Waarheen deze week? Weefhuis, Zaansafari, Banksy

Wekelijks in De Orkaan: de agenda voor de Liefhebber van Kunst & Cultuur.

Deze week: Fort aan de Ham en fort Spijkerboor, Woodside Bigband, Expeditie Zeil, Weefhuis, Zaansafari, Jisperhuisje en veel langlopende evenementen in De Fabriek, Staphorsius (Westzaan, stillevens), De Kunstgreep (Oostzaan), het Kunstcentrum (foto’s), het Zaans Museum (originele plaatjes uit Verkade-album) en het Molenmuseum (Frans Mars).

De Fabriek: Exit through the Gift Shop (de eerste film van de wereldberoemde ‘streetartist’ Banksy), Money Monster, Un homme à la hauteurm Next to her, Strike a pose, Freeheld, He named me Malia, Love and Friendship, Compostella, The Idol, Of ik gek ben.

We werken alvast een paar maanden vooruit. Tips en suggesties via Twitter, Facebook of mail De Orkaan.

DEZE WEEK

Zaterdag 13 augustus

 • Het Weefhuis: Blik op Schoonheid. Een gezamenlijke expositie van vijf kunstenaars. Naast de schilderijen van James Houston – al eerder te zien geweest in Het Weefhuis – wordt nu beeldhouwwerk van vier verwante kunstenaars, Marianne Budde, Loes Kitslaar, Els Koster en Leo Derijcke tentoongesteld.

MWHposter_wk32_BlikopSchH

 • Eerste Zaansafari (tot eind oktober elke zaterdag)

 • De Fabriek: Exit through the Gift Shop (de eerste film van de wereldberoemde ‘streetartist’ Banksy).

exit banksy

Zondag 14 augustus

fort-bij-spijkerboor-opening-op-de-bres-kenneth-stamp

 • Fort aan Den Ham, op de grens van Uitgeest en Krommenie, is tussen 11-16 uur geopend. Het fort een kijkje in het soldatenleven uit vroeger tijden. De Stelling van Amsterdam staat nu 20 jaar op de UNESCO werelderfgoed lijst. Het fort maakt hier deel van uit. Het is gebouwd rond 1900 en de inrichting is grotendeels behouden, gereconstrueerd en weer ingericht zoals in 1914. Fort aan Den Ham ligt aan de Busch en Dam 13 langs het spoor aan de N203 tegenover De Krokodil. Station Krommenie-Assendelft ligt op 1800 meter. Het fort is ook iedere woensdag tussen 11:00 en 16:00 uur geopend.

ruimte18 fort aan den ham

 • Woodside Big Band in het WilhelminaPark. Van 14:00 tot 17:00.

woodside bigband

Woensdag 17 augustus

 • De Fabriek: acteur en cabaretier George van Houts zal een theatrale inleiding verzorgen bij Money Monster (George Clooney).

money monster

Vrijdag 19 augustus

 • IFIKZ  Festival Industriecultuur Zaanstreek. Expeditie Zeil naar het noordelijk deel van Zaanstad langs spannende en interessante locaties waar de ontwikkeling van de zeildoekweverij in Krommenie is te zien. Plekken waar de wevers en de rolreders woonden en werkten. Rolreders waren de kooplieden die het voor- en natraject van de weverijen organiseerden. De expeditie, die duurt van 11.00 tot 16.00 uur, begint en eindigt bij het Zaans Museum. (Ook op 26/8, 2/9 en 9/9)

Expeditie Zeil linoleum

 • Jisperhuisje officieel open voor publiek. Het Zaans Museum opent een derde locatie op de Zaanse Schans: het Jisperhuisje. In dit vissershuis uit Jisp, het kleinste dorp van de Zaanstreek, ervaren bezoekers een vissershuishouden rond 1850. Bovendien kunnen ze zichzelf fotograferen in traditionele Zaanse streekdracht. Eerder dit jaar opende het Zaans Museum het Wevershuis en de Kuiperij op de Zaanse Schans waar Oudhollandse ambachten in historische kleding gepresenteerd worden.
Jisperhuisje Zaanse Schans Met Marije Kool en haar zoon Rodin.

Jisperhuisje Zaanse Schans Met Rodin Kool.

LANGLOPENDE PROJECTEN

Juli/augustus: 1e Zaanse Zomer Salon, de werken van max. 40 kunstenaars worden tentoongesteld aan de mooie hoge muren van Café Fabriek.

zomer salon

18 juni tot en met 11 september. Galerie Staphorsius: de derde editie van Zonder Haast, stillevens van nationale en internationale kunstenaars. Tijdens de tentoonstelling zijn ook decoratieve artikelen zoals nostalgische borden, glaswerk, keramiek, vazen, blikken en klein-meubelen te zien. J.J. Allanstraat 287b, Westzaan, dinsdag tot en met zaterdag van 9 – 17 uur; zondagopening: 19 juni, 28 augustus en 11 september, telkens van 13 – 17 uur.

Aanraad_Willy Jachtstilleven

27 juni 2016 tot 29 augustus: Fotoclub AFV Zaanland exposeert in De Kunstgreep in Oostzaan. Foto’s van de natuur, station Zaandam en de plekken in Zaandam die Claude Monet schilderde in 1871. In de drie vitrines zijn foto’s te zien van Oostzaan en het Twiske. De expositie is iedere werkdag geopend van 9.00 – 17.00 uur (plus openingstijden bibliotheek en tijdens activiteiten in De Kunstgreep).

fotokl jaap kloek

Station Zaandam van Jaap Kloek.

Van 9 juli tot 3 september: zomerexpositie “Goodman-Bell: Inspiring Art Photography” in Het Kunstcentrum.

AJO-105-Goodman-Bel-Andre-Joosse

Vanaf 13 augustus tot eind oktober zijn er elke zaterdag Zaansafari’s: vaartochten in de avond over de Zaan.

zaansafari

Van 14 juli t/t 6 november: Jac.P. Tijsse schreef in zijn voorwoord van het Verkadealbum Waar wij wonen: “Voor wie het natuurschoon in ons land ter harte gaat, kan het wel eens benauwend zijn, bijna dagelijks te horen over schennis van de natuur ten behoeve van nuttigheidsdoeleinden”. In de schatkamer van de Verkade Experience in het Zaans Museum worden de originele aquarellen van de bekende Verkade plaatjes en de daarbij behorende albums te bewonderen.

Waar wij wonen Verkadealbum

T/m 1 januari 2017: Molenmuseum: Midden in het molenpanorama. 75 jaar geleden begon Frans Mars aan het verwezenlijken van een droom: het schilderen van een Zaans molenpanorama. De meer dan duizend molens in de Zaanstreek waren verdwenen. Een enkele molen en wat ruïnes bleven over. Deze zomer laten we in het Molenmuseum zien wat Mars in zijn verbeelding zag toen hij vanaf de plek waar nu het viaduct van de A8 de Zaan kruist naast het gemeentehuis in Koog aan de Zaan uitkeek op zijn onderwerp: de Zaanoever met de molens zoals ze er stonden aan het einde van de 18e en het begin van de 19e eeuw.

fotos-molenmuseum-RG-009-001-682x388

KOMENDE MAANDEN

Zaterdag 20 augustus

 • Op de Lagedijk in Zaandijk, ’tussen Guis en Sluis’ de Zaandijker jaarmarkt.

jaarmarkt

Zondag 21 augustus

 • Heemtuin Zaandam: Kikkerpad, 11:00
 • Lagedijk in Zaandijk, ’tussen Guis en Sluis’: ‘Kaike & Koiere’.

Woensdag 24 augustus

 • Fort aan Den Ham iedere woensdag tussen 11:00 en 16:00 uur geopend
 • IFIKZ  Festival Industriecultuur Zaanstreek. Expeditie Papier voert door het middendeel van Zaanstad waar je ziet hoe in de zeventiende eeuw het fijnste witte papier werd gemaakt. Bijvoorbeeld het papier waarop de Amerikaanse onafhankelijkheidsverklaring is gedrukt. De expeditieleider fietst met de deelnemers langs drie bijzondere locaties voor een rondleiding ter plekke. Het gaat om papiermolen De Schoolmeester in Westzaan, het Honig Breethuis in Zaandijk en de hedendaagse ingrediëntenproducent en toeleverancier voor de papierindustrie Tate & Lyle in
  Koog aan de Zaan. De expeditie start om 11.00 uur en eindigt om 16.00 uur bij het Best Western Zaan Inn Hotel in Zaandam. De lunch is in de historische woning van een vroegere papierfamilie, het Honig Breethuis. (ook op 26/8, 14/9 en 16/9)

Expeditie Industrie

Zondag 28 augustus

 • Heemtuin Zaandam: Planten bij de dokter, 11:00 en 14:00
 • Honigfabriek. In de Puddingzaal van oude Honigfabriek de Bij, hangen werken van binnenlandse en buitenlandse exposanten. Ook zijn er een aantal kunstenaars uit de fabriek zelf, die hun werk tijdens de expositie tonen. De expositie is samengesteld door Sanne Terweij, samen met bevriende kunstenaar Bortusk Leer. De werken zijn onder andere afkomstig van Bas Berrevoets, Shuby, Pipsqueak Was Here, Luiz Risi, AmsterSam en een flink aantal anderen. Op de facebookpagina van de Food for Thought Art Exhibition is hierover meer informatie te vinden.

affiche Food for Thought Expositie

 • Foodmarket bij De Honigfabriek in Koog aan de Zaan: “smakelijk en gezellig food evenement, met live muziek en de expositie Food for Thought in de fabriek zelf. De toegang is gratis”.

Woensdag 31 augustus

Zaterdag 3 september

 • Het Weefhuis: schilderijen van Lous Diekhuis en Marja Tiebout, 11:00-17:00.

Lous Diekhuis en Marja Tiebout

Zondag 4 september

 • Het Weefhuis: schilderijen van Lous Diekhuis en Marja Tiebout, 11:00-17:00.

Lous Diekhuis en Marja Tiebout 2

 • Oldtimerdag Oostzaan

Oldtimer1 Oostzaan

Maandag 5 september

 • De Fabriek: De Man door Europa, solovoorstelling van Lucas De Man die 17 steden in 8 landen aandeed. Een kaartje voor de voorstelling is gratis, maar het is wel noodzakelijk om een kaartje bij De Fabriek af te halen. Zonder kaartje is toegang niet mogelijk.

demandooreuropa01

Vrijdag 9 september

Zaterdag 10 september

 • De Bullekerk, Collegium Vocale Zaandam, J.S. Bach: Cantate BWV 78, “Jesu, der du meine Seele”, 17:00.
 • Het Weefhuis, Zaandijk: Maarten Giltay Veth, kunstenaar in Amsterdam, heeft vijf kunstenaars om zich heen verzameld die keramiek, stenen en bronzen beelden, fotografie, grafiek, teken- en schilderwerk exposeren.

zes van maarten

 • Open Monumentendagen, met o.a. de Historische Vereniging Wormerveer (HVW) die een rondleiding op de oude begraafplaats aan het eind van de Marktstraat organiseert. De begraafplaats is van historisch belang als lokaal genealogisch archief. De flora en fauna zijn uniek in de Zaanstreek. De bomen op de begraafplaats behoren tot de oudste exemplaren in de Zaanstreek. De rondleiding begint om 13.30 uur.

toegangshek begraafplaats wormerveer

 • Honigfabriek. In de Puddingzaal van oude Honigfabriek de Bij, hangen werken van binnenlandse en buitenlandse exposanten. Ook zijn er een aantal kunstenaars uit de fabriek zelf, die hun werk tijdens de expositie tonen. De expositie is samengesteld door Sanne Terweij, samen met bevriende kunstenaar Bortusk Leer. De werken zijn onder andere afkomstig van Bas Berrevoets, Shuby, Pipsqueak Was Here, Luiz Risi, AmsterSam en een flink aantal anderen. Op de facebookpagina van de Food for Thought Art Exhibition is hierover meer informatie te vinden.

Zondag 11 september

 • Open Monumentendagen
 • Het Weefhuis, Zaandijk: Maarten Giltay Veth, kunstenaar in Amsterdam, heeft vijf kunstenaars om zich heen verzameld die keramiek, stenen en bronzen beelden, fotografie, grafiek, teken- en schilderwerk exposeren.

Zaterdag 17 september

 • Het Weefhuis, Zaandijk. Expositie van twee schilders, Erik Zwaga en Jasper van Deutekom, en meubels van meubelontwerper Charlie Kamping.

design weefhuis

Zondag 18 september

 • Het Weefhuis, Zaandijk. Expositie van twee schilders, Erik Zwaga en Jasper van Deutekom, en meubels van meubelontwerper Charlie Kamping.

Maandag 19 september

 •  MOOI Noord-Holland met het evenement OVERMOOI in Zaanstad: spoorzoeken op het Hembrugterrein.

hembrug mooi

Vrijdag 23 september

 • CD-presentatie Ruben Hoek in Paradiso

ruben hoeke

Zaterdag 24 september

 • Roots aan de Zaan: exclusief concert in Nederland van de legendarische Britse folkrock-band Fotheringay, met in de gelederen o.a. topgitarist Jerry Donahue en Fairport Convention/Cat Stevens/Jethro Tull drummer Gerry Conway, in de Verkadezaal van Fluxus

fotheringay

saentheaterfestival

Zondag 25 september

 • Heemtuin Zaandam: Kikkerpad, 11:00
 • Muziekpodium Menno Simons Flaes (Vermaning Wormerveer): Trio Les Amis (mandoline, gitaar en accordeon): Van Vivaldi tot volksmuziek, 15:00

Trio Les Amis

Vrijdag 7 oktober

 • Grote Zaanse Geschiedenisquiz. Iedere in geschiedenis geïnteresseerde club kan een team samenstellen en kennis over de Encyclopedie van de Zaanstreek spuien op de Grote Zaanse Geschiedenisquiz. Een team bestaat uit minimaal 3, en maximaal 5 personen. Het gaat allemaal gebeuren in de studiezaal van het Gemeentearchief Zaanstad, Stadhuisplein, Zaandam, na  de officiële lancering – om 15.30 uur – van de ZaanWiki, de digitiale opvolger van de Encyclopedie van de Zaanstreek.

Zaterdag 8 oktober

Zondag 9 oktober

vicki swan

Maandag 10 oktober

 • Hans Kuyper, schrijver van het kinderboek ‘De molens van meneer Mars’ zal tijdens een speciale voorstelling voor scholen in het Zaantheater Frans Mars interviewen.

Zondag 16 oktober – vrijdag 21 oktober

Zaterdag 29 oktober

 • Zaantheater (Roots aan de Zaan), exclusief Nederlands concert, van de Schotse zangeres Maggie Reilly en haar band (bekend als de stem van o.a. Mike Oldfield’s wereldhits Moonlight Shadow en To France).

maggie reilly

Zondag 30 oktober

 • Muziekpodium Menno Simons Flaes (Vermaning Wormerveer): Henk Verhoef en Franc Polman, orgel en viool, 15:00

Henk Verhoef en Franc Polman

Vrijdag 11 november

 • Try-out Freek de Jonge, De Kunstgreep, Oostzaan.

freek de stemming

Zaterdag 12 november

Zondag 20 november

 • Muziekpodium Menno Simons Flaes (Vermaning Wormerveer): Nederlands Kodaly Koor o.l.v. Takashi Mizumotu. Het Requiem van Gabriel Fauré en ander werk, 15:00

kodalykoor

Donderdag 1 december

Zaterdag 17 december

Maandag 19 december

 • De Bullekerk, Collegium Vocale Zaandam: A Festival of Lessons and Carols

 

Deel dit artikel:

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *