Jubileum met topfoto (Najib!)

We kregen een bericht van Sandra Muhlhaus over buurtcentrum de Pelikaan in Krommenie dat dit jaar 40 jaar bestaat. “Dat gaan we natuurlijk vieren en wel op zaterdag 16 september.”

Ze vroeg ook of De Orkaan daar niet wat aandacht aan zou willen besteden, “met een stukje historie, het belang van een buurthuis in een dorp en over de toekomst van de Pelikaan in combinatie met een cultuurzaal aan het Durghorstplantsoen (als die plannen doorgaan…) en natuurlijk de aankondiging van het jubileumfeest.”

Dat doen we natuurlijk graag en daarom gingen we op zoek naar een mooie historische foto om het artikel te illustreren. En die vonden we in het onvolprezen gemeentearchief van Zaanstad.

Henk van der Leur maakte deze van Brahim Fattah (l) en Najib Amhali (r) bij het cultuurfeest in De Pelikaan. (1980-1985 staat erbij als tijdsaanduiding maar als de Pelikaan uit 1983 komt komt deze foto dus uit het begin).

Door Piet Bakker. Bronnen: mail Pelikaan, foto: archief Zaanstad.

Deel dit artikel:

3 reacties

  • jan warrring

    Buurthuis De Pelikaan bestaat veel langer ze vielen onder stichting buurthuiswerk Krommenie jaren 70 ze zijn verhuisd naar waar ze nu zitten in 1983 vreemd jubileum?

  • Inge Visser

    Ik vind het ook een wat vreemd jubileumjaar, maar vermoedelijk houden ze hierbij de opening van het gebouw aan de Kervelstraat aan. De Pelikaan zat eerst in een houten gebouwtje achter ” Boon” aan de Heiligeweg, waar nu een woonwagenkamp is gevestigd. Daar zat het buurthuis zeker al eerder dan 1983, want indertijd had je ook kinderdorp in de laatste week vd zomervakantie, wat bedoeld was voor kinderen die nog niet naar de huttenbouw mochten. Je speelde dan in kartonnen huisjes die ze maakten van tv dozen.Tevens had je cursussen, ballet, gitaarles en knutselmiddag op woensdag in het oude houten gebouw. In die tijd was ik zelf vier of vijf jaar oud en kwam daar heel vaak. Dat is dus omstreeks 1980 geweest. Later in 1983/ 1984 is een gloednieuw buurthuis neergezet tegenover de brandweerkazerne aan de Kervelstraat. Het karakteristieke gebouw van PSZ De Iglo is toen gesloopt en zij gingen ook op in de Pelikaan. De foto van Najib komt waarschijnlijk uit 1986 of nog later, gezien zijn uiterlijk en coltrui met borduursel. Waarschijnlijk is deze gemaakt in de tienerruimte in het gebouw aan de Kervelstraat. De muurschildering herinner ik mij niet.

  • Sandra Muhlhaus

    Zou dit niet in buurtcentrum de Palmboom zijn geweest, gezien de muurschildering?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *