Vandaag o.a.: FabrieksKlassieker ‘Orlando’ bij De Fabriek, Insanely Loud bij Podium De Flux…

Op zaterdag o.a.: Michael Jackson Tributeband ‘MJ HiStory’ (foto), Circumstances, expositie Kees en Ko Jak, Zwerfafvalestafette, cabaretvoorstelling Pieter Verelst, MIX UP – OPEN MIC avond, Robert Jan Stips, Filmavond Grote Kerk, Zaans Showorkest Nieuwjaarsshow en een expositie van Joost Hogervorst bij Zaansgroen…

Op zondag o.a.: Kindertheatervoorstelling ‘Op notenjacht’, Dino-expert Erwin Kaspers, cabaretvoorstelling Jay Francis, expositie Kees en Ko Jak, Roemeens kwintet Hora Mare, Modeltreinbeurs De Vuister en een expositie van Joost Hogervorst bij Zaansgroen…

Verderop deze week: Lezing JanKees Vergouw, Weggeefmarkt Witte Kerkje, Open Podium Winterconcert FluXus, Special ’50+ The Holdovers’ bij De Fabriek.

Vrijdag 19 januari:

 • FabrieksKlassieker ‘Orlando’ bij De Fabriek. Een epische zoektocht naar liefde en vrijheid die Orlando begint als man, om 400 jaar later te eindigen als vrouw. De film begint om 14.10 uur en kaarten kosten € 11,00. Ook te zien op 21 en 22 januari. Locatie: Jan Sijbrandsteeg 12, Zaandam.
 • Insanely Loud, en avond vol met de beste Millennium Hardcore klappers bij Podium De Flux. De avond begint om 21.00 uur en kaarten kosten € 12,50 in de voorverkoop (€ 15,00 aan de deur). Locatie: Hemkade 48, Zaandam.

Zaterdag 20 januari

 • Hemlab – Planeet, Aarde, Maan! voor kinderen van 7 – 14 jaar in het Jeugdlab. Hoe oud zou de aarde zijn. Is het Heelal echt ontstaan uit een de oerknal? Wat is waterstof en waar ontstaat sterrenstof. En nog veel meer. De workshop is van 15.00 – 17.00 uur en deelname kost € 13,00. Reserveren kan via www.hemlab.nl/reserveren/. Locatie: Barndegat 8, Zaandam.
 • De Michael Jackson Tributeband ‘MJ HiStory’ geeft een optreden in de Bullekerk. Het concert begint om 20.00 uur en kaarten kosten € 25,00. Locatie: Westzijde 75, Zaandam. (foto boven, William Rutten)
 • Joost Hogervorst geeft een kleurrijke expositie bij Zaansgroen. Aanvankelijk betrokken bij het creatieve aspect als copywriter, marketeer en vertaler, ontdekte Joost ook zijn passie voor illustratie. De expositie is vandaag en morgen van 13.00 – 17.00 uur te bezichtigen. De toegang is gratis. Locatie: Zeemansstraat 54, Zaandam.
Werk van Joost Hogervorst
 • Circumstances geeft de voorstelling ‘EXIT’ bij theater de KunstGreep. De voorstelling begint om 20.30 uur en kaarten kosten € 24,00. Locatie: Kerkbuurt 4, Oostzaan.
 • Kees en Ko Jak geven de expositie ‘Kunst verbroedert’ in het Raadhuis van Assendelft. Kees (bekend van zijn Weerfoto’s op televisie) exposeert met zijn foto’s en Ko met zijn schilderijen op houten panelen. De expositie is vandaag en morgen van 11.00 – 16.00 uur te bezichtigen. De toegang is gratis. Locatie: Dorpsstraat 370, Assendelft.
Foto van Kees Jak
 • Het nieuwe jaar schoon beginnen met de Zwerfafvalestafette door Zaandam. De Zaanse Zwerfafvalbrigade verzamelt om 09.45 uur bij Evean Oostergouw. De schoonmaakactie is om 10.00 – 11.45 uur met na afloop om 12.00 uur een lunch. Locatie: Koningin Julianaweg 10, Zaandam.
 • De Vlaamse cabaretier Pieter Verelst geeft de voorstelling ‘Ten Aarzel’ bij Podium Oost-Knollendam (POOK). De voorstelling begint om 20.30 uur en kaarten kosten € 15,00. Locatie: Dorpsstraat 95, Oostknollendam.
 • MIX UP – OPEN MIC avond van 19.00 – 22.00 uur bij PLAY room i.s.m. De Zaanse Regenboog. Locatie: Westzijde 99, Zaandam.
 • Robert Jan Stips geeft de voorstelling ‘RJSOLO’ bij dorpstheater TOWN. De voorstelling begint om 20.00 uur en kaarten kosten € 19,50. Locatie: Wijdewormerplein 3, Wijdewormer.
 • Filmavond in de Grote Kerk Oostzaan. De film ‘No Country for old men’ begint om 20.00 uur (inloop vanaf 19.30 uur) en kaarten kosten € 5,00. Locatie: Kerkbuurt 12, Oostzaan.
 • Het Zaans Showorkest geeft een Nieuwjaarsshow in het Zaantheater. Dit jaar bewandelt Het Zaans Showorkest het pad van het levenslied. De voorstelling begint om 20.15 uur en kaarten zijn te koop vanaf € 22,50. Locatie: Nicolaasstraat 3, Zaandam.
Het Zaans Showorkest (fotograaf Fred Barsingerhorn)

Zondag 21 januari

 • Buurtcentrum De Pelikaan organiseert haar maandelijkse kindertheatervoorstelling (vanaf 4 jaar). Deze zondag speelt theater Lapstok de voorstelling ‘Op notenjacht’. De voorstelling begint om 14.00 uur en kaarten kosten € 5,00 (incl. limonade en fotoshoot met artiesten en poppen). Locatie: Kervelstraat 185-A, Krommenie.
Theater Lapstok ‘Op notenjacht’
 • Dino-expert Erwin Kaspers vertelt alles over het leven van dinosauriërs bij Natuurmuseum E. Heimans. Vanaf 13.30 uur vertelt hij over de dino’s die in Europa leefden. Kinderen vanaf 3 jaar betalen € 4,00 museumentree. Volwassen begeleiders (maximaal 2) mogen gratis naar binnen. Locatie: Thijssestraat 1, Zaandam.
Dino eieren
 • De Heemtuin staat in het teken van vogels. Je kunt vogels spotten en vogelvoer maken. Om 11.00 en 14.00 uur worden er excursies met deskundigen door de Heemtuin gehouden. Deelname aan de Vogelvoer-activiteit kost € 3,50. Locatie: Heijermansstraat 74, Zaandam.
 • Joost Hogervorst geeft een kleurrijke expositie bij Zaansgroen. Aanvankelijk betrokken bij het creatieve aspect als copywriter, marketeer en vertaler, ontdekte Joost ook zijn passie voor illustratie. De expositie is van 13.00 – 17.00 uur te bezichtigen. De toegang is gratis. Locatie: Zeemansstraat 54, Zaandam.
Werk van Joost Hogervorst
 • Jay Francis geeft de cabaretvoorstelling ‘Catastrofe (Try out)’ bij theater De Kaasfabriek. De middagvoorstelling begint om 16.00 uur en de avondvoorstelling om 20.00 uur. Kaarten kosten € 22,50. Locatie: Dorpsstraat 206, Wormer.
 • Kees en Ko Jak geven de expositie ‘Kunst verbroedert’ in het raadhuis van Assendelft. Kees (bekend van zijn Weerfoto’s op televisie) exposeert met zijn foto’s en Ko met zijn schilderijen op houten panelen. De expositie is vandaag van 11.00 – 16.00 uur te bezichtigen. De toegang is gratis. Locatie: Dorpsstraat 370, Assendelft.
Schilderij Ko Jak
 • De eerste culturele zondagmiddag bij Theatercafé the Try Out in Oostzaan. Peter van Breemen geeft een lezing over de zoektocht naar zijn vader met gebruikmaking van MyHeritage. Daarna treedt ‘Gewoon Gerard’ op. De middag begint om 13.30 (inloop vanaf 13.00 uur). De toegang is gratis. Locatie: Kerkbuurt 6, Oostzaan.
 • bij Het Roemeens kwintet Hora Mare geeft onder leiding van Mihai Scarlat een concert in de Maria Magdalenakerk Wormer. Het repertoire van het ensemble omvat Roemeense volksmuziek, evenals salonmuziek, romances en composities die geïnspireerd zijn op de rijke muzikale tradities van het land. Het concert begint om 14.30 uur en kaarten kosten € 17,50. Locatie: Dorpsstraat 351, Wormer.
Hora Mare
 • Modeltreinbeurs van 09.45 – 14.15 uur bij buurtcentrum De Vuister. Er zal een aanbod zijn van (gebruikte) treinmodellen, railmateriaal, toebehoren en literatuur van de meeste merken. Op de beurs kunnen (gebruikte) treinen geruild, verkocht en gekocht worden. Hobbyisten die met een probleem op modelspoorgebied zitten kunnen mogelijk een antwoord op hun vragen krijge. Kaarten kosten € 3,30 (€ 1,40 voor kinderen). Locatie: Molenwerf 44, Koog aan de Zaan.
 • Robbert Muuse (bariton) en Micha van Weers (piano) met ‘Verschwiegene Lieder‘ – muziek van vervolgde joodse componisten uit de holocaust – in de Kooger Vermaning. Dit programma maakt deel uit van een doorlopend project: het verzamelen en restaureren van repertoire dat sinds de holocaust verloren was gegaan. Het concert begint om 15.00 uur en de toegang is gratis (na afloop collecte voor musici). Locatie: Lagendijk 34, Koog aan de Zaan.

Verderop deze week:

Maandag 22 januari

 • JanKees Vergouw geeft bij de Vereniging voor Parapsychologie een lezing over Satsang (betekent Samen in Waarheid).  De lezing begint om 20.00 uur. Locatie: Pinkstraat 14, Koog aan de Zaan.

Woensdag 24 januari

 • Het Warme Huis organiseert een weggeefmarkt van 10.00 – 14.00 uur in het Witte Kerkje. Als je alles hebt bekeken staat er ook koffie met iets lekkers klaar. Allemaal gratis. Locatie: Kerkbuurt 64, Oostzaan.
 • Open Podium Winterconcert voor leerlingen van de muziekschool FluXus, maar ook voor amateurmuzikanten van andere docenten en voor leden van muziekverenigingen in de Zaanstreek. Het Open Podium begint om 19.00 uur en de toegang is gratis. Locatie: Westzijde 148, Zaandam.

Donderdag 25 januari

 • De film ’50+ The Holdovers’ is vanmiddag de Special bij De Fabriek. De film begint om 15.00 uur en kaarten kosten € 11,00 (€ 9,00 voor 50+). Locatie: Jan Sijbrandsteeg 12, Zaandam.
 • Bij de Weer- en Sterrenkundige Kring Zaanstreek geeft Martijn van Gelder een lezing over de resultaten van de James Webb Space Telescope. De lezing begint om 19.45 uur en er is nog een beperkt aantal plekken beschikbaar. Locatie: Zuideinde 197, Oostzaan.

Vrijdag 26 januari

 • Singer-songwriter Tim Knol geeft een museumconcert bij de fototentoonstelling ‘Stroom. De Zaan in Beweging’ in het Zaans Museum. Tim Knol heeft hiervoor het speciale nummer ‘Currents’ geschreven. Het concert begint om 19.30 uur en kaarten kosten € 22,50 incl. bezoek aan de tentoonstelling. Locatie: Schansend 7, Zaandam.
 • Herdenking van de Holocaust Memorial Day in aanwezigheid van vertegenwoordigers van de Joodse Gemeente NHNW en de leerlingen van openbare basisschool De Dijk West. De herdenking op de Joodse Begraafplaats begint om 12.00 uur. Locatie: Westzanerdijk 310-312, Zaandam.
 • Filmmarathon in de studiezaal van het Gemeentearchief. Van 08.30 – 17.15 uur worden de hele dag door films gedraaid uit de collectie van het Gemeentearchief. Er zijn films in zwartwit en in kleur, met en zonder geluid: de oudste uit 1935 en de jongste uit 2024. De toegang is gratis. Locatie: Stadhuisplein 100, Zaandam.
 • Kunsthistoricus Drs Martijn Pieterse geeft een lezing over het leven van schilder Frans Hals in het kerkje van Markenbinnen. De lezing begint om 20.15 uur. De toegang is gratis, wordt wel een vrijwillige bijdrage gevraagd t.b.v. het bekostigen van deze lezing en de instandhouding van het kerkje. Locatie: Dorpsstraat 43, Markenbinnen.
Schilderij van Frans Hals
 • So You Think You Can Dance Party met dj Deniece in de Bullekerk. De dansavond begint om 20.30 uur en kaarten kosten € 8,50 in de voorverkoop (€ 10,00 aan de deur). Locatie: Westzijde 75, Zaandam.
 • Expositie ‘Identiteit en de Zaanstreek’ bij ArtZaanstad. Leerlingen van het vierde jaar van het VWO Sint Michaël zijn van start met het project Identiteit en de Zaanstreek. Vanaf vandaag t/m 25 februari kun je zien welke werken de Zaanse jongeren hebben gemaakt. De expositie is te bezoeken van 10.00 – 17.00 uur en de toegang is gratis. Locatie: Grote Hulzen 11, Zaandam.
 • Om het 75 jarig bestaan van Stichting Zaandamse Gemeenschap te eren heeft het Gemeentearchief Zaanstad een tentoonstelling ingericht over de activiteiten van de Zaandamse Gemeenschap. De tentoonstelling wordt vandaag in de Bullekerk geopend. Het is tevens een bijeenkomst om afscheid te nemen van de Stichting. Het programma begint om 16.00 uur. Locatie: Westzijde 75, Zaandam.

Zaterdag 27 januari

 • Pub Quiz bij 1456. Deelname kost € 5,00 per persoon en een team mag uit maximaal 6 personen bestaan. Locatie: Wijdewormerplein 3, Wijdewormer.
 • Gloria Velando Mango geeft een expositie bij Zaansgroen. Ze heeft een eigen stijl: kleurrijk, swingend en expressief werk. Voornamelijk acryl op canvas, zowel figuratief als abstract. De expositie is vandaag en morgen van 13.00 – 17.00 uur te bezoeken. De toegang is gratis. Locatie: Zeemansstraat 54, Zaandam.
Werk van Gloria Velando Mango
 • Fantasy Village Festival, waar de grenzen tussen realiteit en fantasie vervagen, bij Taets (Hembrugterrein). Avonturen komen tot leven met optredens, dramatische uitvoeringen, workshops en meer. Vandaag en morgen van 12.00 – 19.00 uur. Kaarten kosten € 15,00 (€7,50 voor kinderen van 7 t/m 12 jaar). Locatie: Hemkade 18, Zaandam.
 • Concerten bij Kaarslicht met Wishful Singing in de kerk van Jisp. De vijf klassiek geschoolde zangeressen combineren a capella zang, een overtuigend verhaal en een theatrale uitvoering op een geheel eigen wijze. Het concert begint om 20.15 uur. Kaarten kosten € 20,00 en zijn per mail te reserveren. Locatie: Dorpsstraat 46, Jisp.
Wishful Singing
 • Kindertheater met Lot Lohr in de Zuidervermaning. De kindervoorstelling ‘Waar is de kat van Ome Willem?’ (vanaf 4 jaar) begint om 14.00 uur en kaarten kosten € 7,50. Locatie: Zuideinde 233, Westzaan.
 • De Culturele Raad presenteert journalist en programmamaker Coen Verbraak in de Bullekerk. Ook de Zaanse gitarist/songwriter Lorena Visintainer komt voor ons optreden! De avond begint om 20.00 uur en kaarten kosten € 15,00. Locatie: Westzijde 75, Zaandam.
Coen Verbraak
 • Zanger, gitarist, songwriter en entertainer Maarten Peters geeft de voorstelling ‘Solo’ in de Wormerveerse Vermaning. De voorstelling begint om 20.15 uur en kaarten kosten € 18,50. Locatie: Zaanweg 57, Wormerveer.
 • Zaanse Regenboogcafé van 14.30 – 17.30 uur bij Café Zaanzicht, met een optreden van PDC (Pete’s Deconstruction Company). De middag is voor en door LHBTIQ+ Zaanstad maar iedereen is welkom. Locatie: Oostzijde 209, Zaandam.

Zondag 28 januari

 • Fantasy Village Festival, waar de grenzen tussen realiteit en fantasie vervagen, bij Taets (Hembrugterrein). Avonturen komen tot leven met optredens, dramatische uitvoeringen, workshops en meer. Het festival is van 12.00 – 19.00 uur en kaarten kosten € 15,00 (€7,50 voor kinderen van 7 t/m 12 jaar). Locatie: Hemkade 18, Zaandam.
 • Iers Folkkoor OutCider en Shantygroep Bruyne Zeelen geven een concert in het kerkje van Krommeniedijk. Het dubbelconcert begint om 14.30 uur en kaarten kosten € 10,00 (incl. koffie/thee). Locatie: Krommeniedijk 182, Krommenie.
 • Maria Milstein samen met musici uit het Koninklijk Concertgebouworkest in Concert bij de MuziekHaven. Een kamermuziekprogramma van 16.00 – 17.30 uur met werken van J.S. Bach, Beethoven en R. Strauss. Kaarten kosten € 25,00 (€ 10,00 voor jongeren t/m 30 jaar). Locatie: Papenpad 12, Zaandam.
 • Gloria Velando Mango geeft een expositie bij Zaansgroen. Ze heeft een eigen stijl: kleurrijk, swingend en expressief werk. Voornamelijk acryl op canvas, zowel figuratief als abstract. De expositie is van 13.00 – 17.00 uur te bezoeken. De toegang is gratis. Locatie: Zeemansstraat 54, Zaandam.
Werk van Gloria Velando Mango
 • Wereldvrouwen zingen samen met Trio Vientos bij de Poelenburcht. Een middag met high tea van 14.30 – 16.30 uur. Kaarten kosten € 12,00 (€ 2,00 voor kinderen tot 12 jaar). Locatie: Weerpad 1a, Zaandam.
 • Delta Piano Trio (Vera Kooper, Gerard Spronk en Irene Enzlin) In Concert bij theater de KunstGreep. Het concert begint om 14.30 uur en kaarten kosten € 19,00. Locatie: Kerkbuurt 4, Oostzaan.
 • Na een eerste succesvolle editie komt het Zaanse Poppanel weer naar Podium de Flux. De middag is van 15.30 – 18.00 uur en de toegang is gratis. Locatie: Hemkade 48, Zaandam.
 • De Historische Vereniging Koog-Zaandijk organiseert een lezing door Will Evers in de Kooger Vermaning. Het verhaal omvat de periode van eind 16e eeuw tot het heden. De presentatie ‘Zaanstreek, hoe het was en hoe het is geworden’ begint om 14.30 uur. Zowel leden als niet-leden zijn welkom. Locatie: Lagendijk 34, Zaandijk.
 • Over de Dijk geeft een Winterconcert bij theater De Kaasfabriek. Het concert begint om 15.00 uur en kaarten kosten € 15,00. Locatie: Dorpsstraat 206, Wormer.

Maandag 29 januari

 • Toon Nugter geeft in het Historisch Café een lezing over het honderdjarig bestaan van JS COCOA (Het Zwarte Kalf). Het Café is van 14.00 -16.00 uur in buurtcentrum De Bovenkruier. De toegang is gratis, een vrijwillige bijdrage wordt op prijs gesteld. Locatie: Drielse Wetering 49, Zaandam.
 • Een nieuwe Vonk Debat met als thema ‘Wordt samenwerking cruciaal voor de Zaanse duurzaamheidsambitie’ in café De Fabriek. Het debat begint om 20.15 uur (inloop vanaf 19.45 uur) en de toegang is gratis (aanmelden via website van De Vonk). Locatie: Jan Sijbrandsteeg 12, Zaandam.
Vonk Debat (september 2023)

Woensdag 31 januari

 • Het maandelijkse koffieconcert van Wouter Harbers in de Bullekerk. Voor het concert “Poëzie op de Piano’ kunnen bezoekers een lievelingsstuk van Chopin aanvragen. Het concert is van 11.00 – 12.00 uur en de toegang is gratis (vrijwillige bijdrage na afloop). Locatie: Westzijde 75, Zaandam.
 • Tijdens de Pathé Ladies Night vindt de voorpremière van de romantische komedie ‘Verliefd op Bali’ plaats in Pathé Zaandam. De film begint om 20.00 uur en kaarten kosten € 15,50. Locatie: Hermitage 140, Zaandam.
Verliefd op Bali

Donderdag 1 februari

 • Een extra vertoning van de film ‘Inside Aut’ bij De Fabriek in samenwerking met het Zaans Autisme Loket. Vooraf zal er een korte inleiding gegeven worden en na afloop is er ruimte om na te praten met medewerkers van het Zaans Autisme Loket. De film begint om 20.00 uur en kaarten kosten € 11,00. Locatie: Jan Sijbrandsteeg 12, Zaandam.
 • Alzheimer Café Zaanstad in buurtcentrum De Bovenkruier. Het thema is ‘Dementie en afscheid nemen’. Het café begint om 19.30 uur en de toegang is gratis. Locatie: Drielse Wetering 49, Zaandam.
 • Camerata Trajectina brengt de voorstelling ‘Stalparts Italiaanse Reis’ naar de Zuidervemaning. De voorstelling begint om 20.15 uur en kaarten kosten € 29,00. Locatie: Zuideinde 233, Westzaan.
Camerata Trajectina
 • Cabaretier Patrick Nederkoorn geeft de voorstelling ‘Hoogtij’ in theater De KunstGreep. Een humoristische en bitterzoete voorstelling over klimaatverandering, grenzen, dijken, liefde en Frau Antje. De voorstelling begint om 20.30 uur en kaarten kosten € 19,00. Locatie: Kerkbuurt 4, Oostzaan.

Vrijdag 2 februari

 • Rosa da Silva geeft de voorstelling ‘A Vida Rosa’ in theater De KunstGreep. Een humoristische en bitterzoete voorstelling over klimaatverandering, grenzen, dijken, liefde en Frau Antje. De voorstelling begint om 20.30 uur en kaarten kosten € 19,00. Locatie: Kerkbuurt 4, Oostzaan.
 • The Chicago Funk – A Tribute to the Legendary Earth, Wind & Fire – brengt op een eerbetoon aan de muziek van Earth, Wind & Fire in de Bullekerk. Het concert begint om 20.00 uur en kaarten kosten € 27,50. Locatie: Westzijde 75, Zaandam. uitverkocht
 • Kinder Carnaval van 18.00 – 19.15 uur in buurthuis De Kwaker. Het carnaval is voor kinderen t/m 10 jaar en ouders zijn natuurlijk ook welkom. Kaarten kosten € 2,50. Locatie: J.J. Allanstraat 127, Westzaan.
 • Regioselecties Prinses Christina Concours bij FluXus. Het Prinses Christina Concours is een jaarlijks concours dat jongeren van 12-19 jaar stimuleert in muzikale ontwikkeling. Vandaag en morgen zijn de regioselecties bij FluXus. Vandaag vanaf 18.00 uur en morgen vanaf 09.00 uur. De toegang is gratis. Locatie: Westzijde 148, Zaandam.
Prinses Christina Concours

Zaterdag 3 februari

 • Regioselecties Prinses Christina Concours bij FluXus. Het Prinses Christina Concours is een jaarlijks concours dat jongeren van 12-19 jaar stimuleert in muzikale ontwikkeling. Dit weekend zijn de regioselecties bij FluXus. Vandaag vanaf 09.00 uur en de toegang is gratis. Locatie: Westzijde 148, Zaandam.
 • De Stichting Vrienden van de Kogerkerk organiseert van september tot en met april eens per maand een concert op de zaterdagmiddag. Vanaf 16.00 uur treden Diana Johnston (zang) en Bas Westerhof (orgel) op. De toegang is vrij, na afloop is er een collecte. Locatie: Kerkstraat 14, Koog aan de Zaan.
 • Rotaryclub De Zaan Zaandijk organiseert in de Bullekerk ‘Disco Alive!’. Een discofeest van 20.30 – 00.00 uur met liveband en een DJ duo. Kaarten kosten € 30,00. De opbrengst gaat naar zwemles voor kinderen uit de Zaanstreek via het Jeugdfonds Sport & Cultuur. Locatie: Westzijde 75, Zaandam.
 • Jazz in de Wormerveerse Vermaning met Ratatouille. Het concert begint om 20.00 uur en kaarten kosten € 12,50 (kinderen en scholieren gratis). Locatie: Zaanweg 57, Wormerveer.
 • Camaretten Finalistentournee (57e editie) bij theater De Kaasfabriek. De drie finalisten van Cameretten Festival 2023 geven treden vanaf 20.00 uur op. Kaarten voor de voorstelling kosten € 20,00. Locatie: Dorpsstraat 206, Wormer.
 • The Best of IDFA 2023 on Tour bij De Fabriek. Vanaf 12.30 uur worden 4 prijswinnende films vertoond die door de jury’s van IDFA 2023 zijn bekroond om hun uitmuntendheid, omdat ze urgente verhalen vertellen of omdat ze je op een bijzondere manier raken. Kaarten kosten € 28,50. Locatie: Jan Sijbrandsteeg 12, Zaandam.
Best of IDFA on Tour – Queendom
 • Rotary de Zaan-Zaandijk organiseert een Disco Alive! avond met als doel geld in te zamelen voor zwemlessen voor Zaanse kinderen via Jeugdfonds Sport & Cultuur. De dansavond begint om 20.30 uur en kaarten kosten € 30,00. Locatie: Westzijde 75, Zaandam.
 • Marcel Ruben geeft de expositie ‘finearts’ bij Zaansgroen. De expositie is vandaag en morgen van 13.00 – 17.00 uur te bezoeken. De toegang is gratis. Locatie: Zeemansstraat 54, Zaandam.
 • Vier beeldend kunstenaars uit verschillende disciplines geven de expositie ‘Natuurlijk verbonden’ bij het Weefhuis. De kunstenaars zijn Carolien Broersen, Mea Stoeltjes, Mirjam Voets en Sacha Ofman. De expositie is vandaag en morgen van 13.00 – 17.00 uur te bezoeken. De toegang is gratis. Locatie: Lagedijk 39, Zaandijk.
Werk van Sacha Ofman

Zondag 4 februari

 • Vier beeldend kunstenaars uit verschillende disciplines geven de expositie ‘Natuurlijk verbonden’ bij het Weefhuis. De kunstenaars zijn Carolien Broersen, Mea Stoeltjes, Mirjam Voets en Sacha Ofman. De expositie is van 13.00 – 17.00 uur te bezoeken en de toegang is gratis. Locatie: Lagedijk 39, Zaandijk.
 • Marcel Ruben geeft de expositie ‘finearts’ bij Zaansgroen. De expositie is vandaag en morgen van 13.00 – 17.00 uur te bezoeken. De toegang is gratis. Locatie: Zeemansstraat 54, Zaandam.
 • Theater van Vrienden, een groep jonge Oekraïners die door de oorlog in Nederland terecht zijn gekomen, geeft de voorstelling ‘Kunstgalerie’ in de Bullekerk. De voorstelling begint om 17.00 uur en kaarten kosten € 9,00. Locatie: Westzijde 75, Zaandam.
Theater van Vrienden
 • Poppentheater Tweekant geeft de kindervoorstelling ‘Lijs op reis’ (3-7 jaar) in de Wormerveerse Vermaning. De voorstelling begint om 11.00 uur en kaarten kosten € 5,00 voor kinderen en € 10,00 voor volwassenen. Locatie: Zaanweg 57, Wormerveer.
 • Jazz Inverdan met het Teis Semey Quintet in de Doopsgezinde Vermaning. Het concert begint om 16.00 uur en kaarten kosten € 18,00. Locatie: Westzijde 80, Zaandam.
Gitarist Teis Semey 

Dinsdag 6 februari

 • Margreet van der Hut geeft de lezing ‘De Drie Gekroonde Hamers’ in de Wormerveerse Vermaning. De lezing begint om 14.30 uur en kaarten kosten € 10,00 (gratis toegang voor leden van ’t NUT). Locatie: Zaanweg 57, Wormerveer.

Vrijdag 9 februari

 • Tim Knol geeft de voorstelling ‘Tim Knol gets the Blues’ in theater De KunstGreep. Een humoristische en bitterzoete voorstelling over klimaatverandering, grenzen, dijken, liefde en Frau Antje. De voorstelling begint om 20.30 uur en kaarten kosten € 21,00. Locatie: Kerkbuurt 4, Oostzaan.
 • NH Metal Fest III bij Podium De Flux. De optredens van o.a. Buried, Caedere en Gutwrench beginnen om 20.00 uur. Kaarten kosten € 15,00 in de voorverkoop (€ 17,50 aan de deur). Locatie: Hemkade 48, Zaandam.
 • Recordpoging grootste pop-up koor van de Zaanstreek in de Bullekerk (voor het goede doel). Ruben Smits (dirigent) en Lucas de Bruin (pianist) begeleiden de avond. Na een klein uurtje oefenen zing je het dak van de kerk af. En daarna kun je dansen. De avond begint om 20.00 uur en kaarten kosten € 20,00. Met de opbrengst van de kaartverkoop wordt het Zaans Natuur en Milieucentrum ondersteund. Locatie: Westzijde 75, Zaandam.
 • Kees van der Poel & vrienden met Nederfolk bij Roots aan de Zaan. Het concert bij FluXus begint om 20.00 uur en kaarten kosten € 15,00 (€ 7,50 voor jongeren tot 18 jaar). Locatie: Westzijde 148, Zaandam.
 • Toneelgroep Morgana geeft de voorstelling ‘De Freudjes, geen familie’ bij theater De Kaasfabriek. De komedie voorstelling begint om 20.30 uur en kaarten kosten € 12,50. Locatie: Dorpsstraat 206, Wormer.

Zaterdag 10 februari

 • Margriet Eshuijs PopKoor Winterpresentatie 2024 in de Wormerveerse Vermaning. Van 20.00 – 22.00 uur wordt onder leiding van dirigente Jerney Molenaar gezongen. Er worden deze avond ook twee nieuwe liedjes gepresenteerd: ‘Window of hope’ en ‘I’m still standing’. Beide arrangementen zijn gemaakt door Co Vergouwen. Locatie: Zaanweg 57, Wormerveer.
 • The 70’s Unplugged geeft het theaterconcert ‘Songs for the road’ in de Bullekerk. Het concert begint om 20.00 uur. Kaarten kosten € 22,50 in de voorverkoop (€ 24,00 aan de deur). Locatie: Westzijde 75, Zaandam.
The 70’s Unplugged
 • Norbèrt van Halderen en Sharon Schoof, Japanse inktkunsternaars, geven samen de expositie ‘Ātisuto’ bij Zaansgroen. De expositie is vandaag en morgen van 10.00 – 17.00 uur te bezichtigen. De toegang is gratis. Locatie: Zeemansstraat 54, Zaandam.
Winter bij de Wilgenbrug
 • Hennesien van Walderveen en Liesbeth Schouten exposeren voor de derde maal samen in het Weefhuis. De expositie ‘Gevels en Gezichten’ is vandaag en morgen van 13.00 – 17.00 uur te bezichtigen. De toegang is gratis. Locatie: Lagedijk 39, Zaandijk.
Expositie ‘Gevels en Gezichten’

Zondag 11 februari

 • Norbèrt van Halderen en Sharon Schoof, Japanse inktkunsternaars, geven samen de expositie ‘Ātisuto’ bij Zaansgroen. De expositie is vandaag en morgen van 10.00 – 17.00 uur te bezichtigen. De toegang is gratis. Locatie: Zeemansstraat 54, Zaandam.
 • Hennesien van Walderveen en Liesbeth Schouten exposeren voor de derde maal samen in het Weefhuis. De expositie ‘Gevels en Gezichten’ is van 13.00 – 17.00 uur te bezichtigen. De toegang is gratis. Locatie: Lagedijk 39, Zaandijk.
 • Huub Cooijmans geeft de familievoorstelling ‘De magische kast (4 t/m 12 jaar)’ in theater De KunstGreep. Een humoristische en bitterzoete voorstelling over klimaatverandering, grenzen, dijken, liefde en Frau Antje. De voorstelling begint om 14.30 uur en kaarten kosten € 12,50. Locatie: Kerkbuurt 4, Oostzaan.
 • Het Daan Sanders Kwartet geeft een optreden in de Wormerveerse Vermaning. Het optreden begint om 15.00 uur en kaarten kosten € 16,50 (€ 12,50 voor studenten/scholieren). Locatie: Zaanweg 57, Wormerveer.
 • Ierse en Italiaanse middag met whiskyproeverij en folkmuziek in ’t Reghthuys. Sandro Bruti komt met een mooie collectie van Single Malt Whiskys, aangevuld met wijn, grappa, calvados, rum en meer. De middag begint om 15.00 uur. Locatie: Kerkbuurt 35, Westzaan. 
 • Architect en voormalig rijksbouwmeester Floris Alkemade geeft een lezing bij het Zaans Museum. De lezing wordt gegeven in het kader van de fototentoonstelling ‘Stroom. De Zaan in Beweging’. Speciaal voor deze lezing heeft Floris Alkemade een essay geschreven. De lezing begint om 11.00 uur en kaarten kosten € 16,50 (€ 5,00 voor museumkaarthouders). Locatie: Schansend 7, Zaandam.

Woensdag 14 februari

 • X-factor Leerecosysteem en kansengelijkheid bij het Zaans Toneelhuis. Deze bijeenkomst van LKCA is voor iedereen die werkt met kinderen en jongeren in Zaanstad en die nieuwsgierig is naar wat het leerecosysteem inhoudt en wat het voor jouw werk kan betekenen. Dus ben je werkzaam in het onderwijs, de cultuursector, het sociaal domein, bij de gemeente of vergelijkbaar, meld je aan via de FluXus website. De bijeenkomst is van 15.30 – 17.17 uur en deelname is gratis. Locatie: Cornelis van Uitgeeststraat 2, Zaandam.

Vrijdag 16 februari

 • Alex Roeka komt met zijn nieuwe theaterprogramma ‘Nachtcafé’ naar de Bullekerk. In dit programma zingt en vertelt hij over de bitterzoete zindering van de liefde, de troostende poëzie van de schaduwkant en meer. De voorstelling begint om 20.00 uur. Kaarten kosten € 20,00 in de voorverkoop (€ 21,00 aan de deur). Locatie: Westzijde 75, Zaandam.
Alex Roeka

Zaterdag 17 februari

 • Het Weefhuis organiseert een tentoonstelling waarin de bewoners van de Lagedijk in Zaandijk hun creatieve en kunstzinnige kant tonen aan elkaar en andere belangstellenden. De expositie ‘Creatief op de Dijk’ is vandaag en morgen van 13.00 – 17.00 uur te bezichtigen. De toegang is gratis. Locatie: Lagedijk 39, Zaandijk.
Expositie ‘Creatief op de Dijk’
 • Alexander Broussard & Friends komt met ‘Elvis Aloha from Hawaii’ terug naar de Bullekerk. Muziek wordt afgewisseld met verhalen over het turbulente leven van Elvis. Het optreden begint om 20.00 uur. Kaarten kosten € 35,00 in de voorverkoop (€ 36,00 aan de deur). Locatie: Westzijde 75, Zaandam.
Alexander-Broussard

Zondag 18 februari

 • Het Weefhuis organiseert een tentoonstelling waarin de bewoners van de Lagedijk in Zaandijk hun creatieve en kunstzinnige kant tonen aan elkaar en andere belangstellenden. De expositie ‘Creatief op de Dijk’ is van 13.00 – 17.00 uur te bezichtigen. De toegang is gratis. Locatie: Lagedijk 39, Zaandijk.
 • Eva Hoeke in gesprek met schrijver en columnist Özcan ‘Eus’ Akyol bij de Wormerveerse vermaning. De lezing begint om 16.00 uur. Kaarten kosten € 18,50 (€ 15,00 voor leden van ’t NUT). Locatie: Zaanweg 57, Wormerveer.
 • Theatergroep Odion gaat in de voorstelling ‘Het zal je maar gebeuren’ op zoek naar het ideaalbeeld van een bruiloftsfeest. De voorstelling bij theater De Kaasfabriek begint om 16.00 uur. Kaarten kosten € 7,50. Locatie: Dorpsstraat 206, Wormer.
 • De derde zondag van de maand is de Zuidervermaning open voor bezoek. Vandaag met Melchert Leguijt en bands (N-Join, Nihil). Zij spelen blues-, rock- en popcovers uit de jaren zestig, zeventig van verschillende artiesten. De middag is van 12.00 – 16.00 uur. Locatie: Zuideinde 233, Westzaan.

Woensdag 21 februari

 • Alzheimer Café Zaanstad in zorgcentrum Het Pennemes. Het thema is ‘Dementie en afscheidnemen’. Het café begint om 19.30 uur en de toegang is gratis. Locatie:  Bloemgracht 95, Zaandam.

Vrijdag 23 februari

 • Dansavond met dj Patrick in de Bullekerk. De avond begint om 20.30 uur en kaarten kosten € 8,50 in de voorverkoop (€ 10,00 aan de deur). Locatie: Westzijde 75, Zaandam.
 • Dit weekend is de expositie ‘Retroperspectief’ van Adriaan Bosboom bij het Weefhuis. Adriaan stond aan de wieg van wat nu het Weefhuis is. De expositie is vandaag van 13.00 – 17.00 en zaterdag/zondag van 11.00 – 17.00 uur te bezoeken. De toegang is gratis. Locatie: Lagedijk 39, Zaandijk.
 • De Hardrock Karaoke! bij Podium De Flux. De avond begint om 20.30 uur en kaarten kosten € 15,00 in de voorverkoop (€ 18,00 aan de deur). Locatie: Hemkade 48, Zaandam.

Zaterdag 24 februari

 • Dit weekend is de expositie ‘Retroperspectief’ van Adriaan Bosboom bij het Weefhuis. Adriaan stond aan de wieg van wat nu het Weefhuis is. De expositie is vandaag en morgen van 11.00 – 17.00 uur te bezoeken. De toegang is gratis. Locatie: Lagedijk 39, Zaandijk.
 • De Coldplay tributeband ‘Yellow a Tribute To Coldplay’ geeft een optreden in de Bullekerk. Het optreden begint om 20.00 uur en kaarten kosten € 24,00 in de voorverkoop (€ 25,00 aan de deur). Locatie: Westzijde 75, Zaandam.
 • Flux op Locatie met de NinaLynn Band in de Wormerveerse Vermaning. Het optreden begint om 20.30 uur en kaarten kosten € 15,00 in de voorverkoop (€ 18,00 aan de deur). Locatie: Zaanweg 57, Wormerveer.
 • Concerten bij Kaarslicht met strijkkwartet Utrecht String Quartet in de kerk van Jisp. Het concert begint om 20.15 uur. Kaarten kosten € 20,00 en zijn te reserveren via reserveren@concertjisp.nl. Locatie: Dorpsstraat 46, Jisp.
Utrecht String Quartet

Zondag 25 februari

 • Buurtcentrum De Pelikaan organiseert haar maandelijkse kindertheatervoorstelling (vanaf 4 jaar). Deze zondag speelt theater Smoespot de voorstelling ‘Spring’. De voorstelling begint om 14.00 uur en kaarten kosten € 5,00 (incl. limonade en fotoshoot met artiesten en poppen). Locatie: Kervelstraat 185-A, Krommenie.
 • Dit weekend is de expositie ‘Retroperspectief’ van Adriaan Bosboom bij het Weefhuis. Adriaan stond aan de wieg van wat nu het Weefhuis is. De expositie is van 11.00 – 17.00 uur te bezoeken. De toegang is gratis. Locatie: Lagedijk 39, Zaandijk.
 • Popup Choir Singalong – ‘U2 Beautiful Day’ in de Bullekerk. Maarten Bos en Tijmen de Koning nemen het publiek mee met alle hits. De singalong begint om 14.00 uur en kaarten kosten € 12,50 in de voorverkoop (€ 13,50 aan de deur). Locatie: Westzijde 75, Zaandam.

Woensdag 28 februari

 • Het maandelijkse koffieconcert van Wouter Harbers in de Bullekerk. Het concert ‘Schubertiade’ is van 11.00 – 12.00 uur en de toegang is gratis (vrijwillige bijdrage na afloop). Locatie: Westzijde 75, Zaandam.

Zondag 3 maart

 • Team Timbo to the Top organiseert een feest in Lab-44 op het Hembrugterrein. Vanaf 14.00 uur zijn er optredens van o.a. DJ Robin van SplashFM en hoofdact “HastalaVista”. Kaarten kosten € 20,00 en de opbrengst van de middag is voor Alpe d’HuZes. Kaarten bestellen kan per mail. Locatie: Middenweg 44, Zaandam.

16 en 17 maart

 • Czaar Peter in Zaantheater

Check altijd:

Nog meer? Check de Zaanse Evenementen Kalender.

Langlopend

Van half augustus 2023 tot half januari 2024 exposeert Louis Breeuwer in de Wormerveerse Vermaning. Hij heeft een expositie samengesteld van ‘en plein-air’ gemaakte oudere en recente Zaanse landschappen. De expositie is te bekijken tijdens evenementen en op de dinsdag- en donderdagochtend van 10.00 – 12.00 uur. Locatie: Zaanweg 57, Wormerveer.

Vanaf 24 november t/m 19 januari 2024 zijn Guisveld-etsen uit de jaren ’70 van Frans Room te zien in de publiekshal van het Stadhuis. Frans Room (Wormer, 25 februari 1939) was beeldend kunstenaar, schilder, aquarellist en sinds de jaren ’80 vooral graficus van reeksen etsen en zeefdrukken (en bekend van de Wonderland Lightshow). De expositie is open op werkdagen. Locatie: Stadhuisplein 100, Zaandam.

De dijk: de autosnelweg tussen Koog-Zaandijk en Westzaan, met de antenne van de brandweercentrale te Westzaan die boven de weg uitsteekt.

Van 5 januari t/m 28 januari is bij PLAY room een lustrum expositie i.v.m. de vijfde verjaardag te bezoeken. Bitterzoet want na deze lustrum expositie gaat de rebelse galerie voorlopig dicht. Tijdens ‘LUSTRUM, voorlopig de laatste’ blikt de galerie terug op haar hoogtepunten, maar werpt ze ook een blik op de toekomst. Met werk van o.a.: Airco Caravan, Herman Brood, Laser 3.14, Ré Noo, Erwin Olaf, Iris Poljan, en Ralph Posset. Te bezoeken op vrijdag t/m zondag van 13.00 – 18.00 uur of op afspraak. De toegang is gratis. Locatie: Westzijde 99, Zaandam.

Airco Caravan – For A Bettter World

Van 5 januari t/m 28 januari geeft Corrie Voortman een expositie in het MonetAtelier. De expositie ‘Impressionisme volgens Corrie’ is op vrijdag t/m zondag van 12.00 – 16.15 uur te bezichtigen. Locatie: Westzijde 14g, Zaandam.

Van 16 december tot 3 febuari is de expositie ‘Ox-Alien’s Saentje Invasion’ te bezichtigen bij Art Unknown Pop Up Gallery. Deze iconische streetart-expositie brengt een grote diversiteit aan bekende straatkunstenaars voor de eerste keer naar Zaandam, gecureerd door de iconische Ox-Alien. Een bonte collectie muurschilderijen van diverse kunstenaars met ronkende namen als Doodkonijn en Tiktok. Te bezoeken van vrijdag t/m zondag van 13.00 – 18.00 uur en op afspraak. Locatie: Oostkade 10-12, Zaandam.

Ox-Alien’s Saentje Invasion

Vanaf 4 januari t/m 10 februari geeft fotografe Leontien Peter een expositie in Chocolaterie de Cacaoboom. Leontien fotografeert vooral intuïtief en maakt onderweg foto’s van dingen die zij tegenkomt en haar opvallen. De onderwerpen zijn wisselend. De expositie is te bezichtigen tijdens de openingstijden van dinsdag t/m zaterdag van 10.30 – 16.30 uur.  Locatie: Lagedijk 142b, Zaandijk.

Fotografe Leontien Peter

Van 17 december t/m 16 februari 2024 geven de leerlingen van beeldend kunstenaar Kinga Wieczorek de expositie ‘Zaans Inspireert’ bij Fluxus. In de hallen van de Verkadefabriek is werk van de leerlingen te zien. De kunstwerken laten een uiteenlopende kijk op Zaanstreek zien. Ze zijn gemaakt vooral met acryl en olieverf. De volgende cursisten exposeren hun werk: Jelena Abrosimova, Kees Adema, Marleen van Asten, Sandra Van Doorn, Annemieke Jager, Benno Lagerweij, Arrianne Naber, Sophie Nivard, Jomi Prins, Manita Schonewille, Robin Veenman, Fahriye Celik en Hilde Luyt. De expositie is van maandag t/m zaterdag tijdens openingstijden gratis te bezichtigen. Locatie: Westzijde 168, Zaandam.

Werk van Jelena Abrosimova cursist en exposant Kinga Wieczorek

Van 9 januari tot 20 februari geeft Elly Schonewille-Torenbeek een expositie in De KunstGreep. Elly schildert en boetseert, tekent portretten en tekent digitaal. Ze stelt het zeer op prijs dat ze haar werk nogmaals mag exposeren. De expositie is te bezoeken tijdens de openingsuren van De KunstGreep op maandag t/m woensdag van 08.30 – 17.00 uur, donderdag van 08.30 – 19.00 uur en vrijdag van 08.30 – 13.00 uur (en tijdens theatervoorstelling en andere activiteiten). Locatie: Kerkbuurt 4, Oostzaan.

Elly Schonewille-Torenbeek

Van 13 januari t/m 25 februari presenteert Artzaanstad in het kader van ‘De Zaanse Connectie’ de tentoonstelling BAM 1541. BAM staat voor Brian Elstak, Aron Kroes en Mounir Raji, drie kunstenaars geboren en getogen in hetzelfde kleine stukje Zaanstreek: Koog aan de Zaan, ofwel postcode 1541. De expositie is te bezoeken op woensdag t/m zaterdag van 10.00 – 17.00 uur en zondag van 12.00 – 17.00 uur. Locatie: Grote Hulzen 11, Zaandam.

Van 26 januari t/m 25 februari is bij ArtZaanstad de Expositie ‘Identiteit en de Zaanstreek’ te bezichtigen. Leerlingen van het vierde jaar van het VWO Sint Michaël zijn van start met het project Identiteit en de Zaanstreek. Benieuwd naar welke werken de Zaanse jongeren hebben gemaakt? De expositie is te bezoeken op woensdag t/m zaterdag van 10.00 – 17.00 uur en op zondag van 12.00 – 17.00 uur. De toegang is gratis. Locatie: Grote Hulzen 11, Zaandam.

Expositie Identiteit en de Zaanstreek – leerlingen aan zet

Van 13 januari t/m 2 maart is er een tentoonstelling van fotograaf en etser Karel Wetselaar (1935-2017) in Galerie Staphorsius. Wetselaar woonde in Krommenie en de polders daar vormden een grote inspiratiebron voor de graficus, die hij met een fijn gevoel voor detail en sfeer wist vast te leggen. Mist en sneeuw maakten de polders voor hem nog aantrekkelijker. Op de tentoonstelling ‘De etsen van Karel Wetselaar’ zijn werken te zien en te koop. Te bezoeken op dinsdag t/m zaterdag van 09.00 – 17.00 uur. Locatie: J.J. Allanstraat 287-B, Westzaan.

Van 26 oktober 2023 t/m 5 maart 2024 geeft de Wormerse Marja van Gompel een exposeitie in bezoekerscentrum De Poelboerderij. Van Gompel tekent en schildert al van jongs af aan. Ze heeft gaandeweg een eigen stijl ontwikkelt en werkt met verschillende materialen zoals karton, textiel, kurk en gedroogde planten. Ze gebruikt zowel olieverf als inkt en acrylverf. De expositie is dagelijks van 09.30 – 16.00 uur te bezoeken. Locatie: Veerdijk 106, Wormer.

Vanaf 12 februari exposeert Zaankanter Marijke Krabbenbos een maand lang in De Bieb. Ze exposeert 50 van haar ideeën voor Mens, Markt en Maatschappij. Bezoekers kunnen kennismaken met haar grenzeloze en praktische creativiteit. De expositie is ingericht op de eerste verdieping van de Verkadefabriek. Te bezoeken tijdens de openingstijden van De Bieb, maandag tot en met vrijdag van 08.30 – 20.30 uur, op zaterdag en zondag van 11.00 tot 15.00 uur. De toegang is gratis. Locatie: Westzijde 170 A, Zaandam.

Marijke Krabbenbos

Tot en met 30 maart is een expositie van de fietsende fotograaf Wim Habernickel te zien in Zorgcirkel Saenden. Er zijn meer dan 50 door hem gemaakte foto’s te zien op de begane grond en op de 1e verdieping. Er is voor iedereen wat te zien, Zaanse  molens, gebouwen, luchten, en natuur. De expositie is te bezichtigen van maandag t/m zaterdag van 10.30 – 16.30 uur. Locatie: Nova Zembla 2, Zaandam.

foto Wim Habernickel

Van 29 september 2023 t/m 31 maart 2024 presenteert het Zaans Museum de nieuwe tentoonstelling ‘Stroom. De Zaan in beweging.’ Documentair fotografen Bert Verhoeff en David Galjaard laten de veranderingen zien in het oudste industriegebied van Europa. Architect en rijksbouwmeester Floris Alkemade en muzikant Tim Knol spreken ieder een audiotour in. Kaarten voor het Zaans Museum kosten € 14,50 (t/m 3 jaar gratis, 4 t/m 17 jaar € 7,50). Locatie: Schansend 7, Zaandam (Zaanse Schans).

De Zaanwerf – Bert Verhoeff

Van 22 december t/m 27 april is in het Molenmuseum de expositie ‘Het Fortuin – De tragische geschiedenis van een papiermolen’ te bezoeken. De tentoonstelling laat zien hoe het mis kon gaan en hoe molen Het Fortuin uiteindelijk in vlammen op ging. Toch werd hier de kiem gelegd voor het succes van het latere papierconcern Van Gelder Zonen. Locatie: Kalverringdijk 30, Zaandam.

Samenstelling: Merel Kan & Piet Bakker (De Orkaan) op basis van informatie van culturele instellingen en lezers. Ook activiteit op laten nemen? Mail naar agenda@deorkaan.nl