Vandaag o.a.: markt in Zaandijk (foto bovenaan), vrijheidsbrunch bij De Bullekerk, Green & Country Fair in het Wilhelminapark Wormerveer, expositie Zaans Grafisch Collectief in de Zuidervermaning Westzaan, Jazz Inverdan met een speciaal Bevrijdingsdagconcert in Zaandam, expositie schilder Gerard Mooy in het Weefhuis.

Verderop deze week: het Renaissance Strijkkwartet bij de MuziekHaven, Hockeyclub ZHC De Kraaien houdt een open dag, Open Boerderijdag bij de familie Bax, ‘Wildbloei’ in theater De KunstGreep, Hannah Aldridge met ‘Dream of America bij Podium De Flux.

Zondag 5 mei

 • De Bullekerk en 4 en 5 mei Comité Zaanstad organiseren een vrijheidsbrunch. Schuif aan aan tafel waar wordt gepraat over wat oorlog met mensen doet en de noodzakelijkheid van vrede. De lunch begint om 12.30 uur en deelname kost € 12,50 (excl. € 1,00 reserveringskosten). Locatie: Westzijde 75, Zaandam.
De Bullekerk en 4 en 5 mei Comité Zaanstad organiseren een vrijheidsbrunch. (Foto: De Bullekerk)
 • Jongeren van theaterschool Theatermijn met ‘Theater na de Dam’ in de Zuidervermaning. De jongeren verdiepten zich in de geschiedenis van Zaandam ten tijde van de Tweede Wereldoorlog. De voorstelling begint om 16.00 uur en de toegang is gratis (aanmelden verplicht). Locatie: Zuideinde 233, Westzaan.
 • ZaanFolk Sessie vanaf 16.30 uur café De Melterij. Het wordt een speciale editie. Met aansluitend op de sessie twee optredens. Tijdens de sessie wordt breed repertoire aan folkliederen en folkmelodieën gespeeld. Iedereen mag daarbij aanschuiven. Rond 18.00 uur is er een optreden van de Engelse zanger/gitarist Martin Cruse. Daarna is het de beurt aan de Zaanse americana/bluegrass formatie Mississippi. Locatie: Wandelweg 76, Wormerveer
De Zaanse americana/bluegrass formatie Mississippi treedt op in café De Melterij. (Foto aangeleverd)
 • Schilder Gerard Mooy geeft een expositie in het Weefhuis. Hij maakt karakteristieke, krachtige olieverfschilderijen op klein formaat, meestal 30 x 30 cm of 24x 30 cm. De expositie is van 13.00 – 17.00 uur te bezichtigen. De toegang is gratis. Locatie: Lagedijk 39, Zaandijk.
 • Shakespeare’s Macbeth op het witte doek. Vanaf 16.30 uur te zien in De Fabriek. Met Ralph Fiennes en Indira Varmah. Een meeslepend verhaal over hebzucht, moord, deceptie en bijgeloof. Kaarten kunnen hier gereserveerd worden. Locatie: Jan Sijbrandssteeg 12, Zaandam.
Shakespeare’s Macbeth in De Fabriek. (Foto: De Fabriek)
 • Zaandijk Leeft! houdt een Bevrijdingsdagontbijt. Tot 11.30 uur is het ontbijt op de Dijk. De ontbijttafels staan gedekt vanaf Het Zaanse Bakkertje tot aan de Parkstraat. Het ontbijt is uitverkocht; alle 200 plaatsen zijn bezet. Na het ontbijt worden de marktkramen omgetoverd tot een kleine Puur & Ambachtsmarkt. De markt duurt van 12.00 tot 17.00 uur. De Lagedijk is vanaf het Schoolpad tot de Parkstraat afgesloten voor alle verkeer.
 • Green & Country Fair van 11.00 – 16.00 uur in Wilhelminapark Wormerveer. De toegang is gratis. Locatie: Wandelweg 53, Wormerveer.
 • Het Zaans Grafisch Collectief geeft van 13.30 – 16.30 uur een expositie in de Zuidervermaning. Te zien zijn ongeveer 32 werken waar onder etsen, linosnedes, monoprints en tetraprints. De toegang is gratis (een vrijwillige bijdrage wordt op prijs gesteld). De expositie is ook geopend 11 en 12 mei. Locatie: Zuideinde 233, Westzaan.
Het Zaans Grafisch Collectief in de Zuidervermaning.
Het Zaans Grafisch Collectief in de Zuidervermaning.
 • Jazz Inverdan met een speciaal Bevrijdingsdagconcert: Duo-estafette ‘Zaans Onderonsje’. Een keur aan improvisatoren uit de Zaanstreek gaat als duo’s in estafettevorm voor een bijzondere middag zorgen in de Doopsgezinde Vermaning. Het concert begint om 15.30 uur en kaarten kosten € 18,00. Locatie: Westzijde 80, Zaandam.
 • De derde editie van de Zaanse Speciaalbier Route duurt van 14.00 tot 20.00 uur. Een (willekeurige) fietsroute langs Brouwerij Hoop, Proeflokaal de Kruis, Het Tolhuys aan de Zaan, Café de Fabriek en Café Swart. Deelname aan de route kost €36,00 per persoon. Daarvoor ontvang je op iedere locatie een tapbier inclusief hapje. Je kan hier een kaartje reserveren.
5-mei-speciaal-bier-route 2024

Verderop deze week:

Woensdag 8 mei

 • Het Renaissance Strijkkwartet bij de MuziekHaven. Het Renaissance Strijkkwartet maakt een Europese tournee met werken van Daniel Hass (tevens cellist van het kwartet) en Johannes Brahms, namelijk het lyrische Tweede Strijkkwartet in a klein. Aanvang 20.00 uur. Kaarten kan je hier reserveren. Locatie: Papenpad 12, Zaandam.
Het Renaissance Strijkkwartet speelt bij de MuziekHaven.

Donderdag 9 mei

 • Hannah Aldridge met ‘Dream of America’ bij Podium De Flux. Het optreden begint om 20.30 uur en kaarten kosten € 17,00 in de voorverkoop (€ 21,00 aan de deur). Locatie: Hemkade 48, Zaandam.
 • Hockeyclub ZHC De Kraaien houdt een open dag. Van 10.00 tot 14.00 uur ben je welkom. Er zijnn verschillende activiteiten voor alle leeftijden. Maak een doelpunt tegen een keigoede keeper. Laat zien hoe hard jij een bal kunt slaan. Leg een technisch parcours af om te testen hoe goed jij met een stick bent. In het clubhuis zijn er hapjes en een drankjes. Locatie: Zuiderweg 68 a, Wijdewormer.
Er is een Open Dag bij hockeyclub De Kraaien. (Foto: De Kraaien)

Vrijdag 10 mei

 • Tributeband Brucified komt met ‘Tribute to Bruce Springsteen’ naar de Bullekerk. Het concert stond gepland op 9 maart, maar kon niet doorgaan wegens ziekte van de zanger. Vandaag komt de band toch echt naar de Bullekerk. Het concert begint om 20.00 uur en kaarten kosten € 26,00 (incl. reserveringskosten). Locatie: Westzijde 75, Zaandam. 
 • Campina Open Boerderijdag bij de familie Bax in Westzaan. Er zijn activiteiten op en rond de boerderij voor jong en oud. De boerderij is open tussen 10.00 en 16.00 uur. Toegang is gratis. Locatie: Zuideinde 260, Westzaan.
Er is een open dag op de boerderij van de familie Bax in Westzaan. (Foto: Campina)
 • Valentina Tóth geeft de voorstelling ‘Wildbloei’ in theater De KunstGreep. De voorstelling begint om 20.30 uur en kaarten kosten € 19,50. Locatie: Kerkbuurt 4, Oostzaan.

Zaterdag 11 mei

 • Zangeres/songwriter Beatrice van der Poel zingt Brel in de Bullekerk. Beatrice wordt begeleid door pianist Leo Bouwmeester, contrabassist Sanne van Delft en violist Micha Molthoff. Het concert begint om 20.00 uur en kaarten kosten € 21,00. Locatie: Westzijde 75, Zaandam. 
 • Zaandijk Leeft! organiseert samen met AV Zaanland voor de derde keer ‘De 1000 van Zaandijk’. De start is op bij basisschool De Werf aan de Lagedijk en de finish ter hoogte van het Schoolpad. Inschrijving is gratis voor jong en oud.
 • Het Zaans Grafisch Collectief geeft vandaag en morgen van 13.30 – 16.30 uur een expositie in de Zuidervermaning. Te zien zijn ongeveer 32 werken waar onder etsen, linosnedes, monoprints en tetraprints. De toegang is gratis (een vrijwillige bijdrage wordt op prijs gesteld). Locatie: Zuideinde 233, Westzaan.
 • Dudok Kwartet speelt strijkkwartetten van Dmitri Sjostakovitsj (no. 3) en Kaaija Saariaho in de Vermaning. Het concert begint om 20.00 uur en kaarten kosten € 20,00 (€ 5,00 tot 18 jaar). Meer informatie en reserveren op de website van Nieuwehuys Concerten. Locatie: Westzijde 80, Zaandam.
 • Stella Burggraaf geeft de expositie ‘In de Verte’ in het Weefhuis. De expositie is vandaag en morgen van 11.00 – 17.00 uur te bezichtigen. De toegang is gratis. Locatie: Lagedijk 39, Zaandijk.
 • Mariola Pluskota exposeert solo bij Zaansgroen. De expositie is vandaag en morgen van 13.00 -17.00 uur te bezichtigen. De toegang is gratis. Locatie: Zeemansstraat 54, Zaandam.
 • George & Eran en Club Classique met de voorstelling ‘Leven’ in theater De KunstGreep. De voorstelling begint om 20.30 uur en kaarten kosten € 19,00. Locatie: Kerkbuurt 4, Oostzaan.
 • De Nationale Open Molen- en Gemalendag op 11 én 12 mei in Hoogheemraadschap Hollands Noorderkwartier. In de Zaanstreek is alleen zaterdag 11 mei gemaal ’t Leven in Zaandijk te bezoeken. Iedereen kan langskomen. Toegang is gratis. Locatie: Lagedijk 145, Zaandijk.
Gemaal ’t Leven met de seinmast in Zaandijk. (Foto aangeleverd)
 • Nationale Molendag bij De Zaansche Molen(s). Het is de 51e editie van dit evenement. Oliemolen De Ooievaar opent haar deuren. Deze bijzondere molen, die al sinds 1669 op haar huidige locatie staat, is alleen toegankelijk na inschrijving. De molen staat aan de Diederik Sonoyweg 19 in Zaandam. Tegenover de ingang van de Zaanse Schans. De tijdstippen zijn 10.00, 11.30, 13.30 en 15.00 uur. Hier kan je aanmelden. De entreeprijzen per molen zijn: volwassenen € 6 en kinderen tot 17 jaar € 3,00. Leden van De Zaansche Molen: gratis. Je kan ook een boottocht maken langs verschillende molens. Opstappen tussen 10.00 en 16.00 uur bij papiermolen De Schoolmeester, Guispad 3 in Westzaan. Gratis parkeren. Via deze website vindt je meer informatie over alle deelnemende Zaanse molens.
Oliemolen De Ooievaar opent zaterdag 11 mei haar deuren.

Zondag 12 mei

 • Moederdag-Braderie van 10.00 – 17.00 uur in Oostzaan. De braderie slingert door de straatjes van het dorp en op het plein is een kermis.
 • Stella Burggraaf geeft de expositie ‘In de Verte’ in het Weefhuis. De expositie is van 11.00 – 17.00 uur te bezichtigen. De toegang is gratis. Locatie: Lagedijk 39, Zaandijk.
 • Mariola Pluskota exposeert solo bij Zaansgroen. De expositie is van 13.00 -17.00 uur te bezichtigen. De toegang is gratis. Locatie: Zeemansstraat 54, Zaandam.
 • Humph Klankzand in PLAY room. Humph, de Zaanse jazz formatie, laat hun nieuwste jazz composities horen. PLAY room is open vanaf 13.00 uur. Het optreden begint om 15.00 uur. Kaarten kosten € 10,00. Meer informatie via de website. Locatie: Westzijde 99, Zaandam.
De Zaanse jazz formatie Humph speelt in PLAY room. (Foto aangeleverd)
 • Het 60-koppige Zaans Showorkest geeft het concert ‘Voices In Harmony 2024’ in de Bullekerk. Hedendaagse pop, swing en musical, maar ook jazz en filmmuziek, het komt allemaal voorbij. Het optreden begint om 14.00 uur en kaarten kosten € 17,50. Locatie: Westzijde 75, Zaandam.

Vrijdag 17 mei

 • ‘Support your locals’ bij Podium de Flux met Gunmoll, Eurydice & Molton Grovein, in samenwerking met Heroes Music Bar Zaandam. De avond begint om 20.30 uur en kaarten kosten € 5,00 in de voorverkoop (€7,50 aan de deur). Locatie: Hemkade 48, Zaandam.
 • Jeannine La Rose geeft de voorstelling ‘Genoeg?!’ in theater De Kaasfabriek. De voorstelling begint om 20.00 uur en kaarten kosten € 19,50. Locatie: Dorpsstraat 206, Wormer.

Zaterdag 18 mei

 • Tg. Winterberg met de beeldende voorstelling ‘De Stille Kletsmajoor (3+) in theater de KunstGreep. De voorstelling begint om 13.30 en 15.30 uur. Kaarten kosten € 10,00. Locatie: Locatie: Kerkbuurt 4, Oostzaan.
 • Jonge talentvolle spelers van de Musical Academy spelen de familievoorstelling ‘Het Zaans Ontzet – Musicalproductie’ in en rondom de Bullekerk. Deze voorstelling is speciaal geschreven ter gelegenheid van 50 jaar Zaanstad en het herdenken van Het Zaans Ontzet dat in 2024 precies 450 jaar geleden heeft plaatsgevonden. De voorstellingen beginnen om 15.00 en 20.00 uur en kaarten kosten € 15,00. Ook te zien op 19 en 20 mei. Locatie: Westzijde 75, Zaandam.
Het Zaans Ontzet
 • Salwa Jabli en Raymond Huisman geven de expositie ‘PIEKER ENDE EVENBLIJ’ in het Weefhuis. De expositie is vandaag en morgen van 11.00 – 18.00 uur te bezichtigen. De toegang is gratis. Locatie: Lagedijk 39, Zaandijk.
 • Pinksterexpositie met Han Bennink bij Zaansgroen. De expositie is het pinksterweekend van 13.00 – 17.00 uur te bezoeken. De toegang is gratis. Locatie: Zeemansstraat 54, Zaandam.

Zondag 19 mei:

 • Jonge talentvolle spelers van de Musical Academy spelen de familievoorstelling ‘Het Zaans Ontzet – Musicalproductie’ in en rondom de Bullekerk. Deze voorstelling is speciaal geschreven ter gelegenheid van 50 jaar Zaanstad en het herdenken van Het Zaans Ontzet dat in 2024 precies 450 jaar geleden heeft plaatsgevonden. De voorstellingen beginnen om 15.00 en 20.00 uur en kaarten kosten € 15,00. Ook te zien op 20 mei om 15.00 uur. Locatie: Westzijde 75, Zaandam.
 • Salwa Jabli en Raymond Huisman geven de expositie ‘PIEKER ENDE EVENBLIJ’ in het Weefhuis. De expositie is van 11.00 – 18.00 uur te bezichtigen. De toegang is gratis. Locatie: Lagedijk 39, Zaandijk.
 • Pinksterexpositie met Han Bennink bij Zaansgroen. De expositie is het pinksterweekend van 13.00 – 17.00 uur te bezoeken. De toegang is gratis. Locatie: Zeemansstraat 54, Zaandam.
 • Wandelen over water in natuurgebied het Guisveld. Het pad is tussen 06.00 – 16.00 uur geopend. De route is ongeveer 4 km en deelname aan de wandeling is gratis. Het is ook mogelijk om voor € 7,50 een vaartocht te maken door het Guisveld. Meer informatie en reserveren kan via Staatsbosbeheer. Locatie: Wandelweg 8, Wormerveer (achter station Wormerveer).

Maandag 20 mei

 • Jonge talentvolle spelers van de Musical Academy spelen de familievoorstelling ‘Het Zaans Ontzet – Musicalproductie’ in en rondom de Bullekerk. Deze voorstelling is speciaal geschreven ter gelegenheid van 50 jaar Zaanstad en het herdenken van Het Zaans Ontzet dat in 2024 precies 450 jaar geleden heeft plaatsgevonden. De voorstelling begint om 15.00 uur en kaarten kosten € 15,00. Locatie: Westzijde 75, Zaandam.
 • Festival PinksterZaan op 20 en 21 mei. Er is een omvangrijke programmering van 450 jaar Zaans Ontzet én PinksterDrie. De fietsroute langs 14 voormalige schans-locaties en allerlei cultuurlocaties in de Zaanstreek, loopt ook door Westzaan. Er wordt vandaag een expositie geopend van werken van Willem Tip. De expositie is tot en met Open Monumentendagen in september. Er zijn optredens in de Zuidervermaning Westzaan. Op www.pinksterzaan.nl staat meer informatie.
Er is een vertelling met harpmuziek door historica Gonda Kaai. (Foto: Gonda Kaai)
 • Wandelen over water in natuurgebied het Guisveld. Het pad is tussen 09.00 – 16.00 uur geopend. De route is ongeveer 4 km en deelname aan de wandeling is gratis. Het is ook mogelijk om voor € 7,50 een vaartocht te maken door het Guisveld. Meer informatie en reserveren kan via Staatsbosbeheer. Locatie: Wandelweg 8, Wormerveer (achter station Wormerveer).
 • Pinksterexpositie met Han Bennink bij Zaansgroen. De expositie is vandaag nog van 13.00 – 17.00 uur te bezoeken. De toegang is gratis. Locatie: Zeemansstraat 54, Zaandam.

Dinsdag 21 mei

 • WK Zaanstad van 10.00 – 17.00 uur bij ZVV Zaandijk. WK Zaanstad is een 3 vs. 3 voetbaltoernooi voor iedereen uit de Zaanstreek van 7 – 12 jaar. Deelname is gratis en aanmelden kan (binnenkort) op de website. Locatie: Diederik Sonoyweg 20, Zaandam.
 • Het Zaans Grafisch Collectief geeft van 13.30 – 16.30 uur een expositie in de Zuidervermaning. Te zien zijn ongeveer 32 werken waar onder etsen, linosnedes, monoprints en tetraprints. De toegang is gratis (een vrijwillige bijdrage wordt op prijs gesteld). Locatie: Zuideinde 233, Westzaan.
 • Festival PinksterZaan op 21 mei. Er is een omvangrijke programmering van 450 jaar Zaans Ontzet én PinksterDrie. Op www.pinksterzaan.nl staat meer informatie.

Woensdag 22 mei

 • Podium de Flux brengt in samenwerking met het Zaantheater ‘Queen of the Night’ in het Zaantheater. Een ode aan Withney Houston en haar greatest hits. De voorstelling begint om 20.00 uur en kaarten zijn te koop vanaf € 23,25. Locatie: Nicolaasstraat 3, Zaandam.

Vrijdag 24 mei

 • Celine Cairo – Solo in de Zuidervermaning. Het optreden begint om 20.15 uur en kaarten kosten € 15,00. Locatie: Zuideinde 233, Westzaan.
 • Elke Vierveijzer geeft de voorstelling ‘Drift’ in theater de KunstGreep. De voorstelling begint om 20.30 uur en kaarten kosten € 19,00. Locatie: Locatie: Kerkbuurt 4, Oostzaan.

Zaterdag 25 mei

 • Caberatier / stand-up comedian Tobi Kooiman geeft de voorstelling ‘Best Of 2’ bij dorpstheater TOWN. De voorstelling begint om 20.00 uur en kaarten kosten € 19,50. Locatie: Wijdewormerplein 3, Wijdewormer.
 • De Eendracht Den Ilp met het trilfestival in theater de KunstGreep. Een muziekfestival voor fanfares, harmonieën en brassbands. Een initiatief van Fanfare De Eendracht met als doel om liefhebbers en muzikanten in een ontspannen setting te laten genieten van prachtige blaasmuziek. Het muziekfestival begint om 20.00 uur. Locatie: Locatie: Kerkbuurt 4, Oostzaan.
 • De spetterende finale van de Bakermat Concerten in de Wormerveerse Vermaning met de Zweedse Nanna Carling en haar Hot Jazz Friends. Het concert begint om 20.15 uur en kaarten kosten € 18,50. Locatie: Zaanweg 57, Wormerveer.
Nanna Carling
 • Alexander Broussard en 003 presenteren ‘The Billy Joel Experience: The Album Tour’ in de Bullekerk. Via de website van The Billy Joel Experience bepaal je als bezoeker vooraf de setlist. Het concert begint om 20.00 uur en kaarten kosten € 25,00. Locatie: Westzijde 75, Zaandam.
 • Editie 100 van Roots aan de Zaan met Joe Broughton’s Conservatoire Folk Ensemble bij FluXus. Het concert begint om 20.00 uur en kaarten kosten € 20,00 (€ 10,00 voor jongeren tot 18 jaar). Locatie: Westzijde 148, Zaandam.
 • Ben de Vries exposeert met digitaal bewerkte fotografie bij Zaansgroen. De expositie is vandaag en morgen van 13.00 – 17.00 uur te bezichtigen. De toegang is gratis. Locatie: Zeemansstraat 54, Zaandam.

Zondag 26 mei

 • Ben de Vries exposeert met digitaal bewerkte fotografie bij Zaansgroen. De expositie is van 13.00 – 17.00 uur te bezichtigen. De toegang is gratis. Locatie: Zeemansstraat 54, Zaandam.
 • Popup Choir 80s Singalong in de Bullekerk. Maarten Bos en Tijmen de Koning nemen het publiek mee met alle hits. De singalong begint om 14.00 uur en kaarten kosten € 13,50 (incl. reserveringskosten). Locatie: Westzijde 75, Zaandam.
 • Stef & Co geven een concert in het kerkje van Krommeniedijk. Stephanie Kramer en Colet Nierop zorgen voor een muzikale wereldreis van klassiek tot pop, van blues en jazz naar wereldmuziek. Het concert begint om 14.30 uur en kaarten kosten € 10,00. Locatie: Krommeniedijk 182, Krommenie.
Stef & Co geven een concert in het kerkje van Krommeniedijk. (Foto aangeleverd)
 • Het Nationaal Jeugd Musical Theater (NJMT) treedt op in theater de KunstGreep. Meer informatie nog niet bekend. Locatie: Locatie: Kerkbuurt 4, Oostzaan.
 • Het jaarlijkse muziekfestival Plein Festijn met optredens van verschillende koren. Het muziekfestival is van 12.00 – 18.00 uur en de toegang is gratis. Locatie: Marktplein, Wormerveer.

Donderdag 30 mei

 • Fabian Franciscus geeft de cabaretvoorstelling ‘Loskomen’ in theater De Kaasfabriek. De voorstelling begint om 20.00 uur en kaarten kosten € 20,00. Locatie: Dorpsstraat 206, Wormer.

Check altijd:

Nog meer? Check de Zaanse Evenementen Kalender.

Langlopend

Van 16 maart t/m 11 mei organiseert de Willem Jansen Stichting de verkoopexpositie ‘Zaanse Streken’ bij galerie Staphorsius. De expositie laat werk zien van Zaanse kunstenaars zoals Jan de Boer, Frans Mars, Remmet Ouwejan, en Frans Room. Dankzij de werken van deze kunstenaars kan in Zaanse Streken een kijkje worden genomen in de Zaanstreek van weleer. De expositie is te bezichtigen dinsdag – zaterdag van 09.00 – 17.00 uur. Locatie: J.J. Allanstraat 287b, Westzaan.

Weelsloot Westzaan door kunstenaar Willem Jansen

Van 3 april t/m 13 mei geven Daniëlle van der Erve en William van Esveld de expositie ‘Water en Glas’ bij De Kunstgreep. Beide kunstenaars leerden elkaar kennen op een expositie van Daniëlle bij galerie Zaansgroen, raakten aan de praat over elkaars werk met als resultaat deze expositie. De expositie is te bezichtigen op maandag t/m woensdag van 08.30 – 17.00 uur, donderdag van 08.30 – 19.00 uur, vrijdag van 08.30 – 13.00 uur en tijdens theatervoorstellingen en andere activiteiten in De Kunstgreep. Locatie: Kerkbuurt 4, Oostzaan.

Samenstelling: Marion Kors op basis van informatie van culturele instellingen en lezers. Ook activiteit op laten nemen? Mail naar agenda@deorkaan.nl