Vandaag o.a.: Dansavond met dj Patrick (foto), Raven in DGW, voorstelling ‘Baba’, Feestdagen Pubquiz, Japan Light Festival

Zaterdag o.a.: Herdenking Lichtjes Vermaning Krommenie, Japan Light Festival, Saskia Voorbach, voorstelling ‘REMLA’, Winterfair, Bert Heerink & Martijn v/d Zande, Theater van Vrienden, Mindfulness dag, Winterbierfestival, ‘Made in Holland’, Gryphon en exposities bij Zaansgroen en het Weefhuis…

Zondag o.a.: Wereldlichtjesdag Vermaning Zaandam, Japan Light Festival, Saskia Voorbach, wijnproeverij Café Fabriek, Christelijke Oratorium Vereniging Zaanstreek, Winterdag bij de Poelboerderij en exposities bij Zaansgroen en het Weefhuis…

Verderop deze week: Jaap Schipperlezing, Winter knutsel (5 – 10 jaar) Verkadefabriek, Special bij De Fabriek, Benefietconcert voor Arabische maaltijdproject en een masterclass door Viktoria Pankratova.

Vrijdag 8 december

 • Dansavond met dj Patrick in de Bullekerk. Van 20.30 – 00.00 uur swingen op muziek uit de jaren ’70 en ’80. Kaarten kosten € 8,50 in de voorverkoop (€ 10,00 aan de deur). Locatie: Westzijde 75, Zaandam. (foto boven)
 • Elektronisch lawaai (Raven in DGW) in De Groote Weiver. Een derde editie met Hard techno, Hardstyle Classics en een keiharde Hardcore afsluiter. De avond begint om 21.00 uur en kaarten kosten € 7,50 in de voorverkoop (€ 10,00 aan de deur). Locatie: Industrieweg 1a, Wormerveer.
 • Evgenia Brendes, Willem Voogd e.a. geven de voorstelling ‘Baba’ bij theater De KunstGreep. De voorstelling begint om 20.30 uur en kaarten kosten € 20,00. Locatie: Kerkbuurt 4, Oostzaan.
 • Feestdagen Pubquiz bij 1456. Deze editie staat bol van de leukste weetjes en feitjes over de Decembermaand. Deelname kost € 5,00 per persoon en een team mag uit maximaal 6 personen bestaan. Locatie: Wijdewormerplein 3, Wijdewormer.
 • Japan Light Festival bij Taets Art and Event Park op het Hembrugterrein. Het hele weekend culinair & cultureel genieten met Japanse aspecten zoals Japans eten, drinken, kunst, cultuur en Japanse non food producten. Het festival is vrijdag, zaterdag en zondag van 17.00 – 23.00 uur. Kijk voor meer informatie en kaarten op de website van Sushi Festival. Locatie: Hemkade 48, Zaandam.

Zaterdag 9 december

 • Hemlab – Vuur & Licht! voor kinderen van 7 – 14 jaar in het Jeugdlab. Kerst en Oudjaar zijn de feesten van licht en vuur. Daarom kunnen kinderen een vurige kaarsenwip maken, ijzer of mandarijnen laten vonken en meer. De workshop is van 15.00 – 17.00 uur en deelname kost € 13,00. Reserveren kan via www.hemlab.nl/reserveren/. Locatie: Barndegat 8, Zaandam.
 • De Aya Memoriam Foundation organiseert vanaf 18.00 uur de herdenking Lichtjes in de Vermaning Krommenie. Tijdens de herdenking worden namen genoemd van degene die u zich wil herinneren, een lichtje wordt aangestoken. Er wordt live muziek verzorgd door Ed. Locatie: Noorderhoofdstraat 46, Krommenie.
 • De tweede dag van het Japan Light Festival bij Taets Art and Event Park op het Hembrugterrein. Het hele weekend culinair & cultureel genieten met Japanse aspecten zoals Japans eten, drinken, kunst, cultuur en Japanse non food producten. Het festival is vandaag en morgen van 17.00 – 23.00 uur. Kijk voor meer informatie en kaarten op de website van Sushi Festival. Locatie: Hemkade 48, Zaandam.
 • Saskia Voorbach geeft vandaag en morgen van 12.00 – 16.00 uur een expositie in ’t Reghthuys. Tijdens de expositie gaat Saskia ook optreden met haar ensemble Kobra, bestaande uit 7 zangeressen die a capella zingen. De toegang is gratis. Locatie: Kerkbuurt 35, Westzaan.
 • Rafael Calvo Torrico geeft de expositie ‘Syncopische Transities’ bij Zaansgroen. Zijn werkproces heeft een constante dynamiek: Veranderend naar het nieuwe om weer terug te keren naar het vertrouwde. Dit in aritmische bewegingen. De expositie is vandaag en morgen van 13.00 – 17.00 uur te bezichtigen en de toegang is gratis. Locatie: Zeemansstraat 54, Zaandam.
 • Redo, Denden en Het Amsterdams Andalusisch Orkest geven de autobiografische voorstelling ‘REMLA’ bij theater De KunstGreep. De voorstelling begint om 20.30 uur en kaarten kosten € 19,00. Locatie: Kerkbuurt 4, Oostzaan.
 • Winterfair en heropening clubgebouw muziekvereniging Crescendo Assendelft. Onder het genot van diverse winterse hapjes en drankjes treden vanaf 15.30 uur de fanfare, slagwerkgroep, dweilorkest en de AMV-jeugd op. De avond wordt opgeluisterd door DJ Michiel. Locatie: Dorpsstraat 535A, Assendelft
 • De expositie ‘Overdromen Overdurven Overdoen’ in het Weefhuis gaat Over drie vriendinnen en Over meerdere technieken. Het werk van Judy Arends, Mieke Cosemans en Letty Hesselink is vandaag en morgen van 12.00 – 17.00 uur te bezichtigen. De toegang is gratis. Locatie: Lagedijk 39, Zaandijk.
Werk van Mieke Cosemans
 • Bert Heerink & Martijn v/d Zande (Akoestisch Classic Country) treden op in De Groote Weiver. Het optreden begint om 15.30 uur en kaarten kosten € 10,00 in de voorverkoop (€ 15,00 aan de deur). Locatie: Industrieweg 1a, Wormerveer.
 • Theater van Vrienden geeft de voorstelling ‘Kunstgalerie’ in de Bullekerk. Het is een theatervoorstelling van een groep jonge Oekraïners die door de oorlog in Nederland terecht zijn gekomen. Zij brengen een voorstelling waarin de schilderijen van Rembrandt, Van Gogh, Vermeer en anderen tot leven komen. De voorstelling begint om 17.00 uur en kaarten kosten € 9,00. Locatie: Westzijde 75, Zaandam.
Theater van Vrienden – Kunstgalerie
 • Mindfulness dag van 10.00 – 16.00 uur in de Kooger Vermaning. December is een drukke feestmaand en geeft soms zoveel stress dat dit ten koste gaat van plezier en verbinding. Tijdens deze middag worden verschillende, voor iedereen toegankelijke oefeningen gedaan. Deelname kost € 25,00. Locatie: Lagendijk 34, Koog aan de Zaan.
 • Winterbierfestival in de sporthal in Wormer. Alle op het festival aanwezige brouwers zijn kleinschalig van opzet en met een winter- danwel een Kerstproduct. Het Winterbierfestival is van 15.00 – 21.00 uur en entree kost € 10,00. Locatie: Spatterstraat 21, Wormer.
 • Stand-up comedian Anuar geeft de voorstelling ‘Made in Holland’ bij dorpstheater TOWN. De voorstelling begint om 20.30 uur en kaarten kosten € 19,50. Locatie: Wijdewormerplein 3, Wormer.
 • Terugkeer naar Roots aan de Zaan van een band die in de jaren zeventig middeleeuwse-Renaissance-muziek versmolt met folk en (later) prog rock: Gryphon. Het concert begint om 20.00 uur en kaarten kosten € 27,00 (€19,00 voor donateurs). Kaarten reserveren kan via Roots aan de Zaan. Locatie: Westzijde 148, Zaandam (Pasveerzaal).

Zondag 10 december

 • Wereldlichtjesdag, een herdenkingsbijeenkomst voor ouders en familie van overleden kinderen, in De Vermaning Zaandam. Tussen 18.15 – 18.45 uur kan iedereen een kaarsje aansteken. Om 19.00 uur volgt een bijeenkomst waarin kinderen bij naam worden herdacht, omlijst met troostende woorden, muziek en gedichten. Een naam doorgeven kan door een e-mail (wereldlichtjesdag-zaanstreek@outlook.nl) te sturen vóór 1 december. Locatie: Westzijde 82, Zaandam.
 • De laatste dag van het Japan Light Festival bij Taets Art and Event Park op het Hembrugterrein. Het hele weekend culinair & cultureel genieten met Japanse aspecten zoals Japans eten, drinken, kunst, cultuur en Japanse non food producten. Het festival is van 17.00 – 23.00 uur. Kijk voor meer informatie en kaarten op de website van Sushi Festival. Locatie: Hemkade 48, Zaandam.
 • Saskia Voorbach geeft van 12.00 – 16.00 uur een expositie in ’t Reghthuys. Tijdens de expositie gaat Saskia ook optreden met haar ensemble Kobra, bestaande uit 7 zangeressen die a capella zingen. De toegang is gratis. Locatie: Kerkbuurt 35, Westzaan.
 • Rafael Calvo Torrico geeft de expositie ‘Syncopische Transities’ bij Zaansgroen. ijn werkproces heeft een constante dynamiek: Veranderend naar het nieuwe om weer terug te keren naar het vertrouwde. Dit in aritmische bewegingen. De expositie is van 13.00 – 17.00 uur te bezichtigen en de toegang is gratis. Locatie: Zeemansstraat 54, Zaandam.
 • De expositie ‘Overdromen Overdurven Overdoen’ in het Weefhuis gaat Over drie vriendinnen en Over meerdere technieken. Het werk van Judy Arends, Mieke Cosemans en Letty Hesselink is van 12.00 – 17.00 uur te bezichtigen. De toegang is gratis. Locatie: Lagedijk 39, Zaandijk.
Werk van Letty Hesselink
 • In Café Fabriek is een kerst wijnproeverij onder bezielde leiding van Zaandammer Ed Carper (vinoloog van het jaar 2020). Vanaf 15.00 uur word je meegenomen in de wondere wereld van wijnen en passeren 12 wijntjes de revue. Om 17.00 uur begint de smakelijke Franse film ‘Le-Pot-au-Feu’, over een romance tussen gerechten en wijnen in de Franse keuken. Deelname aan deze middag kost € 22,50. Locatie: Jan Sijbrandsteeg 12, Zaandam.
 • Christelijke Oratorium Vereniging Zaanstreek (COVZ) voert in de Bullekerk een Zuid-Amerikaans programma uit met de missen van Ramirez en Palmeri, afgewisseld met twee instrumentale stukken van Piazolla. Het concert begint om 14.00 uur en kaarten kosten € 27,50. Locatie: Westzijde 75, Zaandam.
 • Natuurmuseum E. Heimans wordt omgetoverd tot een glitterparadijs voor liefhebbers van sierraden. Met hulp van vrijwilligers van geologievereniging Amathysta kun je op zoek naar prachtig geslepen edelsteentjes zoals rozekwarts, tijgeroog en sodaliet. De middag is van 11.00 – 17.00 uur en deelname aan de activiteit kost € 3,50 (excl. € 4,00 entree voor museum). Locatie: Thijssestraat 1, Zaandam.
 • De Special bij De Fabriek is vanmiddag ‘Royal Opera House: De Notenkraker’. De voorstelling begint om 13.00 uur en kaarten kosten € 17,00. Locatie: Jan Sijbrandsteeg 12, Zaandam.
 • Winterdag bij de Poelboerderij met een gecombineerde wandeling door de Schaalsmeerpolder en een korte vaartocht door het Wormer- en Jisperveld. De excursies beginnen om 11.00 en 13.00 uur en er gaat een gids mee. Deelname kost € 17,50 (€ 5,00 voor kinderen t/m 12 jaar). Bij vertrek en aankomst op de Poelboerderij is een kleine wintermarkt met o.a. vuurkorven, gluwein, kerst knutselen, stalletjes met wol- en wilgenproducten. Locatie: Veerdijk 106, Wormer.

Verderop deze week:

Maandag 11 december

 • Babel organiseert de jaarlijkse Jaap Schipperlezing in de Bullekerk. Sprekers zijn Klasien Horstman en Arne Lijbers en het thema ‘De gezonde stad’ staat deze keer centraal. Na beide lezingen verzorgt cabaretier Barbara Breedijk een ‘muzikale wrap-up’. De inloop is vanaf 19.30 uur en de toegang is gratis na aanmelding. Locatie: Westzijde 75, Zaandam.
Jaap Schipper, foto: Henk van de Leur / Gemeentearchief Zaanstad

Woensdag 13 december

 • Winter knutsel voor kinderen van 5 – 10 jaar bij de FluXus locatie Verkadefabriek. Kinderen kunnen van 15.00 – 16.00 uur bij docenten Tsira en Palina tekenen en een sneeuwpop kerstbal maken met het thema ‘winter’. Deelname kost € 10,00 en aanmelden per e-mail is verplicht.

Donderdag 14 december

 • De film ’50+ May December’ is vanmiddag de Special bij De Fabriek. De film begint om 15.00 uur en kaarten kosten € 10,50 (€ 8,00 voor 50+). Locatie: Jan Sijbrandsteeg 12, Zaandam.
 • Benefietconcert voor Arabische maaltijdproject in de Grote Kerk Oostzaan. Het benefietconcert is vanaf 19.30 uur en de opbrengst komt ten goede komen aan het Arabische maaltijdproject dat maandelijks plaatsvindt in het Witte Kerkje van Oostzaan. Locatie: Kerkbuurt 12, Oostzaan.
 • Operazangeres Viktoria Pankratova geeft in het Honig Breethuis een masterclass voor iedereen die wil zingen. Pianiste Irina Parfenova zorgt voor de begeleiding. De masterclass begint om 16.00 uur en deelname is gratis. Reserveren kan via de website van het Honig Breethuis. Locatie: Lagedijk 80, Zaandijk.
Viktoria Pankratova

Vrijdag 15 december

 • In een grote theatertent op het voorplein van de Bullekerk wordt de theatervoorstelling ‘Dinner for One’ gegeven. De voorstelling wordt op vrijdag, zaterdag en zondag om de 45 minuten gespeeld en duurt ongeveer 20 minuten: op vrijdag van 16.00 tot 20.00 uur, op zaterdag van 11.00 tot 20.00 uur en op zondag van 12.00 tot 18.00 uur. De toegang is gratis (en er zijn zitplaatsen). Locatie: Westzijde 75, Zaandam.
theatervoorstelling ‘Dinner for One’
 • Thuisbakker Rutger van den Broek en theatermaker Mark Haayema vertellen in de verrukkelijke kinderbakshow (6 t/m 13 jaar) alles over bakken. Het is een interactieve en educatieve show waarbij alle zintuigen geprikkeld worden door te ruiken, te proeven, te luisteren, te kijken en te voelen. De bakshow begint om 19.00 uur en kaarten kosten € 15,00. Locatie: Kerkbuurt 4, Oostzaan.
 • Monet in Street Art Wandeling met streetart kunstenaar Piotr Baczynski en gids Marene Kok. Er wordt gewandeld langs de muurschilderingen die hij Piotr in een jaar tijd heeft aangebracht. De schilderijen , maar ook de beschilderde muren worden besproken. De wandeling (van zo’n 6 km) is van 13.00 – 15.45 uur en deelname kost € 15,00. Voorafgaand aan de wandeling worden in het Monet Atelier de acht Zaanse Monet’s besproken. Locatie: Westzijde 14g, Zaandam (ingang naast Gedempte Gracht 2c).
Walk & Greet met Piotr Baczynski
 • FluXus Talentenconcert bij FluXus Muziekschool. Het concert begint om 19.00 uur en de toegang is gratis. Locatie: Westzijde 148, Zaandam.
 • 49e Meester Jan Kamp zaalvoetbaltoernooi in sporthal Wormer. Leerlingen van basisscholen van Wormerland spelen op het toernooi is van 15.00 – 21.00 uur. Locatie: Spatterstraat 21, Wormer.
 • De Zaanse Roller Club Pauwin verzorgt de Wintershow ‘Rollen door de Tijden’ in Sporthal de Struijck. Bezoekers worden vandaag en morgen meegenomen op een muzikale reis door de tijd, van de vinylplaten uit de jaren 50/60, de cassettebandjes uit de jaren 70 tot de digitale tunes uit de jaren 00/10. De show begint om 20.00 uur en kaarten kosten € 7,50 (€ 5,00 voor kinderen t/m 12 jaar). Locatie: Professor Struijckenstraat 19, Zaandam.
 • Festival Haltpop Winterfest 2023 bij podium de Flux. Meer informatie wordt binnenkort bekend gemaakt. Locatie: Hemkade 48, Zaandam.
 • Stichting Nederlied komt met een theatraal levenslied over 100 jaar Johnny Jordaan naar dorpshuis De Kwaker. De sfeermusical over het leven van Johnny Jordaan begint om 20.15 uur en kaarten kosten € 23,50. Ook te zien 16 december om 20.15 uur en 17 december om 15.00 uur. Locatie: J.J. Allanstraat 127, Westzaan. (en op 3 februari in het Zaantheater, Zaandam)
 • Zaanse Regenboogborrel van 15.00 – 17.00 uur in buurtcentrum De Lorzie. Voor de gezelligheid en het is leuk om elkaar te ontmoeten en te leren kennen. De toegang is gratis. Locatie: Marktplein 3, Wormerveer.

Zaterdag 16 december

 • Hemlab – Vuur & Licht! voor kinderen van 7 – 14 jaar in het Jeugdlab. Kerst en Oudjaar zijn de feesten van licht en vuur. Daarom kunnen kinderen een vurige kaarsenwip maken, ijzer of mandarijnen laten vonken en meer. De workshop is van 15.00 – 17.00 uur en deelname kost € 13,00. Reserveren kan via www.hemlab.nl/reserveren/. Locatie: Barndegat 8, Zaandam.
 • Monet in Street Art Wandeling met gids Marene Kok. Er wordt gewandeld langs de muurschilderingen die hij streetart kunstenaar Piotr Baczynski in een jaar tijd heeft aangebracht. De schilderijen , maar ook de beschilderde muren worden besproken. De wandeling (van zo’n 6 km) is van 13.00 – 15.45 uur en deelname kost € 15,00. Voorafgaand aan de wandeling is er een Meet & Greet met Piotr in het Monet Atelier. Locatie: Westzijde 14g, Zaandam (ingang naast Gedempte Gracht 2c).
 • 2de Kans Kunst, kunst die te veel is en waar geen plek meer voor is in huis of atelier, wordt tijdens de verkoopexpositie voor kleine prijsjes aangeboden bij Zaansgroen. De expositie is op 16/17/23/24/30 en 31 december te bezoeken. Een deel van de opbrengst komt ten goede aan het goede doel: de huttenbouwdorpen in de Zaanstreek. Locatie: Zeemansstraat 54, Zaandam.
Zaansgroen 2de Kans Kunst
 • De Zaanse Roller Club Pauwin verzorgt de Wintershow ‘Rollen door de Tijden’ in Sporthal de Struijck. Bezoekers worden meegenomen op een muzikale reis door de tijd, van de vinylplaten uit de jaren 50/60, de cassettebandjes uit de jaren 70 tot de digitale tunes uit de jaren 00/10. De show begint om 16.00 uur en kaarten kosten € 7,50 (€ 5,00 voor kinderen t/m 12 jaar). Locatie: Professor Struijckenstraat 19, Zaandam.
 • Bij Art Unknown Pop Up Gallery wordt de expositie ‘Ox-Alien’s Saentje Invasion’ geopend. Een bonte collectie muurschilderijen van diverse kunstenaars. De artiesten maken bij de officiële opening tussen 15.00 – 18.00 uur ook live een muurschildering. De expositie is tot 3 februari te bezichtigen. Locatie: Oostkade 10-12, Zaandam.
 • De expositie ‘Van Meuk en Zooi naar Leuk en Mooi’ in het Weefhuis. Deelnemers van dagbesteding van stichting Leviaan Upcyclen sinds enige tijd artikelen. Tijdens de expositie laten zij zien wat er allemaal mogelijk is en beantwoorden ze alle vragen. Ook is er de mogelijkheid om Upcycle producten te kopen. De expositie is vandaag en morgen van 12.00 – 17.00 uur te bezoeken en de toegang is gratis. Locatie: Lagedijk 39, Zaandijk.
 • Stichting Nederlied komt met een theatraal levenslied over 100 jaar Johnny Jordaan naar dorpshuis De Kwaker. De sfeermusical over het leven van Johnny Jordaan begint vanavond om 20.15 uur en morgen om 15.00 uur. Kaarten kosten € 23,50 en zij te bestellen via de website van Nederlied. Locatie: J.J. Allanstraat 127, Westzaan. (en op 3 februari in het Zaantheater, Zaandam)
 • Gospelkoor G’Roots treedt op in de Wormerveerse Vermaning. Het optreden begint om 20.15 uur en kaarten koste € 24,50. Locatie: Zaanweg 57, Wormerveer.
Gospelkoor G’Roots
 • De Georgische pianiste Ketevan Sharumashvili (piano) en Birthe Blom (viool) geven een concert bij Maroeska Metz. Het concert begint om 20.00 uur en kaarten kosten € 25,00. Locatie: Noorddijk 90, Wormerveer.
 • Het Gat Door (de Dijk tribute) bij De Groote Weiver. Eén grote De Dijk Tribute, met maar liefst vier bands en ex-De Dijk bandlid Bert Stelder. Het optreden begint om 21.00 uur en kaarten kosten € 7,50 (beperkt verkrijgbaar aan de deur). Locatie: Industrieweg 1a, Wormerveer.
 • Mineralenbeurs ‘MineralXpo’ opent vandaag en morgen haar deuren bij Taets Art & Event Park. Op deze beurs staan van 10.00 – 17.00 uur meer dan 200 kramen waar je collecties van mineralen en edelstenen kunt bewonderen, ontdekken en kopen. Ook zijn er interactieve activiteiten. Kaarten kosten € 10,00 (€ 5,00 voor kinderen van 7 t/m 12 jaar en gratis voor kinderen t/m 6 jaar. Locatie: Middenweg 62, Zaandam (Hembrugterrein).

Zondag 17 december

 • Mineralenbeurs ‘MineralXpo’ bij Taets Art & Event Park. Op deze beurs staan van 10.00 – 17.00 uur meer dan 200 kramen waar je collecties van mineralen en edelstenen kunt bewonderen, ontdekken en kopen. Ook zijn er interactieve activiteiten. Kaarten kosten € 10,00 (€ 5,00 voor kinderen van 7 t/m 12 jaar en gratis voor kinderen t/m 6 jaar. Locatie: Middenweg 62, Zaandam (Hembrugterrein).
 • 2de Kans Kunst, kunst die te veel is en waar geen plek meer voor is in huis of atelier, wordt tijdens de verkoopexpositie voor kleine prijsjes aangeboden bij Zaansgroen. De expositie is ook op 23/24/30 en 31 december te bezoeken. Een deel van de opbrengst komt ten goede aan het goede doel: de huttenbouwdorpen in de Zaanstreek. Locatie: Zeemansstraat 54, Zaandam.
 • De leerlingen van beeldend kunstenaar Kinga Wieczorek exposeren in de Verkadefabriek. De kunstwerken laten een uiteenlopende kijk op Zaanstreek zien. Ze zijn gemaakt vooral met acryl en olieverf. De expositie is vanaf vandaag tot en met 16 februari 2024 te bezoeken. De toegang is gratis. Locatie: Westzijde 168, Zaandam.
 • Choreografiegroep Odion geeft en matinee wintervoorstelling bij theater De Kaasfabriek. De groep heeft zich laten inspireren door de compositie stukken van Tsjaikovski en laat mooie dansen zien uit de hele wereld. De voorstelling begint om 16.00 uur en kaarten kosten € 7,50. Locatie: Dorpsstraat 206, Wormer.
 • Stichting Nederlied komt met een theatraal levenslied over 100 jaar Johnny Jordaan in dorpshuis De Kwaker. De sfeermusical over het leven van Johnny Jordaan begint om 20.15 uur en kaarten kosten € 23,50. Ook te zien op 3 februari in het Zaantheater, Zaandam.
 • Dienstbode Guurtje maakt het Honig Breethuis op voor de Kerst. Van 13.00 – 16.00 uur is er een vrije inloop. Straattheater Op de Dyck: Joke Fieseler (Guurtje), Margot van Dijk, Fiona MacKenzie en Duifje Weeland houden om 14.00 en 15.00 uur een theekransje. Het gluren bij de buren is gratis. U betaalt alleen toegang voor het museum, Museumkaart gratis.Locatie: Lagedijk 80, Zaandijk.
 • Het New Moon Orchestra (NMO) treedt op in de Groote Weiver. In dezeband spelen Nederlanders en nieuwkomers, jong en oud, en amateurs en professionals samen muziek uit de hele wereld op instrumenten uit de hele wereld. Het optreden begint om 16.30 uur en kaarten kosten € 7,50 in de voorverkoop (€ 12,50 aan de deur). Locatie: Industrieweg 1a, Wormerveer.
 • De deuren van de Kunstgenieloods staan van 13.00 – 17.00 uur open voor iedereen met een neus voor kunst, design, creatieve workshops en originele kado’s voor de feestdagen. Ontmoet de kunstenaars, zij nemen de bezoekers mee in hun creatieve maakproces. Locatie: Busch en Dam 13 – Uitgeest.
 • De expositie ‘Van Meuk en Zooi naar Leuk en Mooi’ in het Weefhuis. Deelnemers van dagbesteding van stichting Leviaan Upcyclen sinds enige tijd artikelen. Tijdens de expositie laten zij zien wat er allemaal mogelijk is en beantwoorden ze alle vragen. Ook is er de mogelijkheid om Upcycle producten te kopen. De expositie is van 12.00 – 17.00 uur te bezoeken en de toegang is gratis. Locatie: Lagedijk 39, Zaandijk.
 • De KerstFabrieksKlassieker is de kerstfilm ‘It’s a Wonderful Life’. De film begint om 13.50 uur en kaarten kosten € 10,50. Locatie: Jan Sijbrandsteeg 12, Zaandam.
 • ‘Muziek op schoot’ is het interactieve concert voor en mét kinderen van 1 tot 4 jaar in de Wormerveerse Vermaning. Voor de dreumesen van 1 – 2,5 jaar is het van 09.30 – 10 uur en voor de peuters is het van 10.15 – 10.45 uur. Kaarten kosten € 5,00 voor kinderen en € 10,00 voor volwassenen. Locatie: Zaanweg 57, Wormerveer.
Diane Johnston zang, Maartje Peek klarinet en Njola Ritzen dwarsfluit 

Dinsdag 19 december

 • De jaarlijkse Orkaan Eindejaars Nieuwsquiz in Café De Fabriek. De tijd vliegt rap richting 2024, maar wat gebeurde er in 2023 in de Zaanstreek? Weet jij nog wat er allemaal is gebeurd, schrijf je dan gratis in met een team van maximaal 5 personen. Inschrijven kan via info@deorkaan.nl o.v.v. ‘OEN’, met daarbij de teamnaam en de naam van de kapitein. Locatie: Jan Sijbrandsteeg 12, Zaandam.

Woensdag 20 december

 • Afgelopen week startte de expositie ‘Zaans Inspireert’ bij Fluxus Verkadefabriek. Vandaag vindt om 18.00 uur de feestelijke opening van de expositie plaats. Nog t/m 16 februari 2024 te bezichtigen. Locatie: Westzijde 168, Zaandam.
 • Cineville Speciaaltje ‘Priscilla’ bij De Fabriek. De film begint om 20.00 uur en kaarten kosten € 10,50. Locatie: Jan Sijbrandsteeg 12, Zaandam.

Donderdag 21 december

 • Op de kortste dag van het jaar, 21 december, wordt de Dag van de Korte Film gevierd bij De Fabriek. Om 20.10 uur start een speciaal filmprogramma met onder andere de korte dansfilm ‘Lucid Dreaming’ en de komische film ‘Ik ben geen robot’. Kaarten kosten € 10,50. Locatie: Jan Sijbrandsteeg 12, Zaandam.

Vrijdag 22 december

 • Folkballades met De Flux op locatie, in de Wormerveerse Vermaning. The Lasses geven een concert met Wintersongs. Het concert begint om 20.30 uur en kaarten kosten € 15,00. Kaarten zijn uitsluitend te koop via De Flux. Locatie: Zaanweg 57, Wormerveer.
 • Margriet Eshuijs PopKoor treedt op in de show ‘Sneeuwbeesten’ van cabaretduo Maartje & Kine in het Zaantheater. In deze show doen Maartje & Kine er alles aan om de julehygge (spreek uit: joéh-le-húú-gèh, betekent gezelligheid) uit Kines thuisland Noorwegen te verspreiden over heel Nederland. De show begint om 20.00 uur en kaarten zijn te koop vanaf € 15,25. Locatie: Nicolaasstraat 3, Zaandam.

Zaterdag 23 december

 • Hemlab – Vuur & Licht! voor kinderen van 7 – 14 jaar in het Jeugdlab. Kerst en Oudjaar zijn de feesten van licht en vuur. Daarom kunnen kinderen een vurige kaarsenwip maken, ijzer of mandarijnen laten vonken en meer. De workshop is van 15.00 – 17.00 uur en deelname kost € 13,00. Reserveren kan via www.hemlab.nl/reserveren/. Locatie: Barndegat 8, Zaandam.
 • 2de Kans Kunst, kunst die te veel is en waar geen plek meer voor is in huis of atelier, wordt tijdens de verkoopexpositie voor kleine prijsjes aangeboden bij Zaansgroen. De expositie is ook op 24/30/31 december te bezoeken. Een deel van de opbrengst komt ten goede aan het goede doel: de huttenbouwdorpen in de Zaanstreek. Locatie: Zeemansstraat 54, Zaandam.
Zaansgroen 2de Kans Kunst
 • Theatermijn verzorgt een een Kerstvoorstelling in de Zuidervermaning. De voorstelling begint om 20.15 uur (voorlopige aanvangstijd en kaarten kosten € 5,00. Locatie: Zuideinde 233, Westzaan.
 • Disco Soul Train Show met Iva Wonder in de Bullekerk. De avond begint om 20.00 uur en kaarten kosten € 20,00. Locatie: Westzijde 75, Zaandam.
Iva Wonder

Zondag 24 december

 • 2de Kans Kunst, kunst die te veel is en waar geen plek meer voor is in huis of atelier, wordt tijdens de verkoopexpositie voor kleine prijsjes aangeboden bij Zaansgroen. De expositie is ook op 30 en 31 december te bezoeken. Een deel van de opbrengst komt ten goede aan het goede doel: de huttenbouwdorpen in de Zaanstreek. Locatie: Zeemansstraat 54, Zaandam.
 • De Special bij De Fabriek is vanmiddag ‘Royal Opera House: De Notenkraker’. De voorstelling begint om 13.00 uur en kaarten kosten € 17,00. Locatie: Jan Sijbrandsteeg 12, Zaandam.
 • Pass The Dutch Festival met Reggae van eigen bodem bij de Flux. Het festival is van 16.00 – 24.00 uur en kaarten kosten € 12,50 in de voorverkoop (€ 15,00 aan de deur). Locatie: Hemkade 48, Zaandam.

Maandag 25 december

 • Kerstexpo 2023 van de Zaanse Schilderskring in het Weefhuis. Dit jaar is geen speciaal thema gekozen; de schilders maakten werk naar eigen gekozen onderwerp, stijl en techniek. Voor ieder wat wils, dus. De expositie is tijdens kerst van 13.00 – 17.00 uur te bezoeken. De toegang is gratis. Locatie: Lagedijk 39, Zaandijk.

Dinsdag 26 december

 • Kerstexpo 2023 van de Zaanse Schilderskring in het Weefhuis. Dit jaar is geen speciaal thema gekozen; de schilders maakten werk naar eigen gekozen onderwerp, stijl en techniek. Voor ieder wat wils, dus. De expositie is van 13.00 – 17.00 uur te bezoeken. De toegang is gratis. Locatie: Lagedijk 39, Zaandijk.
 • The Holdovers met kerst afternoon tea bij De Fabriek. Geniet tussen 15.00 en 17.00 uur van de Afternoon Tea, en aansluitend van de komische kerstfilm The Holdovers. Kaarten voor deze middag kosten € 22,50. Locatie: Jan Sijbrandsteeg 12, Zaandam.

Woensdag 27 december

 • De Zaanse Winter Experience voor kinderen van 6 t/m 17 jaar gaat deze kerstvakantie weer van start. Gratis sport, cultuur & lifestyle activiteiten op verschillende locaties. Aanmelden kan ter plekke. Kijk voor meer informatie op de website van Sportbedrijf Zaanstad.
 • Oudejaarsexpositie van Ger Zaagsma in het Weefhuis. Naast vroege schilderijen zijn nieuwe werken te zien zien vanaf vandaag t/m 30 december. De expositie is geopend van 12.00 – 17.00 uur en de toegang is gratis. Locatie: Lagedijk 39, Zaandijk.
Ger Zaagsma – Kleurrijk

Donderdag 28 december

 • Een Music & Movie Night bij De Fabriek met de concertfilm ‘Stop Making Sense’. Het hoogtepunt van de New Wave, de leden van van de Zaanse band First E zijn ermee opgegroeid. Vooraf aan de film spelen ze enkele nummers in de zaal, naderhand spelen ze uitgebreider in het café. De film begint om 20.00 uur en kaarten kosten € 10,50. Locatie: Jan Sijbrandsteeg 12, Zaandam.
 • Winterwandeling bij stadsboerderij Darwinpark. Leer buurtgenoten kennen, ervaar de natuur en beweeg! Vrijwilligers vertellen u over de natuur in en rondom het Darwinpark. Van 10.30 – 11.30 uur kun je gratis meewandelen en na afloop koffie/thee drinken. Locatie: De Weer 31, Zaandam.
 • Melissa Venema en Marco Bakker spelen in de Bullekerk een Oudejaarsconcert. Ze worden daarbij begeleid door het Noord Hollands Jeugd Fanfare Orkest o.l.v. Lieuwe de Jong en Ruud Luttikhuizen op piano. Ook Dub de Vries zal begeleiden op het orgel. Het 65-jarig jubileum van Dub de Vries als organist en tevens zijn 80e verjaardag wordt eveneens gevierd. Het concert begint om 20.00 uur en kaarten kosten € 25,00. Locatie: Westzijde 75, Zaandam.
Melissa Venema en Marco Bakker 

Zaterdag 30 december

 • 2de Kans Kunst, kunst die te veel is en waar geen plek meer voor is in huis of atelier, wordt tijdens de verkoopexpositie voor kleine prijsjes aangeboden bij Zaansgroen. De expositie is vandaag en morgen nog te bezoeken. Een deel van de opbrengst komt ten goede aan het goede doel: de huttenbouwdorpen in de Zaanstreek. Locatie: Zeemansstraat 54, Zaandam.
Zaansgroen 2de Kans Kunst

Zondag 31 december

 • Groot Oudjaarsfeest in de Bullekerk, compleet met drankjes, hapjes, oliebollen, glitters, discobal en een coverband The Telephones met zangeres Amanda Muller. De avond begint om 21.00 uur en kaarten kosten € 38,50. Locatie: Westzijde 75, Zaandam. uitverkocht
 • 2de Kans Kunst, kunst die te veel is en waar geen plek meer voor is in huis of atelier, wordt tijdens de verkoopexpositie voor kleine prijsjes aangeboden bij Zaansgroen. De expositie is alleen vandaag nog te bezoeken. Een deel van de opbrengst komt ten goede aan het goede doel: de huttenbouwdorpen in de Zaanstreek. Locatie: Zeemansstraat 54, Zaandam.
 • Ger Zaagsma geeft een oudejaarsexpositie in het Weefhuis. Ger heeft de kwast weer opgepakt en inspiratie genoeg: prachtige en soms boosaardige wolken en stormluchten. De expositie is tussen 12.00 – 17.00 uur te bezoeken en de toegang is gratis. Locatie: Lagedijk 39, Zaandijk.
Herfstland door Ger Zaagsma

2024

Vrijdag 5 januari

 • HNTjong geeft de voorstelling ‘Emoji Explosie (vanaf 8 jaar) bij theater de KunstGreep. De voorstelling begint om 19.30 uur en kaarten kosten € 12,50. Locatie: Kerkbuurt 4, Oostzaan.
 • Vanaf vandaag geeft Corrie Voortman een expositie in het MonetAtelier. De expositie ‘Impressionisme volgens Corrie’ is tot 28 januari van vrijdag t/m zondag van 12.00 – 16.15 uur te bezichtigen. Locatie: Westzijde 14g, Zaandam.
Rotsen – Corrie Voortman

Zaterdag 6 januari

 • Cursisten van Atelier In de Hoge Hoed laten met trots hun werk van het afgelopen jaar zien bij Zaansgroen. De geselecteerde kunstwerken resulteren in een verzameling van acrylverfschilderijen, waarin een verscheidenheid aan onderwerpen en schilderervaringen samenkomen. De expositie is vandaag en morgen van 13.00 – 17.00 uur te bezoeken. De toegang is gratis. Locatie: Zeemansstraat 54, Zaandam.
In de Hoge Hoed
 • Nathalie Baartman geeft de voorstelling ‘De Bössels van Baartman (Try-out)’ bij Podium Oost-Knollendam (POOK). De voorstelling begint om 20.30 uur en kaarten kosten € 18,50. Locatie: Dorpsstraat 95, Oostknollendam.
 • Duo Pleyel (Richard Egarr & Alexandra Nepomnyashchaya) speelt ‘Beethoven Minimized to the Max’ bij de MuziekHaven. Het concert begint om 20.00 uur en kaarten kosten € 25,00 (€ 10,00 voor jongeren t/m 30 jaar). Locatie: Papenpad 12, Zaandam.
Richard Egarr & Alexandra Nepomnyashchaya
 • Nieujaarsconcert in het Atrium van theater de KunstGreep. De Oostzaanse muziek verenigingen Crescendo, Concordia en Excelsior geven vanaf 20.00 uur een concert. De toegang is gratis. Locatie: Kerkbuurt 4, Oostzaan.
 • Nieuwjaarsconcert met Drukwerk in de Bullekerk. Het concert begint om 20.00 uur en kaarten kosten € 22,50 in de voorverkoop (€ 24,00 aan de deur). Locatie: Westzijde 75, Zaandam.
Drukwerk

Zondag 7 januari

 • Jazz Inverdan Nieuwjaarsconcert met Ronald Snijders Band in de Doopsgezinde Vermaning. De band bestaat uit fluitist/componist Ronald Snijders, saxofonist Franklin Caesar, gitarist Robby Alberga, basgitarist Randy Winterdal en de zingende drummer Walther Muringen. Het concert begint om 16.00 uur en kaarten kosten € 18,00. Locatie: Westzijde 80, Zaandam.
Ronald Snijders (foto Raul Neijhorst)
 • Cursisten van Atelier In de Hoge Hoed laten met trots hun werk van het afgelopen jaar zien bij Zaansgroen. De geselecteerde kunstwerken resulteren in een verzameling van acrylverfschilderijen, waarin een verscheidenheid aan onderwerpen en schilderervaringen samenkomen. De expositie is van 13.00 – 17.00 uur te bezoeken. De toegang is gratis. Locatie: Zeemansstraat 54, Zaandam.
 • Het Nederlands Jeugd Strijkorkest geeft op uitnodiging van Stichting Havenkantoor Zaandam een Nieuwjaarsconcert in de Bullekerk. Het Nationale opleidingsorkest bestaat uit jonge strijkers tussen 12 en 21 jaar. Het concert begint om 15.00 uur en kaarten kosten € 25,00. Locatie: Westzijde 75, Zaandam.
Nederlands Jeugd Strijkorkest

Maandag 8 januari

 • Juwelenhistoricus Martijn Akkermann geeft de lezing ‘Juwelen & Mensen’ in de Wormerveerse Vermaning. De lezing begint om 20.00 uur en kaarten kosten € 10,00 (gratis voor leden van ’t Nut). Locatie: Zaanweg 57, Wormerveer.

Vrijdag 12 januari

 • Louise & Michelle Mulcahy en Zoë Conway & John McIntyre verzorgen bij Roots aan de Zaan een exclusief dubbel-concert. Het concert bij FluXus begint om 20.00 uur en kaarten kosten € 30,00 (€ 15,00 voor jongeren tot 18 jaar). Locatie: Westzijde 148, Zaandam.

Zaterdag 13 januari

 • Fotojaaroverzicht van Erik Esteie bij Zaansgroen. De fototentoonstelling is vandaag en morgen van 13.00 – 17.00 uur te bezoeken. De toegang is gratis. Locatie: Zeemansstraat 54, Zaandam.
Foto Erik Esteie
 • Oud Politiewoordvoerder Klaas Wilting vertelt in ‘Code Blauwe’ over zijn roerige jaren als politie-agent en wat hij als woordvoerder van het Amsterdamse politiekorps heeft meegemaakt. Zijn verhaal wordt gelardeerd met filmbeelden. De avond begint om 20.00 uur en kaarten kosten € 15,00 in de voorverkoop (€ 16,00 aan de deur). Locatie: Westzijde 75, Zaandam.
Klaas Wilting
 • Raamtheater geeft de toneelvoorstelling ‘Een Moordweekend’ bij theater De Kaasfabriek. De voorstelling begint om 20.30 uur en kaarten kosten € 15,00. Ook op zondag 14 januari. Locatie: Dorpsstraat 206, Wormer.
 • Anne Neuteboom & Thijs van de Meeberg geven de voorstelling ‘Effe niet met je mening & Met de beste bedoelingen’ bij theater de KunstGreep. De voorstelling begint om 20.30 uur en kaarten kosten € 19,00. Locatie: Kerkbuurt 4, Oostzaan.

Zondag 14 januari

 • Fotojaaroverzicht van Erik Esteie bij Zaansgroen. De fototentoonstelling is van 13.00 – 17.00 uur te bezoeken. De toegang is gratis. Locatie: Zeemansstraat 54, Zaandam.
 • Raamtheater geeft de toneelvoorstelling ‘Een Moordweekend’ bij theater De Kaasfabriek. De voorstelling begint om 14.30 uur en kaarten kosten € 15,00. Locatie: Dorpsstraat 206, Wormer.
 • Wegens succes vertoont De Fabriek nog een keer de speciaal voor de Maand van de Geschiedenis (oktober) gemaakte archieffilm ‘Het vernieuwende verleden van de Zaanse industrie in filmbeelden’. De film begint om 14.10 uur en kaarten kosten € 6,00. Locatie: Jan Sijbrandsteeg 12, Zaandam.
 • Tijdens ‘Indiestad Zaanstad’ treden in de Bullekerk drie bijzondere Zaanse ‘indie’ bands op: TUPPERWR3, First E en Lorena + The Tide. Het evenement is van 14.00 – 18.00 uur en kaarten kosten € 12,50 in de voorverkoop (€ 15,00 aan de deur). Locatie: Westzijde 75, Zaandam.

Zaterdag 20 januari

 • De Michael Jackson Tributeband ‘MJ HiStory’ geeft een optreden in de Bullekerk. Het concert begint om 20.00 uur en kaarten kosten € 25,00. Locatie: Westzijde 75, Zaandam.
Fotograaf William Rutten
 • De Vlaamse cabaretier Pieter Verelst geeft de voorstelling ‘Ten Aarzel’ bij Podium Oost-Knollendam (POOK). De voorstelling begint om 20.30 uur en kaarten kosten € 15,00. Locatie: Dorpsstraat 95, Oostknollendam.
 • Circumstances geeft de voorstelling ‘EXIT’ bij theater de KunstGreep. De voorstelling begint om 20.30 uur en kaarten kosten € 24,00. Locatie: Kerkbuurt 4, Oostzaan.

Zondag 21 januari

 • Buurtcentrum De Pelikaan organiseert haar maandelijkse kindertheatervoorstelling (vanaf 4 jaar). Deze zondag speelt theater Lapstok de voorstelling ‘Op notenjacht’. De voorstelling begint om 14.00 uur en kaarten kosten € 5,00 (incl. limonade en fotoshoot met artiesten en poppen). Locatie: Kervelstraat 185-A, Krommenie.
 • Jay Francis geeft de cabaretvoorstelling ‘Catastrofe (Try out)’ bij theater De Kaasfabriek. De middagvoorstelling begint om 16.00 uur en de avondvoorstelling om 20.00 uur. Kaarten kosten € 22,50. Locatie: Dorpsstraat 206, Wormer.

Woensdag 24 januari

 • Open Podium Winterconcert voor leerlingen van de muziekschool FluXus, maar ook voor amateurmuzikanten van andere docenten en voor leden van muziekverenigingen in de Zaanstreek. Het Open Podium begint om 19.00 uur en de toegang is gratis. Locatie: Westzijde 148, Zaandam.

Vrijdag 26 januari

 • So You Think You Can Dance Party met dj Deniece in de Bullekerk. De dansavond begint om 20.30 uur en kaarten kosten € 8,50 in de voorverkoop (€ 10,00 aan de deur). Locatie: Westzijde 75, Zaandam.

Zaterdag 27 januari

 • Gloria Velando Mango geeft een expositie bij Zaansgroen. Ze heeft een eigen stijl: kleurrijk, swingend en expressief werk. Voornamelijk acryl op canvas, zowel figuratief als abstract. De expositie is vandaag en morgen van 13.00 – 17.00 uur te bezoeken. De toegang is gratis. Locatie: Zeemansstraat 54, Zaandam.
Werk van Gloria Velando Mango
 • Concerten bij Kaarslicht met Wishful Singing in de kerk van Jisp. De vijf klassiek geschoolde zangeressen combineren a capella zang, een overtuigend verhaal en een theatrale uitvoering op een geheel eigen wijze. Het concert begint om 20.15 uur. Kaarten kosten € 20,00 en zijn per mail te reserveren. Locatie: Dorpsstraat 46, Jisp.
Wishful Singing
 • Kindertheater met Lot Lohr in de Zuidervermaning. De kindervoorstelling ‘Waar is de kat van Ome Willem?’ (vanaf 4 jaar) begint om 14.00 uur en kaarten kosten € 7,50. Locatie: Zuideinde 233, Westzaan.

Zondag 28 januari

 • Gloria Velando Mango geeft een expositie bij Zaansgroen. Ze heeft een eigen stijl: kleurrijk, swingend en expressief werk. Voornamelijk acryl op canvas, zowel figuratief als abstract. De expositie is van 13.00 – 17.00 uur te bezoeken. De toegang is gratis. Locatie: Zeemansstraat 54, Zaandam.
 • Wereldvrouwen zingen samen met Trio Vientos bij de Poelenburcht. Een middag met high tea van 14.30 – 16.30 uur. Kaarten kosten € 12,00 (€ 2,00 voor kinderen tot 12 jaar). Locatie: Weerpad 1a, Zaandam.
 • Over de Dijk geeft een Winterconcert bij theater De Kaasfabriek. Het concert begint om 15.00 uur en kaarten kosten € 15,00. Locatie: Dorpsstraat 206, Wormer.
 • Delta Piano Trio (Vera Kooper, Gerard Spronk en Irene Enzlin) In Concert bij theater de KunstGreep. Het concert begint om 14.30 uur en kaarten kosten € 19,00. Locatie: Kerkbuurt 4, Oostzaan.
 • Na een eerste succesvolle editie komt het Zaanse Poppanel weer naar Podium de Flux. De middag is van 15.30 – 18.00 uur en de toegang is gratis. Locatie: Hemkade 48, Zaandam.

Woensdag 31 januari

 • Het maandelijkse koffieconcert van Wouter Harbers. Voor het concert “Poëzie op de Piano’ kunnen bezoekers een lievelingsstuk van Chopin aanvragen. Het concert is van 11.00 – 12.00 uur en de toegang is gratis (vrijwillige bijdrage na afloop). Locatie: Westzijde 75, Zaandam.

Check altijd:

Nog meer? Check de Zaanse Evenementen Kalender.

Langlopend

Van 7 oktober tot 9 december is de nieuwe UNKnowN expo met werk van van Sara van Vliet (1998), Cees Krijnen (1969) en Tim Wunderink (1991) te bezoeken. De tentoonstelling YOLO: The Transience of life is een reminder dat het leven kort en kostbaar is. Het is een oproep om je leven ten volle te leven en het meeste uit elk moment te halen. De galerie is geopend van vrijdag tot en met zondag van 13.00 – 18:00 uur. Locatie: Oostkade 10-12, Zaandam.

Van 30 oktober t/m 14 december geven cursisten van André Huisman een expositie bij FuXus Verkadefabriek. Andre Huisman geeft al sinds 1990 teken en schilderles, in verschillende technieken voor zowel jong als oud. De expositie is van maandag t/m zaterdag dagelijks gratis te bezichtigen tijdens openingstijden. Locatie: Westzijde 168, Zaandam.

Vanaf 9 november t/m 30 december is het werk van Gerdien Biersteker te zien in Chocolaterie de Cacaoboom. Figuratieve kunst heeft haar voorliefde en zij probeert dat ook in haar werk te gebruiken. Haar uitdaging is om karakteristieke gebouwen te transformeren naar haar eigen stijl en kleur. Deze is gebaseerd op strakke lijnen, symmetrie, vlakken en basiskleuren. Het liefst schildert ze met acrylverf. De expositie is te bezichtigen tijdens de openingstijden van dinsdag t/m zaterdag van 10.30 – 16.30 uur. Locatie: Lagedijk 142 b, Zaandijk.

Gerdien Biersteker – De Vrede

Van 28 november tot 9 januari 2024 zijn de potloodtekeningen van Oostzaan van Remmet Jacobus Ouwejan uit 1948 te zien in de KunstGreep. Een Zaanse tentoonstelling met ook foto’s van Norma Lo Fo Wong. De expositie is van maandag t/m donderdag van 8.30 – 17.00 uur en op vrijdag tot 12.30 uur te bezoeken. Ook te bezichtigen tijdens theatervoorstellingen en andere activiteiten in de KunstGreep. Locatie: Kerkbuurt 4, Oostzaan.

Van 12 oktober t/m 14 januari 2024 zijn de werken van 4 Zaanse kunstenaars te zien in het kabinet van het Zaans Museum. De werken zijn van Kinga Wieczorek, Bert van Santen, Teppo Korte en Jaap Stellaart. De expositie maakt onderdeel uit van het evenement ‘Zaanse Glorie. Verbonden met de wereld’. Meer informatie vind je op de website van het Zaans Museum. Locatie: Schansend 7, Zaandam.

Schommel van Kinga Wieczorek

Van half augustus 2023 tot half januari 2024 exposeert Louis Breeuwer in de Wormerveerse Vermaning. Hij heeft een expositie samengesteld van ‘en plein-air’ gemaakte oudere en recente Zaanse landschappen. De expositie is te bekijken tijdens evenementen en op de dinsdag- en donderdagochtend van 10.00 – 12.00 uur. Locatie: Zaanweg 57, Wormerveer.

Vanaf 24 november t/m 19 januari 2024 zijn Guisveld-etsen uit de jaren ’70 van Frans Room te zien in de publiekshal van het Stadhuis. Frans Room (Wormer, 25 februari 1939) was beeldend kunstenaar, schilder, aquarellist en sinds de jaren ’80 vooral graficus van reeksen etsen en zeefdrukken (en bekend van de Wonderland Lightshow). De expositie is open op werkdagen. Locatie: Stadhuisplein 100, Zaandam.

De dijk: de autosnelweg tussen Koog-Zaandijk en Westzaan, met de antenne van de brandweercentrale te Westzaan die boven de weg uitsteekt.

Van 5 januari t/m 28 januari geeft Corrie Voortman een expositie in het MonetAtelier. De expositie ‘Impressionisme volgens Corrie’ is op vrijdag t/m zondag van 12.00 – 16.15 uur te bezichtigen. Locatie: Westzijde 14g, Zaandam.

Van 16 december tot 3 febuari is de expositie ‘Ox-Alien’s Saentje Invasion’ te bezichtigen bij Art Unknown Pop Up Gallery. Een bonte collectie muurschilderijen van diverse kunstenaars met ronkende namen als Doodkonijn en Tiktok. Locatie: Oostkade 10-12, Zaandam.

Ox-Alien’s Saentje Invasion

Van 17 december t/m 16 februari 2024 geven de leerlingen van beeldend kunstenaar Kinga Wieczorek een expositie in de Verkadefabriek. De kunstwerken laten een uiteenlopende kijk op Zaanstreek zien. Ze zijn gemaakt vooral met acryl en olieverf. De expositie is van maandag t/m zaterdag tijdens openingstijden gratis te bezichtigen. Locatie: Westzijde 168, Zaandam.

Van 26 oktober 2023 t/m 5 maart 2024 geeft de Wormerse Marja van Gompel een exposeitie in bezoekerscentrum De Poelboerderij. Van Gompel tekent en schildert al van jongs af aan. Ze heeft gaandeweg een eigen stijl ontwikkelt en werkt met verschillende materialen zoals karton, textiel, kurk en gedroogde planten. Ze gebruikt zowel olieverf als inkt en acrylverf. De expositie is dagelijks van 09.30 – 16.00 uur te bezoeken. Locatie: Veerdijk 106, Wormer.

Van 29 september 2023 t/m 31 maart 2024 presenteert het Zaans Museum de nieuwe tentoonstelling ‘Stroom. De Zaan in beweging.’ Documentair fotografen Bert Verhoeff en David Galjaard laten de veranderingen zien in het oudste industriegebied van Europa. Architect en rijksbouwmeester Floris Alkemade en muzikant Tim Knol spreken ieder een audiotour in. Kaarten voor het Zaans Museum kosten € 14,50 (t/m 3 jaar gratis, 4 t/m 17 jaar € 7,50).Locatie: Schansend 7, Zaandam (Zaanse Schans).

De Zaanwerf – Bert Verhoeff

Samenstelling: Merel Kan & Piet Bakker (De Orkaan) op basis van informatie van culturele instellingen en lezers. Ook activiteit op laten nemen? Mail naar agenda@deorkaan.nl