Vandaag: een fietsroute langs de Zaanse buurthuizen, de 19e editie Sloeproeien bij Slag om de Zaan (foto boven), vaartocht vanaf bezoekerscentrum De Poelboerderij, ‘Mix Up Open Mic’ bij PLAY room, expositie ‘De verbeelding van het Ongrijpbare’ in het Weefhuis, loop mee met de zwerfafvalestafette in Krommenie en Open Joodse Huizen en Huizen van Verzet op 6 verschillende adressen in Zaandam, Krommenie en Zaandijk.

Zondag: excursie vaartocht vanaf bezoekerscentrum De Poelboerderij, het Ontroerend Goed Koor geeft een lenteconcert in de Maria Magdalenakerk, de expositie ‘De verbeelding van het Ongrijpbare’ in het Weefhuis, zangeres Sandra Mooy treedt op in het Mennistenerf, eenmalige vertoning van de documentaire Amy bij De Fabriek en het voorjaarsconcert van Onderling Genoegen en GO4Singing! in de Petruskerk.

Zaterdag 20 april

 • Hemlab – Gek op Chemie, Bingo! voor kinderen van 7 – 14 jaar in het Jeugdlab.  Ben je gek op experimenteren met chemie en meng je altijd alle stofjes in huis door elkaar, dan kan je in het laboratorium van Hemlab je lekker uitleven. De workshop is van 15.00 – 17.00 uur. Deelname kost € 13,00. Reserveren kan via www.hemlab.nl/reserveren/. Locatie: Barndegat 8, Zaandam.
 • De Zaanse buurthuizen houden in samenwerking met de gemeente een fietsroute langs de Zaanse buurthuizen. Fiets vanaf een buurthuis naar keuze via 8 buurthuizen. Onderweg zijn er hapjes en drankjes. Zo kun je letterlijk en figuurlijk proeven wat elk buurthuis te bieden heeft. Op www.doortrappen.nl/zaanstad staat meer informatie. De tocht is ongeveer 30 km. Deelname kost € 4,00. Je kan tussen 10.00 en 12.00 uur starten. 
 • Excursie vaartocht ‘Varen in het voorjaar’ vanaf bezoekerscentrum De Poelboerderij. De vaartocht is vandaag en morgen van 13.30 – 15.30 uur en deelname kost € 17,50 (€ 5,00 voor kinderen t/m 12 jaar). Aanmelden kan door een mail te sturen. Locatie: Veerdijk 106, Wormer.
 • De 19e editie Sloeproeien bij Slag om de Zaan. Een sloeproeiwedstrijd van 12,5 kilometer over de Zaan met een dames- en herenrace. Het evenement duurt van 8.00 (opbouw) tot ongeveer 18.30 uur. De start en finish vinden plaats bij de voormalige Chocoladefabriek van Verkade. Locatie: Westzijde, Zaandam. 
 • In navolging van de succesvolle en druk bezochte edities van T*ART wordt er dit weekend opnieuw ‘getart’ bij Zaansgroen. T*ART! 6.0 is een minitentoonstelling van nieuw werk van bij Tengel aangesloten kunstenaars en staat voor Tengel Art. De expositie vandaag en morgen van 13.00 – 17.00 uur te bezichtigen en de toegang is gratis. Locatie: Zeemansstraat 54, Zaandam.
Daniëlle van der Erve
 • De Recreatiecommissie van Jisp houdt een pre-koningsdag rommelmarkt in Jisp en een deel van Wormer. Van 10.00 tot 16.00 uur. Mensen verkopen spullen vanuit de eigen voortuin. Meer dan 40 adressen doen mee. De vlag hangt uit bij de deelnemende huizen. Locatie: Jisp en het Oosteinde van Wormer.
 • In samenwerking met De Zaanse Regenboog wordt vanavond een ‘Mix Up Open Mic’ georganiseerd bij PLAY room. De avond is van 19.00 – 22.00 uur. Locatie: Westzijde 99, Zaandam. 
 • Pop en Theaterkoor LEF! presenteert de muziekvoorstelling ‘Houvast’ in de Bullekerk. In de voorstelling maak je kennis met vrouwen die vastzitten, niet alleen letterlijk binnen de muren van een gevangenis, maar ook in gedachten, relaties, gewoontes of in hun lijf. De voorstelling begint om 20.15 uur en kaarten kosten € 19,95 (incl. reserveringskosten). Locatie: Westzijde 75, Zaandam.
 • Marcella Leguyt geeft de expositie ‘De verbeelding van het Ongrijpbare’ in het Weefhuis. De expositie is vandaag en morgen van 11.00 – 17.00 uur te bezichtigen. De toegang is gratis. Locatie: Lagedijk 39, Zaandijk.
Werk van Marcella Leguyt.
 • Bel Canto speelt ‘Monty Python’s – Spamalot’ in theater De KunstGreep. De musical begint om 20.00 uur en kaarten kosten € 20,00. Ook te zien op 21 april. Locatie: Kerkbuurt 4, Oostzaan.
 • Trio Lorcán Mac Mathúna geeft een concert bij Roots aan de Zaan. Het concert bij FluXus begint om 20.00 uur en kaarten kosten € 18,00 (€ 9,00 voor jongeren tot 18 jaar). Locatie: Westzijde 148, Zaandam.
 • Stichting Leeghwater musicals geeft de voorstelling ‘The Spitfire Grill’ in theater De Kwaker. De voorstelling begint om 20.00 uur en kaarten kosten € 22,75. Reserveren kan op de website van Leeghwater musicals. Ook te zien op 21 april. Locatie: J.J. Allanstraat 127, Westzaan
 • Tijdens Open Joodse Huizen | Huizen van Verzet worden in de Nicolaaskerk twee presentaties verzorgd. Filip Bloem vertelt over verzetsman Jan Brasser (alias Witte Ko). Aansluitend op de presentatie vindt een onthulling van schilderijen van twee Zaanse verzetsstrijders plaats, begeleid door Frank Vos. Het volledige programma vind je op de website Open Joodse Huizen. Locatie: Kerkplein 1, Krommenie.
 • Het derde Bakermat Concert in de Wormerveerse Vermaning is voor Harbour Jazzband. Het concert begint om 20.15 uur en kaarten kosten € 15,00. Locatie: Zaanweg 57, Wormerveer.
 • Stefan Hendrikx (winnaar Leids Cabaretfestival) geeft de cabaretvoorstelling ‘Who’s the man’ in theater De Kaasfabriek. De voorstelling begint om 20.00 uur en kaarten kosten € 18,50. Locatie: Dorpsstraat 206, Wormer.
 • Concerten bij Kaarslicht met Lars Wouters van den Oudenweijer kwartet in de kerk van Jisp. Zij spelen in Jisp werk van Sjostakovitsj, Dahl en één van de aangrijpendste stukken van de kamermuziek van de twintigste eeuw; Quatuor pour la fin du temps. Het concert begint om 20.15 uur. Kaarten kosten € 20,00 en zijn te reserveren via reserveren@concertjisp.nl. Locatie: Dorpsstraat 46, Jisp.
Lars Wouters van den Oudenweijer
 • PopQuiz vanaf 20.00 uur in de Grote Kerk Oostzaan. Teams mogen bestaan uit 2 tot 5 personen en deelname is gratis. Aanmelden kan via Stichting Vrienden Grote Kerk Oostzaan. Locatie: Kerkbuurt 12, Oostzaan.
 • Loop mee met de zwerfafvalestafette in Krommenie. Om 09.45 uur wordt er verzameld bij Speeltuinvereniging Blok en om 12.00 uur is er een gezamenlijke lunch. Locatie: Dr. Kuyperkade 5, Krommenie.
 • Het Zaans Symfonie Orkest geeft een voorjaarsconcert in de Kooger Vermaning. Met werken van Mendelssohn, Saint-Saëns en Gustav Holst. De 2 solisten tijdens dit concert zijn Jacco Verburgt (fluit) en Marcus Prins (klarinet). Het concert begint om 15.00 uur en kaarten kosten € 16,50 (kinderen tot 12 jaar gratis). Locatie: Lagendijk 34, Koog aan de Zaan.
Zaans Symfonie Orkest

Zondag 21 april

 • Zangeres Sandra Mooy treedt op in Mennistenerf. Ze zingt zowel Engels- als Nederlandstalig repertoire. Aanvang: 14.30 uur. Zaal open: 14.00 uur. Toegangskaartjes zijn te koop bij de receptie van Mennistenerf. Bewoners van Mennistenerf en Pennemes betalen voor een kaartje € 2,50, voor gasten kost een kaartje € 5,00. Locatie: H. Gerhardstraat 77, Zaandam.
 • Special bij De Fabriek. Naar aanleiding van het uitkomen van Back to Black, een film over het leven van zangeres Amy Winehouse, is er een eenmalige vertoning van Amy. De met een Oscar bekroonde documentaire uit 2015. Aanvang 16.50 uur. In combinatie met Back to Black toont Amy het volledige beeld van het korte maar krachtige leven van Amy Winehouse. Ze was 27 jaar oud. Meer informatie en kaartverkoop kan je hier vinden. Locatie: Jan Sijbrandsteeg 12, Zaandam.
De documentaire Amy over zangeres Amy Winehouse is te zien in De Fabriek.
 • In navolging van de succesvolle en druk bezochte eerste van T*ART wordt er dit weekend opnieuw ‘getart’ bij Zaansgroen. T*ART! 6.0 is een minitentoonstelling van nieuw werk van bij Tengel aangesloten kunstenaars en staat voor Tengel Art. De expositie van 13.00 – 17.00 uur te bezichtigen en de toegang is gratis. Locatie: Zeemansstraat 54, Zaandam.
Nanda Oldenburg
 • Stichting Leeghwater musicals geeft de voorstelling ‘The Spitfire Grill’ in theater De Kwaker. De voorstelling begint om 14.00 uur en kaarten kosten € 22,75. Reserveren kan op de website van Leeghwater musicals. Ook te zien op 21 april. Locatie: J.J. Allanstraat 127, Westzaan.
 • Muziekvereniging Apollo Zaandijk geeft een concert in de Koogerkerk. Het concert is onder leiding van Michel Zanders en met medewerking van het Ierse koor Out-Cider. Het concert begint om 15.00 uur en kaarten kosten € 12,50. Locatie: Kerkstraat 14, Koog aan de Zaan.
 • Bel Canto speelt ‘Monty Python’s – Spamalot’ in theater De KunstGreep. De musical begint om 14.00 uur en kaarten kosten € 20,00. Locatie: Kerkbuurt 4, Oostzaan.
 • Eva Hoeke in gesprek met schrijver en columnist Judith Koelemeijer bij de Wormerveerse Vermaning. De lezing begint om 15.00 uur (zaal open 14.30 uur). Kaarten kosten € 18,50 (€ 15,00 voor leden van ’t NUT). Locatie: Zaanweg 57, Wormerveer.
 • Het Zaans Grafisch Collectief geeft een expositie in de Zuidervermaning. Om 13.30 uur is de feestelijke opening van deze expositie. De middag wordt muzikaal ondersteund door ensemble Pas de Nom. De toegang is gratis (een vrijwillige bijdrage wordt op prijs gesteld). De expositie is geopend op 5, 11 en 12 mei van 13.30 – 16.30 uur. Locatie: Zuideinde 233, Westzaan.
Werk van alle exposanten van het Zaans Grafisch Collectief
 • Marcella Leguyt geeft de expositie ‘De verbeelding van het Ongrijpbare’ in het Weefhuis. De expositie is van 11.00 – 17.00 uur te bezichtigen. De toegang is gratis. Locatie: Lagedijk 39, Zaandijk.
 • Voorjaarsconcert Onderling Genoegen en GO4Singing! in de Petruskerk. Het concert begint om 16.00 uur (zaal open vanaf 15.30 uur). Het repertoire bestaat uit verschillende herkenbare melodieën: van films en televisieseries tot oudhollandse meezingers. Daarnaast is er een muzikale quiz. Toegangsprijs: € 10,00. Donateurs en studenten € 8,00, jeugd € 5,00. Kaarten zijn verkrijgbaar via www.ogkrommenie.nl en aan de zaal. Locatie: Snuiverstraat 2, Krommenie.
 • Het Ontroerend Goed Koor geeft een lenteconcert in de Maria Magdalenakerk. Het koor wordt geleid door dirigente Gerda van Eerde met ondersteuning van de vaste accordeonisten, Bertie Buis, Leny van Vuure en Anja van de Reep. Het concert begint om 14.30 uur en kaarten kosten € 12,50. Locatie: Dorpsstraat 351, Wormer.
Het Ontroerend Goed
 • De Poelboerderij houdt tussen 10.30 – 15.00 uur een kleinschalige stekkenmarkt. Mensen kunnen zich van tevoren opgeven en een plekje krijgen op het erf van de boerderij om hun stekken, kamerplanten, moestuinplantjes, heemplanten, biologische bollen, knollen en meer aan te bieden. Daarnaast is er een zoldersale voor de verkoop van tweedehands of nieuwe spullen. En in de middag is er de mogelijkheid om mee te varen met de vaartocht ‘Varen in het voorjaar’. Locatie: Veerdijk 106, Wormer.

Maandag 22 april

 • De Dag van de Aarde, wereldwijd ook bekend als Earth Day, in Zaandam. Vanuit de Zaanse klimaatburgemeesters wordt er een 2 uur durende manifestatie gehouden. Tussen 12.00 en 14.00 uur. Het motto is: zo kan het ook anders. Én mensen stimuleren om hieraan mee te doen. Er is een kleding weggeef initiatief. Er worden inheemse bloemzaden van de Pollinators uitgedeeld. Locatie: Stadhuisplein, Zaandam.
 • Historisch Café in het buurtcentrum De Bovenkruier, gaat terug naar De Zaanstreek in oorlogstijd. Tijdens deze middag zal de film ‘De Zaanstreek in oorlogstijd’ worden vertoond. In deze film vertellen filmmaker Robert van Tellingen en publicist Erik Schaap aan de hand van opnieuw ontdekte beelden uit de Tweede Wereldoorlog de geschiedenis van onderdrukking en verzet in de Zaanstreek. Het Historisch Café is van 14.00 tot 16.00 uur. De toegang is gratis, een vrijwillige bijdrage wordt op prijs gesteld. Locatie: Drielse Wetering 49, Zaandam.
Foto genomen door Johan Gons uit woonkamerraam van de bovenwoning in de Czarinastraat in 1942. Te zien bij het Historisch Café in het buurtcentrum De Bovenkruier.

Woensdag 24 april

 • Het Regio College in Zaandam houdt een spelletjesmiddag voor kinderen tussen 2 en 12 jaar. Tussen 15.30 en 17.00 uur op de eerste etage in de B-vleugel. Studenten van de mbo-opleiding Pedagogisch werk organiseren spelletjes en activiteiten. De thema’s zijn piraten, natuur, onderzee, Pokémon, kermis, zintuigen, kunst en Koningsspelen. Ouders, verzorgers en begeleiders zijn ook welkom. Aanmelden is niet nodig en deelname is gratis. Locatie: Regio College, Cypressehout 99 in Zaandam. ,
 • Het maandelijkse koffieconcert van Wouter Harbers in de Bullekerk. Deze middag voeren twee vrienden samen de Vier Jaargetijden van Vivaldi uit op viool (Robert Cekov) en piano (Wouter Harbers). Het concert is van 11.00 – 12.00 uur en de toegang is gratis (vrijwillige bijdrage na afloop). Locatie: Westzijde 75, Zaandam.
WRV De Zaan houdt een open avond.
 • WRV De Zaan houdt een Open Avond voor iedereen die vrijblijvend kennis wilt maken met de roeisport. Van 19.00 tot 21.00 uur is het mogelijk om een stukje mee te roeien met een of meer ervaren instructeurs en leden van de vereniging. Locatie: Lagedijk 334, Zaandijk.
 • De oranjekermis in het Burgemeester In ’t Veldpark gaat weer van start. Tot en met zondag 5 mei staan er 30 attracties in het kinderpretpark. Meer informatie en openingstijden vind je op de website Kermis in Zaandam. Locatie: Heijermansstraat, Zaandam.
 • De gemeenteraad Zaanstad houdt een Ideeënmarkt. Inwoners kunnen op deze markt hun ideeën voor de stad promoten. De Ideeënmarkt begint om 20.00 uur in de publiekshal van het stadhuis. Locatie: Stadhuisplein 100, Zaandam.

Donderdag 25 april

 • Music & Movie Night ‘The Stones and Brian Jones’ bij De Fabriek. The Surphonics spelen met als toevoeging gitarist Jeroen Schipper vooraf aan de film akoestisch een nummer, met een uitgebreider optreden achteraf in Café Fabriek. De film begint om 20.00 uur en kaarten kosten € 11,00. Locatie: Jan Sijbrandsteeg 12, Zaandam.
 • Wandelsportvereniging ‘De Laatste Loodjes’ houdt een Fortuna wandeltocht vanaf voetbalclub Fortuna Wormerveer. De groepsstart is om 09.30 uur, maar ieder loopt zijn eigen tempo. Starten is mogelijk tot 10.00 uur. Deelname kost € 5,00 (€ 3,00 voor DLL leden). Locatie: Esdoornlaan 75, Wormerveer.

Zaterdag 27 april

 • Kinderkoningsdag ‘een dag vol plezier voor alle kinderen’ in Wormerveer. Van 10.30 – 16.30 uur kunnen kinderen gratis genieten aan de Groene Valk en de Groene Boer. Iedereen is welkom! Locatie: Groene Valk / Groene Boer, Wormerveer.
 • Royal Jazz Festival van 12.00 – 18.00 uur bij de Bullekerk. Op drie podia (buitenpodium, podium Bullekerk en Pasveerzaal / FluXus) bruist het op Koningsdag van de jazz. Er spelen dit jaar maar liefst 12 bands. De toegang is gratis. Locatie: Westzijde 75, Zaandam.

Royal Jazz Festival bij de Bullekerk.

 • Koningsdag met een vrijmarkt, braderie, attracties en activiteiten in de Kerkbuurt in Westzaan. Koningsdag wordt hier van 10.00 – 16.00 uur gevierd.
 • Schilder Gerard Mooy geeft een expositie in het Weefhuis. Hij maakt karakteristieke, krachtige olieverfschilderijen op klein formaat, meestal 30 x 30 cm of 24x 30 cm. De expositie is vandaag en morgen van 13.00 – 17.00 uur te bezichtigen. Ook op 4 en 5 mei. De toegang is gratis. Locatie: Lagedijk 39, Zaandijk.

Zondag 28 april

 • Schilder Gerard Mooy geeft een expositie in het Weefhuis. Hij maakt karakteristieke, krachtige olieverfschilderijen op klein formaat, meestal 30 x 30 cm of 24x 30 cm. De expositie is van 13.00 – 17.00 uur te bezichtigen. Ook op 4 en 5 mei. De toegang is gratis. Locatie: Lagedijk 39, Zaandijk.
 • Trio C tot de Derde treedt op in het kerkje van Krommeniedijk. Balkan, gipsy, jazz en ook klassieke muziek staan op het repertoire. Het optreden begint om 14.30 uur en kaarten kosten € 10,00. Locatie: Krommeniedijk 182, Krommenie.
Trio C tot de Derde

Vrijdag 3 mei

 • 80’s & 90’s Disco Party met video dj Caspar in de Bullekerk. De avond is van 20.30 – 00.00 uur en kaarten kosten € 9,00. Locatie: Westzijde 75, Zaandam.
 • Twee struikelstenen worden om 9.45 uur gelegd bij de Hovenierstraat 26 in Zaandam. Ze zijn ter nagedachtenis aan Heinz Jakoby (1907-1942) en Rückla Jakoby-Schiffmann (1911-1942). Om 10.30 uur worden aan de Rozengracht 10-12 twee stenen gelegd voor Nathan David-Peereboom (1866-1943) en Saartje Peereboom-van Thijn (1868-1943). Een struikelsteen is een messing plaatje met onder meer de naam, geboortejaar en overlijdensdatum van het slachtoffer. De struikelstenen liggen in het trottoir bij de voormalige woningen van de slachtoffers.
 • Klarinettist Gottfrid van Eck, accordeonist Juul Beerda en violist Jiska ter Bals geven de voorstelling ‘De poppenspeler van Warschau’ in ’t Reghthuys. De voorstelling begint om 20.00 uur en kaarten kosten € 17,50. Locatie: Kerkbuurt 35, Westzaan.

Zaterdag 4 mei

 • Schilder Gerard Mooy geeft een expositie in het Weefhuis. Hij maakt karakteristieke, krachtige olieverfschilderijen op klein formaat, meestal 30 x 30 cm of 24x 30 cm. De expositie is vandaag en morgen van 13.00 – 17.00 uur te bezichtigen. De toegang is gratis. Locatie: Lagedijk 39, Zaandijk.
 • Jongeren van theaterschool Theatermijn met ‘Theater na de Dam’ in de Zuidervermaning. De jongeren verdiepten zich in de geschiedenis van Zaandam ten tijde van de Tweede Wereldoorlog. De voorstelling begint om 20.30 uur en de toegang is gratis (aanmelden verplicht). Locatie: Zuideinde 233, Westzaan.
 • In de Bullekerk brengt zangtrio The Forces Sweethearts ná dodenherdenking een programma dat gaat over de Bevrijding. De voorstelling begint om 20.30 uur en kaarten kosten € 16,50 (excl. € 1,00 reserveringskosten). Locatie: Westzijde 75, Zaandam.
The Forces Sweethearts

Zondag 5 mei

 • De Bullekerk en 4 en 5 mei Comité Zaanstad organiseren een vrijheidsbrunch. Schuif aan aan tafel waar wordt gepraat over wat oorlog met mensen doet en de noodzakelijkheid van vrede. De lunch begint om 12.30 uur en deelname kost € 12,50 (excl. € 1,00 reserveringskosten). Locatie: Westzijde 75, Zaandam.
 • Jongeren van theaterschool Theatermijn met ‘Theater na de Dam’ in de Zuidervermaning. De jongeren verdiepten zich in de geschiedenis van Zaandam ten tijde van de Tweede Wereldoorlog. De voorstelling begint om 13.30 uur en de toegang is gratis (aanmelden verplicht). Locatie: Zuideinde 233, Westzaan.
 • Schilder Gerard Mooy geeft een expositie in het Weefhuis. Hij maakt karakteristieke, krachtige olieverfschilderijen op klein formaat, meestal 30 x 30 cm of 24x 30 cm. De expositie is van 13.00 – 17.00 uur te bezichtigen. De toegang is gratis. Locatie: Lagedijk 39, Zaandijk.
 • Green & Country Fair van 11.00 – 16.00 uur in Wilhelminapark Wormerveer. De toegang is gratis. Locatie: Wandelweg 53, Wormerveer.
 • Het Zaans Grafisch Collectief geeft van 13.30 – 16.30 uur een expositie in de Zuidervermaning. Te zien zijn ongeveer 32 werken waar onder etsen, linosnedes, monoprints en tetraprints. De toegang is gratis (een vrijwillige bijdrage wordt op prijs gesteld). De expositie is ook geopend 11 en 12 mei. Locatie: Zuideinde 233, Westzaan.
 • Jazz Inverdan met een speciaal Bevrijdingsdagconcert: Duo-estafette ‘Zaans Onderonsje’. Een keur aan improvisatoren uit de Zaanstreek gaat als duo’s in estafettevorm voor een bijzondere middag zorgen. Het concert begint om 15.30 uur en kaarten kosten € 18,00. Locatie: Westzijde 80, Zaandam.

Donderdag 9 mei

 • Hannah Aldridge met ‘Dream of America’ bij Podium De Flux. Het optreden begint om 20.30 uur en kaarten kosten € 17,00 in de voorverkoop (€ 21,00 aan de deur). Locatie: Hemkade 48, Zaandam.

Vrijdag 10 mei

 • Tributeband Brucified komt met ‘Tribute to Bruce Springsteen’ naar de Bullekerk. Het concert stond gepland op 9 maart, maar kon niet doorgaan wegens ziekte van de zanger. Vandaag komt de band toch echt naar de Bullekerk. Het concert begint om 20.00 uur en kaarten kosten € 26,00 (incl. reserveringskosten). Locatie: Westzijde 75, Zaandam. 
 • Valentina Tóth geeft de voorstelling ‘Wildbloei’ in theater De KunstGreep. De voorstelling begint om 20.30 uur en kaarten kosten € 19,50. Locatie: Kerkbuurt 4, Oostzaan.

Zaterdag 11 mei

 • Zangeres/songwriter Beatrice van der Poel zingt Brel in de Bullekerk. Beatrice wordt begeleid door pianist Leo Bouwmeester, contrabassist Sanne van Delft en violist Micha Molthoff. Het concert begint om 20.00 uur en kaarten kosten € 21,00. Locatie: Westzijde 75, Zaandam. 
 • Zaandijk Leeft! organiseert samen met AV Zaanland voor de derde keer ‘De 1000 van Zaandijk’. De start is op bij basisschool De Werf aan de Lagedijk en de finish ter hoogte van het Schoolpad. Inschrijving is gratis voor jong en oud.
 • Het Zaans Grafisch Collectief geeft vandaag en morgen van 13.30 – 16.30 uur een expositie in de Zuidervermaning. Te zien zijn ongeveer 32 werken waar onder etsen, linosnedes, monoprints en tetraprints. De toegang is gratis (een vrijwillige bijdrage wordt op prijs gesteld). Locatie: Zuideinde 233, Westzaan.
 • Dudok Kwartet speelt strijkkwartetten van Dmitri Sjostakovitsj (no. 3) en Kaaija Saariaho in de Vermaning. Het concert begint om 20.00 uur en kaarten kosten € 20,00 (€ 5,00 tot 18 jaar). Meer informatie en reserveren op de website van Nieuwehuys Concerten. Locatie: Westzijde 80, Zaandam.
 • Stella Burggraaf geeft de expositie ‘In de Verte’ in het Weefhuis. De expositie is vandaag en morgen van 11.00 – 17.00 uur te bezichtigen. De toegang is gratis. Locatie: Lagedijk 39, Zaandijk.
 • Mariola Pluskota exposeert solo bij Zaansgroen. De expositie is vandaag en morgen van 13.00 -17.00 uur te bezichtigen. De toegang is gratis. Locatie: Zeemansstraat 54, Zaandam.
 • George & Eran en Club Classique met de voorstelling ‘Leven’ in theater De KunstGreep. De voorstelling begint om 20.30 uur en kaarten kosten € 19,00. Locatie: Kerkbuurt 4, Oostzaan.

Zondag 12 mei

 • Moederdag-Braderie van 10.00 – 17.00 uur in Oostzaan. De braderie slingert door de straatjes van het dorp en op het plein is een kermis.
 • Stella Burggraaf geeft de expositie ‘In de Verte’ in het Weefhuis. De expositie is van 11.00 – 17.00 uur te bezichtigen. De toegang is gratis. Locatie: Lagedijk 39, Zaandijk.
 • Mariola Pluskota exposeert solo bij Zaansgroen. De expositie is van 13.00 -17.00 uur te bezichtigen. De toegang is gratis. Locatie: Zeemansstraat 54, Zaandam.
 • Het 60-koppige Zaans Showorkest geeft het concert ‘Voices In Harmony 2024’ in de Bullekerk. Hedendaagse pop, swing en musical, maar ook jazz en filmmuziek, het komt allemaal voorbij. Het optreden begint om 14.00 uur en kaarten kosten € 17,50. Locatie: Westzijde 75, Zaandam.

Vrijdag 17 mei

 • ‘Support your locals’ bij Podium de Flux met Gunmoll, Eurydice & Molton Grovein, in samenwerking met Heroes Music Bar Zaandam. De avond begint om 20.30 uur en kaarten kosten € 5,00 in de voorverkoop (€7,50 aan de deur). Locatie: Hemkade 48, Zaandam.
 • Jeannine La Rose geeft de voorstelling ‘Genoeg?!’ in theater De Kaasfabriek. De voorstelling begint om 20.00 uur en kaarten kosten € 19,50. Locatie: Dorpsstraat 206, Wormer.

Zaterdag 18 mei

 • Tg. Winterberg met de beeldende voorstelling ‘De Stille Kletsmajoor (3+) in theater de KunstGreep. De voorstelling begint om 13.30 en 15.30 uur. Kaarten kosten € 10,00. Locatie: Locatie: Kerkbuurt 4, Oostzaan.
 • Jonge talentvolle spelers van de Musical Academy spelen de familievoorstelling ‘Het Zaans Ontzet – Musicalproductie’ in en rondom de Bullekerk. Deze voorstelling is speciaal geschreven ter gelegenheid van 50 jaar Zaanstad en het herdenken van Het Zaans Ontzet dat in 2024 precies 450 jaar geleden heeft plaatsgevonden. De voorstellingen beginnen om 15.00 en 20.00 uur en kaarten kosten € 15,00. Ook te zien op 19 en 20 mei. Locatie: Westzijde 75, Zaandam.
Het Zaans Ontzet
 • Salwa Jabli en Raymond Huisman geven de expositie ‘PIEKER ENDE EVENBLIJ’ in het Weefhuis. De expositie is vandaag en morgen van 11.00 – 18.00 uur te bezichtigen. De toegang is gratis. Locatie: Lagedijk 39, Zaandijk.
 • Pinksterexpositie met Han Bennink bij Zaansgroen. De expositie is het pinksterweekend van 13.00 – 17.00 uur te bezoeken. De toegang is gratis. Locatie: Zeemansstraat 54, Zaandam.

Zondag 19 mei:

 • Jonge talentvolle spelers van de Musical Academy spelen de familievoorstelling ‘Het Zaans Ontzet – Musicalproductie’ in en rondom de Bullekerk. Deze voorstelling is speciaal geschreven ter gelegenheid van 50 jaar Zaanstad en het herdenken van Het Zaans Ontzet dat in 2024 precies 450 jaar geleden heeft plaatsgevonden. De voorstellingen beginnen om 15.00 en 20.00 uur en kaarten kosten € 15,00. Ook te zien op 20 mei om 15.00 uur. Locatie: Westzijde 75, Zaandam.
 • Salwa Jabli en Raymond Huisman geven de expositie ‘PIEKER ENDE EVENBLIJ’ in het Weefhuis. De expositie is van 11.00 – 18.00 uur te bezichtigen. De toegang is gratis. Locatie: Lagedijk 39, Zaandijk.
 • Pinksterexpositie met Han Bennink bij Zaansgroen. De expositie is het pinksterweekend van 13.00 – 17.00 uur te bezoeken. De toegang is gratis. Locatie: Zeemansstraat 54, Zaandam.
 • Wandelen over water in natuurgebied het Guisveld. Het pad is tussen 06.00 – 16.00 uur geopend. De route is ongeveer 4 km en deelname aan de wandeling is gratis. Het is ook mogelijk om voor € 7,50 een vaartocht te maken door het Guisveld. Meer informatie en reserveren kan via Staatsbosbeheer. Locatie: Wandelweg 8, Wormerveer (achter station Wormerveer).

Maandag 20 mei

 • Jonge talentvolle spelers van de Musical Academy spelen de familievoorstelling ‘Het Zaans Ontzet – Musicalproductie’ in en rondom de Bullekerk. Deze voorstelling is speciaal geschreven ter gelegenheid van 50 jaar Zaanstad en het herdenken van Het Zaans Ontzet dat in 2024 precies 450 jaar geleden heeft plaatsgevonden. De voorstelling begint om 15.00 uur en kaarten kosten € 15,00. Locatie: Westzijde 75, Zaandam.
 • Wandelen over water in natuurgebied het Guisveld. Het pad is tussen 09.00 – 16.00 uur geopend. De route is ongeveer 4 km en deelname aan de wandeling is gratis. Het is ook mogelijk om voor € 7,50 een vaartocht te maken door het Guisveld. Meer informatie en reserveren kan via Staatsbosbeheer. Locatie: Wandelweg 8, Wormerveer (achter station Wormerveer).
 • Pinksterexpositie met Han Bennink bij Zaansgroen. De expositie is vandaag nog van 13.00 – 17.00 uur te bezoeken. De toegang is gratis. Locatie: Zeemansstraat 54, Zaandam.

Dinsdag 21 mei

 • WK Zaanstad van 10.00 – 17.00 uur bij ZVV Zaandijk. WK Zaanstad is een 3 vs. 3 voetbaltoernooi voor iedereen uit de Zaanstreek van 7 – 12 jaar. Deelname is gratis en aanmelden kan (binnenkort) op de website. Locatie: Diederik Sonoyweg 20, Zaandam.
 • Het Zaans Grafisch Collectief geeft van 13.30 – 16.30 uur een expositie in de Zuidervermaning. Te zien zijn ongeveer 32 werken waar onder etsen, linosnedes, monoprints en tetraprints. De toegang is gratis (een vrijwillige bijdrage wordt op prijs gesteld). Locatie: Zuideinde 233, Westzaan.

Woensdag 22 mei

 • Podium de Flux brengt in samenwerking met het Zaanstheater ‘Queen of the Night’ in het Zaantheater. Een ode aan Withney Houston en haar greatest hits. De voorstelling begint om 20.00 uur en kaarten zijn te koop vanaf € 23,25. Locatie: Nicolaasstraat 3, Zaandam.

Vrijdag 24 mei

 • Celine Cairo – Solo in de Zuidervermaning. Het optreden begint om 20.15 uur en kaarten kosten € 15,00. Locatie: Zuideinde 233, Westzaan.
 • Elke Vierveijzer geeft de voorstelling ‘Drift’ in theater de KunstGreep. De voorstelling begint om 20.30 uur en kaarten kosten € 19,00. Locatie: Locatie: Kerkbuurt 4, Oostzaan.

Zaterdag 25 mei

 • Caberatier / stand-up comedian Tobi Kooiman geeft de voorstelling ‘Best Of 2’ bij dorpstheater TOWN. De voorstelling begint om 20.00 uur en kaarten kosten € 19,50. Locatie: Wijdewormerplein 3, Wijdewormer.
 • De Eendracht Den Ilp met het trilfestival in theater de KunstGreep. Een muziekfestival voor fanfares, harmonieën en brassbands. Een initiatief van Fanfare De Eendracht met als doel om liefhebbers en muzikanten in een ontspannen setting te laten genieten van prachtige blaasmuziek. Het muziekfestival begint om 20.00 uur. Locatie: Locatie: Kerkbuurt 4, Oostzaan.
 • De spetterende finale van de Bakermat Concerten in de Wormerveerse Vermaning met de Zweedse Nanna Carling en haar Hot Jazz Friends. Het concert begint om 20.15 uur en kaarten kosten € 18,50. Locatie: Zaanweg 57, Wormerveer.
Nanna Carling
 • Alexander Broussard en 003 presenteren ‘The Billy Joel Experience: The Album Tour’ in de Bullekerk. Via de website van The Billy Joel Experience bepaal je als bezoeker vooraf de setlist. Het concert begint om 20.00 uur en kaarten kosten € 25,00. Locatie: Westzijde 75, Zaandam.
 • Editie 100 van Roots aan de Zaan met Joe Broughton’s Conservatoire Folk Ensemble bij FluXus. Het concert begint om 20.00 uur en kaarten kosten € 20,00 (€ 10,00 voor jongeren tot 18 jaar). Locatie: Westzijde 148, Zaandam.
 • Ben de Vries exposeert met digitaal bewerkte fotografie bij Zaansgroen. De expositie is vandaag en morgen van 13.00 – 17.00 uur te bezichtigen. De toegang is gratis. Locatie: Zeemansstraat 54, Zaandam.

Zondag 26 mei

 • Ben de Vries exposeert met digitaal bewerkte fotografie bij Zaansgroen. De expositie is van 13.00 – 17.00 uur te bezichtigen. De toegang is gratis. Locatie: Zeemansstraat 54, Zaandam.
 • Popup Choir 80s Singalong in de Bullekerk. Maarten Bos en Tijmen de Koning nemen het publiek mee met alle hits. De singalong begint om 14.00 uur en kaarten kosten € 13,50 (incl. reserveringskosten). Locatie: Westzijde 75, Zaandam.
 • Stef & Co geven een concert in het kerkje van Krommeniedijk. Stephanie Kramer en Colet Nierop zorgen voor een muzikale wereldreis van klassiek tot pop, van blues en jazz naar wereldmuziek. Het concert begint om 14.30 uur en kaarten kosten € 10,00. Locatie: Krommeniedijk 182, Krommenie.
 • Het Nationaal Jeugd Musical Theater (NJMT) treedt op in theater de KunstGreep. Meer informatie nog niet bekend. Locatie: Locatie: Kerkbuurt 4, Oostzaan.
 • Het jaarlijkse muziekfestival Plein Festijn met optredens van verschillende koren. Het muziekfestival is van 12.00 – 18.00 uur en de toegang is gratis. Locatie: Marktplein, Wormerveer.

Donderdag 30 mei

 • Fabian Franciscus geeft de cabaretvoorstelling ‘Loskomen’ in theater De Kaasfabriek. De voorstelling begint om 20.00 uur en kaarten kosten € 20,00. Locatie: Dorpsstraat 206, Wormer.

Check altijd:

Nog meer? Check de Zaanse Evenementen Kalender.

Langlopend

Van 22 december t/m 27 april is in het Molenmuseum de expositie ‘Het Fortuin – De tragische geschiedenis van een papiermolen’ te bezoeken. De tentoonstelling laat zien hoe het mis kon gaan en hoe molen Het Fortuin uiteindelijk in vlammen op ging. Toch werd hier de kiem gelegd voor het succes van het latere papierconcern Van Gelder Zonen. Locatie: Kalverringdijk 30, Zaandam.

Van 9 maart tot eind april viert UNKnowN Art Gallery de komst van de lente met Expo 4 ‘First Day of Spring’. Deze groepsexpositie brengt een eclectische mix van nationale en internationale kunstenaars samen. Deelnemende kunstenaars zijn Susan Meinen, Cenk Düzyol, Mike de Vos, Nils Westergard, Lisa van Oosten, Ravian Derrière, André van Beele en Rogier van Twuijver. Te bezoeken van vrijdag t/m zondag van 13.00 – 18.00 uur en op afspraak. Locatie: Oostkade 10-12, Zaandam.

Van 1 maart t/m 3 mei geven de cursisten van fotograaf Tim Knol een expositie in de Verkadefabriek. Het werk is te zien in de gangen het Fluxus-gebouw, iedereen is van harte welkom om een kijkje te nemen. De werken zijn ook te koop. De expositie is te bezichtigen van maandag t/m zaterdag tijdens de openingstijden van FluXus. De toegang is gratis. Locatie: Westzijde 168, Zaandam.

Foto Alwin van Halm

Van 26 maart t/m 4 mei exposeert de Schilderskring Zaanstreek Noord in Chocolaterie de Cacaoboom. De groep enthousiaste amateurschilders zorgt voor een divers beeld, van intuïtief en abstract tot impressionistisch en realisme. De expositie is te bezoeken tijdens openingstijden op dinsdag t/m zaterdag van 10.30 – 16.30 uur. Locatie: Lagedijk 142b, Zaandijk.

Aquarel van Rob Carpentier

Van 16 maart t/m 11 mei organiseert de Willem Jansen Stichting de verkoopexpositie ‘Zaanse Streken’ bij galerie Staphorsius. De expositie laat werk zien van Zaanse kunstenaars zoals Jan de Boer, Frans Mars, Remmet Ouwejan, en Frans Room. Dankzij de werken van deze kunstenaars kan in Zaanse Streken een kijkje worden genomen in de Zaanstreek van weleer. De expositie is te bezichtigen dinsdag – zaterdag van 09.00 – 17.00 uur. Locatie: J.J. Allanstraat 287b, Westzaan.

Weelsloot Westzaan door kunstenaar Willem Jansen

Van 3 april t/m 13 mei geven Daniëlle van der Erve en William van Esveld de expositie ‘Water en Glas’ bij De Kunstgreep. Beide kunstenaars leerden elkaar kennen op een expositie van Daniëlle bij galerie Zaansgroen, raakten aan de praat over elkaars werk met als resultaat deze expositie. De expositie is te bezichtigen op maandag t/m woensdag van 08.30 – 17.00 uur, donderdag van 08.30 – 19.00 uur, vrijdag van 08.30 – 13.00 uur en tijdens theatervoorstellingen en andere activiteiten in De Kunstgreep. Locatie: Kerkbuurt 4, Oostzaan.

Samenstelling: Merel Kan & Piet Bakker (De Orkaan) op basis van informatie van culturele instellingen en lezers. Ook activiteit op laten nemen? Mail naar agenda@deorkaan.nl