Vandaag o.a.: slagwerkfestival Crescendo Assendelft, Fiets mee met De Kift, Monet – kunstproject De Gastvrije Stad, Ruben Hoeke presenteert gitaartalenten (foto bovenaan), Roze Viering in Kooger Vermaning, Optreden Frans Vermeerssen Trio bij Jazz Inverdan, Jo Ann zingt in het Mennistenerf en voorjaarsfeest bij kinderboerderij ’t Weidje. 

Verderop deze week o.a.: Alzheimer Café ’t Kalf in Buurtcentrum De Bovenkruier, De Vonk Diepte-interview met Anja Geraschenko in Café Fabriek, Stormkamer – De staat van Babylon in het Zaantheater en ZaanPride programma met korte films in De Fabriek.

Zondag 2 juni

 • Zondag kinderdag bij cultureel centrum de Anadolu moskee. Kinderen kunnen de hele dag meedoen aan spelletjes. Tussendoor genieten van Turks eten. De kinderdag duurt van 11.00 tot 18.00 uur. Iedereen is welkom. Locatie: Witte Klaverlaan 18A, Krommenie.
 • Slagwerkfestival Crescendo Assendelft in samenwerking met de Dorpstaveerne/Koppie Bar. Op het festival treden 4 verschillende verenigingen op. Naast Crescendo zijn dat De Saen, Premier drumcorps en Slagkracht op. Het festival begint om 13.30 uur. De toegang is gratis. Locatie: Dorpsstraat 350, Assendelft.
Crescendo houdt een slagwerkfestival. (Foto aangeleverd)
 • Uitverkoop bij Saense School voor Beeldende KUnst. Tussen 12.00 en 16.00 uur. De opslag moet leeg en er is voor elk wat wils. Zoek uit wat je mooi vindt en doe een bod. Locatie: Hogendijk 21, Zaandam.
 • De filmklassieker Moving in De Fabriek. Japanse klassieker over hoe achtstegroeper Renko de scheiding van haar ouders verwerkt en haar eigen plan trekt. De film begint om 16.50 uur. Kaarten kosten vanaf € 9,00. Ook maandag te zien. Locatie: Jan Sijbrandsteeg 12, Zaandam.
 • Ruben Hoeke presenteert gitaartalenten. Na weken zwoegen en zweten presenteert gitarist Ruben Hoeke bij Podium De Flux zijn nieuwste lichting gitaarworkshoppers. De gitaristen zullen laten horen en zien wat ze hebben opgestoken. Inloop vanaf 15.00 uur. De presentatie begint om 15.30 uur. Tickets in de voorverkoop € 7,50 en aan de deur € 10,00. Locatie: Hemkade 48, Zaandam.
 • Optreden Frans Vermeerssen Trio bij Jazz Inverdan. Saxofonist Frans Vermeerssen, bassist Dion Nijland en drummer Thomas Jaspers spelen vanaf 16.00 uur in de Doopsgezinde Vermaning. Kaarten kosten € 18,00. Locatie: Westzijde 80, Zaandam.
 • Tijdens de Atelierroute Zuid exposeren bij Zaansgroen: Daniëlle van der Erve (fotografie), Lia van Ham (glas) en Rob de Vries (fine-art). Deze expositie is vandaag van 12.00 – 17.00 uur te bezichtigen. De toegang is gratis. Locatie: Zeemansstraat 54, Zaandam.
 • Roze Viering in Kooger Vermaning. In het kader van de Zaanse Regenboogweek. Dit jaar bestaat ZaanPride 5 jaar en de gemeente Zaanstad 50 jaar. Reden voor een extra feestelijke kerkdienst met als thema ‘Celebrate Diversity’. Iedereen is welkom. Vanaf 16.00 uur. Na afloop tijd voor ontmoeting met hapje en drankje. Locatie: Lagendijk 34, Koog aan de Zaan.
 • Fiets mee met De Kift langs plekken in de Zaanstreek waar de band de ooit heeft opgetreden. Vanaf de Poelboerderij gaat de fietstocht via de Groote Weiver en de studio van De Kift naar Klauwershoek in Zaandam. Op de verschillende locaties maakt De Kift muziek. Een spreker vertelt iets over het speciale karakter of de geschiedenis van de plek. Deelname is gratis. Aanmelden is niet nodig. Start 10.45 uur. Startpunt: Veerdijk 106, Wormer.
DeKift-fotograaf-Christophe-Vico.jpg
2 februari 2023
Fiets mee met DeKift. (Foto Christophe Vico)
 • Monet – kunstproject De Gastvrije Stad. Voor de viering van 50 jaar Zaanstad houdt de Stichting Monet dit kunstproject. Vanaf 12.00 uur komt een aantal kunstenaars op het sluizencomplex schilderen. Dit doen ze en plein air, zoals Claude Monet dat hier deed 1871. Publiek is van harte welkom om te kijken naar de schilders en een bezoek te brengen aan het MonetAtelier. Voor een muzikale omlijsting en een hapje en drankje wordt gezorgd. Van 12.00 tot 17.00 uur. Locatie: Westzijde 14g, Zaandam (ingang op de Beatrixbrug).
 • Tientallen historische schepen komen naar Wormerveer. Laatste dag van een evenement van Dutch Barge Association Rally. Deze schepen varen door Nederland en heel Europa. Bezichtiging van de schepen is mogelijk na toestemming van de schippers. Locatie: Zaan in Wormerveer, in de buurt van de bocht.
 • Voorjaarsfeest bij kinderboerderij ’t Weidje. Er is een oude ambachtenmarkt, een springkussen en het Rad van fortuin. Je kan knutselen of een oudhollandse spelletje spelen. Van 10.00 tot 16.00 uur. Locatie: Spatterstraat 105a, Wormer.
 • Jo Ann zingt in het Mennistenerf. Jo Ann zingt bekende oude én nieuwe liedjes in diverse talen en gezellige meezingers. Aanvang: 14.30 uur. Zaal open: 14.00 uur. Toegangskaartjes zijn te koop bij de receptie van Mennistenerf. Bewoners van Mennistenerf en Pennemes betalen voor een kaartje € 2,50, voor gasten kost een kaartje € 5,00. Locatie: H. Gerhardstraat 77, Zaandam.
 • De tentoonstelling ‘Kunstklanken’ in het Weefhuis. Het kleurrijke werk van de deelnemers van atelier ‘In de Hoge Hoed’ is te zien. De expositie is vandaag van 11.00 – 17.00 uur te bezichtigen. De toegang is gratis. Locatie: Lagedijk 39, Zaandijk.
 • ‘Muziek op Zondag’ in de Westertil. Dit keer treedt volkszanger Jarko Petlan op. Hij zingt Amsterdamse ouwe gouwe meezingers. Aanvang 14.00 uur. Locatie: Kemphaanstraat 1a, Wormer.
 • Tijdens de Atelierroute Zaanstreek is het werk van bijna 60 kunstenaars te bezichtigen. Vandaag in Zaanstreek Zuid. Verdeeld over heel Zaanstad openen keramisten, textielkunstenaars, fotografen, edelsmeden en allerlei andere disciplines de deuren van hun ateliers en werkplaatsen om hun nieuwe werk te tonen. Tussen 12.00 en 17.00 uur. Op de website van Tengel staat meer informatie.
 • Open ateliers in de Kunstgenieloods tijdens de Atelierroute Zaanstreek georganiseerd door Stichting Tengel. De ateliers en het werk van de kunstenaars kunnen bekeken worden. Van 12.00 tot 17.00 uur. Op www.kunstgenieloods.nl staat meer informatie. Locatie: Busch en Dam 13, Krommenie/Uitgeest.

Maandag 3 juni

 • De Vonk Diepte-interview met Anja Geraschenko in Café Fabriek. Gerashchenko is een voormalig burgemeester in Oekraïne. Het gesprek gaat over de oorlog daar. Gezien de laatste ontwikkelingen in de Donbasregio wordt het interview nog actueler dan vooraf gedacht. Inloop vanaf 19.30 uur. Programma begint om 20.00 uur. Entree gratis. Locatie: Jan Sijbrandsteeg 12, Zaandam.
 • Blokfluit & viool in dialoog in De Zuidervermaning Westzaan. De blokfluit van Lucie Horsch en de viool van Rachel Podger voeren een muzikaal gesprek. Aanvang 20.15 uur. Van Bach en Telemann tot de deuntjes uit John Playfords handboek The English Dancing Master. Kaarten vanaf €10 zijn hier te bestellen. Locatie: Zuideinde 233, Westzaan.
Lucie Horsch (foto: Simon Fowler)
 • Alzheimer Café ’t Kalf in Buurtcentrum De Bovenkruier. Het thema is ‘Dementie en slim langer zelfstandig blijven’. Het café begint om 14.30 uur en de toegang is gratis. Locatie: Drielse Wetering 49, Zaandam.
 • De filmklassieker Moving in De Fabriek. Japanse klassieker over hoe achtstegroeper Renko de scheiding van haar ouders verwerkt en haar eigen plan trekt. De film begint om 19.50 uur. Kaarten kosten € 9,00. Locatie: Jan Sijbrandsteeg 12, Zaandam.

Dinsdag 4 juni

 • ZaanPride programma met korte films in De Fabriek. In samenwerking met de Zaanse Regenboog en TranScreen Film Festival. Alle films zijn van Nederlandse makers. Aanvang 20.00 uur. Na afloop is er een nagesprek met Alejandra uit de film en documentaire ‘I Am Not a Number: Alejandra’. Meer informatie en kaartverkoop kan je hier vinden. Locatie: Jan Sijbrandsteeg 12, Zaandam.
Fragment uit Required Reading. Ook te zien in De Fabriek.

Vrijdag 7 juni

 • Stormkamer – De staat van Babylon in het Zaantheater. De avond na de Europese verkiezingen wordt deze beeldende en muzikale voorstelling opgevoerd. Speciaal voor Zaandam is rondom de voorstelling een apart programma. Aanvang voorstelling 20.00 uur. Randprogramma begint al om 19.30 uur met een inleidend gesprek. Rond 21.10 uur is het nagesprek in de zaal. Tickets kosten € 21,50 en voor jongeren t/m 21 jaar of houders CJP €19,00 zijn via www.zaantheater.nl te koop. Locatie: Nicolaasstraat 3, Zaandam.

Zaterdag 8 juni

 • Zaanstad 50 jaar wandeltocht bij wandelsportvereniging Laatste Loodjes. Afstanden : 10, 25, 50 km. De 50 km is ook in 2 dagen te lopen van 2 x 25 km. Starttijden 50 km: 7.00 tot 9.00, 25 en 10 km: 8.00 tot 12.00 uur. Inschrijfgeld: € 5,00, bondsleden € 4,00, leden Laatste Loodjes € 3,00. Bij voorkeur ter plekke met PIN betalen. Vooraf aanmelden heeft de voorkeur. Locatie: Wezelstraat 15, Koog aan de Zaan.
 • ‘De Gastvrije Stad’ met Enric Adserà Riba bij Zaansgroen. Voor de viering van 50 jaar Zaanstad organiseert Stichting Monet de expositie ‘De Gastvrije Stad’. De expositie is vandaag en morgen van 13.00 tot 17.00 uur te bezichtigen. En ook 15 en 16 juni. De toegang is gratis. Locatie: Zeemansstraat 54, Zaandam.

Bouwmaterialen en triviale objecten transformeert Enric Adserà Riba tot kunstwerken.

 • Veiligheidsdag van de Veiligheidsregio Zaanstreek-Waterland. Tussen 10.00 en 16.00 uur is jong en oud welkom bij de brandweerkazerne. Je kan in een ambulance zitten. Of zien hoe de brandweer een brand blust. Deelname ia gratis. Locatie: Prins Bernhardplein 112, Zaandam.

Zondag 9 juni

 • Zaanstad 50 jaar wandeltocht bij wandelsportvereniging Laatste Loodjes. Afstanden : 10, 25, 50 km. De 50 km is ook in 2 dagen te lopen van 2 x 25 km. Starttijden 50 km: 7.00 tot 9.00, 25 en 10 km: 8.00 tot 12.00 uur. Inschrijfgeld: € 5,00, bondsleden € 4,00, leden Laatste Loodjes € 3,00. Bij voorkeur ter plekke met PIN betalen. Vooraf aanmelden heeft de voorkeur. Locatie: Wezelstraat 15, Koog aan de Zaan.
 • De Messiah van G.F. Handel wordt in de Grote Kerk van Oostzaan uitgevoerd. Aanvang 19.30 uur. De Vespercantorij Nieuwendam wordt begeleid door het Barokensemble Eik en Linde. Als solisten: Sakia van der Wel sopraan; Talitha van der Spek alt; Jeroen Helder tenor; en Sven Weyens bas. Kaarten kosten € 20,00, 60+, 18– en CJP € 17,00. Je kan hier een kaartje reserveren. Locatie: Kerkbuurt 12, Oostzaan.
 • ‘De Gastvrije Stad’ met Enric Adserà Riba bij Zaansgroen. Voor de viering van 50 jaar Zaanstad organiseert Stichting Monet de expositie ‘De Gastvrije Stad’. De expositie is vandaag van 13.00 -17.00 uur te bezichtigen. En ook 15 en 16 juni. De toegang is gratis. Locatie: Zeemansstraat 54, Zaandam.
 • Eric Vaarzon Morel – de Spaanse Miles Davis speelt in de Bullekerk. Flamencogitarist Eric Vaarzon Morel speelt samen met een groep jonge muzikale talenten een muzikale ode aan de Spaanse soul van Miles Davis. Het concert begint om 15.00 uur en kaarten kosten € 22,50 (incl. reserveringskosten). Locatie: Westzijde 75, Zaandam.
Eric Vaarzon Morel speelt in de Bullekerk.
 • De Jisperijsclub houdt in samenwerking met Stichting de Bannetocht een wandel- en fietsbannetocht. Van 9.00 tot 17.00 uur. Met verschillende startpunten. Wandelaars starten vanaf 9.00 tot 11.00 uur. Fietsers vanaf 9.00 tot 14.00 uur. Inschrijfgeld € 5,00 p/p (pin of contant). Tot 18 jaar gratis. Je kan hier meer informatie vinden.
 • Excursie vaartocht Bannetocht vanaf bezoekerscentrum De Poelboerderij. De vaartocht is begint om 13.30 uur. Deelname kost € 17,50 (€ 5,00 voor kinderen t/m 12 jaar). Aanmelden kan door een mail te sturen. Locatie: Veerdijk 106, Wormer.

Vrijdag 14 juni

 • Babbels Live VrijMiBo Edition met optredens van Dirty Daddies, Johnny2bad – UB40 Tribute, Crazy Pianos on Tour en Brothers of blues. Aanvang 15.00 uur. Kaarten kosten € 29,50. Op www.babbelslive.nl kan je meer informatie vinden. Locatie: Omweg, Assendelft.
 • Kunstmanifestatie Dappere Dieren in en rond Fort aan den Ham en de Kunstgenieloods. Kunst en historie zijn in de tentoonstelling met elkaar verweven. Ook op 15 en 16 juni. Van 12.00 tot 18.00 uur. Locatie: Busch en Ham 13, Krommenie/Uitgeest.
Kunstmanifestatie Dappere Dieren in het Fort aan den Ham en de Kunstgenieloods.

Zaterdag 15 juni

 • Open Huis bij FluXus in Zaandam. In de Verkadefabriek (Westzijde 168) en de Muziekschool (Westzijde 148). Tussen 14.00 en 17.00 uur. Je kan meedoen, kijken, luisteren en ontdekken Alle activiteiten zijn gratis en op basis van inloop, aanmelding is niet nodig. Locatie: Westzijde 148 en 168, Zaandam.
 • Kunstmanifestatie Dappere Dieren in en rond Fort aan den Ham en de Kunstgenieloods. Kunst en historie zijn in de tentoonstelling met elkaar verweven. Ook op 16 juni. Van 12.00 tot 18.00 uur. Locatie: Busch en Ham 13, Krommenie/Uitgeest.
 • Tribute to the Cats Band speelt in de Bullekerk. Sinds 2003 heeft de Tribute To The Cats Band zich ontfermd over de muzikale nalatenschap van hun legendarische dorpsgenoten. Het concert begint om 20.00 uur en kaarten kosten € 26,50 (incl. reserveringskosten). Locatie: Westzijde 75, Zaandam.
 • De Zaanse indierockband Lorena & the Tide speelt in de Zuidervermaning Westzaan. De band heeft een live EP in de kerk opgenomen: Lorena + The Tide: Unplugged. De vierkoppige band maakt radiovriendelijke muziek met een alternatief randje en wordt beïnvloed door artiesten als Twenty Øne Pilots, Red Hot Chili Peppers en Taylor Swift. Aanvang 20.15 uur. Een kaartje vanaf € 2,50 kan je hier reserveren. Aangevuld met een waarderingsbedrag ter plekke! Locatie: Zuideinde 233, Westzaan.
De Zaanse indierockband Lorena & the Tide speelt in de Zuidervermaning Westzaan.
 • Babbels Live Party Edition met o.a. DJ Paul Elstak, Gerard Joling, Marco Schuitmaker, Snollebollekes, De Sfeermakers, Vieze Jack en Kris Kross Amsterdam. Aanvang 14.00 uur. Kaarten kosten € 59,50. Op www.babbelslive.nl kan je meer informatie vinden.
 • ‘De Gastvrije Stad’ met Enric Adserà Riba bij Zaansgroen. Voor de viering van 50 jaar Zaanstad organiseert Stichting Monet de expositie ‘De Gastvrije Stad’. De expositie is vandaag en morgen van 13.00 -17.00 uur te bezichtigen. De toegang is gratis. Locatie: Zeemansstraat 54, Zaandam.
 • Historische rondleiding door het Fort bij Krommeniedijk. In de zomermaanden zijn er rondleidingen onder leiding van een gids. Van 13.30 tot 14.45 uur. De rondleiding is minder geschikt voor hele jonge kinderen. De rondleiding is ten dele slecht bereikbaar met een rolstoel. Kaarten kosten € 10,00. Graag reserveren; ter plekke aansluiten is niet mogelijk. Vertrekpunt: Lagedijk 22, Uitgeest.
 • Dag van de Architectuur: ontwerp en knutsel jouw huis van de toekomst in Buurtcentrum De Poelenburcht. Een gratis activiteit voor kinderen tot en met 12 jaar. Ontwerp onder begeleiding van beroemde architecten je eigen huis van de toekomst. Je kan een bowling-uitje winnen. Er zijn twee sessies; om 12.00 en 15.00 uur. Er is een maximum van 30 kinderen per starttijd. Je kan je hier opgeven. Locatie: Weerpad 1A, Zaandam.
 • Open dag Kooiakkers van 11.00 tot 16.00 uur in de Kalverpolder. Het eilandje Kooiakkers is een veenmos-rietland met een elzenbroekbos en onderdeel van de Kalverpolder van eigenaar Staatsbosbeheer. De werkgroep Kooiakkers van KNNV Zaanstreek- Waterland beheert voor hen dat eilandje. Je kan de Kooiakkers bereiken vanaf de Leeghwaterweg via een loopplank over de wegsloot. Het is, in oostelijke richting, ongeveer 800 meter voorbij het Sint Michael College.

Zondag 16 juni

 • Tweede editie Zomer Muziek Festival van Muziekvereniging en orkest ZFC Zaandijk. Tussen 11.00 en 17.00 uur. Met optredens en workshops. Gratis toegang. Locatie: J.J. van de Horststraat 2b, Zaandijk.
 • Kunstmanifestatie Dappere Dieren in en rond Fort aan den Ham en de Kunstgenieloods. Kunst en historie zijn in de tentoonstelling met elkaar verweven. Van 12.00 tot 18.00 uur. Locatie: Busch en Ham 13, Krommenie/Uitgeest.
 • ‘De Gastvrije Stad’ met Enric Adserà Riba bij Zaansgroen. Voor de viering van 50 jaar Zaanstad organiseert Stichting Monet de expositie ‘De Gastvrije Stad’. De expositie is van 13.00 tot 17.00 uur te bezichtigen. De toegang is gratis. Locatie: Zeemansstraat 54, Zaandam.

Woensdag 19 juni

 • Alzheimer Café Zaanstad in zorgcentrum Het Pennemes. Het thema is ‘Dementie en slim langer zelfstandig blijven’. Het café begint om 19.30 uur en de toegang is gratis. Locatie: Bloemgracht 95, Zaandam.

Zaterdag 22 juni

 • Midzomerfeest in het Wilhelminapark Wormerveer. Een gezellig midzomerfeestje in het park met muziek, dansen, zingen en wat lekkers te drinken. Van 19.00 tot 23.00 uur. Gratis toegang. Locatie: Wandelweg 53, Wormerveer.
 • Sport- en Feestweek Oostzaan. Op de website van Evenementen Oostzaan staat meer informatie.

Zondag 23 juni

 • Sport- en Feestweek Oostzaan. Op de website van Evenementen Oostzaan staat meer informatie.
 • Een selectie van de finalisten van het Jan Pasveerconcours 2024 spelen in de Kerk van Krommenie dijk. Het zijn allemaal talenten van muziekschool Fluxus. Aanvang 14.30 uur. Tevens is er een expositie van Vilt Kontaktgroep met ‘Koralen Verbinden’. Toegang is vrij. Na afloop is er wel een collecte. Een plek reserveren is noodzakelijk en kan door hier te klikken of te bellen naar 06 – 10 35 19 54. Locatie: Krommeniedijk 182, Krommenie.
Een selectie van de finalisten van het Jan Pasveerconcours 2024 spelen in de Kerk . van Krommeniedijk.
 • INSPIRED, eerbetoon aan Erwin Olaf. Een solo-expo van Jasmine de Vries in PLAY room. De expositie duurt tot en met 8 juni. Open vrijdag tot en met `zondag van 13.00 tot 18.00 uur. Toegang is gratis. Meer informatie via de website. Locatie: Westzijde 99, Zaandam.
 • Een muzikale middag met popkoor Thomuz en twee muziekduo’s in de Zuidervermaning in Westzaan. Van 15.00 tot 17.30 uur (inloop 14.30 uur). Diverse muziekgenres zoals pop en soul passeren de revue. Locatie: Zuideinde 233, Westzaan.

Maandag 24 juni

 • Sport- en Feestweek Oostzaan. Op de website van Evenementen Oostzaan staat meer informatie.

Dinsdag 25 juni

 • Sport- en Feestweek Oostzaan. Op de website van Evenementen Oostzaan staat meer informatie.

Woensdag 26 juni

 • Sport- en Feestweek Oostzaan. Op de website van Evenementen Oostzaan staat meer informatie.
 • Zomerconcert Zaans Interkerkelijk Mannenkoor in de Bullekerk. Er wordt afscheid genomen van dirigent Hugo van der Meij. Aanvang 20.00 uur.  De kerk is open vanaf 19.30 uur. Via de site van de Bullekerk kan een ticket besteld worden. De prijs is € 15,00 (+ € 1,00 reserveringskosten). Locatie: Westzijde 75, Zaandam.

Donderdag 27 juni

 • De Zeehavendagen Zaanstad, onderdeel van Zeehavendagen Amsterdam, maken deel uit van het jubileumprogramma ter gelegenheid van 50 jaar Zaanstad. Het publiek krijgt een kijkje achter de schermen van het havenbedrijfsleven. Op verschillende locaties. De meeste activiteiten zijn gratis toegankelijk. Ook op 28, 29 en 30 juni. Meer informatie staat op de website van de Zeehavendagen.
 • Sport- en Feestweek Oostzaan. Op de website van Evenementen Oostzaan staat meer informatie.

Vrijdag 28 juni

 • De Zeehavendagen Zaanstad, onderdeel van Zeehavendagen Amsterdam, maken deel uit van het jubileumprogramma ter gelegenheid van 50 jaar Zaanstad. Het publiek krijgt een kijkje achter de schermen van het havenbedrijfsleven. Op verschillende locaties. De meeste activiteiten zijn gratis toegankelijk. Ook op 29 en 30 juni. Meer informatie staat op de website van de Zeehavendagen.
 • Sport- en Feestweek Oostzaan. Op de website van Evenementen Oostzaan staat meer informatie. Vandaag, zaterdag en zondag ook nog optredens in de Sporthal.

Zaterdag 29 juni

 • De 9e editie van de Omloop van de Enge Wormer. Vanaf 16.30 uur. De start en finish vinden plaats bij Manege Veldt, bij de Tolbrug naar de Wijde Wormer. Organisatie Comité Engewormer 375, IJsclub Nova Zembla en STG Zaanstreek. Het is een combinatie van wedstrijd en toertocht voor alle leeftijden. Op de Facebook-pagina staat meer informatie.
Je kan weer skeeleren tijdens de Omloop van de Enge Wormer.
 • Sport- en Feestweek Oostzaan. Op de website van Evenementen Oostzaan staat meer informatie. Vandaag en zondag ook nog optredens in de Sporthal.
 • De Zaanse Jongeren Pop Marathon in De Bovenkruier. Aanvang 12.30 uur. Met onder andere Scarf, Parallel, Rowan Danilo, Mees Brusche, Ost, Matchpoint en BARABAS. Programma duurt tot ongeveer 22.00 uur. Locatie: Drielse Wetering 49, Zaandam.
 • De Zeehavendagen Zaanstad, onderdeel van Zeehavendagen Amsterdam, maken deel uit van het jubileumprogramma ter gelegenheid van 50 jaar Zaanstad. Het publiek krijgt een kijkje achter de schermen van het havenbedrijfsleven. Op verschillende locaties. De meeste activiteiten zijn gratis toegankelijk. Ook op 30 juni. Meer informatie staat op de website van de Zeehavendagen.

Zondag 30 juni

 • Gluren bij de Buren bij De Westertil. Twee of drie verschillende acts zullen zichzelf deze middag komen presenteren. Meer info volgt. Deze middag begint om 13.00 uur. Locatie: Kemphaanstraat 1a, Wormer.
 • Sport- en Feestweek Oostzaan. Op de website van Evenementen Oostzaan staat meer informatie. Vandaag ook nog optredens in de Sporthal.
 • Gluren bij de buren bij Saense School voor Beeldende KUnst. Er is dan een tentoonstelling van Oekraïense kunstenaars en bovendien 3 keer een optreden van de band Ice & Us. Om 14.30, 16.00 en 17.30 uur. Locatie: Hogendijk 21 Zaandam.
 • De Zeehavendagen Zaanstad, onderdeel van Zeehavendagen Amsterdam, maken deel uit van het jubileumprogramma ter gelegenheid van 50 jaar Zaanstad. Het publiek krijgt een kijkje achter de schermen van het havenbedrijfsleven. Op verschillende locaties. De meeste activiteiten zijn gratis toegankelijk. Meer informatie staat op de website van de Zeehavendagen.
 • Gluren bij de Buren bij Zuidervermaning Westzaan. Tijdens Gluren bij de Buren treedt lokaal talent op, letterlijk op het gras van de buren. Nah Milanovi treedt op om 13.45, 15.15 en 16.45 uur. Het evenement duurt van 12.00 tot 17.00 uur. Toegang gratis. Locatie: Zuideinde 233, Westzaan. Voor meer informatie over Gluren bij de Buren in Zaanstad kan je hier klikken.
 • Zaanse Wijnwandeling voor het goede doel van Rotaryclub De Zaan-Zaandijk. Tijdens het wandelen – circa 6  kilometer – proeft elke wandelaar 5 verschillende wijnen.En er worden 3 bijpassende hapjes geserveerd. Deelname kost € 30,00. Je kan hier een ticket kopen. De opbrengst gaat naar de Wildopvang Krommenie. Start tussen 13.00 en 14.00 uur bij tennisvereniging KLTV. Locatie: Rosariumlaan 47, Krommenie.

Zaterdag 13 juli

 • Open dag Brandweer Wormerveer bij de kazerne. Van 10.00 tot 16.00 uur. Meerdere demonstraties en fototentoonstelling 100 jaar brandweer. Voor jong en oud. Gratis toegang. Locatie: Industrieweg 1c, Wormerveer.
 • Het ZaanFolk Festival in het Wilhelminapark (’s middags) en Café De Melterij (’s avonds). Aan het programma wordt al enige tijd gewerkt. Er zijn in elk geval 3 podia kennen: de koepel, het hooibalenpodium en het balfolkpodium. Op de website van het festival zijn de laatste ontwikkelingen te volgen.
 • ‘Festival op de Dyck’ in Krommeniedijk. Van 19.00 tot 23.00 uur. Het festival vindt plaats op het grasveld naast Dorpshuis De Horn. Entree is gratis. Als het onverhoopt regent dan vindt het evenement plaats in het dorpshuis. Met een optreden van straattheater ‘Op de Dyck’. Daarna optredens van de Cobra Coverband en The Offbeat. Locatie: Krommeniedijk 131, Krommenie.

Vrijdag 19 juli

 • De Buurtcamping in zwembad het Zwet gaat om 13.00 uur open. Buurtcamping Wormerland en Scwo hebben het evenment georganiseerd. Een deel van het terrein bij Het Zwet is dan weer omgetoverd tot camping voor en door bewoners uit de gemeente Wormerland. De inschrijving is al gestart. Via dit adres kan je inschrijven. Op deze website kan je nog meer informatie vinden. Locatie: Sternstraat 2, Wormer.

Zondag 21 juli

 • Koffie-concert met De Zaanse Parelvissers bij De Westertil. Het koffie-concert is onderdeel van een dag vol feestelijkheden. ’s Middags is er een gezellige bingo. Deze dag staat in het teken van het 75-jarig bestaan en is toegankelijk voor alle dorpsgenoten. Een kaartje voor deze dag kost €10,00 en is inclusief koffietafel, concert, bingo, entreekaartje voor het zwembad en alle andere activiteiten van die dag. Locatie: Kemphaanstraat 1a, Wormer.

Zaterdag 31 augustus

 • Kaike en Koiere Jaarmarkt in Zaandijk. Van 10.00 tot 17.00 uur. Lekker slenteren over de historische Lagedijk langs de vele kraampjes en elkaar ontmoeten. Met een uitgebreide selectie aan kraampjes en activiteiten voor jong en oud.
Kaike en Koiere Jaarmarkt in Zaandijk.

Check altijd:

Nog meer? Check de Zaanse Evenementen Kalender.

Langlopend

Vanaf 1 juni solo-expositie van Haggith van Hees in expositieruimte ‘De Space’. Maakgemeenschap de Hoop gaat weer nieuw leven blazen in deze expositieruimte. De expositie van Haggith van Hees loopt 2 maanden van waarna een andere creatieveling van de creatieve broedplaats het stokje over zal nemen. De Hoop is een creatieve broedplaats met 160 ateliers. Geopend op werkdagen van 8.30 – 18.00 uur. In het weekend of ’s avonds open op afspraak. Een afspraak maken kan via de website van Haggith van Hees. Locatie: Barndegat 6, Zaandam.

Werk van Haggith van Hees.

De hele maand juni ‘IKToon de Zaanstreek’. Onder de noemer ‘IKToon de Zaanstreek’ laat FluXus, centrum van de kunsten Zaanstad zien hoe rijk onze regio is met creatieve en actieve amateurkunstenaars. Bekijk hier het activiteitenoverzicht van ‘IKToon de Zaanstreek’ 2024.

Van 7 mei tot en met 15 juni exposeert Willem Croese bij Chocolaterie De Cacaoboom. Tijdens zijn regelmatige wandelingen in de Noord-Hollandse duinen legt Willem met zijn camera krachtige beelden en de schoonheid van de natuur vast. ‘Struinen door de Duinen’ is de titel van de expositie. De Cacaoboom is geopend van dinsdag tot en met zaterdag van 10.30 uur tot 16.30 uur. Locatie: Lagedijk 142b, Zaandijk.

De foto’s van Willem Croese zijn te zien bij Chocolaterie de Cacaoboom in Zaandijk.

Tot en met eind juli Expositie ’t Inkijkje: Piet Heijnis. Bij FluXus kan je een kijkje nemen bij een van de cursussen van de docenten. Dit keer bij keramiekdocent Piet Heijnis. Werk van zijn cursisten zijn te zien in de overdekte passage van de Verkadefabriek. De passage is open tussen 9.00 uur en 21.00 uur. Toegang is gratis. Locatie: Westzijde 168, Zaandam.

Van 4 juni tot en met 4 juli Kunstenaars exposeren voor Anna’s huis. Verschillende kunstenaars uit de Zaanstreek doen mee aan een expositie voor Anna’s huis. Naar aanleiding van het thema ‘Verbinding’ De deelnemers hebben elk in hun eigen stijl en met hun eigen techniek een kunstwerk gemaakt met als thema ‘Verbinding’. De feestelijke opening is op 4 juni om 11.00 uur. Er kan tijdens de expositie worden geboden op de kunstwerken. De opbrengst komt volledig ten goede aan Anna’s huis. Op de website staat meer informatie. Locatie is: Koningin Julianaplein 18, Zaandam.

Van 15 mei tot en met 24 juni exposeren de Samenwerkende Oostzaanse Kunstenaars (SOK) met een in de Kunstgreep in Oostzaan. Deze keer doen 11 kunstenaars mee met nieuw werk, favorieten en werk dat nog een keer gezien mag worden. Interesse in een rondleiding, dan je via de mail aanmelden. Op de website van SOK staan actuele openingstijden en verdere informatie. Locatie: Kerkbuurt 4, Oostzaan.

Margrieten gemaakt door Annet Schrander.

Van 25 mei tot en met 24 augustus Zonder Haast in Galerie Staphorsius. Een zomerexpositie, zorgvuldig samengesteld met hedendaags realistisch werk. Met werk van onder andere Martin Sijbesma, Paul van Ernich, Romee Kanis, Wilma van Vliet, Meg, Marlies Heere, Ben Bodt en Riejanne Boeschoten. Geopend: dinsdag tot en met zaterdag tussen 9.00 en 17.00 uur. Vrije toegang en ruime parkeergelegenheid. Locatie: J.J. Allanstraat 287 b, Westzaan.

Strandplezier van Romee Kanis.

Van 17 mei tot en met 3 november ‘In the picture’ in het Honig Breethuis. zijn foto’s te zien van de fraaie historische panden aan de Lagedijk. De foto’s zijn tussen 1900 en 1910 vervaardigd door het fotoatelier H. Sanders & Co. Locatie: Lagedijk 80, Zaandijk.

De Lagedijk in 1910 ter hoogte van het papierpakhuis De Bijenkorf.

Samenstelling: Marion Kors op basis van informatie van culturele instellingen en lezers. Ook een activiteit op laten nemen? Mail naar agenda@deorkaan.nl