling begint om 20.00 uur en kaarten kosten € 20,00. Locatie: Westzijde 75, Zaandam.
Elsje en de Bluesmannen 
 • Cultureel Centrum Oostzaan wordt officieel geopend met een muzikaal theaterprogramma in de theaterzaal van De Kunstgreep, verzorgd door JP den Tex en muzikale vrienden. Het programma ‘Mooiste Liedjes’ besteedt speciale aandacht aan de tachtiger jaren. Het optreden is van 20.00 – 22.00 uur en kaarten kosten € 15,00. Locatie: Kerkbuurt 4, Oostzaan.
JP den Tex

Zaterdag 7 oktober

 • Roots aan de Zaan organiseert het optreden van LAÏS. Het duo LAÏS bestaat uit Jorunn Bauweraerts en Nathalie Delcroix. Het optreden begint om 20.00 uur en kaarten kosten € 27,00 (voor leden € 18,00). Reserveren kan door een mail te sturen naar Roots aan de Zaan. Locatie: Westzijde 148, Zaandam (Pasveerzaal/Fluxus).
LAÏS
 • Tussen 11.00 – 13.00 uur kun je vrijblijvend kijken bij roeivereniging Zaankanaries. Met een ervaren instructeur ga je het water op en kun je ervaren wat het is om te roeien. Locatie: Veerdijk 28A, Wormer.
 • De Ierse Swingfolkband UNICORN treedt op in de Jisper Kerk. Het optreden begint om 20.15 uur. Locatie: Dorpsstraat 119, Jisp.
 • In de Kogerkerk een concert plaats, verzorgd door Robert-Jan van der Meer, blokfluit en Wim Tip, orgel, begin om 16:00 uur. Kerk open vanaf 15:15 uur. Toegang vrij.
 • De Culturele Raad presenteert Susan Smit in de Bullekerk. Susan is een veelgevraagd spreekster. Ze beschouwt spiritualiteit en literatuur als haar grootste passies. Naast Susan treden ook Silvester en stadsdichter Lisa van Tongeren op. De avond begint om 20.00 uur en kaarten kosten € 15,00. Locatie: Westzijde 75, Zaandam.
Susan Smit
 • Fotomeetup expositie van Zaanse fotografen bij Zaansgroen. De foto-expositie is vandaag en morgen van 13.00 – 17.00 uur te bezoeken. De toegang is gratis. Locatie: Zeemansstraat 54, Zaandam.
 • Het Vlaams-Nederlands cabaretduo Grof Geschud met de voorstelling ‘Kroost (try-out)’ bij Podium Oost-Knollendam (POOK). De voorstelling begint om 20.30 uur en kaarten kosten € 15,00. Locatie: Dorpsstraat 95, Oostknollendam.
 • De Stichting Vrienden van de Kogerkerk organiseert van september tot en met april eens per maand een concert op de zaterdagmiddag. Het concert met Robert-Jan van der Meer (blokfluit) en Wim Tip (orgel) begint om 16.00 uur. Locatie: Kerkstraat 14, Koog aan de Zaan.
 • “Liefde en Kracht” organiseert een beurs over spiritualiteit en wellness in Buurtcentrum de Pelikaan, Kervelstraat 185A te Krommenie. Entree is € 4,- in de voorverkoop €3,-. De kaarten zijn verkrijgbaar bij “Het Pendeltje”, Wilhelminastraat 2 te Krommenie.
 • Tussen 10.00 uur en 14.00 uur organiseert muziekvereniging Crescendo weer de jaarlijkse rommelmarkt. Op woensdagavond 4 oktober, donderdagavond 5 oktober en vrijdagavond 6 oktober tussen 19.00 en 20.00 uur kunt u uw spullen naar het clubgebouw van muziekvereniging Crescendo brengen (achter supermarkt AH) op de Dorpsstraat 535A in Assendelft.
 • Muziekvereniging Onderling Genoegen organiseert haar jaarlijkse boekenmarkt van 09.30 – 13.30 uur. Naast boeken zijn er ook cd’s, dvd’s en puzzels te koop. De opbrengst van de boekenmarkt wordt door de muziekvereniging geïnvesteerd in nieuwe instrumenten. Bij mooi weer vindt er gelijktijdig buiten een muzikale open dag plaats. Locatie: Rosariumpark 98, Krommenie.

Zondag 8 oktober

 • Fotomeetup expositie van Zaanse fotografen bij Zaansgroen. De foto-expositie is van 13.00 – 17.00 uur te bezoeken. De toegang is gratis. Locatie: Zeemansstraat 54, Zaandam.
 • Niek en Guy geven de voorstelling ‘Es Rever’ in de Bullekerk. De voorstelling, een mix van magie, theater en muziek, begint om 15.00 uur en kaarten kosten € 16,50. Locatie: Westzijde 75, Zaandam.
Niek & Guy
 • Jos van Beest ontvangt saxofonist Scott Hamilton (USA) in de Wormerveerse Vermaning. Het optreden begint om 15.00 uur en kaarten kosten € 18,50. Locatie: Zaanweg 57, Wormerveer.
 • Radio 9 bestaat 25 jaar en dat wordt gevierd met een feestje in theater de KunstGreep. Locatie: Kerkbuurt 4, Oostzaan. Meer informatie is nog niet bekend.
 • Joris Linssen & Caramba in de Maria Magdalena kerk in Wormer, 14.30 uur, entree: 21,00 euro inclusief pauzedrankje
 • De Poelboerderij organiseert een Heksenheisa. Van 11.00 – 15.00 uur kunnen kinderen van 6 – 12 jaar onderen vliegen op een bezemsteel, een toverdrankje brouwen, een toverstafje, heksenbutton of heksenfluitje knutselen. Bij het heksenvuur kun je een heksensoepje eten. De toegang bedraagt € 6,00. Locatie: Veerdijk 106, Wormer.
 • Donna Musica presenteert ‘De vergeten Diva’ in het Reghthuys. Een muzikale vertelling over het opmerkelijke leven van de grootste zangeres van de 19e eeuw. De voorstelling is van 15.00 – 16.30 uur en kaarten kosten € 20,00. Kaarten kun je reserveren via Donna Musica. Locatie: Kerkbuurt 35, Westzaan.

Woensdag 11 oktober

 • Archiefqueeste (escaperoom, puzzeltocht en schatzoeken) in Gemeentearchief Zaanstad. Zelf in een kleine groep op zoek naar het verloren handvest van hertog Jan van Beieren. De Queeste leidt je door ruimtes van het archief die normaalgesproken verboden terrein zijn voor bezoekers. Ook 30 oktober 

Donderdag 12 oktober

Vrijdag 13 oktober

 • Meet & Greet vrijwilligersmarkt van 18.30 – 21.00 uur Buurtcentrum de Bovenkruier. Zaankanters voor elkaar organiseert jaarlijkse deze markt waarbij verschillende vrijwilligersorganisaties een kijkje bieden in de vrijwilligerskeuken. Locatie: Drielse Wetering 49, Zaandam.
 • Het Zaans Showorkest en Het Kapiteinskoor brengen gezamenlijk een concert met de titel ‘Showtime aan Zee’. Het concert in de Bullekerk begint om 20.00 uur en kaarten kosten € 15,00. Locatie: Westzijde 75, Zaandam.
 • Theatervoorstelling Hosseini in Theater de Kaasfabriek in Wormer. Een autobiografisch portret waarin actrice en theatermaakster Renée Coralie van Beek vertelt over het jaar waarin zij per ongeluk verliefd wordt op een uitgeprocedeerde Afghaanse vluchteling en onverwacht een kind van hem krijgt.

Zaterdag 14 oktober

 • Lidewij van der Voort & Fred Jacobs geven een concert in de Zuidervermaning. Het snarenduo verkent de Engelse barok op de grens tussen kunst- en volksmuziek, continentale mode en lokale specialiteiten. Het concert begint om 20.15 uur en kaarten kosten € 29,00. Kaarten kun je bestellen via Organisatie Oude Muziek. Locatie: Zuideinde 233, Westzaan.
 • Moods – Pink Floyd Tribute Band geeft een optreden in de Bullekerk. Deze keer staat “Wish you were here” centraal. Het concert begint om 20.00 uur en kaarten kosten € 20,00. Locatie: Westzijde 75, Zaandam.
 • De Zaanse Big Band treedt op bij zorgcentrum Pennemes. Het optreden begint om 14.15 uur. Locatie: Bloemgracht 95, Zaandam.
 • Susan van Ham & Carla de Graaf exposeren bij Zaansgroen. Susan is beeldend kunstenaar en maakt installaties en sculpturen van gevonden materialen. Het werk van Carla bestaat uit schilderijen en ruimtelijk werk. De expositie is vandaag en morgen van 13.00 – 17.00 uur te bezoeken. De toegang is gratis. Locatie: Zeemansstraat 54, Zaandam.

Zondag 15 oktober

 • Susan van Ham & Carla de Graaf exposeren bij Zaansgroen. Susan is beeldend kunstenaar en maakt installaties en sculpturen van gevonden materialen. Het werk van Carla bestaat uit schilderijen en ruimtelijk werk. De expositie is van 13.00 – 17.00 uur te bezoeken. De toegang is gratis. Locatie: Zeemansstraat 54, Zaandam.
 • Trio Maracuja (Lucas, Daniel en Femke) geven een concert in de Wormerveerse Vermaning. Het concert met Braziliaanse muziek begint om 15.00 uur. Locatie: Zaanweg 57, Wormerveer. uitverkocht
 • A-capellakoor Cantabile geeft een jubileumconcert in de Kerk aan het Noordeinde in Wormerveer. Het jubileumconcert ter ere van het 50-jarig bestaan van het koor begint om 15.00 uur. Locatie: Noordeinde 20, Wormerveer.
OLYMPUS DIGITAL CAMERA
 • Het Kleine Theater geeft de kindervoorstelling ‘Roodkapje’ in theater de Kaasfabriek. Na 388 jaar is Roodkapje het ineens beu. Altijd hetzelfde verhaal. Ze besluit het eens helemaal anders te doen De voorstelling begint om 11.00 uur en kaarten kosten € 8,00. Locatie: Dorpsstraat 206, Wormer.
 • De winnaars van het Jan Pasveer Concours 2023 geven een optreden in de Jisper Kerk. Het optreden begint om 15.00 uur. Locatie: Dorpsstraat 119, Jisp.
 • Popup Choir Singalong ‘ABBA – Mammia Mia’ in de Bullekerk. Maarten Bos en Tijmen de Koning nemen het publiek mee met alle hits. De singalong begint om 14.00 uur en kaarten kosten € 12,50. Locatie: Westzijde 75, Zaandam.
Maarten Bos en Tijmen de Koning

Woensdag 18 oktober

 • Gemeentearchief Zaanstad en Vereniging Zaans erfgoed organiseren dit jaar opnieuw samen de Grote Zaanse Geschiedenis Quiz in het Zaantheater. Teams strijden om de eer en mooie prijzen en het publiek mag meegenieten. De avond begint om 19.30 uur en kaarten kosten € 5,00. Locatie: Nicolaasstraat 3, Zaandam.
 • Ton Kas geeft de cabaretvoorstelling ‘Vrolijke kerst met Ton Kas (try-out)’ in theater De Kunstgreep. De voorstelling gaat ‘nul komma nul’ over kerst. Om 20.30 uur begint de voorstelling en kaarten kosten € 21,00. Locatie: Kerkbuurt 4, Oostzaan.

Vrijdag 20 oktober

 • De tribute band ST★RMAN brengt een ode aan het leven van David Bowie met ‘The Dutch David Bowie Tribute’ in de Bullekerk. Het optreden begint om 20.00 uur en kaarten kosten € 27,50. Locatie: Westzijde 75, Zaandam. Uitverkocht

Zaterdag 21 oktober

 • Concerten bij Kaarslicht met Sara Kaputsin en Shuann Chan in de kerk van Jisp. Het concert begint om 20.00 uur. Kaarten kosten € 19,00 en zijn te reserveren via reserveren@concertjisp.nl. Locatie: Dorpsstraat 46, Jisp.
 • Javier Guzman geeft de cabaretvoorstelling ‘Laatste wissel (try-out)’ in theater De Kaasfabriek. De voorstelling (vanaf 16 jaar) begint om 20.00 uur en kaarten kosten € 20,00. Locatie: Dorpsstraat 206, Wormer.
 • Metal Jam in de Groote Weiver. The Metal Jam een evenement met open podium dus inschrijven is niet nodig. Toegang en deelname zijn gratis. Neem wel je vuurvaste kleding mee want deze editie gaat Straight to HELL! Dat betekent Extreme riffs, Moshpits en stagediven waar mogelijk. De Metal Jam begint om 20.30 uur. Locatie: Industrieweg 1a, Wormerveer.
 • IFIKZ (festival industriecultuur) met activiteiten in Wormerveer, op de Zaanse Schans en in Zaandam Centrum

Zondag 22 oktober

 • Flamenco en meer in de Wormerveerse Vermaning. Een muzikale reis door de leefwereld van gitarist Jeff Heijne. Het optreden begint om 15.00 uur en kaarten kosten € 18,50. Locatie: Zaanweg 57, Wormerveer.
 • IFIKZ (festival industriecultuur) met activiteiten in Wormerveer, op de Zaanse Schans en in Zaandam Centrum.
 • De drie musici Nard Reynders, Edwin Schimscheimer en Maaike Widdershoven maken samen een muzikale reis in de Bullekerk. Je kunt muziek van Puccini, Debussy, Bernstein, Nelson Mandela, Toon Hermans als ook een Oekraïens lied verwachten. Het optreden begint om 15.00 uur en kaarten kosten € 25,00. Locatie: Westzijde 75, Zaandam.
Maaike Widdershoven, Nard Reynders en Edwin Schimscheimer
 • Jazz Inverdan met een optreden van Humph. Ter ere van het twintigjarig bestaan is de groep Humph de afgelopen zomer de studio in gedoken. Ze hebben het debuutalbum Klankzand geproduceerd en presenteren deze vandaag. Het optreden begint om 16.00 uur en kaarten kosten € 10,00 (incl. exemplaar van de cd). Locatie: Westzijde 80, Zaandam.

Maandag 23 oktober

 • De Boerenjongensdag – de dag die in het teken staat van de korte keten en duurzaamheid – is terug. De dag bestaat uit twee onderdelen; een challenge en een markt. Voor de challenge gaan zes professionele chefkoks een menu serveren. De ingrediënten worden op de boerenmarkt gehaald en een vakjury zal de menu’s beoordelen. De boerenmarkt is tussen 13.00 – 16.00 uur open. De markt biedt de gelegenheid om kennis te maken met streekproducten. Locatie: Ambacht 14, Oostzaan.

Dinsdag 24 oktober

 • De Zaanse schaakgemeenschap organiseert een schaak simultaan voor 150 kinderen. Kinderen van 6 – 17 jaar kunnen gratis meedoen. De middag is van 13.00 – 16.00 uur in Topsportcentrum Koog aan de Zaan. Locatie: Wezelstraat 7, Koog aan de Zaan.

Donderdag 26 oktober

 • Herfstwandeling bij Stadsboerderij Darwinpark. Tussen 10.30 – 11.30 uur kun je meewandelen, buurtgenoten leren kennen en na afloop koffie/thee. Deelname is gratis. Locatie: De Weer 31, Zaandam.
 • Ter ere van hun gezamenlijke album ‘Bloedbroeders’ brengen Mike Zito en Albert Castiglia hun twee krachtige bands samen tijdens hun tour. Naast hun eigen rock-, blues- en rootsnummers zal het grootste deel van de set bestaan uit nummers van het Bloedbroeders-album. Het optreden begint om 20.30 uur en kaarten kosten € 18,00 in de voorverkoop (€ 21,00 aan de deur). Locatie: Hemkade 48, Zaandam.

11 oktober

 • Archiefqueeste (escaperoom, puzzeltocht en schatzoeken) in Gemeentearchief Zaanstad. Zelf in een kleine groep op zoek naar het verloren handvest van hertog Jan van Beieren. De Queeste leidt je door ruimtes van het archief die normaalgesproken verboden terrein zijn voor bezoekers. 

1 december

Check altijd:

Nog meer? Check de Zaanse Evenementen Kalender.

Langlopend

Van 1 t/m 22 september is de expositie ‘Gezichten van dementie’ te bezichtigen in De Bieb in Zaandam. De aquarel- en gefilmde portretten zijn gemaakt door kunstenaar Herman van Hoogdalem en (voormalig nieuwslezer en journalist) Gijs Wanders. Op 20 september begeleidt Gijs het programma ‘Leven en sterven bij dementie’. Beide avonden beginnen om 19.30 uur. De toegang is gratis en aanmelden kan door een e-mail te sturen naar Alzheimer Nederland afdeling Zaanstreek-Waterland. Locatie: Westzijde 170A, Zaandam.

Van 15 augustus t/m 23 september is een fototentoonstelling van Wim Habernickel te zien in Chocolaterie De Cacaoboom. Elke dag fietst Wim door de streek en legt bijzondere beelden vast, maar ook architectuur en beeldende kunst hebben zijn warme belangstelling. Chocolaterie De Cacaoboom is open van dinsdag t/m zaterdag
van 10.30 – 16.30 uur. Locatie: Lagedijk 142, Zaandijk.

Foto Wim Habernickel

Tot 1 oktober is in het museum Zaanse Tijd de expositie ‘Koffietijd’ met typisch Nederlandse antieke wandklokken bezoeken. Er wordt aandacht besteed aan het klassieke jaren zeventig-klokkenservies van Nutroma. Mocht je eigen klokkenservies niet compleet zijn, in de winkel bij het museum zijn alle serviesdelen in voorraad – en ook volledige vintage klokkenserviezen zijn verkrijgbaar. De tentoonstelling ‘Koffietijd’ loopt nog tot 1 oktober en is dagelijks tussen 10.00 – 17.00 uur te bezoeken. Kaarten kosten € 11,00 (€ 5,50 voor kinderen van 4 t/m 17 jaar en t/m 3 jaar gratis). Locatie: Kalverringdijk 3, Zaandam.

Van 14 september t/m 25 oktober exposeert Fotoclub Zaanland in De Poelboerderij. Eén keer in de maand gaan de leden van de club met elkaar op pad om op zeer uiteenlopende locaties te fotograferen. De expositie heeft het thema ‘Natuur’ en is dagelijks van 09.30 – 16.00 uur te bezichtigen. Locatie: Veerdijk 106 in Wormer. 

Foto van Fotoclub Zaanland

Van 9 september t/m 23 september is de expositie ‘Natuurlijk Natuur’ te bezichtigen in Galerie Staphorsius. De expositie bestaat uit schilderijen, tekeningen en beelden van internationale allure die een ode vormen aan de grootse schoonheid van de planten- en dierenwereld. Kunstenaars zijn onder andere Gisèle Vacca, Paul van Ernich en Dick van Heerde. De expositie is van dinsdag t/m zaterdag van 09.00 – 17.00 uur te bezoeken. De toegang is gratis. Locatie: J.J. Allanstraat 287-B, Westzaan.

Paul van Ernich – Toscane Wijnvelden rond Florence

“KUNST & KLEUR”, Artzaanstad, Grote Hulzen 11 (Hembrugterrein), Zaandam. Werk van o.a. Louise te Poele, Merette Uiterwaal, Charlotte Burgmans, Patricia Derks, Diederik Kraaijeveld, Ingrid Roos en Gertjan Scholte-Albers. 23 september t/m 5 november.

Van 29 september 2023 t/m 31 maart 2024 presenteert het Zaans Museum de nieuwe tentoonstelling ‘Stroom. De Zaan in beweging.’ Documentair fotografen Bert Verhoeff en David Galjaard laten de veranderingen zien in het oudste industriegebied van Europa. Architect en rijksbouwmeester Floris Alkemade en muzikant Tim Knol spreken ieder een audiotour in. Kaarten voor het Zaans Museum kosten € 14,50 (t/m 3 jaar gratis, 4 t/m 17 jaar € 7,50).Locatie: Schansend 7, Zaandam (Zaanse Schans).

De Zaanwerf – Bert Verhoeff

Samenstelling: Merel Kan & Piet Bakker (De Orkaan) op basis van informatie van culturele instellingen en lezers. Ook activiteit op laten nemen? Mail naar agenda@deorkaan.nl