Op de plek van de gesloopte Drughorst in Krommenie komen zo’n 44 huurwoningen van Parteon én een buurthuis met een cultuurpodium. Voorlopig heet dit ‘innovatieve concept buurthuis nieuwe stijl’ De Nieuwe Pelikaan. Maar suggesties voor een nog betere naam zijn welkom.

Wethouder René Tuijn is blij, heel blij zelfs:

“Ik ben heel blij dat we dit voorstel namens het college kunnen voorleggen aan de raad. Een nieuwe ontwikkeling en een bijzonder voorbeeld. Combinatie buurthuis en culturele ontmoetingsplek, echt uniek. Ik ben trots om dit toe te voegen aan Zaanstad-Noord in een mooie samenwerking met Parteon en Stichting Buurtcentrum De Pelikaan!”

Met de bouw van ‘nul-treden-woningen’ wil Parteon inzetten op de doorstroom van senioren die dan ook eengezinswoningen moeten achterlaten voor gezinnen.

Het ‘buurthuis nieuwe stijl’ levert efficiency- en financiële voordelen op aldus de gemeente: ontmoeting én cultuur met bijzondere aandacht voor jeugd en jongeren. De Nieuwe Pelikaan “wordt duurzaam aangevlogen met de inzet van een programmamaker die zowel bestaande (buurthuis)activiteiten en -initiatieven faciliteert, als nieuwe culturele en maatschappelijke initiatieven en activiteiten aanjaagt en ontwikkelt” aldus het persbericht van Zaanstad.

De gemeenteraad moet het voorstel goedkeuren.

Door Piet Bakker. Bron: Persbericht Zaanstad. Foto: Piet Schoone (braakliggend Durghorst-terrein, oktober 2023).