Waarheen? Kermis, Gezichten van dementie, Tegendraads uit de Bocht…

Dit weekend o.a.: Kermis Zaandam en Oostknollendam (foto), expositie ‘Gezichten van dementie’, Pre-Run Dam tot Damloop, Zaanse Regenboog Jongerenfeest, Tegendraads uit de Bocht, Wormer Live, PopQuiz Grote Kerk, Funky Vegan Festival, Kogerkerkconcert, Zomerorkest Oostzaan, rondleidingen Fort Krommeniedijk en Hembrugterrein, Jazz Inverdan, Jazz aan de Haven, Kikkerpad Heemtuin en het Weefhuis…

Verderop deze week: Lezing door Arjan Postma in Wormerveerse Vermaning, Previously Unreleased: The Maiden, wandeling met Stichting Gezond Natuur Wandelen, Alzheimer Café De Bovenkruier…

NIEUW: Luister naar de hoogtepunten van de agenda.

Vrijdag 1 september

 • De kermis in Zaandam gaat weer van start. Vanaf vandaag t/m 10 september. De kermis is dagelijks geopend. De openingstijden vind je op Kermis Zaandam. Locatie: De Burcht, Zaandam
 • In De Bieb in Zaandam start de expositie ‘Gezichten van dementie’. De aquarel- en gefilmde portretten, gemaakt door kunstenaar Herman van Hoogdalem en (voormalig nieuwslezer en journalist) Gijs Wanders zijn 3 weken te bezichtigen. Om 19.30 uur vertellen Gijs Wanders en Herman van Hoogdalem over de totstandkoming van deze bijzondere portretten. De toegang is gratis en aanmelden kan door een e-mail te sturen naar Alzheimer Nederland afdeling Zaanstreek-Waterland. Locatie: Westzijde 170A, Zaandam.
 • De derde editie van de Pre-Run Dam tot Damloop op de Zaanse Schans. Er staan een 3.5 Engelse Mijl (5,6 km) en 7 Engelse Mijl (11,3 km) op het programma ter voorbereiding op de Dam tot Damloop. Deelname kost € 9,o0 of € 12,00 afhankelijk van de afstand. De loop begint om 19.00 uur. Start en finish vindt plaats op de Kalverringdijk langs de Zaan. Inschrijven kan op de website Le Champion.
 • Zaanse Regenboog Jongerenfeest met o.a. een optreden van Babs, 2KOMST, DJ Lissy & DJ Cherinne bij Podium de Flux. Het jongerenfeest begint om 20.30 uur. Kaarten kosten € 15,00 in de voorverkoop. Locatie: Hemkade 48, Zaandam.
 • VrijdagMiddagBorrel (VrijMiBo) Indian Summer op golfbaan De Zaanse. Vanaf 16.30 is er een foodmarket en muziek. Iedereen is van harte welkom. Locatie: Zuiderweg 68, Wijdewormer.
 • Dit weekend is er kermis in Oostknollendam (foto helemaal boven van opbouw is van Bart van der Laan). Natuurlijk zijn de vaste spellen weer aanwezig zoals: kegelen (op een historische houten kegelbaan van een meter of 12), speerwerpen en vlotbruggen. In plaats van de zweefmolen komen er een heuse rups, een kop van jut en een spelletjestent. Naast deze attracties staan de drie feestdagen bol van activiteiten zoals zeskampen voor alle inwoners en ringsteken met tractoren.
 • Films die wel te zien waren op festivals in binnen- en buitenland, maar niet de Nederlandse bioscopen bereikten. Deze zomer vertoont De Fabriek iedere week één van deze films. Previously Unreleased: The Maiden begint om 18.50 uur. Kaarten kosten € 10,50. Ook te zien op 3 september om 13.50 uur en 6 september om 19.50 uur. Locatie: Jan Sijbrandsteeg 12, Zaandam.
 • De Special bij De Fabriek is fabrieksklassieker ‘Ghost Dog: The way of the Samurai’. De film begint om 16.20 uur en kaarten kosten € 10,50. Locatie: Jan Sijbrandsteeg 12, Zaandam.

Zaterdag 2 september

 • Op de kermis in Zaandam is tussen 13.00 – 14.00 een prikkelarm uur. Er wordt rekening gehouden met mensen die prikkels niet goed kunnen verwerken. De lichten worden gedimd en het geluid wordt gedempt, zodat ook zij een leuke ervaring op de kermis kunnen beleven. Iedereen is tijdens dit prikkelarme uur welkom. Locatie: De Burcht, Zaandam.
 • Het nieuwe seizoen voor buurthuis De Kolk is weer begonnen. Daarom houden zij vandaag van 12.00 – 16.00 uur Open Huis. Je kunt meedoen aan korte workshops, armbandjes maken, boeken ruilen en rond 15.00 dansen met een salsadocent. Locatie: Klampersstraat 1, Zaandam
 • Slijmfestijn! bij het HemLAB. Met borax, lijm en scheerschuim maken kinderen van 7 tot 14 jaar hun eigen flubberslijm. De workshops zijn van 11.00 – 13.00 of van 14.00 – 16.00 uur. Kaarten kosten € 13,00. Locatie: Barndegat 8, Zaandam.
 • Tegendraads uit de Bocht van 10.00 – 16.00 uur in de Zaanbocht. Van schaap tot draad: tijdens dit evenement wordt aandacht besteed aan traditionele en nieuwe technieken. Er zijn marktkramen, workshops, demonstraties, bloggers/vloggers en muziek. De toegang is gratis. Locatie: Zaanweg, Wormerveer.
 • De 18e editie van Wormer Live, waarbij de voormalige organisatoren dit jaar het stokje overdragen aan vier nieuwe organisatoren. De line up is de komende periode bekend gemaakt. Het festival is van 14.00 – 23.00 uur en de toegang is gratis. Locatie: De Balk, Wormer (evenemententerrein De Groene Wig).
 • PopQuiz in de Grote kerk Oostzaan. Een team mag uit 2 tot 5 mensen bestaan. De quiz begint om 20.00 uur en een groepsticket kun je boeken via Stichting Vrienden Grote Kerk Oostzaan. Locatie: Kerkbuurt 12, Oostzaan.
 • Zes fotografen exposeren onder de naam ‘Together Unique’ in het Weefhuis. Het werk van Paul Verbunt, Herman Wieten, Tim Knol, Esther Prinsze, Jacqueline Mulier en Rob Verweij is vandaag en morgen van 13.00 – 17.00 uur te bezichtigen. De toegang is gratis. Locatie: Lagedijk 39, Zaandijk.
 • Tussen 11.00 – 13.00 uur kun je vrijblijvend kijken bij roeivereniging Zaankanaries. Met een ervaren instructeur ga je het water op en kun je ervaren wat het is om te roeien. Locatie: Veerdijk 28A, Wormer.
 • In Oostzaan vindt tussen 10.00 – 14.00 uur een Veiligheidsdag plaats. Brandweer, politie en handhaving staan bij de brandweerkazerne, waar ze graag in gesprek gaan met bezoekers. Locatie: Kerkstraat 211, Oostzaan.
 • Twee dagen lang Funky Vegan Festival bij De Jungle in Wormerveer. Vegan foodtrucks, cocktails, sprekers en live muziek. Bij de verschillende kraampjes vind je vanalles, van exotisch klinkende ingrediënten tot make-up, schoenen en accessoires. Een veganistische levensstijl is meer dan alleen eten. Het festival is vandaag van 18.00 – 22.30 uur en morgen 12.00 – 18.00 uur. Kaarten kosten € 9,95. Locatie: Wandelweg 12A, Wormerveer (achter het station).
Funky Vegan Festival in De Jungle Wormerveer
 • Openingsconcert van de serie Kogerkerkconcerten met Bas Westerhof (orgel) en Caroline Stam (zang). Het concert begint om 16.00 uur en de toegang is gratis (collecte na afloop). Locatie: Kerkstraat 14, Koog aan de Zaan.
 • Gratis buitenconcert door het Zomerorkest Oostzaan. Het orkest met 74 muzikanten repeteert in zes weken zeven nummers voor dit concert. De dirigent van het orkest is dit jaar Marije Koopmans. Het concert begint om 16.00 uur. Locatie: Kerkplein, Oostzaan.
 • Historische rondleiding bij Fort Krommeniedijk met gidsen Hans en Theo. De rondleiding is van 13.30 – 14.45 uur en deelname kost € 7,00 voor volwassenen en € 3,00 voor kinderen. Locatie: Lagendijk 22, Uitgeest.

Zondag 3 september

 • De tweede dag van het Funky Vegan Festival bij De Jungle in Wormerveer. Vegan foodtrucks, cocktails, sprekers en live muziek. Bij de verschillende kraampjes vind je vanalles, van exotisch klinkende ingrediënten tot make-up, schoenen en accessoires. Een veganistische levensstijl is meer dan alleen eten. Het festival is vandaag 12.00 – 18.00 uur en kaarten kosten € 9,95. Locatie: Wandelweg 12A, Wormerveer (achter het station).
 • Zes fotografen exposeren onder de naam ‘Together Unique’ in het Weefhuis. Het werk van Paul Verbunt, Herman Wieten, Tim Knol, Esther Prinsze, Jacqueline Mulier en Rob Verweij is van 13.00 – 17.00 uur te bezichtigen. De toegang is gratis. Locatie: Lagedijk 39, Zaandijk.
 • Rondleiding met gids op het Hembrugterrein. De rondleiding is van 11.00 – 12.30 uur en eindigt bij Artzaanstad met een gratis kopje koffie of thee. De rondleiding start bij het Hembrug Museum en deelname kost € 11,50. Locatie: Kanonnenloods 14, Zaandam.
 • Slijmfestijn! bij het HemLAB. Met borax, lijm en scheerschuim maken kinderen van 7 tot 14 jaar hun eigen flubberslijm. De workshop is van 11.00 – 13.00 uur. Kaarten kosten € 13,00. Locatie: Barndegat 8, Zaandam.
 • Jazz Inverdan met een optreden van de Israëlische Ziv Taubenfeld. Het optreden begint om 16.00 uur en kaarten kosten € 18,00. Locatie: Westzijde 80, Zaandam.
 • De tweede Zaanbochtrun, een recreatieve loop waarbij vooral gezelligheid voorop staat, over de Zaanbocht en langs de Zaanoever van Wormer. De kidsrun van 1,5 km start om 11.00 uur. De 5 km start om 11.30 uur end e 10 km start om 12.20 uur. De kosten voor deelname zijn afhankelijk van de afstand (€ 1,25 per km). Inschrijven kan door een mail te sturen naar Zaanbochtrun. Locatie: Zaanweg, Wormerveer. GEANNULEERD
 • ZaanFolk sessie vanaf 16.30 uur in Café de Melterij in Wormerveer. Iedereen mag aanschuiven. Iers, Amerikaans, singer-songwriter, Nederlands: alles kan voorbij komen. Tijdens de soepsessie, die plaats vindt rond 18.00 uur, is er een optreden van Dana’s Kwartet, de groep speelt americana en Keltische songs & tunes. Locatie: Wandelweg 76, Wormerveer.
 • Jazz aan de Haven met Saskia Laroo  (trompet/zang) & Warren Byrd (keyboard/zang) bij Twiske Haven. Het optreden is van 14.00 – 17.00 uur en de toegang is gratis (consumptie verplicht). Locatie: Noorderlaaik 4a, Oostzaan.
 • Films die wel te zien waren op festivals in binnen- en buitenland, maar niet de Nederlandse bioscopen bereikten. Deze zomer vertoont De Fabriek iedere week één van deze films. Previously Unreleased: The Maiden begint om 13.50 uur. Kaarten kosten € 10,50. Ook te zien op 6 september om 19.50 uur. Locatie: Jan Sijbrandsteeg 12, Zaandam.
 • In de Heemtuin is vanaf 10.00 uur een kikkerpad uitgezet voor kinderen (en het hele gezin). Door de hele tuin heen staan kikkers met kaartjes om hun hals. Op die kaartjes staan opdrachten en vragen. Om 11.00 en 14.00 uur worden er rondleidingen gegeven. Deelname is gratis. Locatie: Heijermansstraat 74, Zaandam.

Verderop deze week:

Maandag 4 september

 • Geheimen van de natuur door de Zaanse spreker Arjan Postma in de Wormerveerse Vermaning. Arjan neemt bezoekers mee in de wondere wereld van het gedrag van dieren en planten. De lezing is van 20.00 – 22.30 uur en kaarten kosten € 7,50 (gratis voor leden van ’t Nut). Reserveren kan via de website van Nut Zaanstad. Locatie: Zaanweg 57, Wormerveer.

Woensdag 6 september

 • Films die wel te zien waren op festivals in binnen- en buitenland, maar niet de Nederlandse bioscopen bereikten. Deze zomer vertoont De Fabriek iedere week één van deze films. Previously Unreleased: The Maiden begint om 19.50 uur. Kaarten kosten € 10,50. Locatie: Jan Sijbrandsteeg 12, Zaandam.

Donderdag 7 september

 • Stichting Gezond Natuur Wandelen organiseert elke eerste donderdag van de maand een wandeling. De wandeling is van 10.30 – 11.30 uur en begint bij Stadsboerderij in het Darwinpark. Vooraf aanmelden is niet nodig. Locatie: De Weer 31, Zaandam.
 • Naast het Alzheimer Café in het Pennemes is er vanaf nu ook een Alzheimer Café in buurtcentrum De Bovenkruier. Vandaag vindt hier de eerste bijeenkomst Dementie & ‘Samen aan tafel’ plaats. Om 17.30 uur gaan deelnemers aan tafel voor ‘vergeten-groente-soep’. Van 18.00 – 19.30 uur volgt het programma. Deelnemen kan door een mail te sturen naar afdeling Zaanstreek Waterland. Locatie: Drielse Wetering 49, Zaandam.
 • De film ’50+ Roter Himmel’ is vanmiddag de Special bij De Fabriek. De film begint om 15.00 uur en kaarten kosten € 10,50 (en voor 50plussers € 8,00). Locatie: Jan Sijbrandsteeg 12, Zaandam.

Vrijdag 8 september

 • VrijdagMiddagBorrel met Cecilia (zang) en Sybren (gitaar) in de Bullekerk. Het duo speelt een intieme, toegankelijke set liedjes en medleys die het leven en de liefde vieren. De middag begint om 16.00 uur en de toegang is gratis. Locatie: Westzijde 75, Zaandam.
 • Jeffrey Halford & The Healers – FLUX op locatie in de Wormerveerse Vermaning. Het optreden begint om 20.30 uur en kaarten kosten € 12,00 in de voorverkoop (€ 14,00 aan de deur). Locatie: Zaanweg 57, Wormerveer.
 • De eerste editie van Symphonic Metal Night bij Podium De Flux. Vier metalbands komen speciaal naar Nederland: Sirenia (Noorwegen), Amberian Dawn (Finland), Dark Sarag (Finland) en Rexoria (Zweden). Het optreden begint om 20.30 uur en kaarten kosten € 17,50 in de voorverkoop (€ 22,00 aan de deur). Locatie: Hemkade 48, Zaandam.

Zaterdag 9 september

 • De 37e editie van de Open Monumentendag heeft als thema ‘Levend Erfgoed’. In het artikel Open Monumentendag op 9 en 10 september vindt je een selectie van de opengestelde monumenten en activiteiten in de Zaanstreek. Op de website van Open Momumentendag Zaanstad staan alle deelnemers.
 • Open Dag op de Zaanse Muziekschool van 12.00 – 16.00 uur. Ouders, kinderen en andere belangstellenden kunnen kennismaken met het gebouw, met docenten en met de verschillende instrumenten, lesvormen en andere activiteiten. De hele dag zijn er optredens van leerlingen en docenten in de Jan Pasveerzaal. Locatie: Westzijde 148, Zaandam.
 • Tijdens de Dag van Westzaan zet iedereen in Westzaan de deuren open en kun je zonder verplichtingen naar binnen lopen. Het startsein van de dag is een oldtimer optocht door het dorp. Het Westzaans dameskoor opent de dag in de Zuidervermaning. Meer informatie over deze dag komt op de website van de Westzaanse Gemeenschap.
Dag van Westzaan
 • Biergenootschap ‘Het Verbonden Hoofd’ en café Sman organiseren de 16e editie van het Bierfestival in Wilhelminapark Wormerveer. Het festival is van 13.00 – 19.00 uur. Locatie: Wandelweg 53, Wormerveer.
 • Expositie ‘De boom’ met werk uit de collectie van de familie van kunstenaar Jan van den Thillart (1904- 2002) bij Zaansgroen. Geen enkele kunstenaar ondernam zo’n verwoede poging om door te dringen tot de ziel van een boom. De expositie met tekeningen van Jan van der Thillart is vandaag en morgen van 13.00 – 17.00 uur te bezoeken. De toegang is gratis. Locatie: Zeemansstraat 54, Zaandam.
Jan van den Thillart
 • De band Tully Monster, met alternatieve progrock muziek, komt terug naar De Groote Weiver. Het optreden begint om 21.00 uur. Kaarten kosten € 6,00 in de voorverkoop (€ 10,00 aan de deur). Locatie: Industrieweg 1a, Wormerveer.
 • Braderie ‘Rondje Koog’ van 10.00 – 16.30 in Koog aan de Zaan. In de Raadhuisstraat staat weer een lange stoet met kramen. Op het Kerkplein zijn er allerlei activiteiten voor kinderen. Locatie: Raadhuisstraat, Koog aan de Zaan.
 • Muziekfeest in wijkcentrum De Poelenburcht. De gezellige muziekmiddag begint om 13.30 uur. Kaarten kosten € 7,50 (incl. hapjes van sponsors). Locatie: Weerpad 1a, Zaandam.

Zondag 10 september

 • De 37e editie van de Open Monumentendag heeft als thema ‘Levend Erfgoed’. In het artikel Open Monumentendag op 9 en 10 september vindt je een selectie van de opengestelde monumenten en activiteiten in de Zaanstreek. Op de website van Open Momumentendag Zaanstad staan alle deelnemers.
 • Super September Zondag vanaf 12.00 uur in Oostzaan. De oldtimers staan weer buiten geparkeerd op het Kerkplein en achter de KunstGreep. In de theaterzaal laat de Oudheidkamer Oostzaan een film zien van oud Oostzaan. Locatie: Kerkbuurt 4, Oostzaan.
 • Computer Vereniging Oostzaan en Omstreken (CVOO) organiseert van 13.00 – 16.00 uur een Open Middag in de Raadszaal van het Gemeentehuis van Oostzaan. De CVOO presenteert de activiteiten voor het seizoen 2023/2024. Deze Open Middag maakt deel uit van de Super September Zondag samen met Oudheidkamer in het Theater, de Oldtimers op het kerkplein, zo ook Radio 9 en de muzikale omlijsting door de Twiskenootjes. Locatie: Kerkbuurt 4, Oostzaan.
Computer Vereniging Oostzaan
 • Expositie ‘De boom’ met werk uit de collectie van de familie van kunstenaar Jan van den Thillart (1904- 2002) bij Zaansgroen. Geen enkele kunstenaar ondernam zo’n verwoede poging om door te dringen tot de ziel van een boom. De expositie met tekeningen van Jan van der Thillart is van 13.00 – 17.00 uur te bezoeken. De toegang is gratis. Locatie: Zeemansstraat 54, Zaandam.
Jan van den Thillart
 • Uit de Bocht Festival in de Wormerveerse Vermaning. Van 11.00 – 17.00 uur voorproefjes van het culturele programma 2023 – 2024. Daarnaast wordt er gevierd dat de Vermaning na de restauratie weer helemaal klaar is voor het nieuwe seizoen. Locatie: Zaanweg 57, Wormerveer.
 • Markenbinnenrun met afstanden van 5, 10 en 16,1 kilometer. De run start voor alle afstanden om 10.30 uur bij dorpshuis het Trefpunt. Deelname kost tussen de € 8,00 en € 10,00 (afhankelijk van de afstand. Inschrijven kan nog tot en met 9 september. Locatie: Bongerdstraat 1, Markenbinnen.
 • De feestweek van Krommeniedijk gaat van start met de polderprutrace. De prutrace begint om 14.00 uur op het landje naast het Dorpshuis. Deelname kost € 3,00. Locatie: Krommeniedijk 131, Krommenie.

Maandag 11 september

 • Feestweek van Krommeniedijk met vandaag een skeelertocht. Meer informatie nog niet bekend.

Dinsdag 12 september

 • Feestweek van Krommeniedijk met vandaag een bustocht. Om 11.30 uur wordt er met de fiets vertrokken naar Bobs Party & Events. Deelname kost € 40,00.

Woensdag 13 september

 • Feestweek van Krommeniedijk met vandaag een kindermiddag en tieneravond. Meer informatie nog niet bekend.

Donderdag 14 september

 • Feestweek van Krommeniedijk met vandaag een trimloop & wandeltocht. De loop begint om 19.30 uur op het landje naast het Dorpshuis. Deelname kost € 2,50. Locatie: Krommeniedijk 131, Krommenie.
 • Fotoclub Zaanland exposeert vanaf vandaag in De Poelboerderij. De expositie met het thema ‘Natuur’ is nog tot en met 25 oktober te bezoeken. De Poelboerderij is dagelijks geopend van 9.30 – 16.00 uur. Locatie: Veerdijk 106 in Wormer. 
 • De film ’50+ Sur Les Chemins Noirs’ is vanmiddag de Special bij De Fabriek. De film begint om 15.00 uur en kaarten kosten € 10,50 (en voor 50plussers € 8,00). Locatie: Jan Sijbrandsteeg 12, Zaandam.

Vrijdag 15 september

 • Feestweek van Krommeniedijk met vandaag Bakkie Leut, een TikTok wedstrijd en bingo. Meer informatie nog niet bekend.

Zaterdag 16 september

 • Feestweek van Krommeniedijk met vanmiddag een kinderpolderprutrace. De prutrace begint om 14.00 uur op het landje naast het Dorpshuis. Deelname kost € 1,00. ’s Avonds is een feestavond van 20.00 – 00.00 uur in het Dorpshuis. Locatie: Krommeniedijk 131, Krommenie.
 • Buurtcentrum de Pelikaan bestaat 40 jaar. Dat jubileum wordt vandaag gevierd. Meer informatie nog niet bekend.
 • Festival ‘Zaandijk aan Tafel’ is een meerdaags theatraal en muzikaal festival, gebaseerd op eetverhalen van 100 Zaandijkers. Dit weekend worden tijdens het ‘Huiskamerfestival’ korte voorstellingen gespeeld in 12 woningen/huiskamers in en rondom de Rode Buurt in Oud Zaandijk. Op 23 en 24 september volgt een voorstelling. Op 26 augustus start de kaartverkoop.
 • Tributeband U2TWO treedt op in de Bullekerk. De vier muzikanten deden mee met de Tribute – Battle of the Bands 2023.Het optreden begint om 20.00 uur en kaarten kosten € 24,50. Locatie: Westzijde 75, Zaandam.
 • De foto-expositie met werk van Ronald Peeters (1961-2018) bij Zaansgroen. De expositie is vandaag en morgen van 13.00 – 17.00 uur te bezoeken. Alle foto’s kosten € 60,00 en de volledige opbrengst van de collectie gaat naar Kika kankerfonds. De toegang is gratis. Locatie: Zeemansstraat 54, Zaandam.
Ronald Peeters en Evert Klos tijdens het 85-jarig bestaan van VV Knollendam in 2017
 • Seizoen 2023 – 2024 wordt bij Podium Oost-Knollendam (POOK) afgetrapt met een voorstelling van Diederick Ensink. De voorstelling ‘Diederick’s Duel (try-out)’ begint om 20.30 uur en kaarten kosten € 15,00. Locatie: Dorpsstraat 95, Oostknollendam.
 • Nieuwe Huys Concerten ‘EERST over BACH’ met Shuann Chai in de Doopsgezinde Vermaning Zaandam. Het concert begint om 20.00 uur. De entree is vrij, u kunt zelf een bijdrage kiezen. Reserveren kan via www.nieuwehuysconcerten.nl. Locatie: Westzijde 80, Zaandam.
 • Grenzen over in de Zuidervermaning met het concert ‘Landscapes’ door Jeff Heijne (flamencogitarist) en Rik Cornelissen (accordeonist) in de Zuidervermaning. Een reis door o.a. flamenco, latin en tango met zelfgeschreven composities. Het optreden begint om 20.15 uur en kaarten kosten € 15,00. Locatie: Zuideinde 233 Westzaan.
Rik Cornelissen en Jeff Heijne
 • Volkstuin Krommenie bestaat 60 jaar en houdt Open huis op van 14.00 – 16.00 uur. Ouderwetse groentetuinen liggen zij aan zij met prachtige bloementuinen. Vandaag vertelt de imker van de tuin over het leven van de honingbij en er worden rondleidingen gegeven door de educatieve medewerker van de Heemtuin in Zaandam. En natuurlijk is er muziek, drinken en eten. Locatie: Rosariumpark 5, Krommenie.
 • EP-presentatie Forgotten van ‘7 Steps of Denial’ in de Groote Weiver, 20.00 uur.

Zondag 17 september

 • De foto-expositie met werk van Ronald Peeters (1961-2018) bij Zaansgroen. De expositie is van 13.00 – 17.00 uur te bezoeken. Alle foto’s kosten € 60,00 en de volledige opbrengst van de collectie gaat naar Kika kankerfonds. De toegang is gratis. Locatie: Zeemansstraat 54, Zaandam.
 • De feestweek in Krommeniedijk wordt afgesloten met een culturele dag en een badeendjesrace. De atelierroute Dyck-Art is van 11.00 – 17.00 uur.
 • De Blue Tone Big Band en BT Music organiseren – in samenwerking met restaurant De Hofjes – de tweede editie van het festival Jazz@’tZwet. Burgemeester van Wormerland Judith Michel opent het festival, waarna 0m 12.00 uur de Zaanse Big Band de aftrap verzorgt. Daarna treden nog vijf jazzbands uit de Zaanstreek op. De toegang tot het festival is gratis. Locatie: Poelweg 1, Wormer.
 • Festival ‘Zaandijk aan Tafel’ is een meerdaags theatraal en muzikaal festival, gebaseerd op eetverhalen van 100 Zaandijkers. Vandaag worden tijdens het ‘Huiskamerfestival’ korte voorstellingen gespeeld in 12 woningen/huiskamers in en rondom de Rode Buurt in Oud Zaandijk. Op 23 en 24 september volgt een voorstelling. Op 26 augustus start de kaartverkoop.
 • Popup Choir Singalong – Queen in de Bullekerk. Maarten Bos en Tijmen de Koning nemen het publiek mee met alle hits. De singalong begint om 14.00 uur en kaarten kosten € 12,50. Locatie: Westzijde 75, Zaandam.
 • Het Ontroerend Goed koor treedt op in Wilhelminapark Wormerveer ter gelegenheid van het 125-jarig bestaan van het park. Het optreden is van 14.30 – 16.15 uur. Locatie: Wandelweg 53, Wormerveer.
Het Ontroerend Goed koor in Wilhelminapark Wormerveer
 • Eva Hoeke in gesprek met schrijver en journalist Rob Vreeken bij de Wormerveerse Vermaning. De lezing begint om 15.00 uur. Kaarten kosten € 18,50 (€ 15,00 voor leden van ’t Nut) en zijn te reserveren via de Wormerveerse Vermaning. Locatie: Zaanweg 57, Wormerveer.
 • Mini Dam tot Damloop voor kinderen van 4 t/m 13 jaar. Er zijn drie afstanden: 0,6 km (4 t/m 7 jaar), 1,2 km (8 en 9 jaar), 2,2 km (10 t/m 13 jaar). De start van de Mini Dam tot Damloop vindt plaats vlakbij de Burcht. Inschrijving kost € 5,00. Locatie: A.F. Savornin Lohmanstraat, Zaandam.
 • De Special bij de Fabriek is de film ‘ABBA: The Movie’. Dit fan event bevat exclusieve extra’s, waaronder een blik achter de schermen bij het drukbezochte ABBA: Voyage concert in Londen, tekstvideo’s van hits en uiterst zeldzame backstage materiaal van de 1977 tour. De film begint om 17.00 uur en kaarten kosten € 15,50. Ook te zien op 19 september om 20.00 uur. Locatie: Jan Sijbrandsteeg 12, Zaandam.
 • Het accordeon orkest Avanti Krommenie viert haar 35-jarig bestaan met een jubileumconcert. Het concert begint om 14.00 uur. Meer informatie is nog niet bekend.
 • Jazz @ ’t Zwet met live jazz muziek uit de Zaanstreek. Van 12.00 – 18.00 uur zijn er optredens van onder andere Blue Tone Big Band, Zaanse Big Band en Ratatouille. De toegang is gratis. Locatie: Poelweg 1, Wormer.

Dinsdag 19 september

 • De Special bij de Fabriek is de film ‘ABBA: The Movie’. Dit fan event bevat exclusieve extra’s, waaronder een blik achter de schermen bij het drukbezochte ABBA: Voyage concert in Londen, tekstvideo’s van hits en uiterst zeldzame backstage materiaal van de 1977 tour. De film begint om 20.00 uur en kaarten kosten € 15,50. Locatie: Jan Sijbrandsteeg 12, Zaandam.

Woensdag 20 september

 • In De Bieb in Zaandam is de expositie ‘Gezichten van dementie’ te bezoeken. De aquarel- en gefilmde portretten zijn gemaakt door kunstenaar Herman van Hoogdalem en (voormalig nieuwslezer en journalist) Gijs Wanders. Vanavond is er vanaf 19.30 uur een avondvullend programma ‘Leven en sterven bij dementie’. De avond wordt begeleid door Gijs Wanders De toegang is gratis en aanmelden kan door een e-mail te sturen naar Alzheimer Nederland afdeling Zaanstreek-Waterland. Locatie: Westzijde 170A, Zaandam.
 • Royal Opera House: Das Rheingold bij De Fabriek. Deze voorstelling wordt live uitgezonden vanuit het Royal Opera House in Londen en is inclusief een glaasje prosecco tijdens de eerste pauze. De voorstelling begint om 20.15 uur en kaarten kosten € 19,50. Locatie: Jan Sijbrandsteeg 12, Zaandam.
 • Tijdens de jaarlijkse Vredesweek organiseert stichting Samenbindende Projecten Zaanstreek (SSPZ) het evenement ‘Ontdek de vrede’ op het Hembrugterrein. Tussen 16.00 – 21.00 uur kunnen deelnemers in kleine groepjes langs verschillende plekken lopen – waaronder het Museum of Humanity – waar zij de vrede kunnen ontdekken via bijvoorbeeld verhalen, muziek, mozaïek en gesprekken. De wandeling met gids duurt ongeveer 1,5 uur. Deelname kost € 6,00 (€ 1,00 voor kinderen). Locatie: Verlorenspoor, Zaandam.

Donderdag 21 september

 • Orgelconcert Jaap Zwart met medewerking van Heiko ter Schegget in de Oostzijderkerk. Het concert begint om 20.00 uur en kaarten kosten € 15,00 (€ 10,00 t/m 8 jaar). Locatie: Zuiddijk 1, Zaandam.
 • De film ’50+ Jeanne Du Barry’ is vanmiddag de Special bij De Fabriek. De film begint om 15.00 uur en kaarten kosten € 10,50 (en voor 50plussers € 8,00). Locatie: Jan Sijbrandsteeg 12, Zaandam.

Vrijdag 22 september

 • De Nile Rodgers Tributeband geeft een optreden in de Bullekerk. Een 10-koppige band, met onder andere zangeres Irma Derby, bekend van de X-Factor en ‘Donna’s Hot Stuff’. Het optreden is van 20.00 – 22.30 uur en kaarten kosten € 20,00. Locatie: Westzijde 75, Zaandam.
 • Seizoen 2023 – 2024 wordt bij theater De Kaasfabriek afgetrapt met een voorstelling van Kees van Amstel. De cabaretvoorstelling ‘Vluchtweg altijd vrijhouden’ begint om 20.00 uur en kaarten kosten € 20,00 (incl. consumptie). Locatie: Dorpsstraat 206, Wormer.
 • Lorena en Micha (van Lorena + The Tide) treden op in de Zuidervermaning. Het optreden begint om 20.15 uur en kaarten kosten € 10,00. Locatie: Zuideinde 233 Westzaan.
 • Het Nederlands Film Festival opent vandaag met de film Sweet Dreams bij De Fabriek. Voorafgaand wordt er door de Zaanse filmjournalist Alexander Zwart een inleiding gegeven. De film begint om 19.00 uur en kaarten kosten € 10,50. Locatie: Jan Sijbrandsteeg 12, Zaandam.

Zaterdag 23 september

 • Concerten bij Kaarslicht seizoen 2023-2024 gaat in de kerk van Jisp van start met een optreden van Hannes Minnaar. Het concert begint om 20.15 uur. Kaarten kosten € 20,00 en zijn te reserveren via reserveren@concertjisp.nl. Locatie: Dorpsstraat 46, Jisp.
Hannes Minnaar
 • Kindertheatergroep Nooitgedacht geeft de voorstelling ‘Groei!’ (voor 4+) in de Zuidervermaning. De voorstelling over groter worden, opgroeien en de voordelen van klein zijn, begint om 14.00 uur. Kaarten kosten € 7,50. Locatie: Zuideinde 233 Westzaan.
Theatergroep Nooitgedacht – Groei
 • Het festival ‘Zaandijk Aan Tafel!’ met een grootse voorstelling in de (lege) fabriekshal van v/h het Pielkenrood/Ardagh (achter de Zaandijkerkerk). De voorstelling is vandaag en morgen te bezoeken.
 • De schilderijen en tekeningen van Iet Sman zijn te bezichtigen bij Zaansgroen. De expositie is vandaag en morgen van van 13.00 – 17.00 uur te bezoeken. De toegang is gratis. Locatie: Zeemansstraat 54, Zaandam.
 • Darwinpark Festival van 13.00 – 22.00 uur met een markt, workshops, community art en sport en spel. En natuurlijk optredens van verschillende artiesten en een open podium voor lokaal talent. Bij diverse kraampjes is er eten. De toegang tot het festival is gratis. Locatie: De Weer 31, Zaandam.
 • Lebbis & Jansen geven de voorstelling ‘Subliem (Try-out)’ in theater de KunstGreep. Subliem is de Oudejaars 2023. De voorstelling begint om 20.30 uur en kaarten kosten € 21,00. Locatie: Kerkbuurt 4, Oostzaan.
 • Het Zaanse Regenboogcafe organiseert een karaokemiddag in het Zaanse Hoekje. De middag is van 14.30 – 17.30 uur. Locatie: De Watering 1, Zaandam.
 • Collegium Vocale met orkest vanaf 17.00 uur in de Oostzijderkerk. Locatie: Zuiddijk 1, Zaandam.

Zondag 24 september

 • Het festival ‘Zaandijk Aan Tafel!’ met een grootse voorstelling in de (lege) fabriekshal van v/h het Pielkenrood/Ardagh (achter de Zaandijkerkerk). De voorstelling is vandaag te bezoeken.
 • De schilderijen en tekeningen van Iet Sman zijn te bezichtigen bij Zaansgroen. De expositie is van van 13.00 – 17.00 uur te bezoeken. De toegang is gratis. Locatie: Zeemansstraat 54, Zaandam.
 • Donna Musica presenteert ‘De vergeten Diva’ in de Protestante kerk in AssendelftDonna Musica presenteert ‘De vergeten Diva’ in het Reghthuys. Een muzikale vertelling over het opmerkelijke leven van de grootste zangeres van de 19e eeuw. De voorstelling is van 15.00 – 16.30 uur en kaarten kosten € 20,00. Kaarten kun je reserveren via Donna Musica. Locatie: Dorpsstraat 364, Assendelft.
 • COV Zaanstreek maakt een muzikale reis door de tijd in de Bullekerk. Een concert in samenwerking met het Friday Brass Ensemble, een klassiek koperblazersensemble met een oorsprong in de kerkmuziek. Op het repertoire staan composities van o.a. Hildegard von Bingen, Monteverdi en Praetorius. Het concert begint om 14.00 uur en kaarten kosten € 23,50 (€ 15,00 voor jongeren t/m 16 jaar). Locatie: Westzijde 75, Zaandam.
 • Kindertheater in de Wormerveerse Vermaning. ‘&Julia, de Musical’ (vanaf 6 jaar) is een komische, muzikale en interactieve voorstelling over liefde, strijd en omgaan met teleurstelling. De voorstelling is van 11.00 – 12.00 uur en kaarten kosten € 10,00. Locatie: Zaanweg 57, Wormerveer.
 • Zaan de Wandel vanaf zwembad De Crommenije. Tijdens de elfde editie van [Z]aan de Wandel kun je kiezen uit 5, 10 of 15 km. Het evenement begint om 09.30 uur. Deelname kost afhankelijk van de afstand € 10,00 / € 12,50 / € 15,00. Deelnemen kan door je in te schrijven op de website van Zaan de Wandel. Locatie: Rosariumpark 1, Krommenie.
 • Vocaal Ensemble Intermezzo (o.l.v. dirigent Frank Hilberink) en Bas Westerhof geven een concert in het kerkje van Krommeniedijk. Het concert begint om 15.00 uur en kaarten kosten € 10,00 (incl. koffie/thee). Reserveren kan door een mail te sturen. Locatie: Krommeniedijk 182, Krommenie.
Vocaal Ensemble Intermezzo

Woensdag 27 september

 • Het eerste koffieconcert met Wouter Harbers en strijkkwartet ‘Romance’ na de zomer in de Bullekerk. Op het programma staan werken van Bach tot Einaudi. Het concert begint om 11.00 uur en de toegang is gratis. Locatie: Westzijde 75, Zaandam.
 • In verband met de Bodemdierendagen (de nationale actieweek voor de natuur) vertoont De Fabriek de film ‘Onder het Maaiveld Junior’. Met speciale video-introductie van TV-boswachter Ruben en voorleesvideo De Regenmaker, voorgelezen door onder andere Frank Lammers en Meester Sander. De film begint om 15.00 uur en kaarten kosten € 7,00. Ook te zien op 1 oktober om 14.00 uur en 4 oktober om 15.00 uur. Locatie: Jan Sijbrandsteeg 12, Zaandam.
 • Voorpremière van de slotfilm van het Nederlands Film Festival 2023 bij De Fabriek. De film Zomervacht begint om 20.10 uur en kaarten kosten € 10,50. Locatie: Jan Sijbrandsteeg 12, Zaandam.

Donderdag 28 september

 • Theatergroep Suburbia geeft de voorstelling ‘EX’ bij theater de KunstGreep. De voorstelling begint om 20.30 uur en kaarten kosten € 21,00. Locatie: Kerkbuurt 4, Oostzaan.
 • De film ’50+ Il Colibrì’ is vanmiddag de Special bij De Fabriek. De film begint om 15.00 uur en kaarten kosten € 10,50 (en voor 50plussers € 8,00). Locatie: Jan Sijbrandsteeg 12, Zaandam.

Vrijdag 29 september

 • Vanaf vandaag presenteert het Zaans Museum de nieuwe tentoonstelling ‘Stroom. De Zaan in beweging.’ Documentair fotografen Bert Verhoeff en David Galjaard laten de veranderingen zien in het oudste industriegebied van Europa. Architect en rijksbouwmeester Floris Alkemade en muzikant Tim Knol spreken ieder een audiotour in. De tentoonstelling is nog t/m 31 maart 2024 te bezoeken. Kaarten voor het Zaans Museum kosten € 14,50 (t/m 3 jaar gratis, 4 t/m 17 jaar € 7,50). Locatie: Schansend 7, Zaandam (Zaanse Schans).
Foto Bert Verhoeff
 • Dansavond met DJ Patrick in de Bullekerk. Vanaf 21.00 uur kun je swingen op heerlijke muziek uit de jaren ’70 en ’80. Kaarten kosten € 8,50 in de voorverkoop (€ 10,00 aan de deur). Locatie: Westzijde 75, Zaandam.

Zaterdag 30 september

 • Theaterconcert Vive la Chanson! in de Bullekerk. Zangeres Britta Maria, pianist/zanger Maurits Fondse en accordeonist Oleg Fateev spelen ontroerende en opzwepende Franse chansons van grote Franse zangers als Aznavour en Yves Montand. Tussen de chansons door vertellen zij bijzondere verhalen achter de liedjes en anekdotes over de grote Franse chansonniers, aangevuld met zelf geschreven Franse chansons en een enkele vertaling naar het Nederlands. Het concert begint om 20.00 uur en kaarten kosten € 20,00. Locatie: Westzijde 75, Zaandam.
 • Kinga Wieczorek met de expositie ‘Het grotere verhaal’ bij Zaansgroen. Vanuit gesprekken met 7 personen uit de Zaanstreek heeft hij 7 kunstwerken gemaakt. De boodschap die hij wil uitdragen met deze interactieve expositie is dat iedereen iets kan doen voor een ander. De expositie is vandaag en morgen van 13.00 – 17.00 uur te bezoeken. De toegang is gratis. Locatie: Zeemansstraat 54, Zaandam.
 • Rommelmarkt bij buurtcentrum de Bovenkruier. Iedere laatste zaterdag van de maand is de rommelmarkt van 09.30 – 14.00 gratis te bezoeken. Locatie: Drielse Wetering 49, Zaandam.
 • Karin Bloemen & Old School Band geven de voorstelling ‘Billie, Aretha, Norah, Amy… Karin! (try-out)’ bij theater de KunstGreep. De voorstelling begint om 20.30 uur en kaarten kosten € 26,00. Locatie: Kerkbuurt 4, Oostzaan.
 • Zaanse Molendag. Op deze dag zijn vrijwel alle molens van De Zaansche Molen voor publiek geopend.

Zondag 1 oktober

 • In verband met de Bodemdierendagen (de nationale actieweek voor de natuur) vertoont De Fabriek de film ‘Onder het Maaiveld Junior’. Met speciale video-introductie van TV-boswachter Ruben en voorleesvideo De Regenmaker, voorgelezen door onder andere Frank Lammers en Meester Sander. De film begint om 14.00 uur en kaarten kosten € 7,00. Ook te zien op 4 oktober om 15.00 uur. Locatie: Jan Sijbrandsteeg 12, Zaandam.
 • Rondleiding met gids op het Hembrugterrein. De rondleiding is van 11.00 – 12.30 uur en eindigt bij Artzaanstad met een gratis kopje koffie of thee. Deelname kost € 11,50. Locatie: Kanonnenloods 14, Zaandam.
 • Een tour de chant in de Wormerveerse Vermaning met David Vos en Nettie Krull. De voorstelling begint om 15.00 uur en kaarten kosten € 18,50. Locatie: Zaanweg 57, Wormerveer.
 • Jazz Inverdan met een optreden van het kwartet Mixing Memory and Desire. Het optreden begint om 16.00 uur en kaarten kosten € 18,00. Locatie: Westzijde 80, Zaandam.
Mixing Memory and Desire (foto: Ben Bahlmann)

Dinsdag 3 oktober

 • Zilveren Meesterwerken uit de Zaanstreek in de Wormerveerse Vermaning. Een historische biografie van de Joodse zilversmeden familie S. I. Vet & zn. door Jeanne Douwes en Arno Bruitsman. De voorstelling begint om 14.30 uur en kaarten kosten € 7,50 (gratis voor leden van ’t Nut). Locatie: Zaanweg 57, Wormerveer.

Woensdag 4 oktober

 • In verband met de Bodemdierendagen (de nationale actieweek voor de natuur) vertoont De Fabriek de film ‘Onder het Maaiveld Junior’. Met speciale video-introductie van TV-boswachter Ruben en voorleesvideo De Regenmaker, voorgelezen door onder andere Frank Lammers en Meester Sander. De film begint om 15.00 uur en kaarten kosten € 7,00. Locatie: Jan Sijbrandsteeg 12, Zaandam.

Donderdag 5 oktober

 • Masterclass Zaans Poppanel bij Podium de Flux. Drie Zaanse muzikanten naar De Flux om hun ervaringen binnen de Zaanse- en Nederlandse muziekscene te delen. Deze avond vormen Reniet Vrieze, Jeroen Booy en Ruben Hoeke het poppanel. De masterclass is van 19.30 – 21.00 uur en aansluitend vindt er een FLUX jamsessie plaats. Kaarten kosten € 7,50 in de voorverkoop (€ 10,00 aan de deur). Locatie: Hemkade 48, Zaandam.

Vrijdag 6 oktober

 •  Elsje en de Bluesmannen geven de voorstelling ‘On The Road Again’ in de Bullekerk. Actrice Elsje de Wijn en zeven muzikanten reizen in de voorstelling terug naar de eerste decennia van de 20e eeuw, de tijd waarin blues via grammofoonplaten, jukebox, radio en liveshows populair werd bij een groot publiek. De voorstelling begint om 20.00 uur en kaarten kosten € 20,00. Locatie: Westzijde 75, Zaandam.
Elsje en de Bluesmannen 
 • Cultureel Centrum Oostzaan wordt officieel geopend met een muzikaal theaterprogramma in de theaterzaal van De Kunstgreep, verzorgd door JP den Tex en muzikale vrienden. Het programma ‘Mooiste Liedjes’ besteedt speciale aandacht aan de tachtiger jaren. Het optreden is van 20.00 – 22.00 uur en kaarten kosten € 15,00. Locatie: Kerkbuurt 4, Oostzaan.
JP den Tex

Zaterdag 7 oktober

 • Roots aan de Zaan organiseert het optreden van LAÏS. Het duo LAÏS bestaat uit Jorunn Bauweraerts en Nathalie Delcroix. Het optreden begint om 20.00 uur en kaarten kosten € 27,00 (voor leden € 18,00). Reserveren kan door een mail te sturen naar Roots aan de Zaan. Locatie: Westzijde 148, Zaandam (Pasveerzaal/Fluxus).
LAÏS
 • Tussen 11.00 – 13.00 uur kun je vrijblijvend kijken bij roeivereniging Zaankanaries. Met een ervaren instructeur ga je het water op en kun je ervaren wat het is om te roeien. Locatie: Veerdijk 28A, Wormer.
 • De Culturele Raad presenteert Susan Smit in de Bullekerk. Susan is een veelgevraagd spreekster. Ze beschouwt spiritualiteit en literatuur als haar grootste passies. De avond begint om 20.00 uur en kaarten kosten € 15,00. Locatie: Westzijde 75, Zaandam.
Susan Smit
 • Fotomeetup expositie van Zaanse fotografen bij Zaansgroen. De foto-expositie is vandaag en morgen van 13.00 – 17.00 uur te bezoeken. De toegang is gratis. Locatie: Zeemansstraat 54, Zaandam.
 • Het Vlaams-Nederlands cabaretduo Grof Geschud met de voorstelling ‘Kroost (try-out)’ bij Podium Oost-Knollendam (POOK). De voorstelling begint om 20.30 uur en kaarten kosten € 15,00. Locatie: Dorpsstraat 95, Oostknollendam.

Zondag 8 oktober

 • Fotomeetup expositie van Zaanse fotografen bij Zaansgroen. De foto-expositie is van 13.00 – 17.00 uur te bezoeken. De toegang is gratis. Locatie: Zeemansstraat 54, Zaandam.
 • Niek en Guy geven de voorstelling ‘Es Rever’ in de Bullekerk. De voorstelling, een mix van magie, theater en muziek, begint om 15.00 uur en kaarten kosten € 16,50. Locatie: Westzijde 75, Zaandam.
Niek & Guy
 • Jos van Beest ontvangt saxofonist Scott Hamilton (USA) in de Wormerveerse Vermaning. Het optreden begint om 15.00 uur en kaarten kosten € 18,50. Locatie: Zaanweg 57, Wormerveer.
 • Radio 9 bestaat 25 jaar en dat wordt gevierd met een feestje in theater de KunstGreep. Locatie: Kerkbuurt 4, Oostzaan. Meer informatie is nog niet bekend.
 • Donna Musica presenteert ‘De vergeten Diva’ in het Reghthuys. Een muzikale vertelling over het opmerkelijke leven van de grootste zangeres van de 19e eeuw. De voorstelling is van 15.00 – 16.30 uur en kaarten kosten € 20,00. Kaarten kun je reserveren via Donna Musica. Locatie: Kerkbuurt 35, Westzaan.

Vrijdag 13 oktober

 • Meet & Greet vrijwilligersmarkt van 18.30 – 21.00 uur Buurtcentrum de Bovenkruier. Zaankanters voor elkaar organiseert jaarlijkse deze markt waarbij verschillende vrijwilligersorganisaties een kijkje bieden in de vrijwilligerskeuken. Locatie: Drielse Wetering 49, Zaandam.
 • Het Zaans Showorkest en Het Kapiteinskoor brengen gezamenlijk een concert met de titel ‘Showtime aan Zee’. Het concert in de Bullekerk begint om 20.00 uur en kaarten kosten € 15,00. Locatie: Westzijde 75, Zaandam.

Zaterdag 14 oktober

 • Lidewij van der Voort & Fred Jacobs geven een concert in de Zuidervermaning. Het snarenduo verkent de Engelse barok op de grens tussen kunst- en volksmuziek, continentale mode en lokale specialiteiten. Het concert begint om 20.15 uur en kaarten kosten € 29,00. Kaarten kun je bestellen via Organisatie Oude Muziek. Locatie: Zuideinde 233, Westzaan.
 • Moods – Pink Floyd Tribute Band geeft een optreden in de Bullekerk. Deze keer staat “Wish you were here” centraal. Het concert begint om 20.00 uur en kaarten kosten € 20,00. Locatie: Westzijde 75, Zaandam.
 • De Zaanse Big Band treedt op bij zorgcentrum Pennemes. Het optreden begint om 14.15 uur. Locatie: Bloemgracht 95, Zaandam.
 • Susan van Ham & Carla de Graaf exposeren bij Zaansgroen. Susan is beeldend kunstenaar en maakt installaties en sculpturen van gevonden materialen. Het werk van Carla bestaat uit schilderijen en ruimtelijk werk. De expositie is vandaag en morgen van 13.00 – 17.00 uur te bezoeken. De toegang is gratis. Locatie: Zeemansstraat 54, Zaandam.

Zondag 15 oktober

 • Susan van Ham & Carla de Graaf exposeren bij Zaansgroen. Susan is beeldend kunstenaar en maakt installaties en sculpturen van gevonden materialen. Het werk van Carla bestaat uit schilderijen en ruimtelijk werk. De expositie is van 13.00 – 17.00 uur te bezoeken. De toegang is gratis. Locatie: Zeemansstraat 54, Zaandam.
 • Trio Maracuja (Lucas, Daniel en Femke) geven een concert in de Wormerveerse Vermaning. Het concert met Braziliaanse muziek begint om 15.00 uur. Locatie: Zaanweg 57, Wormerveer. uitverkocht
 • A-capellakoor Cantabile geeft een jubileumconcert in de Kerk aan het Noordeinde in Wormerveer. Het jubileumconcert ter ere van het 50-jarig bestaan van het koor begint om 15.00 uur. Locatie: Noordeinde 20, Wormerveer.
 • Het kleine Theater geeft de kindervoorstelling ‘Roodkapje’ in theater de Kaasfabriek. Na 388 jaar is Roodkapje het ineens beu. Altijd hetzelfde verhaal. Ze besluit het eens helemaal anders te doen De voorstelling begint om 11.00 uur en kaarten kosten € 8,00. Locatie: Dorpsstraat 206, Wormer.
 • De winnaars van het Jan Pasveer Concours 2023 geven een optreden in de Jisper Kerk. Het optreden begint om 15.00 uur. Locatie: Dorpsstraat 119, Jisp.
 • Popup Choir Singalong ‘ABBA – Mammia Mia’ in de Bullekerk. Maarten Bos en Tijmen de Koning nemen het publiek mee met alle hits. De singalong begint om 14.00 uur en kaarten kosten € 12,50. Locatie: Westzijde 75, Zaandam.
Maarten Bos en Tijmen de Koning

Woensdag 18 oktober

 • Gemeentearchief Zaanstad en Vereniging Zaans erfgoed organiseren dit jaar opnieuw samen de Grote Zaanse Geschiedenis Quiz in het Zaantheater. Teams strijden om de eer en mooie prijzen en het publiek mag meegenieten. De avond begint om 19.30 uur en kaarten kosten € 5,00. Locatie: Nicolaasstraat 3, Zaandam.
 • Ton Kas geeft de cabaretvoorstelling ‘Vrolijke kerst met Ton Kas (try-out)’ in theater De Kunstgreep. De voorstelling gaat ‘nul komma nul’ over kerst. Om 20.30 uur begint de voorstelling en kaarten kosten € 21,00. Locatie: Kerkbuurt 4, Oostzaan.

Vrijdag 20 oktober

 • De tribute band ST★RMAN brengt een ode aan het leven van David Bowie met ‘The Dutch David Bowie Tribute’ in de Bullekerk. Het optreden begint om 20.00 uur en kaarten kosten € 27,50. Locatie: Westzijde 75, Zaandam.  UITVERKOCHT

Zaterdag 21 oktober

 • Concerten bij Kaarslicht met Sara Kaputsin en Shuann Chan in de kerk van Jisp. Het concert begint om 20.00 uur. Kaarten kosten € 19,00 en zijn te reserveren via reserveren@concertjisp.nl. Locatie: Dorpsstraat 46, Jisp.
 • Javier Guzman geeft de cabaretvoorstelling ‘Laatste wissel (try-out)’ in theater De Kaasfabriek. De voorstelling (vanaf 16 jaar) begint om 20.00 uur en kaarten kosten € 20,00. Locatie: Dorpsstraat 206, Wormer.
 • Metal Jam in de Groote Weiver. The Metal Jam een evenement met open podium dus inschrijven is niet nodig. Toegang en deelname zijn gratis. Neem wel je vuurvaste kleding mee want deze editie gaat Straight to HELL! Dat betekent Extreme riffs, Moshpits en stagediven waar mogelijk. De Metal Jam begint om 20.30 uur. Locatie: Industrieweg 1a, Wormerveer.
 • We kijken er naar uit jullie te mogen ontvangen.

Zondag 22 oktober

 • Flamenco en meer in de Wormerveerse Vermaning. Een muzikale reis door de leefwereld van gitarist Jeff Heijne. Het optreden begint om 15.00 uur en kaarten kosten € 18,50. Locatie: Zaanweg 57, Wormerveer.
 • De drie musici Nard Reynders, Edwin Schimscheimer en Maaike Widdershoven maken samen een muzikale reis in de Bullekerk. Je kunt muziek van Puccini, Debussy, Bernstein, Nelson Mandela, Toon Hermans als ook een Oekraïens lied verwachten. Het optreden begint om 15.00 uur en kaarten kosten € 25,00. Locatie: Westzijde 75, Zaandam.
Maaike Widdershoven, Nard Reynders en Edwin Schimscheimer
 • Jazz Inverdan met een optreden van Humph. Ter ere van het twintigjarig bestaan is de groep Humph de afgelopen zomer de studio in gedoken. Ze hebben het debuutalbum Klankzand geproduceerd en presenteren deze vandaag. Het optreden begint om 16.00 uur en kaarten kosten € 10,00 (incl. exemplaar van de cd). Locatie: Westzijde 80, Zaandam.

Check altijd:

Nog meer? Check de Zaanse Evenementen Kalender.

Langlopend

Van 28 juni t/m 1 september is de expositie ‘Zomerhuisjes in Egmond’ in te bezichtigen in het stadhuis. De expositie is in de publiekshal te bezoeken tijdens de openingstijden van het stadhuis. De toegang is gratis Locatie: Stadhuisplein 100, Zaandam.

Zomerhuisjes in Egmond

Van 3 augustus t/m 13 september is in het bezoekerscentrum van de Poelboerderij een tentoonstelling met werk van Kees Versteeg. Het tentoongestelde werk bestaat uit linoleumsnedes (reductietechniek) en etsen. Hij maakt voornamelijk figuratief werk, verstilde natuurimpressies en landschappelijke elementen. De expositie is dagelijks van 09.30 – 16.00 uur te bezichtigen. De toegang is gratis. Locatie: Veerdijk 106, Wormer.

Weidemolen – Kees Versteeg

Van 1 t/m 22 september is de expositie ‘Gezichten van dementie’ te bezichtigen in De Bieb in Zaandam. De aquarel- en gefilmde portretten zijn gemaakt door kunstenaar Herman van Hoogdalem en (voormalig nieuwslezer en journalist) Gijs Wanders. Er zijn 2 avondvullende programma’s bij te wonen. Op 1 september vertellen Hermane en Gijs vertellen over de totstandkoming van deze bijzondere portretten. Op 20 september begeleid Gijs het programma ‘Leven en sterven bij dementie’. Beide avonden beginnen om 19.30 uur. De toegang is gratis en aanmelden kan door een e-mail te sturen naar Alzheimer Nederland afdeling Zaanstreek-Waterland. Locatie: Westzijde 170A, Zaandam.

Van 15 augustus t/m 23 september is een fototentoonstelling van Wim Habernickel te zien in Chocolaterie De Cacaoboom. Elke dag fietst Wim door de streek en legt bijzondere beelden vast, maar ook architectuur en beeldende kunst hebben zijn warme belangstelling. Chocolaterie De Cacaoboom is open van dinsdag t/m zaterdag
van 10.30 – 16.30 uur. Locatie: Lagedijk 142, Zaandijk.

Foto Wim Habernickel

Tot 1 oktober is in het museum Zaanse Tijd de expositie ‘Koffietijd’ met typisch Nederlandse antieke wandklokken bezoeken. Er wordt aandacht besteed aan het klassieke jaren zeventig-klokkenservies van Nutroma. Mocht je eigen klokkenservies niet compleet zijn, in de winkel bij het museum zijn alle serviesdelen in voorraad – en ook volledige vintage klokkenserviezen zijn verkrijgbaar. De tentoonstelling ‘Koffietijd’ loopt nog tot 1 oktober en is dagelijks tussen 10.00 – 17.00 uur te bezoeken. Kaarten kosten € 11,00 (€ 5,50 voor kinderen van 4 t/m 17 jaar en t/m 3 jaar gratis). Locatie: Kalverringdijk 3, Zaandam.

Van 14 september t/m 25 oktober exposeert Fotoclub Zaanland in De Poelboerderij. Eén keer in de maand gaan de leden van de club met elkaar op pad om op zeer uiteenlopende locaties te fotograferen. De expositie heeft het thema ‘Natuur’ en is dagelijks van 09.30 – 16.00 uur te bezichtigen. Locatie: Veerdijk 106 in Wormer. 

Foto van Fotoclub Zaanland

Van 29 september 2023 t/m 31 maart 2024 presenteert het Zaans Museum de nieuwe tentoonstelling ‘Stroom. De Zaan in beweging.’ Documentair fotografen Bert Verhoeff en David Galjaard laten de veranderingen zien in het oudste industriegebied van Europa. Architect en rijksbouwmeester Floris Alkemade en muzikant Tim Knol spreken ieder een audiotour in. Kaarten voor het Zaans Museum kosten € 14,50 (t/m 3 jaar gratis, 4 t/m 17 jaar € 7,50).Locatie: Schansend 7, Zaandam (Zaanse Schans).

De Zaanwerf – Bert Verhoeff

Samenstelling: Merel Kan & Piet Bakker (De Orkaan) op basis van informatie van culturele instellingen en lezers. Ook activiteit op laten nemen? Mail naar agenda@deorkaan.nl

Deel dit artikel:

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *